A BKIK székházában indult útjára a modern Magyarország legnagyobb beruházása

Itt és most kezdődik el az operatív munka – hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházába szervezett, részletes tájékoztatóval induló kerekasztal-beszélgetésen az Atomprojekt képviselőivel. Az első tervezési konzultáción a magyar piacvezető tervező-, beruházó cégek megismerhették Paks 2 szakmai részleteit az orosz főtervező Kazarin Alexandr-tól, az AO Atomproject vállalat vezérigazgatójától.

A paksi atomerőmű új blokkjainak tervezési, engedélyezési munkájába a magyar vállalkozásokat is bevonják közbeszerzési eljárás keretében – hangsúlyozta Alekszandr Kazarin, a beruházó Roszatom orosz állami konszern tervezéssel foglalkozó leányvállalata, a szentpétervári Atomprojekt vállalat vezérigazgatója a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozata paksi szekciójának csütörtöki rendezvényén, Budapesten.

Az iparkamara kerekasztal-beszélgetést szervezett, ahol a Paks II beruházás fő tervezője, az Atomprojekt szakemberei ismertették cégük közbeszerzési eljárási szabályait, és válaszoltak a magyar cégek kérdéseire.

A kerekasztal-beszélgetést megelőző plenáris ülésen Alekszandr Kazarin elmondta, a külföldi partnerekkel való együttműködés során általában az engedélyezést segítő tanácsadói szolgáltatásra, dokumentációk adaptálására, létesítmények szállítására írnak ki pályázatot, erre készülnek a paksi beruházásnál is.

Hangsúlyozta, hogy a tervezés során a legfontosabb szempont az atomerőművi biztonság, Paksra a legkorszerűbb létesítményt tervezik, amely már a számos aktív és passzív biztonsági elemet is tartalmazó 3+ generációhoz tartozik, kipróbált technológiát, megoldást alkalmaznak.

Tatjana Medvegycsikova, az Atomprojekt közbeszerzési vezetője ismertette, hogy cégük a versenyeztetést és a versenyen kívüli eljárást egyaránt alkalmazza a megrendelés nagyságától függően, a felhívásokat orosz és nemzetközi, köztük európai honlapokon teszik közzé. Mindkét eljárás esetében alaposan elemzik a piacot, nézik a költségvetést, a jelentkező cég alkalmasságát és tevékenységi jogosultságát, pénzügyi helyzetét, üzleti jó hírnevét. A kiírásban szerepeltetik az értékelési szempontokat, azt, hogy milyen arányban veszik figyelembe az árat, a fizetési feltételt, a határidőt, a minőséget, a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek meglétét.

Andrej Mazin, a Roszatom magyarországi főképviselője hangsúlyozta, a paksi beruházáson sok közös feladat lesz, és erre időben fel kell készülni. Kiemelte, hogy a paksi beruházást átláthatóan valósítják meg közbeszerzéseken.

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke, a paksi szekció vezetője elmondta, hogy az MKIK paksi szekciója szakmákra bontva folytatja a konzultáció-sorozatot az orosz beruházó és a magyar vállalkozások között. Egyebek közt szeretnék elérni, hogy magyar szakemberek az épülő erőműveknél tapasztalatszerzésre mehessenek és sokat kell tenni azért, hogy a paksi projektben a magyar beszállítói arány elérje a 40 százalékot.

 

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink