Ausztrál Szakmai Nap a BKIK szervezésében – összefoglaló

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2017. június 29-én nagy érdeklődés mellett szervezte meg az ausztrál befektetési környezetről, gazdaságról és a magyar-ausztrál üzleti kapcsolatokról szóló Ausztrál Szakmai Napot.

A több mint ötven budapesti vállalkozás először Vágó Rita melbourne-i külgazdasági attasé szakmai előadását hallgathatta meg, aki előadásában hangsúlyozta, hogy Ausztrália a Föld tizenkettedik legnagyobb gazdasága, ahol az elmúlt 26 évben folyamatos volt a gazdasági növekedés. A kontinens különleges fekvésének köszönhetően jó viszonyt ápol az ázsiai térséggel és exportjának jelentős része az ázsiai országokba kerül. Kimagasló környezetvédelem, megújuló energia használat, vízipari megoldások, és agrár-technológia használat jellemzi az országot. Ausztrália gazdaságnak 70%-a a szolgáltatóipar és szolgáltatás, ahol nagyon fejlett az e-kereskedelem. Magyarország Ausztráliába irányuló fő exportcikkei között szerepelnek a személygépjárművek, a vegyipari termékek, az optikai és orvosi műszerek, a műanyag és gumiáruk, a gépek és a villamossági cikkek.

Az előadást követően Szuromi Zsolt, ausztráliai-magyar üzletember tartotta meg előadását¸”Miért éppen Ausztrália?” címmel, amelyben felvázolta az ausztrál piaci lehetőségeket, az árakat, és cégalapítás folyamatát. Kifejtette, hogy Ausztrália legkiemelkedőbben teljesítő területei az agráripar és az üzleti szektor, valamint a bányászat, az egészségügy, a turizmus, az olajkitermelés és az oktatás. A külföldi befektetések (FDI) kb. 40%-át a bányászatra és nyersanyag kitermelésre fordítják. Ausztrália a képzett munkaerővel marad versenyképes a világpiacon, a munkaerőpiac több mint 40%-a rendelkezik felsőoktatási végzettséggel, ennek is köszönhető, hogy folyamatosan nő a termelékenység. Kiemelte még, hogy Ausztrália lakosságának 28,5%-a nem a kontinensen született, és az egész ország multikulturális. Ausztrália főbb kereskedelmi partnerei Kína, USA, Japán, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, India és Indonézia. Az országnak erős kétoldalú kereskedelmi megállapodásai vannak Ázsia nagy országaival.

Végezetül Szuromi Zsolt hangsúlyozta, hogy előkelő helyen szerepelnek az ausztrál városok a világ élhetőségi listáin, így a Mercer magazin rangsora alapján Sydney a 10., Melbourne a 15. és Perth a 21. helyezést érte el a világ összes városa közül.

Ausztrália – Vágó Rita külgazdasági attasé
Australia-Szuromi Zsolt

Eseménynaptár
h k s c p s v
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink