16 szakmában 156 új mester

Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Fekete Balázs, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Kézműipari Tagozat elnöke, Semmelweis Tibor, a Kézműipari Tagozat alelnöke és László Sándor, a Kézműipari Tagozat alelnöke 16 szakmában 156 mesterlevelet adott át a BKIK székházában.

Hagyományosan itt találkoznak év végén a kamara vezetői és a mestervizsga bizottsági elnökök, hogy köszöntsék az év folyamán sikeres vizsgát tett új mestereket. Idén az autószerelő, autóvillamossági műszerész, bútorasztalos és épületasztalos, fogtechnikus, gépiforgácsoló, gáz és tüzeléstechnikai műszerész, valamint gázfogyasztó berendezés és csőhálózat szerelő, járműfényező, kályhás, kézápoló és műköröm építő, kereskedő, kéményseprő, lábápoló, ortopédiai műszerész, és villanyszerelő szakmák legjobbjait ünnepelték.

A mesterlevél átadást minden esetben fogadalom tétel követi, amelynek elmondásával megerősítetik a méltatottak mestereiknek, kollégáiknak, hogy munkájukat mesterhez méltóan fogják továbbra is végezni. Szintén hagyomány, hogy a Mesterlevél átadó ünnepség keretében elismeréseket is átadnak. A Mestervizsga Titkárság és a Kézműipari Tagozat tevékenysége számos ponton kapcsolódik egymáshoz, döntően a Tagozat társadalmi vezetői, és a mestervizsga-bizottsági tagok személyében. A Kézműipari Tagozat még a kamara megalakulását követően alapított egy kitüntetést „Aranykéz” névvel, amit minden évbe három olyan kamarai tag kapja, aki kiemelkedő munkát végzett, mint saját szakmai életében, mint közéleti munkájában. Rendhagyó módon e rendezvény keretében adtak át – aktualitása miatt – egy IPOSZ által adományozott kitüntetést. Végezetül elénekelték a Himnuszt.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jelentős szerepet vállal a szakmai képzések népszerűsítésében, a kétkezi munka presztízsének növelésében. A mestervizsgáztatásnak Magyarországon is évszázados hagyományai vannak, azonban a magasabb szakmai felkészültséget garantáló mestervizsga rendszerét már nem csupán a tradíciók, hanem a kor követelményei is fontossá teszik. Ez a kitüntető cím napjainkban a szakma magas szintű ismerete és gyakorlása mellett, a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül a modern korhoz való alkalmazkodást, az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti. A Mester címet viselő szakember, korszerű szakmai tudással, pedagógiai ismeretek birtokában magasabb színvonalon tudja átadni ismereteit a tanulóknak. Éppen ezért a Mester címnek nemcsak egy dokumentumnak, hanem garanciának is kell lennie. A gazdasági életben is megindult a folyamat a Mester cím elfogadása irányában, a tapasztalatok szerint a megrendelői kör is egyre pozitívabban reagál a Mester címmel rendelkező szakemberekre.

Napjainkban 76 szakmában van lehetőség mestervizsgát tenni. Az utóbbi évek bebizonyították, a szakmák fejlődése, a megváltozott gazdasági versenyhelyzet új elvárásokat támaszt. A szolgáltatások színvonalának emeléséhez, a piacképes termeléshez nélkülözhetetlen a vállalkozók felkészítése a napjainkban meglévő magas technikai szintre. Jól látható ez a mestervizsgázói létszámok alakulásában is. 2014 előtt átlagosan évi 60-100 fő vizsgázott 6-8 szakmában. 2015-ben a TÁMOP és az NFA projektek által támogatott képzések hatására a vizsgázói létszám 500 fő fölé emelkedett, ez 22 szakmában 54 vizsgát jelentett. 2016-ban a vizsgázók száma 268 fő volt ez 17 szakmát érintett, de mindössze 92 fő képzése is vizsgája volt projekt által támogatott. 2017-ben összesen 19 szakmába 277 fő tett, sikeres vizsgát.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink