A BKIK Etikai Bizottságának sajtóközleménye

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Etikai Bizottsága számos megkeresést kapott egy Magyarországon tevékenységet kifejtő vállalkozás magatartásával kapcsolatosan.  Az Etikai Bizottság szerint a vállalkozásnak azon magatartása, hogy

–          tipográfiájában megtévesztő, más (távközlési) vállalkozás által bevezetett és alkalmazott formátumú szerződéses ajánlatot (megjelenés telefonkönyvben) küld a címzetteknek,

–          létrejött előfizetésnek és számlaösszesítésnek látszó szövegrészeket tartalmaz a dokumentum, noha nyilvánvalóan a címzettek kapcsolatban még nem voltak a vállalkozással,

–          a vállalkozás által alkalmazott „általános üzleti feltételek”mind a betűnagyságot, mind a betűszínt (fehér alapon világos ezüstszürke szín) tekintve szinte olvashatatlanok és szövegezésüket tekintve is nehezen érthetők,

–           a dokumentum „Kereskedelmi törvénykönyv”-re, mint egyébként nemlétező hatályos magyar joganyagra hivatkozik a jogszerű feltételek látszatát keltve,

–          „ a fizetés önkéntes” szövegrész nehezen megtalálható helyen szerepel a dokumentumban,

nincs összhangban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a területi kereskedelmi és iparkamarák Etikai Kódexe több rendelkezésével. Az Etikai Bizottság felhívja azon vállalkozások figyelmét, amelyek ilyen küldeményt kapnak, különös gondossággal járjanak el. Az Etikai Bizottság a Gazdasági Versenyhivatalt is megkereste, hogy a hatáskörébe tartozó intézkedéseket tegye meg.

h k s c p s v
Kiemelt videó