Budapest – Vác

Idegenvezetők Világnapja 2018
2018. február 24. szombat

Budapest- Vác

A PROGRAMOK MEGTELTEK!

Baross Gábor (1848- 1892) emlékére

A Magyar Állami Vasutak jogelődje megalakulásának 150.évfordulója alkalmából és a Baross Gábor-emlékév tiszteletére Vác városának Tourinform irodája városnéző sétával és ingyenes múzeumi látogatással kapcsolódik az Idegenvezetők Világnapja budapesti programjaihoz.

Vác a Dunakanyar szíve
A váci színhelyekre az utazás egyénileg történik. A városlátogatáson ez alkalommal csak előre regisztrált és visszaigazolt jelentkezők vehetnek részt.

Indulás: a Nyugati pályaudvarról Vácra a MÁV Budapest-Vác vasútvonalán a 10.07 perckor induló zónázó vonattal.
Érkezés: 25 perc múlva Vácra, a váci vasúti pályaudvarra.  

Utazás Budapestről Vácra a Nyugati pályaudvarról

Az 1832-36-os rendi országgyűlésen törvényt hoztak az első vasútvonal megépítéséről. Báró Sina György ellenében Ullmann Móric elképzelése valósult meg: a Duna bal partján futó vasútvonal épült ki elsőnek Pest és Vác között. A Helytartótanács 1844-ben elfogadta az építkezés terveit, megalakították a vasútépítést felügyelő Magyar Középponti Vasúttársaságot, elindultak a munkák. Az első magyar kötött pályát import acélból, walesi és poroszországi kohók által gyártott rudakból építették meg, a talpfákat a magyar tölgyerdők, a sínek rögzítéséhez használt csavarokat pedig Resicabánya kohói biztosították. A vasútvonal töltését a Duna medréből nyert hordalékanyag adta. Ifj.Zitterbarth Mátyás vezetésével 1845 márciusától megkezdődött az első pesti indóház építése (a Nyugati Pályaudvar elődje) A Belgiumból rendelt gőzmozdonyok 1845 novemberében kísérleti utat tettek a Palota – Rákospalota – és Pest között. A 33 kilométer hosszú vasútvonalat József nádor és felesége 1846. július 15-én nyitotta meg a forgalom számára. (A Nyugati pályaudvaron emléktábla emlékezik a történelmi pillanatról.) A vonat a Dunakeszin töltött 10 perces várakozási idővel együtt összesen egy óra alatt tette meg első útját… Ma a zónázó vonattal 25 perc az út  Pestről Vácig!

Ingyenes városnéző séta ● Ingyenes múzeumlátogatás Vácott                   

10.30 – 12.30
Vác, az ezer éves város

Vác ezer éves történelme csodás legendákkal, történetekkel teli. Műemlékekben, templomokban, múzeumokban gazdag város, így a turizmusban is jelentős szerepet játszanak épített emlékei, értékei. Városnéző sétánk alatt megtudhatják, hogy Vác miért a legek városa, ki a Vácz remete, hogyan néz ki egy Csodaszarvas, miért érkezett ide az első vonat, gőzhajó, milyen csata volt itt 1849-ben, és hogy a váci Duna- part miért az egyik legszebb korzó országunkban. 

Találkozó a váci helyi idegenvezetővel: 10.30 órakor a váci vasútállomáson a vasútállomás előtt a főbejáratnál (2600 Vác, Széchenyi utca 42.)

A városnéző séta útvonala: Rókus Kápolna – Evangélikus templom – Március 15. tér – Főtér – A Március 15. tér nevezetes épületei: Városháza, Curia, Fehérek Temploma, Nagypréposti Palota, Siketnéma Intézet- Piarista templom és Rendház- Szentháromság tér, Szentháromság oszlop- Püspöki Palota- Székesegyház- Diadalív – Főtér

Időtartam: 2 óra

12.30 – 14.00  Ebédszünet (egyéni fogyasztással) Vác belvárosában számos étterem, gyorsétterem, cukrászda várja a városba érkezőket. Az éttermekről bővebb információkat kaphatnak a Vác főterén, a Március 15 tér 17. szám alatt található Tourinform Irodában. Telefon: +36/27/316-160, e-mail: vac@tourinform.hu, info@tdm.vac.hu). Ugyanitt értesülhetnek Vác városának turisztikai, kulturális programjairól.

14.00 után
Fakultatív múzeumlátogatás az Idegenvezetők Világnapja alkalmából kijelölt múzeumokban, intézményekben:

Váci Múzeum negyed ● Memento Mori & Ars Memorandi kiállítás ● Pannónia Ház ● Váci Művészeti Gyűjtemények ●Váci Mosolyalbum ● Sajdik Ferenc-gyűjtemény ● Modern Művészeti Gyűjtemény ● Hajótörténeti Gyűjtemény ● Aranyba kötött élet” – Váci György könyvkötészeti tárlat ● Váci Sport Csillagai 

Regisztráció kötelező: max. 30 fő

Vác városismertető programját és múzeumkínálatát a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft, Váci Tourinform iroda állította össze, honlap: www.turizmusvac.hu.

Vác, az ezer éves város

Idegenvezetők világnapja
2018. február 24.

Ingyenes városnéző séta
Ingyenes múzeumlátogatás

Regisztráció szükséges!

Vác gazdag műemlékekben, templomokban, múzeumokban, így turizmusban is jelentős szerepet játszanak épített emlékeink, értékeink. Vác ezer éves történelme csodás legendákkal, történetekkel teli. Városnéző sétánk alatt megtudhatják Vác miért a legek városa, ki a Vácz remete, hogyan néz ki egy Csodaszarvas, miért érkezett ide az első vonat, gőzhajó, milyen csata volt itt 1849-ben és hogy a váci Duna part miért az egyik legszebb korzó országunkban.

Program:

10.30 Érkezés a váci vasútállomásra
Helyi idegenvezetőnk a vasútállomás előtt a főbejáratnál várja a program résztvevőit.

10.30-12.30  Városnéző séta

 1. A vasútállomástól indulva első látnivaló a Rókus Kápolna
  A különálló kis barokk kápolnát a városban pusztító 1740-41-es pestisjárvány emlékére emelték Althann Mihály Károly püspök támogatásával, jórészt közadakozásból. A kápolnát alacsony kovácsoltvas kupola fedi, benne Szent Rókusnak, a betegek védőszentjének, Szent Annának és a gyógyító Jézusnak emeltek oltárt.
 1. Evangélikus templom
  A váczi ágostai hitvallású evangélikusok templomukat az egykori Sétatéren – a főteret és a vasútállomást összekötő Sáros utcában – építették fel 1866 és 1868 között. Tervezője: Krempe Edmund budapesti építész, aki romantikus stílusú, egyhajós, boltíves, az evangélikus lelkiséget megjelenítő templomot tervezett, mely Alois Cacciari váci építőmester gondos munkája révén készült el.

Az öntöttvas torony az építész eredeti ötlete volt, melyet a város polgárai nehezen fogadták el. Gyakran lehetett hallani a gúnyos megjegyzést: A lutheránusok takaros templomot építettek, de befejezni nem tudták, csupán egy „lyukas toronyra futotta”. A hívek többször is be akarták bádogoztatni. A messziről is jól látható áttört fém tornyot már senki sem akarja beboríttatni, ma is egyedülálló a magyarországi templomépítészetben.

 1. Március 15. tér – Főtér
  Vác ezer éves történelmének különleges műemlék együttese Magyarország egyetlen háromszög alakú barokk tere.
  A Főtér Vác legismertebb közösségi tere. Már a középkorban is egyházi, gazdasági és kulturális központ volt. Épületei a XVIII. század építő püspökei nyomán nyerték el mai formájukat. A téren található a Városháza, a jól körüljárható középkori Szent Mihály templom maradványai, a Fehérek temploma, az egykori Aranyszarvas Fogadó, ma a Váci Művészeti Gyűjtemények otthona a Curia épülete, mely káptalanházként, majd a XVIII. században vendégfogadóként, szállóként működött, az ország első Siketnéma Intézete, a Nagypréposti palota, az Irgalmas rendi Kórház és Kápolna. A térre a Bécsi kapun, a Hatvani kapun és a Révkapun keresztül léphettek be, melyek ma stilizált formában megtalálhatóak. Egykor Főtérnek, Piactérnek, Városháza térnek, Konstantin térnek, jelenleg pedig Március 15. térnek nevezik.

A Március 15. tér nevezetes épületeinek bemutatása

Városháza
1736-1764 között épült, a világi barokk építészet legjelentősebb emléke. Az egykori török fürdő helyén egy kisebb ház állt, mely az 1731-es tűzvészben erősen megrongálódott. A felújítás, helyreállítás Mária Terézia látogatására készült el. A XX. század elején szecessziós oldalszárnnyal toldották meg, majd a század második felére nyerte el ma is látható formáját.

A homlokzaton Jusztícia, az igazság istenasszonya, mellette az építkezést támogató Migazzi Kristóf püspök címerét tartó nőalakok láthatók, valamint Püspökvác város Szűz Máriát ábrázoló címere. A belső dongaboltozatos terek, és a földszinti folyosó keresztboltozata ma is eredeti állapotában látható.

Curia
A középkori épület a püspöki tanácsadó testület, a káptalan székhelye volt, erről tanúskodik a boltozatos kapu záróköve is. 1770-ből írásos dokumentum tanúsítja, hogy szállóként is működött az akkor már barokk stílusúvá átalakított épület, melyet a későbbiekben tovább alakítottak, jelenleg a homlokzata eklektikus.

A Kúria épületének pincéje kb. 140 négyzetméteres, három hajós helyiség, melynek egy része 1520 körül épült. 2006 óta itt üzemel a Bormúzeum és a Váci Csokizó, valamint megnyílt a Vác Mosolyalbum, ahol Sajdik Ferenc Kossuth-díjas művész karikatúráit tekinthetik meg. Az épület előtt Harangpavilon található, mely minden órában kellemes harangjátékával kedveskedik a téren tartózkodóknak.

Fehérek Temploma
A Főtér gyöngyszeme a volt Domokos rendi templom, a XVIII. században épült barokk, rokokó stílusban. Az egyszerű külsővel ellentétben a belső díszítés igen gazdag. Az 1994. év szenzációja volt a templomtorony alatt, kívülről nyíló kripta feltárása. Bejárata két évszázadon át be volt falazva. A templom felújításakor véletlenül bukkantak rá, s amikor felnyitották, kiderült, hogy a katakombaszerű helyiségek 262 koporsót rejtenek. A fakoporsók gazdag festése épen maradt.

Kiszáradva, természetes módon mumifikálódva, de megmaradtak díszes halotti öltözetükben a holttestek is. A Március 15. tér 19. szám alatti ház pincéjében kiállítás (Memento Mori) készült a leletekből. Ez a leletegyüttes Közép-Európában egyedülálló. A templom előtt a barokk stílusú Szent József szobor áll, karjaiban a kis Jézussal, míg a tér közepén a Szűz Mária oszlop látható.

A tér büszkélkedhet egy hangulatos szökőkúttal is.

Nagypréposti Palota
Az egykori Nagypréposti palota az Egyházmegye jelentős barokk építészeti emléke. A középkori épületet a XIII. században építették át, az erkély fölötti felirat is erről tanúskodik. A XX. század közepéig a mindenkori Nagyprépost lakóhelyéül szolgált.

A felújított palotában a Váci Egyházmegyei Gyűjtemény található – textilek, szobrok, festmények – különösen gazdag és változatos a középkori és barokk korból származó kiállítás. A freskókkal díszített palotában 2006 óta hangversenyeket is rendeznek, melyek a barokk házi muzsika hangulatát elevenítik meg.

Siketnéma Intézet
Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon – egykori Siketnémák Királyi Intézete

Az épület magja két kisebb középkori ház, mely többszöri bővítés során nyerte el jelenlegi formáját. A török kor után itt álló Püspöki Palota az 1731-es tűzvészben súlyosan megsérült, Althann Mihály Frigyes, majd Migazzi Kristóf püspöksége alatt U alakú palotává fejlesztették. Itt szállt meg Mária Terézia családjával együtt az 1764-es váci látogatása során. Miután felépült az új Püspöki Palota a Székesegyházzal szemben, az épület angolkisasszonyok zárdája lett. 1802-ben Cházár András kezdeményezésére jött létre az első Siketnéma Intézet, mely ma is a magyar gyógypedagógiai intézmények alma matere.

Érdekesség: az Intézet padlásába egy kápolna található beépítve.

 1. Piarista templom és Rendház
  A piaristákat – kegyes tanító rend – 1714-ben telepítette le Kollonich Zsigmond püspök Vácra. A templom építése 1725-ben kezdődött és mintegy 20 évig tartott. Az eredetileg barokk stílusban emelt templomot az idők folyamán eklektikus stílusban átépítették. Egyedülálló különlegessége Forgách Pál püspök által adományozott velencei tükörüveg szentségház. II. József idején a piaristák kényszerűségből elhagyták a templomot, katonák költöztek be, tornyát elárverezték. 1796-ban szerezték vissza és felszentelték Szent Anna tiszteletére.

Rendházként Berkes András nagyprépost egykori háza szolgál, aki a rendnek ajánlotta otthonát. Az idők során kibővített épületet 1727 óta használják, jelenleg rendház és gimnázium. Itt tanult többek között Madách Imre író, Lotz Károly festő, a tanárai közül Öveges József fizikus emelkedik ki.

 1. Szentháromság tér, Szentháromság oszlop
  A Szentháromság oszlop – a Piarista templommal szemben – 1750-1755 között készült. A homokkő szoborcsoportot az 1740-41-es pestisjárvány megszűntéért hálából állították a túlélők. A kompozícióban elsősorban a pestistől védő szentek szobrait helyezték el. Az oszlopon a korabeli megosztottságnak megfelelően Püspök-Vác és Káptalan-Vác Madonnás címere is látható. Egyike a legrangosabb váci műemlékeknek.
 1. Püspöki Palota
  A váci püspökség a 10 legelső püspökség között alakult meg. A Püspöki Palota 1768-75 között épült. Kertje védett, számos különleges növény otthona. Oldalszárnya a Székesegyház felé néz, főbejárata a Migazzi térről nyílik. Az épület alatt többszintes pince áll, ami az egykori hatalmas szőlőbirtokok termésének befogadására készült. A pompásan berendezett püspöki rezidencia ünnepi rendezvényeken megnyílik a látogatók előtt is.

 1. Székesegyház
  Magyarország első, klasszicizáló későbarokk stílusú székesegyháza, tervezője a francia Isidor Canavale. Az építkezést 1761-ben kezdték el, 1772-ben szentelték fel a templomot, de a belső munkálatokat csak 1777-ben fejezték be. Magyarország harmadik legnagyobb látogatható székesegyháza az esztergomi és az egri után.
 1. Diadalív
  Magyarország egyetlen diadalíve. Mária Terézia látogatásának tiszteletére építtette Migazzi Kristóf 1764-ben. A legenda szerint, amikor a királynő megtudta, hogy a Diadalív mindössze öt hónap alatt készült el, nem mert áthajtatni alatta, mert félt, hogy rádől az építmény, ezért inkább kiszállt és gyalog ment el mellette. Távozásakor azonban látta, hogy még mindig áll a kőkapu, így ekkor már nyugodtan haladt át alatta.

A Kőkapunak még két legendás történést tulajdonítanak: egy évvel a kapu felállítása után, azon a napon, amikor Ferenc császár Innsbruckban meghalt, a váci Kőkapu falába illesztett medalionját a mennykő leütötte. Ugyanezen a napon történt Bécsben, hogy a Szent István templomban miséző Migazzi fejére esett az oltár nagy feszülete.

Az idegenvezetés a Főtéren ér véget, utána fakultatív programok:

 • Ebéd – Vác belvárosában számos étterem, gyorsétterem, cukrászda várja a hozzánk érkezőket. Bővebb információkat az éttermekről a Tourinform Irodában is kaphatnak, mely a Főtéren (Március 15 tér 17.) szám alatt található.
 • Váci Múzeum negyed – Vác Főterén megannyi csodás és egyedülálló múzeum és művészeti kiállítás várja a látogatókat. A világhírű „váci múmiák” – Memento Mori; a „Váci Mosolyalbum” – Sajdik Ferenc különleges művészetét bemutató gyűjtemény; a „Vasba öntött történelem” – Öntöttvas Gyűjtemények, 500 év 1000 műtárgy; a „Magyar Picasso” – Az ezerarcú művész, Hincz Gyula páratlan életmű kiállítása; a Hajómúzeum; az „Aranyba kötött élet”-  Könyvkötészeti Kiállítás; a Sportmúzeum; Egyházmegyei Múzeum; a nemzetközi MADI Gyűjtemény; a Modern Művészeti Gyűjtemény páratlan élményt nyújtanak.
 1. Memento Mori & Ars Memorandi kiállítás
  A híres váci múmiák. A kiállítás közel 250 éves különleges kriptaleleteket mutat be.

A Főtéren álló Fehérek templomának felújítási munkálatai során került elő egy kripta lejárata 1994-ben. A különleges klimatikus körülmények között meglepő épségben maradtak meg a természetes módon mumifikálódott tetemek, koporsók, viseletek, temetkezési kellékek. A hozzá kapcsolódó Ars Memorandi kiállítás interaktív módon mutatja be a korszakot, az akkor élt emberek életmódján keresztül.

 1. Pannónia Ház – Váci Művészeti Gyűjtemények
  A megújult Vác főterén a nagy múltú Pannónia házban, városunk nagy értékű muzeális kincsei kerültek a nagyközönség elé:

– Hincz Gyula, a „Magyar Picasso” életmű kiállítása
Hincz Gyula kétszeres Kossuth-díjas festőművész páratlan hagyatéka fogadja a látogatókat. A művész egyszerre volt festő, grafikus, keramikus, illusztrátor, szobrász, gyűjteményében közel 2000 mű található. A tárlaton lenyűgözik a látogatókat a nagyméretű alkotásai, szobrai, kisplasztikái.
– Gádor István, a „Magyar Kerámia Atyja” és Gádor Magda kiállítása
Az épület patinás középkori pincéjében páratlanul gazdag és egyedülálló     kerámiacentrum található. Gádor István kétszeres Kossuth-díjas kerámiaművész és lánya, Gádor Magda meglepően modern alkotásai mellett Gorka Géza életművét, és Hincz Gyula kerámiáit is megcsodálhatjuk.
– „Vasba öntött történelem” – 1000 év, 500 műtárgy – Öntöttvas Gyűjtemények
A Magyarországon ritkaságnak számító gyűjtemény az európai öntöttvas művesség remekeit tárja elénk. A közel félezer darabot számláló tárlat a világi és vallási tárgyakon keresztül betekintést enged a XVI-XX. századi polgárság életébe.
– Szoborpark (Vertel Andrea – Tündérkert, Nagy Sándor – vörös márványszobrok)
A Pannónia Ház udvarán sokszínű szoborcsoport került kiállításra, Vertel Andrea kerámiaművész Tündérkertje, kedves, humoros kerti kompozíciói mosolyt csalnak a látogató arcára.

 1. Váci Mosolyalbum – Sajdik Ferenc-gyűjtemény
  Sajdik Ferenc Munkácsy-díjas érdemes művész, Budapest díszpolgára, állandó életmű-kiállítása. A képeken tetten érhető a Pom-Pom mesék világa, Gombóc Artúr kalandjai és a nagy Ho-ho-horgász váci adaptációja. A képeken életre kel Vác történelme is Sajdik Ferenc humoros, néhol fanyar bemutatásában.
 1. Modern Művészeti Gyűjtemény
  Magyarország egyik legnagyobb magán gyűjteményében több száz műalkotás ad átfogó képet a kortárs magyar művészetről. Életmű kiállítás tekinthető meg az alábbi művészektől: Szabó Vladimir, Scholz Erik, Józsa János, Tóth Ernő, Dombay Lelly. Ezen kívül Salvador Dali és a hírhedt Matuska Szilveszter is képviselteti magát műalkotásaival.
 1. Hajótörténeti Gyűjtemény
  Magyarország legnagyobb hajókonstruktőre, hajótervező mérnöke, Szabadi Kálmán életmű kiállítása. XX. századi vitorlások, gőzösök, luxus jachtok kicsinyített élethű másolatai keltik életre a tengeri, a balatoni és a dunai hajózást.
 1. „Aranyba kötött élet” – Váci György könyvkötészeti tárlat
  Váczi György kétszeres aranydíjas könyvkötőművész alkotásai nyomán megismerhetjük a könyvrestaurálás és könyvkötészet folyamatát, annak ősi eszközeit. A művész alkotásait ismerték Angliától Finnországig, Afrikától az Amerikai Egyesült Államokig. 24 karátos aranyat használt a könyvek díszítéséhez.
 2. Váci Sport Csillagai
  Vác számos sportsikerrel büszkélkedhet, vízi sportok, kézilabda mérkőzések érmeinek sokasága, labdarúgó bajnokság aranyérme láthatók a kiállításon. Sok színes kupa, érem idézi a nagyszerű sikereket.
Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink