BKIK-ÉVOSZ: Jubileumi szakmai nap az adóváltozások tételes bemutatására

Éppen 10. alkalommal rendezte meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozata, valamint az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az újévi adóváltozások elnevezésű információs szakmai napot, amelynek előadója most is, mint mindig, Dr. Juhász István címzetes egyetemi docens, főiskolai tanár volt. „A mögöttünk álló tíz esztendő legfontosabb tapasztalata, hogy azok jönnek el, akiket tényleg érdekel ez a téma. Mindig nagyon jó szakmai kollektíva alakul itt ki, izgalmas kérdéseket szoktam kapni” – fogalmazott dr. Juhász István.

A 2018. évi adóváltozások tematikája a változások makrogazdasági környezetének és feltételrendszerének bemutatásával indult. A változásokat több adócsomag (tavaszi, nyári, őszi) határozta meg. Ezek tartalmát dolgozta fel az előadás. Külön szó esett az új polgári perrendtartásról és az új közigazgatási rendtartásról szóló törvények adózással kapcsolatos elemeiről, valamint az adóeljárást szabályozó három új törvényről. Az adóeljárási szabályok újrakodifikálása komoly nehézséget jelent a vállalkozóknak. „Újból kell tanulni a jogszabályokat, Keresgetni szükséges a korábban könnyen fellelhető információt.” Éppen ezért az adózást befolyásoló jogszabályi háttér generális változásainak bemutatása mellett az apróbb, kisebb, mégis számukra jelentős specifikumokra is felhívták a figyelmüket.

A minimálbér (138.000 forint / hó), a garantált bérminimum (180.500 forint / hó) az egészségügyi szolgáltatási járulék (havi 7.320 forint, napi 244 forint), a szociális (19,5%) és az egészségügyi hozzájárulás (19,5%) konkrétumainak bemutatását követően felmerült a költői kérdés: mennyiben fognak vajon ezek a járulékok fedezetet nyújtani? Elhangzott, hogy megszűnt a munkáltatói elszámolás, ami 2006 óta már amúgy is opcionális volt. A hallgatóság teljes körű tájékoztatására dr. Juhász István csokorba gyűjtötte az ÁFA kulcs csökkentések területeit: az infokommunikációs szolgáltatások fejlődését ösztönző internetét (18%-ról 5%-ra), az éttermi szolgáltatásokét (5%), a haltermékekét (5%), az emberi fogyasztásra alkalmas, nyers sertés belsőségek, vágási termékekét (5%).

Az előadás külön kitért a 2018. július 1-jére eltolt hatálybalépésű tételes összesítő jelentés kötelezettségre is, ahogy a foglalkoztatásban kedvezőbb lehetőségeket kínáló közérdekű nyugdíjas szövetkezetekről is említés szintjén szó esett. A reklámszabályozással kapcsolatban az európai sztenderdekkel szinkronizálás szempontjáról is hallhattak az érdeklődők, ahogy arról a tényről is, miszerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) általános végrehajtó szervvé vált.

A prezentáció második részében az egyes adónemek tételes tárgyalása következett, a legfontosabb változások szempontjából:

SZJA (adómentes napidíjak, ingatlan átruházás, tevékenység szüneteltetése, közös tulajdon bérbeadása, lakhatási támogatások, gépjármű költségelszámolása, munkáltatói adóelszámolás, adóhatósági bevallás-tervezet, Cafetéria, béren kívüli juttatások, egyes más juttatások, családi kedvezmény, adómentességek)

Társasági adó (fejlesztési adókedvezmény, kulturális- és sportcélú kedvezmények, nyugdíjas szövetkezetek, energiahatékonyság, növekedési adóhitel, ingatlanbefektetés, bejelentett részesedés)

Általános forgalmi adó (Áfa-kulcs változások, nyugdíjas szövetkezetek, számlázás, adatszolgáltatás, bejelentkezés, nyilatkozattétel, adószám-változások áfa-következményei)

EVA, EKHO, KATA, KIVA változások

Helyi adók (határozott időre megállapított adómérték módosítása, előrehozott adó, az iparűzési-adóbevallás benyújtásának változásai, adatbejelentés, átalányadózás, építményadó, reklámhordozó, műemléképület)

Illetékek (lakás, építmény, földhasználat, eljárási illetékek, a forgalmi érték megállapítása, változások az új polgári perrendtartással és a közigazgatási rendtartással összefüggésben)

A jövedéki adótörvény sajátos változásai

Változások a gépjárműadóban, regisztrációs adóban

Reklámadó (uniós ügyek, adóvisszatérítés, adóalap- és adómérték változások, adóelőleg, adófizetés, adómentességek)

Társadalombiztosítás, egészségügyi hozzájárulás (szocho és eho csökkentése, kedvezmények, mentességek változása)

Adózás rendje
Az új adózás rendjéről szóló, az adóigazgatási rendtartásról szóló, illetve adóhatósági végrehajtási eljárásokról szóló törvények bemutatása, különös tekintettel a korábbi szabályozáshoz képest bekövetkezett változásokra.

Az előadás teljes anyaga letölthető ITT.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink