Budapest – Gödöllő

Idegenvezetők Világnapja 2018
2018. február 24. szombat

Budapest- Gödöllő

A SÉTA MEGTELT!

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából immár másodízben Gödöllő Polgármesteri Hivatala és a Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület egész napos vendégváró programmal várja az érdeklődőket Gödöllőre és Máriabesnyőre.
A MÁV Budapest- Gödöllő- Hatvan vonalon vagy a MÁV-HÉV Budapest- Gödöllő vonalán lehet eljutni a városba.

10.45 órától 11.00 óráig
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából Gödöllőn rendezett ünnepség megnyitója
A vendégeket
Gödöllő Város alpolgármestere, Pelyhe József köszönti        

Találkozó: 10.15 és 10.45 óra között a Királyi Váróban (A MÁV Gödöllő vasútállomás környezetében, Gödöllő Állomás tér 1.)

Utazás Gödöllőre: a Keleti pályaudvarból a Budapest- Gödöllő- Hatvan vonalon a 9,30 órakor induló és 10,12 órakor érkező vonattal vagy a MÁV-HÉV Zrt. Örs vezér téri végállomásától a 9,26 órakor induló 10,13 órakor érkező „HÉV”  vonattal.

11.00 órától 11.30 óráig
A Gödöllői Királyi Váró  

A Pest-Hatvan vasútvonalon 1867 tavaszán indult meg a közlekedés. A magyar államtól ekkor kapta koronázási ajándékul Ferenc József és Erzsébet királyné a Grassalkovich- kastélyt és uradalmat. A királyi pár és kísérete ettől fogva rendszeresen utazott vonattal Gödöllőre. Kőbánya állomásnál két vasúti vonalat összekötöttek, hogy a király Bécsből közvetlenül Gödöllőre mehessen vasúton. 1882-ben Királyi Várót építettek számukra a Nyugati és a Keleti pályaudvar Királyi Várójához hasonló pompával. A historizáló neoreneszánsz épületben saját várószobát alakítottak ki Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek …2011-ben a Norvég Alap támogatásával Gödöllő Város Önkormányzata felújította a Királyi Várót, múzeumi kiállítóhelyet, kávézót és turisztikai centrumot alakított ki benne.

Időtartam: 30 perc
Az épületet: Sebő Györgyné, Hajnal Irén és dr. Lacza Gabriella idegenvezetők mutatják be.

 10.45-14.30  Gödöllő városnézés
Gödöllő Királyi Váró – séta Gödöllő főterére- Városi Múzeum- Királyi kastély épület és park

A Királyi Váró megtekintése után ellátogatunk Gödöllő főterére, majd a Városi Múzeumban megtekintjük a város és a Gödöllői Művésztelep történetét, aztán a Királyi kastélyhoz sétálunk és  bejárjuk a kastély épületegyüttesének és parkjának ingyenes tereit.

  • Séta Gödöllő városközpontjában

A Királyi Váró megtekintése után ellátogatunk a Rákos-partján, dombok ölelésében épült városba,

mely Grassalkovich I. Antal kastélya környezetében jött létre. A XVIII.sz. tekintélyes főura, Mária Terézia kancelláriaminisztere, hazánk egyik legpompásabb barokk kastélyát építette ide hatalmas parkkal övezve. A történelmünkben nevezetessé vált épületegyüttest ( a kastély az 1848-as szabadságharc idején Windisch-Grätz szálláshelye volt, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása. Kossuth itt fogalmazta a Függetlenségi Nyilatkozatot…) a II. világháború idején kifosztották, majd szociális otthonnak, később szovjet laktanyának alakították át. Az 1990-es évek felújítási munkáinak köszönhetően mára az ország egyik leglátogatottabb turisztikai helyszínévé vált.
Az egykor a kastélyhoz tartozó Alsóparkon át sétálva érjük el a város főterét. A barokk templom szomszédságában áll az 1910-es években épült emeletes, díszes kupolájú egykori községháza – ma Erzsébet szálló. Kevesen tudják, hogy József Attila “Altató” c. versét Gödöllőn egy gödöllői kisfiúhoz írta. A kisfiú álombéli szoboralakja a főtér kedvelt látványossága. Szép szakrális emlék ugyanitt az Európában egyedüli Világbéke-gong, amely a világ egységét, a segítőkészséget jelképezi.

  • Tárlatvezetés a Gödöllői Városi Múzeumban (2100, Gödöllő Szabadság tér 5.)

A város legrégibb épületében, Hamvay Ferenc gödöllői földesúr 1662-ben fölépített kúriájában működik a Városi Múzeum. Kiállításain a kastély árnyékában élő település történetével, s a múlt század elején itt Gödöllőn működő országosan is egyedülálló szecessziós művésztelep életével és művészeinek, Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor alapítók köré gyűlt művészek – Remsey Jenő, Sidló Ferenc, Sovánka István, Moiret Ödön, Kozma Lajos, Toroczkai Wigand Ede, Ligeti Miklós, Juhász Árpád – munkásságával ismerkedünk meg.

  • Látogatás a Grassalkovich-kastély épületegyüttesében és a kastélyparkban a nyilvánosan látogatható terek bemutatásával.

A városi sétát vezeti és kívülről a Kastélyt bemutatja: Hajnal Irén idegenvezető

A Városi Múzeum kiállításait bemutatják: Kerényi B. Eszter múzeum igazgató és Őriné Nagy Cecilia művészettörténész

A programon való részvétel ingyenes.

Regisztrácó: max. 30 fő

A séta befejezése után 14.30 órától ajánljuk, tekintsék meg a Királyi kastélyban „Erzsébet királyné újraálmodott ruhái ’’ c. kiállítást, melyre a meghirdetés szerint lehet regisztrálni.

10.45-14.30
Gödöllő Királyi váró – Máriabesnyő – Gödöllő Királyi kastély 

A Királyi Váró megtekintése után autóbusszal keressük fel a híres búcsújáróhelyet. A bazilika látogatása után visszautazunk Gödöllőre a Királyi kastélyhoz, megtekintjük a kastély épületegyüttesének és parkjának nyilvánosan bejárható tereit.

Máriabesnyői kegyhely, a Nagyboldogasszony bazilika

A gyönyörű fekvésű Máriabesnyő erdős vidékén álló kétszintes barokk kegytemplom kegyszobrát a XVIII. századtól zarándokok serege kereste fel Szűz Mária közbenjárásáért…. Altemplomának családi sírboltjában művészien megalkotott szarkofágokban nyugszanak Gödöllő birtokosának, gróf Grassalkovich Antal családjának tagjai.

A Máriabesnyői kegytemplomot Six Edit, a Civil Kerekasztal Egyesület elnöke és dr. Kovács Ágnes mutatják be. A Gödöllői Grassalkovich- kastély épületegyüttesének és parkjának ingyenesen bejárható tereit Sebő Györgyné idegenvezető mutatja be.

A programon való részvétel ingyenes.

Regisztráció: max: 40 fő részére (buszos)

A máriabesnyői kiránduláson csak a programra regisztrált vendégeknek tudunk helyet biztosítani.  Kérjük, időben jelezze, hogy ha valamilyen oknál fogva még sem tud a kiránduláson megjelenni, ne vegye el mástól a lehetőséget.

A Gödöllői Vonatállomástól Máriabesnyőig és onnan Gödöllő központjába történő autóbuszos közlekedést az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Gödöllői polgármesteri Hivatal biztosította. A séta befejezése után 14.30 órától ajánljuk, tekintsék meg a Királyi kastélyban „Erzsébet királyné újraálmodott ruhái ’’ c. kiállítást, melyre a meghirdetés szerint lehet regisztrálni.

14.30 órától 15.30 óráig
Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Gödöllői Királyi kastélyban

Erzsébet királyné kedvelt városában Gödöllőn láthatjuk azokat a ruhakölteményeket, melyeket történelmi hitelességgel Czédly Mónika ruhatervező álmodott újjá.

A pompázatos ruhadarabokat már több magyar és külföldi helyszínen bemutatták, de először itt Gödöllőn most minden darabja együtt látható. A 14 eredeti festmények, fotók alapján megalkotott rekonstrukció azt is bizonyítja, hogy ezek a csodálatos, álmélkodásra késztető, mesebeli szépségű, a királyné rendkívüli jó ízléssel összeválogatott ruhái is nagyban hozzájárulhattak a legendás Erzsébet kultusz kialakulásához. A kiállítás legragyogóbb darabja az a több méteres uszályú, fényben pompázó fehér selyem ezüst kivarrásokkal és eredetileg gyémántokkal is ékesített koronázási ruha rekonstrukció, melyet megkoronázásakor viselt a Mátyás templomban 1867-ben. A koronázási jelenetet megörökítő Székely Bertalan festményén is ebben látható. A ruha a gödöllői D’Elia szalonban készült egy hónapon keresztül több szorgos kéz munkájával, a korhűség miatt lábbal hajtós varrógéppel és kézimunkákkal. Gödöllőn a kiállítás február végén zárul – tovább vándorol több külhoni és hazai kastélyba.

A ruhákat az Idegenvezetők Világnapja alkalmából tervezőjük, Czédly Mónika ruhatervező mutatja be. 

Találkozó 14,15 órakor a Gödöllői Grassalkovich- kastély főbejáratánál.
(Utazás Gödöllőre: BHÉV – Bp. Örs vezér térről – Gödöllő Szabadság térig autóbusz: Bp. Stadion aut. állomásról – Gödöllő aut. állomásig)

Időtartam: 60 perc

Belépődíj:  teljes árú: 1.200 Ft/fő , diák és 62 év felett 600 Ft/fő

Regisztráció:max. 30 fő

A program befejeztével egyénileg jegyek válthatók a Gödöllői Grassalkovich –kastély állandó kiállításaira.  http://www.kiralyikastely.hu/

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink