Az év kkv-állásbörzéje

Május 25-én és 26-án rendezték meg a második „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” kkv-állásbörzét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Budapest Főváros Kormányhivatala közös szervezésében. A Bálna második emeletén közel 60 kiállító jelent meg „személyesen”, de az érdeklődők több száz további állásajánlatot is megismerhetnek.

Az év kkv-állásbörzéje

Május 25-én és 26-án rendezték meg a második „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” kkv-állásbörzét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és Budapest Főváros Kormányhivatala közös szervezésében.

A Bálna második emeletén közel 60 kiállító jelent meg „személyesen”, de az érdeklődők több száz további állásajánlatot is megismerhetnek.

Dr. Kiss Zoltán: a kkv-szektor kiemelten fontos a kamarának

A kifejezetten a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat célzó börze kiváló lehetőséget kínál a kkv-knak, amelyek többségének nincsenek külön forrásai sem a hr-feladatokra – hangsúlyozta az esemény megnyitóján dr. Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke. A kamara aktívan részt vállal az országos foglalkoztatáspolitikában, részt vesz a munkaerő-kereslet becslésében, a szakmai tananyagok és tágabban az oktatási rendszer egészének fejlesztésében, közreműködik a szakember-utánpótlás biztosításában. A kamara egyik fő célkitűzése, hogy a fővárosi kkv-szektornak nyújtott szolgáltatások köre bővüljön, ezt a célt szolgálja a mostani állásbörze is. A kkv-szektor már csak azért is kiemelt terület, mert a Magyarországon működő vállalkozások 99 százaléka ebbe a körbe tartozik – magyarázta a BKIK elnöke.

A kkv-knak korábban nem volt lehetőségük nagyszabású állásbörzéken megjelenniük, ezért is fontos, hogy legyenek ilyen rendezvények. A börzén több száz kiállító jelenik meg, a legkisebbek a Fővárosi Kormányhivatal standján mutatják nyitott pozícióikat. A tavalyi börzén több száz „munkakapcsolat” jött létre, reméljük így lesz az idén is, aztán pedig „jövőre, veletek, ugyanitt!” – zárta megnyitóbeszédét dr. Kiss Zoltán.

Dr. György István: ha a terhek több vállon nyugszanak, jobban eloszthatók

Budapest Főváros Kormányhivatala foglalkoztatási főosztálya kiemelt feladatának tekinti, hogy találkozási pontokat biztosítson az álláskeresők és az álláshelyet kínáló vállalkozások között – hangsúlyozta dr. György István kormánymegbízott. A főosztály szinte havonta rendez – zömében kerületi – állásbörzéket. Az „Álláshely – Lehetőséget mindenkinek!” abban egyedülálló, hogy itt zömében kkv-s munkalehetőségekkel találkozhatnak az álláskeresők, bár a kiállítók között számos nagyvállalat is van, amely nem csupán a fővárosban kínál álláshelyeket.

A magyar gazdaság fejlődése szempontjából a foglalkoztatás növekedése kiemelt jelentőséggel bír. Ha ugyanis a terhek több ember vállán nyugszanak, akkor jobban eloszthatók és csökkenthetők is – magyarázta dr. György István. A kormánymegbízott elmondta: a fővárosban jelenleg több mint 29 ezer regisztrált álláskereső van, akik közül közel 20 ezren kapnak rendszeres tájékoztatást a lehetőségekről, így a mostani börzéről is.

Szalai Piroska: sikeres kkv-k nélkül nincs sikeres magyar gazdaság

A magyarországi kkv-k nagyobb arányban veszik ki részüket a foglalkoztatásból, mint az uniós átlag: míg az EU egészét tekintve a kkv-k a versenyszférában foglalkoztatottak 2/3-ának adnak munkát, addig hazánkban ez az arány 73 százalék – hangsúlyozta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

A főváros közgyűlése által 1993-ban, a budapesti mikro-, kis és közepes vállalkozások támogatására létrehozott szervezet kuratóriumi elnöke elmondta: az uniós tagállamok közül (az arányokat tekintve) Magyarországon van a legtöbb önfoglalkoztatónak alkalmazottja: a nagyjából 4,2 milli foglalkoztatottból 479 ezren önfoglalkoztatók, akiknek 49 százaléka alkalmazottat is foglalkoztat – az EU-ban ez utóbbi arány „mindössze” 28 százalék. Az önfoglalkoztató foglalkoztatók a BVK számára is kiemelten fontosak.

Budapesten és Közép-Magyarországon az EU 274 metropolisz-régiója közül a 9. legnagyobb mértékben bővült 2010 és 2015 között a foglalkoztatottság, a KSH adatai szerint a fővárosban tavaly 793 ezer fő volt foglalkoztatott, 92 ezerrel többen, mint öt évvel ezelőtt – ismertette Szalai Piroska. Ebben a kkv-knak is nagy szerepük van, hiszen sikeres magyar kkv-k nélkül sikeres magyar gazdaság sincs – tette hozzá.

Felkészült tanácsadók segítettek

Az állásbörzéről emailben, hírlevélben és más csatornákon keresztül 17 ezer regisztrált álláskeresőt tájékoztatott a kormányhivatal – mondta el Németh-Tóth Edit főszervező. A börzén saját standdal megjelent 56 kiállító közül 48 munkáltató a kormányhivatal együttműködő partnereként hirdethette meg – ingyen – az álláshelyeit. Rajtuk kívül a hivatal munkatársai több mint 20 kkv több mint 100 állásajánlatát is közvetítették. Az álláskeresőket a rendezvényen 15 felkészült tanácsadó segítette, mentorálja – ez az extra szolgáltatás is hozzájárul ahhoz, hogy a börzével mindkét oldal résztvevői egyre elégedettebbek.

Nemcsak álláshelyek

Az állásajánlatokon túl számos programot kínál a rendezvény – emelte ki Kott Zoltán, a BKIK Humán Szolgáltatások Osztályának vezetője, a BKIK elnökségi tagja. Az előadásokon, workshopokon, beszélgetéseken szó esett többek között tárgyalástechnikáról, a generációk együttműködéséről, az alkalmazottak motiválásának módszereiről és munkajogi kérdésekről is, de az önéletrajzírás fortélyaival is megismerkedhettek a látogatók, sőt profi önéletrajzfényképet is készíttethettek magukról.

A börze (egyik) első nyertese

Az Álláshely.hu facebookos nyereményjátékának győztese Kovács Ramóna lett, ő kapta a Starjobs Magyarország által felajánlott notebookot. A díjat Csaposs Noémi, a Starjobs szakmai igazgatója (a képen jobbra) adta át. Ramóna jelenleg GYES-en van négyhónapos kislányával, jövőre szeretne – bérszámfejtőként – újra munkába állni, így az Álláshely.hu-n megjelenő lehetőségeket is figyelni fogja. A nyeremény a legjobbkor jött, mivel régi laptopja már igencsak megérett a cserére – mondta el a KamaraOnline-nak a kismama, akinek ezúton is gratulálunk és jó egészséget, sok boldogságot kívánunk.

A BKIK e-kamarai szolgáltatáscsomagjának részeként az Álláshely.hu azért jött létre, hogy szakmától, végzettségtől, kortól és nemtől függetlenül segítsen az álláskeresőknek megtalálni a legmegfelelőbb munkahelyet, nem csupán a multinacionális cégek állásait felvonultatva, hanem a kis- és középvállalkozások megüresedett pozícióit is összegyűjtve.

Álláshelyet kínáltak (a teljesség igénye nélkül)

A börzén több munkaközvetítő, illetve -kölcsönző cég is jelen van. A zuglói önkormányzat keretei között működő állás-LES például jelenleg 64 céggel áll kapcsolatban és 40-féle pozíciót kínál. Ingyenes szolgáltatásuk része, hogy segítenek az önéletrajz és a motivációs levél megírásában is, amelyet azonnal továbbítanak az alkalmazottakat kereső cégekhez – tájékoztatta a KamaraOnline-t Mandics Gabriella tanácsadó.

Az Auchan Magyarország Kft.-nek több okból is növelnie kell az alkalmazotti létszámot: az egyik, hogy elindult a házhozszállítás-szolgáltatás, a másik, hogy vasárnap is újra nyitva vannak. Az utóbbi játssza a főszerepet abban, hogy társaságnak legalább 200 pénztárosra van szüksége – a nyári szabadságolások indulása miatt egyre sürgősebben.

Az Audi 120–130 pozíciót ajánlott (kizárólag Győrben), ezek részben gyakornoki, részben teljes munkaidős lehetőségek.

D2D Team Hungary Kft. profilja a személyes értékesítés, kkv-k számára villamos energiát, banki termékeket, biztosításokat, telekommunikációs szolgáltatásokat adnak el. Az állásbörzén helyszíni (budapesti), standos hitelkártya-értékesítésre kerestek 4–5 főt. Az „értékesítés” szó hallatán sokan megrettennek, így az „elérési arány” talán alacsonyabb, mint más területeken – magyarázta Zsódi Bence senior key account igazgató –, de így is megtalálják azokat, akik rendelkeznek a megfelelő affinitással.

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Delego Kft. mintegy 50 különböző munkakört ajánlott a börzére látogató álláskeresőknek – tájékoztatott Köves Balázs ügyvezető igazgató. A pozíciók zöme a feldolgozóiparban vár betöltésre, többségük autóipari, autóipari beszállítói, illetve elektronikai munkahely.

Az EU-Clean Kft. főként szobalányokat keres budapesti szállodákba, 4, illetve 5 csillagos hotelek mellett hostelekbe is. A cégnél rengeteg pozíció van nyitva, de csak teljes, 8 órás munkaidőben várnak jelentkezőket. Megérte kijönni a börzére, sokan jelentkeztek – mondták el a cég képviselői.

A Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nél jelenleg mintegy 50 kéményseprői állás vár betöltésre. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő szolgáltató Budapesten több mint 200 kéményseprőt foglalkoztat. Az újonnan jelentkezőktől az elhivatottságot várják, akinek nincs végzettsége, azt ki is képzik.

Az ipari automatizálással foglalkozó Gamma Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft. villamos mérnököt, automatizálási mérnököt, C#-fejlesztőt, net-fejlesztőt és SCADA-fejlesztőt keresett a börzén. A 2001 óta működő, magyar tulajdonú társaság 15 fős gyakornoki programot is indít, és büszke arra, hogy az informatikus szakembereket is meg tudja tartani.

Az álláshelyek meghirdetői között nemcsak a gazdasági élet szereplőivel találkozhattunk. Önálló standdal képviseltette magát például a Készenléti Rendőrség is, amely az idén 300 fővel – közel 5 százalékkal – tervezi növelni létszámát.

Menzies Aviation Hungary Kft. a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre várt munkatársakat. A repülőgépek földi kiszolgálásával foglalkozó, a világ 36 országában – Magyarországon 2007 óta – jelen lévő, Budapesten több mint 200 főt foglalkoztató társaság autóbuszvezetőt, poggyászrakodót, elveszett poggyász ügyintézőt, földi utaskezelőt és eszközkezelőt keres.

Az NN Biztosító Zrt. 18 nyitott pozíciót hirdetett meg az állásbörzén. A társaság országos pénzügyi tanácsadó hálózatához keres diplomás közgazdászokat, akiknek az esetleg szükséges pénzügyi képzését is vállalják. Ebben a munkakörben a „40+” generáció előnyben van, hiszen sokan szívesebben fogadják – például – a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos tanácsokat azoktól, akik nagyobb élettapasztalattal rendelkeznek.

Az 1984 óta működő Power Biztonságtechnikai Kft. műszaki szaktanácsadót, mérnököt, bolti értékesítőt és bérszámfejtőt keresett, összesen 5–6 főt. A társaság létszáma dinamikusan növekszik, jelenleg két budapesti és két vidéki telephelyük van, az új munkatársakat az óbudai üzlet várja a leginkább.

Regio Játék az idén először jelent meg a kkv-állásbörzén. Csak az első napon több mint 100-an fordultak meg a cég standján, közülük 30-an az önéletrajzukat is leadták, a Regio még legalább ennyit vár online is. A Regio Játék főként budapestiek jelentkezését várja eladó, pénztáros és áruházvezető-helyettes pozíciókba, de vidéki áruházaikban is vannak álláslehetőségek.

Starjobs Magyarország több állásajánlatára is értékes, releváns pályázatot adtak be az álláskeresők, akik közül valószínűleg többen sikerrel is járnak majd – mondta Csaposs Noémi, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó társaság szakmai igazgatója. Az állásbörzén kifejezetten jó légkör uralkodott, ami megkülönböztette más, hasonló rendezvényektől, és amit a látogatók is értékeltek – tette hozzá a szakember.

A Tesco képviselői arról számoltak be lapunknak, hogy csak Budapesten több mint 100 alkalmazottat szeretnének az idén felvenni: árufeltöltők, készlet-karbantartási asszisztensek, szakeladók mellett a társaság budaörsi központjába is keresnek munkatársakat.

A Trófea Grill Étterem mintegy 25 főt keres, akinek nem csupán állást, de jövőképet – karrierprogramot, munkába állási támogatást, a tanulóknak ösztöndíjat – kínál, tudtuk meg Kirchner Tamás marketingvezetőtől és Horváth Attila oktatási vezetőtől. Az új dolgozók felvételének egyik célja, hogy a meglévő alkalmazottak terhei valamelyest csökkenjenek, több szabadnapot kaphassanak.

Vajda Papír Kft. targoncásokat, gépkezelőket, gépmestereket keres, összesen 10–15 főt venne fel. A külföldre vándorlás miatt egyre nagyobb a munkaerőhiány, a Nyugat-Európában kínált 2–3-szoros bérekkel a magyarországi cégek nemigen tudnak versenyezni – mondja Mészáros Péter hr-igazgató, aki szerint a munkaerő-piaci mélypontot még nem értük el, az optimista becslés szerint 2017 második felében indulhat el a fellendülés.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink