ADAPTYKES

 

ADAPTYKES

Adaptation of trainings based up on the Finnish Workplace Development Programme (TYKES)
Leonardo da Vinci Innováció Transzfer
2012-1-HU1-LEO05-05847

 

Budapesti Gazdasági Főiskola
(H-1149 Budapest, Buzogány utca 11-13.)
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
(H-1016 Budapest, Krisztina krt. 99.)

Nemzetközi összehasonlításban a magyar gazdaság innovációs teljesítménye szerénynek mondható, a nem technológiai, ezen belül is a szervezeti innovációk tekintetében különösen nagy lemaradás mutatkozik. A projekt a Budapesti Gazdasági Főiskola irányítása mellett a szervezeti innovációk terén élenjáró finn „jó gyakorlatok” képzési anyagokba való átültetésére vállalkozik Magyarországon és Romániában.

Projekt célja: A projekt célja a Finn Munkahelyi Innovációs Program (TYKES) eredményein alapuló képzési anyag átvétele, olyan megoldások támogatása, amelyek egyszerre javítják a munka termelékenységét és a munkavégzés minőségét. A projekt keretében kutatás készül, mely a KKV szektor állapotát méri fel munkahelyi innováció és képzési programok tekintetében, majd a felmérés eredményei alapján kidolgozásra kerül a finn gyakorlat hosszú- és rövid távú képzésének adaptált változata. A program hosszú távú célja a fenntartható munkahelyfejlesztéshez való hozzájárulás Magyarországon.

A projekt alapja: A 2004-ben indult finn TYKES program munkahelyi (vállalati) szintű fejlesztésére irányul, pl. a vezetési módszerek, munkaszervezés, munkavégzési módszerek, munkahelyi közösség-fejlesztés, ösztönzési rendszerek, munkakörülmények terén. Az átvenni kívánt finn TYKES célja, egy országos munkaszervezet-fejlesztési szakértői hálózat létrehozása, amely hatékonyan képes hozzájárulni a KKV-k fenntartható termelékenységnövekedéshez. A TYKES egyik alapelképzelése, hogy a szervezeti innovációk elterjedését a leghatékonyabban vállalatok, kutatók, tanácsadók, az államigazgatás és a szociális partnerek együttműködése révén lehet elérni, ennek megfelelően a vállalatok igényeire alapozott fejlesztési projekteket, módszertani fejlesztéseket és tanuló hálózatok létrejöttét támogatja. Finnországban a program éves költségvetése 12 millió euró, a költségek 80%-át az állam finanszírozza, a programban részt vevő vállalatok a munkavállalóik részvételének biztosítása révén, illetve a tanácsadók és kutatók munkadíjához való hozzájárulással vállalják a szükséges önrészt (20%).

Célcsoport: Elsősorban a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban tevékenykedő magyar kis- és középvállalkozások.

A projekt erőssége: A téma aktualitása mellett a projekt erőssége, hogy nem a finn tapasztalatok mechanikus átvételére korlátozódik, hanem igyekszik azokat a finntől jelentősen eltérő magyar gazdasági és társadalmi kontextusnak megfelelően átdolgozni. Ezért a projekt egy erre a célra kidolgozott kutatási munkacsomagot is tartalmaz, melynek eredményei nem csak a tudástranszfert támogatják, hanem az elkészítendő tananyagok forrásaiként is szolgálnak.

További használat: A tervek szerint a képzési programok és a kiegészítő szolgáltatások a kamarai partnerekkel közösen kialakított együttműködési formában, illetve vállalkozói képzések kiegészítő tréningjeként lesznek elérhetők. A 2013. októberben megrendezésre kerülő Business Expo kiállításon bemutatásra kerül a program, a vállalkozásoknak lehetőséget adva a próbaképzésre történő jelentkezésre is. A projekt eredményei a nemzeti döntéshozók körében is bemutatásra kerülnek, annak érdekében, hogy nemzeti „TYKES” programok születhessenek meg.

A magyar partnerek 2014 tavaszán kívánják meghirdetni első, kísérleti képzéseiket.

Termékek/eredmények

Moduláris felépítésű tananyag – tananyagok a rövidciklusú és hosszabb távú képzési programokhoz (kiscsoportos képzésekhez és személyre szabott konzultációs alkalmakhoz);

Módszertani kézikönyv és útmutató trénereknek – Pedagógia módszerek leírása, kutatási jelentések, esettanulmányok (könyv formában); a kézikönyv része egy 50 coaching és képzési módszert tartalmazó adatbázis átvétele (a finn oktatás-módszertani tapasztalatok adaptálása);

Képzett trénerek – 10-10 kiképzett oktató, ill. szakértő (8-8 fő a felsőoktatási intézményeknél, 2-2 fő a kamarai partnereknél Magyarországon és Romániában);

http://en.bgf.hu/projects/adaptykes


Kapcsolat, információ

 

Budapesti Gazdasági Főiskola
A projekt vezetője

Dr. HEIDRICH Balázs
a Pénzügyi és Számviteli Kar dékánja

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Projektmenedzser

ELEK Csaba
Igazgató, Oktatási Osztály

Szakmai vezető

Dr. CSILLAG Sára, tanszékvezető, docens
Tel: +36 1 469-6694
E-mail:csillag.sara@pszfb.bgf.hu

Koordinátor

SZUHAI Nóra,tanácsadó, szakmai vezető
Tel: +36 70 510 7858
E-mail: szuhai.nora@legjobbvagyok.hu

Koordinátor

VARGA László, Pályázati és Projekt Iroda
Tel: +36 1 301 3436
E-mail:varga.laszlo@bgf.hu

 

Dr. BOZSÁR Gabriella, tanácsadó, tréner
Tel: +36 30 412 7847
E-mail: g.bozsar@gmail.com


Partnerek:

Budapesti Gazdasági Főiskola Dr. CSILLAG Sára, tanszékvezető, docens

Babes-Bolyai University Mrs Adriana TIRON-TUDOR, professor, Faculty of Economics and Business Administration

Lahti University of Applied Sciences Mrs Miika KUUSISTO, Lecturer, logistics, project manager

 

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ELEK Csaba, igazgató, Oktatási Osztály

 

Asociaţia Patronilor Şi Meseriaşilor Cluj Mr Augustin FENEŞAN, President

New Mind S. A. Ir Bernard DONNAY, General Manager

 

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink