A BPMFKB hírei

A BPMFKB megalakulása

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Budapest és Pest megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BP­MFKB) 2016. évi első ülését március 22.- én tartotta. Az újévvel változások következtek be a bizottság életében. Törvényi módosítás miatt, a korábbi 7 fővel ellentétben, a jövőben 5 taggal működik a testület. Az új bizottság tagjainak megbízása 2016. január 1­től kezdődően 3 évre szól. A tagok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (1 fő), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (1 fő), a Fővárosi Kormányhivatal (1 fő), valamint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban képviselettel rendelkező országos munkaadói és munkavállalói szövetségek delegáltjai (2 fő). A testületi tagok mellett tanácskozási jogú delegáltak és szakértők is segítik a bizottság munkáját. A főváros gazdaságának jövőbeni helyzete nagymértékben függ a megfelelő szakember utánpótlás biztosításától, ezért kulcsfontosságú feladat a gazdaság igényeihez igazodó, annak megfelelni képes szakképzés megvalósítása. A BP­MFKB legfőbb feladata a főváros és pest megyei gazdasági szereplők munkaerő­igényéhez illeszkedő szakmaszerkezet, és ennek elérését szolgáló szakképzési rendszer kialakításában való közreműködés. A bizottság e feladatkörében eljárva évente javaslatot tesz a megyei szakképzési beiskolázási irányokra és arányokra, azaz az állami támogatással indítható szakképesítések körére és keretszámaira, valamint az ösztöndíjas szakmákra, azaz a hiányszakmák jegyzékére. A BP­MFKB feladataival összhangban évente aktualizálja, szükség esetén felülbírálja, kiegészíti, főváros szakképzés­fejlesztésének koncepcióját. A bizottság foglalkozik továbbá minden olyan szakképzésre vonatkozó kérdéssel, amely befolyásolhatja a megye szakképzésfejlesztésének elősegítését.

A Budapest és Pest megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság 2016. évi alakuló ülésén bemutatkoztak az új tagok , az éves munkaterv és a bizottság ügyrendje elfogadásra került.

A bizottság tagjai:

Fekete Balázs elnök, delegáló szervezet: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Bank Csaba,  delegáló szervezet: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Dr. András Klára, delegáló szervezet:  Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács
Dr. Soós Ilona, delegáló szervezet:  Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

Tanácskozási joggal
Hajnal Sándor, Magyar Gyula Kertészet SZKI
Börzsöny Tünde, Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti SZKI

Közlemény

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján megtekinthetőek a megyei fejlesztési és képzési bizottságok 2017/2018-as tanévhez kapcsolódó szakmaszerkezeti javaslatai, mind az iskolarendszerű, mind az iskolarendszeren kívüli képzések tekintetében.

Az iskolarendszeren kívüli képzésekre, azaz a felnőttképzésre vonatkozó javaslatok 2016. június 01-jétől egy évig terjedő időszakra vonatkoznak. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ezek az adatok csak javaslatok, a szakmaszerkezeti döntések a későbbiekben kormányhatározat formájában jelennek majd meg.

A javaslatok az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg: nive.hu/mfkb2016/?DO=59

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink