Derűs a vendéglátóipar

Tavaly Magyarországon 2009-hez képest csaknem 2000-rel nőtt az éttermi, rendezvényi étkeztetést, italszolgáltatást végző vállalkozások száma, és elérte a 23 417-et, emellett emelkedett a közüzemi étkezők és az ágazatban foglalkoztatottak száma is.

Tavaly Magyarországon 2009-hez képest csaknem 2000-rel nőtt az éttermi, rendezvényi étkeztetést, italszolgáltatást végző vállalkozások száma, és elérte a 23 417-et, emellett emelkedett a közüzemi étkezők és az ágazatban foglalkoztatottak száma is.

2010 végén 23 417 ilyen cég működött országszerte, míg 2009 decemberében csupán 21 548; igaz, a 2009-es 803-ról tavaly 1024-re nőtt az e területen felszámolás alá vont vállalkozások száma.

A gazdasag.hu csütörtöki írása szerint a vendéglátásban foglalkoztatottak száma folyamatosan emelkedik: az ágazatban 2009 végén hivatalosan 66 400 főt foglalkoztattak, ez a szám 2010 végére 25 százalékkal, 83 000 ezer főre nőtt.

Jót tett a terhek csökkentése

Szatmáryné Jähl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) turizmus-vendéglátás osztályának elnöke a honlapnak úgy vélekedett: a létszámnövekedés mögött az élőmunka terheinek csökkentése áll, a cégek igyekeznek igénybe venni például a munkanélküliek foglalkoztatásával járó járulékkedvezményeket, és nagymértékben nőtt a részmunkaidős foglalkoztatás aránya is. Az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisára hivatkozva az írás kiemeli azt is, hogy 2007-hez képest tavaly csaknem megduplázódott a cégalapítások száma.

Szatmáryné Jähl Angéla a gazdasag.hu-nak elmondta: tapasztalataik szerint miközben a közüzemi étkeztetők száma emelkedik, a szabadpiaci vendéglátók helyzete nagyon nehéz. A közüzemi étkeztetők előre kiszámítható kereslettel tudnak kalkulálni, de az elmúlt időszakban megnövekedett energia- és alapanyagárak miatt a fogyasztók nehezen tolerálják az áremelést, így jellemzően a haszonkulcs csökkenésében csapódnak le a negatív folyamatok.

A nem elég tőkeerős vagy stabil vendégkörrel nem rendelkező vállalkozások régiótól függetlenül könnyen tönkremennek.

A szakember szerint rövid távon segítséget jelentenek a szakmának az országos és helyi rendezvények: a fesztiválok, a több napos programok, a gasztronómiai és kulturális események, így ezekből többre lenne szükség. (lm)

MTI

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink