Beszámoló: „Horvátország várja a Magyarokat” című konferenciáról

2016. november 28-án „Horvátország várja a Magyarokat” című konferenciasorozatunk keretében sikerekben és élményekben gazdag konferenciát rendezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Horvát Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztálya, ahol a Szerbiához közeli Vukovár-Szerémség Megye mutatkozott be.

Tisztelt vállalkozás!

2016. november 28-án „Horvátország várja a Magyarokat” című konferenciasorozatunk keretében sikerekben és élményekben gazdag konferenciát rendezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Horvát Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztéséért Szakmai Osztálya, ahol a Szerbiához közeli Vukovár-Szerémség Megye mutatkozott be.

Dr. Kiss Zoltán elnök úr a konferencia résztvevőinek köszöntése után megnyitó beszédében kitért arra, hogy a kamara kiemelt feladata a vállalkozások segítése, mely nem képzelhető el a nemzetközi piaci helyzet ismerete nélkül. Ezt szolgálja a már meglévő, gyakorlatilag mind az öt földrészt felölelő 20 nemzetközi szakmai osztály. Elnök úr üdvözölte Vukovár-Szerémség Megye első számú elöljáróját Bozo Galic Főispán urat, a kíséretében lévő Gazdasági Kamara Igazgatóját, a Fejlesztési Ügynökség Vezetőjét, a Megyében kiemelt jelentőséggel bíró faipari és fafeldolgozó Igazgatóság és Klaszter vezetőit. Köszönetét fejezte ki a magyar előadóknak, akik a magyarországi uniós beruházási és fejlesztési tapasztalatokról, az innováció terén elért eredményeinkről, a termelékenység növelésének alap feltételét jelentő hozzáadott érték kiváló minőségben való kivitelezéséről beszéltek.

Az elhangzott előadásokból egyértelműen levonható az a következtetés, hogy a magyar vállalkozások Horvátországban alapított cégeinek van létjogosultsága az alábbiak miatt. Ez a megye 299 km-re van hazánktól, ennek a távolságnak jelentős része autópályán megközelíthető. Múltunkban, kultúránkban, emberi kapcsolatainkban sok a hasonlóság, amely az együttműködést nagyban megkönnyíti. Horvátország csodás természeti adottságai, tengerpartja mindig is vonzotta a magyarokat, tehát sok ismerettel rendelkezünk szokásaikról is. A két ország vállalkozásainak együttműködését indokolja az is, hogy várhatóan 2020 után csökkenni fog hazánk uniós pénzügyi kerete, tehát „szűkebb” lesz a hazai piac. 2017-től a két ország Kormányainak megállapodása következtében a pályázati támogatásokban kiemelt szerepet fognak kapni a kis- és középvállalkozások.

A Szakmai Osztály társelnökének tulajdonában lévő Privilegium d.o.o cég segítségével olyan „segítőtársra” találhatnak a magyar vállalkozások, aki a cégalapítás, bankszámlanyitás, székhelyszolgáltatás, piac felmérés, pályázati lehetőség figyelés, kapcsolatépítés terén sokéves helyi tapasztalattal rendelkezik.

A Szakmai Osztály Elnökeként megköszönöm horvát vendégeinknek, nagy számban megjelent, mindenféle finomságokat kínáló őstermelőiknek a részvételt. Köszönöm továbbá a magyar vállalkozások vezetőinek és munkatársainak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a konferenciát. Bízunk abban, hogy minél több, piaci pozíciójukat növelni és fejleszteni akaró magyar vállalkozásnak segíthetünk.

Novák Zsuzsanna
a Szakmai Osztály Elnöke

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink