Események betöltése

Tavaszi Tematikus Séták

Ezúton szeretnénk meghívni Tavaszi Tematikus Séták keretén belül szervezett programjainkra 2017. április 22-23. között. A programokat a BUM Nonprofit Kft, BKIK Idegenvezető Továbbképző Központ idegenvezetői és a Bevásárló és Tematikus utcák együttműködésével állítottuk össze.

2017-04-22 - 2017-04-23

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara továbbra is elhivatott a vállalkozások segítése és támogatása mellett, így mindent megtesz azért, hogy iránytűként szolgáljon számukra a gazdasági életben.

A kereskedőknek, üzlettulajdonosoknak, a helyi gazdasági élet csaknem minden szereplőjének és a vásárlóknak is elsődleges érdeke az élhető városi környezet megteremtése. Ebből a meggyőződésből hozta létre 2013-ban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a BUM – Bevásárló és Tematikus Utcák Menedzsmentjét.

A menedzsment a meglévő fővárosi bevásárló és tematikus utcák erősítésével és az ilyen kezdeményezések feltárásával, összefogásával foglalkozik. BUM Nonprofit Kft célja, hogy segítse és fejlessze a célterületek kereskedelmét, csökkentse az ott lévő üres üzletek számát és növelje az utcák látogatottságát.

A Bevásárló és Tematikus utcák sétái regisztrációhoz kötöttek, a létszám az adott sétáknál meg van adva. Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig, illetve amíg a keret létszám be nem telik. A beérkezett e-maileket munkaidőben tudjuk feldolgozni, hétköznap 9.00-17.00 óra között. A programok változtatásának jogát fenntartjuk! 

A séták teljes ideje alatt kép- és hangfelvételek készülnek, melyeket a szervezők a rendezvény népszerűsítésével kapcsolatosan a későbbiekben nyilvánosságra hozhatnak és felhasználhatnak.

Amennyiben Ön is készít felvételeket a sétákról, örömmel vesszük, ha megosztja velünk azokat!

2017. április 22. (szombat)

10.00
A Bartók Béla út I.
Találkozó: Bp. XI. Szent Gellért tér 1. Kútház előtt
Útvonal: Szent Gellért tér – Bartók Béla út- Gárdonyi tér

A séta során bemutatjuk a térség nevezetes épületeit, ipari műveit (a „Sáros fürdő” forrása fölötti teret, a Gellért szálló, fürdő (1910,1918, Hegedűs, Sebestyén, Sterk) és a Sziklakápolna együttesét; a Ferenc József hidat (1896, Feketeházy János); az árvizek ellen biztonságot nyújtó rakpartokat, hidakat, ipari gépeket tervező mérnökök képzésére épített (József) Műegyetem- blokkot a feltöltött Lágymányosi-tó helyén, köztük a legrégebbi „Ch” épületét (1909, Czigler Győző), az M4es metró vonalát; az egykori hidroplánállomás emlékét).

Megidézzük a környék híres íróit: Karinthy Frigyest és körét, a rivális Gebauer törzsvendégeit, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Ottlik Géza írók; Huszka Jenő és az útvonalnak nevet adó Bartók Béla zeneszerzők alakját; „a napútfestő” Csontváry Kosztka Tivadart, és a zseni vásznait a pusztulástól mentő Gerlóczy Gedeont; végül az Arnoldo kávézóban a névadó mesterre, Gross Arnoldra emlékezünk.

Ellátogatunk Csonka János (1852-1939) háza aljában kialakított múzeumba, mely összefoglalja a magyar ipar, technika, ipari oktatás fejlődésében nagy szerepet játszó gépészmérnök, feltaláló munkásságát.

Megtekintjük a túlnyomórészt a XX. század elején, az I.vh előtt eklektikus, szecessziós, premodern stílusban tervezett épületeket a Bartók Béla út két oldalán.

Felkeressük a Bartók Béla Boulevard művészeti galériái közül a K.A.S. Galériát, az Arnoldo Kávézót és Galériát, meglátogatjuk a Bor és Kézműves Üzletet, a Hadik kávéházat és a Szatyor bárt.

Részvételi díj (kupon): 800,- Ft (mely a Bor és Kézművesben, a Szatyor bárban, valamint az Arnoldó Kávézóban beváltható)

A vezetés időtartama: cca 2 óra
A sétát vezeti: Bíró Gábor idegenvezető
A Csonka Múzeumba váltandó támogató-jegy: teljes árú 500 Ft/fő; nyugdíjasoknak, diákoknak 300 Ft/fő
Kérjük, hogy a vezetés díját 100 Ft-os és 200 Ft-os címletekben készítsék elő.
Regisztráció: max. 30 fő
Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

10.15
A Falk Miksa utca 

Először  Feldunasor volt a neve, majd  Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról nevezték el az utcát. 1839-41-ben Széchenyi István kezdeményezésére itt épült meg a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta. Itt működött a Valero fivérek Selyemgyára, mely épület falai közé a szabadságharc után kaszárnya költözött. József nádor tiszteletére Nádor utcának nevezték sokáig.

Az 1980-as évek közepétől a cipész, fűzős, ékszerész régi boltjai mellé felsorakoztak a régiségboltok. A rendszerváltás óta utcaszerte műgyűjtők és galériatulajdonosok fogadnak a magyar, nagybányai és kortárs festők műveivel, szőnyeg, az art deco bútor, a régi fegyver, az ezüst, az üveg, a textil, a népművészeti vagy a keleti tárgyak egyedi választékával.

Az üzleteknek, galériáknak otthont adó lakóházak és környezetük igényes, gazdag ízlésvilágban fogant épületek: Fodor Gyula, Sterk Izidor, Wellisch, Révész- Kollár, Vidor Emil, Román Ernő és Miklós építészek munkái, a házak épületdíszítő,- szobrászati elemei a korszak kiemelkedő iparosmestereinek mesterségbeli tudását dicsérik.

Találkozó: Bp. V. Szent István krt – Falk Miksa utca sarok (Colombo szobor)
Indulás: 10.30
Séta útvonala: Falk Miksa utca- Kossuth Lajos tér- Honvéd utca

A Falk Miksa utca   21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) – 32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) -24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő)- 18-20.sz. Európa Galéria, az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911- Fodor Gyula) – 10.sz.-.13.sz Nagyházi, Haas Galéria (1909, Fodor, szecessziós) 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) a Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla) – útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől. A sétát a Bedő-ház földszintjén lévő Antik & Modern Art Shopban és az Egoist Szecessziós Kávéházban zárjuk.

A séta időtartama: min 3 óra
A sétát vezeti: Kozák Attila idegenvezető
Regisztráció: max. 30 fő

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni. Kérjük, hogy a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítsék ki.

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

10.30
A Király utca egykor és ma – „TANULÓ VEZETÉS”

A török kiűzése után Pest polgárai zöldség- és gyümölcs termesztésére hasznosítják a városfalakon túli területet. 1777-ben a mai Rákóczi úttól északra eső részt- Pest Felső-külvárosát- Mária Terézia látogatásának emlékére Theresienstadt-nak nevezi el a pesti magistrátus, és plébániát alakít ki a területén. A majorságok közé először egy kis fakápolna épül, majd 1801-ben Kasselik Fidél tervei alapján felhúzzák a templom falait, a belsőt Pollack Mihály tervezi, toronysisakját Ybl Miklós.

E városfalon kívüli területen idővel zsidó kereskedők jelennek meg. Kezdetben Óbudáról, a Zichyek birtokáról járnak át a hajóhídon a pesti vásárokra, majd a Madách tértől északra kialakítják a saját piacukat. Gabonát, szarvasmarhát-, baromfit, bőrt és textilt adnak-vesznek. Mivel ingatlant 1840-ig nem vásárolhatnak a városban, bérlőként az Orczy-házban élnek. E ház körzetében, a Városliget felé vezető dűlőút mentén nyitnak üzletet, kereskednek, szervezik vallási közösségüket. A dűlőút idővel Terézváros főutcája lesz két oldalán sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, fogadóval, kávéházzal, mulatóval, sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel.

Találkozó: a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Budapest, VI. Pethő Sándor u. 2. sz., Király utca találkozása)
Indulás: 10.45
Útvonal: az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániától a Király utcán végig a Károly körútig

Sétánkon bemegyünk a Terézvárosi plébániatemplomba, elmegyünk a Vasvári Pál utcai zsinagóga udvarára (kívülről). A híres építészek (Pollack, Hild, Hofrichter, Brein…) és építők házai mentén –  47. Pekáry- ház – 26. Jálics-ház ( Hild József) – 20, 21. Jó Pásztor-ház- 15. Szelényi-ház és a Gettó fala -13. Gozsdu- udvar (1901, Czigler) – 12. Gömöry-ház ( 1813, Pollack) – 11. Prandtner-ház ( ma Király11) – 9. sz. Három Rózsa ház – az egykori Orczy- ház emléke – Anker-palota (1910, Alpár Ignác) – felidézzük a Király utca – egyben a pesti zsidónegyed- történetét a kezdetektől a vészterhes időkön át a mai napig. Ellátogatunk néhány, az utóbbi évtizedekben felújított házak belsejébe is.

A Terézvárosi Avilai Szent Teréz templomban fakultatív toronytúra díja: 200 Ft/fő

A sétát vezeti: Bajusz Orsolya idegenvezető tanuló
A séta időtartama: 2,5 óra
Regisztráció: max. 20 fő

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

10.45
A 120 éves Vígszínház (1896. Fellner-Helmer – épületbejáró séta

1896. május 1-jén nyílt meg a bécsi Fellner és Helmer építészpáros tervei alapján emelt Vígszínház az akkor még kietlen Lipót körúton.

Barokkizáló formája, pompás belső díszítése, a 19. századvégi társadalmi reprezentáció elvárásai szerint kialakított közönségterei – a lépcsőfeljárókkal, pihenőszintekkel, folyosókkal, gazdagon kiképzett páholyokkal és nézőtérrel – máig ünnepélyes, emelkedett hangulatot áraszt.

Az elegáns színház 120 éves fennállását és sikerét igazgatóinak, főrendezőinek, drámaíróinak és mindenkori színésztársulatának köszönheti.  http://vigszinhaz.hu/hu/a-szinhaz/

Esti program: http://vigszinhaz.hu/szindarab/351+szentiv%C3%A1n%C3%A9ji+%C3%A1lom/

Találkozó: a Vígszínház főbejárata előtt (Bp. Szent István krt. 14. sz)
Indulás: 11.00
Az épületet bemutatja: Tóth Anikó, a Vígszínház gondnoka
A vezetés időtartama: 60 perc

A részvételi jegy ára: 1000 Ft/fő (Kérjük, hogy összeget pontos címletben hozzák. Köszönjük)

Regisztráció: max. 25 fő

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

11.45
A Pozsonyi út és környéke             

Találkozó: a Vígszínház főbejárata előtt (Bp. Szent István krt. 14. sz)
Indulás: 12.00 órakor
Útvonal: Szent István krt. – Jászai Mari tér – Pozsonyi út- Szent István park

Szent István krt- 14.sz. Vígszínház (1896, Fellner-Helmer, Hável Lipót) – A Margit híd Pesti hídfője/ Jászai Mari tér –rakpart:  a nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékére: Cipők (2005, Pauer) és az Égbekiáltó (2012, Stein Anna) ; a nemzetközi gettó : újlipótvárosi védett házak, csillagos házak, áldozatok és embermentők–  a pesti felső rakpart és a Pozsonyi út között:  Palatinus-házak (1911-1912, Vidor Emil,  építtető: Grünwald és Schiffer cége, a Palatinus Építő Rt.) – Pozsonyi út, Lipócia’, a „falu” főutcája  (Bächer Iván (1957-2013) emléke)

Pozsonyi út 1. Radnóti Miklós (1909–1944) emléktáblája lakóháza falán (Kiss György) – 4 .sz  L.A. Bodegita Restaurant & Pub –  5.sz.  Láng Téka Könyvesbolt –14. Szent Ágoston-kápolna 15- 17. lkh (1936. Szőke Imre) – Szent István Park  (1935 óta): Raoul Wallenberg szobra-(Szent István park 14. lkh- Fischer Annie és Tóth Aladár-emléktábla- 26. lkh. (1937, Fried Miksa) – 35. Giorgio Perlasca és  Ángel Sanz Briz-emléktábla) – Pozsonyi út 33/A – lakóház (1940,  Vámos Imre) –44- 46.lkh (1935-36, Málnai Béla) – 53-55.sz./ Wahrmann Köz: Sarki Fűszeres Kávézó (lkh .1941, Hámor (Hamburger) István), Wahrmann Mór emléktáblája-  38-40-42. sz  Dunapark ház és kávéház, modern luxusbérház (1935-36, építtető: Alföldi Cukorgyár Rt., Hofstätter Béla – Domány Ferenc ), 40.: Hatvany Lajos, és Heltai Jenő  emléktáblája- Szent István park (belül)

A vezetés időtartama: 2 óra
A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető
Regisztráció: max. 30 fő

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni. Kérjük, hogy a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítsék ki.

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

14.00
A Pesti Vigadó (Feszl Frigyes, 1865) a Redout (Pollack Mihály, 1833) helyén

Épületismertető séta a megújult Pesti Vigadó tereiben
Csoport indulása: 14.00 órakor a Vigadó Előcsarnokából (Budapest, V. Vigadó tér 2.)
Az épületet a Pesti Vigadó helyi idegenvezetője mutatja be.
A vezetés időtartama: kb. 60 perc
Kedvezményes részvételi díj: 750 Ft/fő
Kérjük, a vezetés előtt vásárolják meg jegyeiket a Vigadó jegypénztárában, vagy az alábbi linken keresztül: http://vigado.hu/hu/programok/-/event/10184/bum-tavaszi-tematikus-seta/10005
Létszám: max. 35 fő 

14:15
Séta a Mikszáth tér és környékén „TANULÓ VEZETÉS”

A Rákos-árok a Margit-sziget alsó harmadától indult, a Jókai, Csengery utca felé tartott, és a Rákóczi tér irányában a Boráros térnél csatlakozott a Dunához. A mai Gutenberg téren keresztezte a Téglaégető utat (az Országúttól vezetett ez a mai Rákóczi térre, ahol Pest első téglavetője, égető kemencéje állt). Átszelte Belső-Józsefváros területét. Pest város esővízét vezette el, szennyvízcsatornaként szolgált. Az 1838-as árvíz után, mely elmosta a terület vályogházait, az árkot feltöltik. A vonalán kialakított Mária utca és az Országút közötti negyedben kizárólag kőházat építenek József nádor és a Szépítő Bizottmány tervei szerint.

A Nemzeti Színház (1837), a Nemzeti Múzeum (1847) után ebben a részben épül fel a Képviselőház (1865). Ide költözik az arisztokrácia, itt telepedik meg több egyházi rend.

Ferenc József rendelkezésére itt emelik az Országos Rabbiképzőt és tanítóképzőt (1877). Majd felépül a Kir. József Műegyetem (1882), és a Mária utca vonalán a Szentkirályi- Baross utca- Üllői út négyzetében állapodik meg az Orvoskar önálló klinikai tömbje.

Sétánk során megnézzük, hogyan alakult át napjainkra a paloták, az oktatási-, vallási intézmények környezete a józsefvárosi fejlesztési tervek és a civil kezdeményezések nyomán.

A” jezsuita szigeten”megtekintjük a Pesti Jézus Szíve templomota Gutenberg Otthont. Megtudjuk, melyik józsefvárosi iskolába jártak a „vörösingesek”.

Meglátjuk, mi lett a Krúdy utca, Mikszáth tér egykori kisiparos műhelyei, kereskedései helyén. Benézünk a Fiktív Gasztro Galériába, a Zappa Café, Darshan udvar, étterembe. Tapasztalni fogjuk, mitől népszerű nem csak az egyetemisták körében ez a térség.

Találkozó: a Pesti Jézus Szíve templom főbejárata (Bp. VIII. Mária 25. sz)
Indulás: 14.30
Útvonal: Lőrinc pap tér- Mária utca-  Gutenberg tér- Bródy Sándor utca- Horánszky utca- Krúdy Gyula utca- Mikszáth Kálmán tér
A vezetés időtartama: 2,5 óra
A sétát vezetik: Juhász Mariann, Fehér Nikolett és Borda Diána tanuló- idegenvezetők
Regisztráció: max. 20 fő

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

14.45
Séta a Ráday utca mentén

A kecskeméti kapu és a Duna közelében kialakult városrész történelmi utcája a 18. századtól fogadta az Alföld felől a pesti vásárra érkező kereskedőket. A piac közelében épült Két Oroszlán fogadó tanúskodik a vendéglátás korai időszakáról. Ugyanitt, a városkapukon kívül 1816-ban emelt református templom körül, jönnek létre a református intézmények, iskolák. Itt talál otthonra a Ráday család könyvtára, gyűjteménye, a Duna-melléki Református Egyházkerület Teológiai Akadémiája, internátusa. A Kálvin térről induló főutca 1906-ban a Ráday család tiszteletére kapja mai nevét. A környező utcák idővel felveszik a reformátusok térnyerését támogató méltóságok: Török Pál, Gönczy Pál, gr.Lónyay Menyhért nevét. A főutca másik szakaszán, a Bakáts téren épül fel 1822-ben Ferencváros plébániatemploma. Az 1838-as árvíz után, az 1867. évi kiegyezés jegyében a kor kiváló mesterei (Ybl, Gregersen, Jungfer, Schlick,Thék, Scholtz,Lotz,Tahn ) alkotják újjá. Közelébe tervezik az elöljárósági épület, paplakás és iskola tömbjét.A templom vonzásában jön létre a Ráday utca katolikus negyede – szociális, karitatív tevékenységet végző egyházi intézményeivel (Mária Intézet és a Szent Vince nővérei, Szent Imre Kollégium, Mária Iskolatestvérek), az Erzsébet, később Schöpf-Mérei Ágost Kórházzal. Ettől nem messze, a „Nemecsek”-házban telepedik le az unitárius hitre térő Bartók Béla nevét viselő Egyházközség.

A Ráday utcában és környékén mára emléktáblák hirdetik ipartörténeti nagyságát a kiegyezés előtt alapított gyáraknak (Prückler, Schlick, Vidáts, Röck, Gregersen), irodalmi életünk jeles szereplőinek.

Találkozó: Budapest, IX. Kálvin tér 9. sz. előtt (Metró kijáratnál)
Indulás: 15.00 órakor
A séta útvonala: A Kálvin téri templomtól a Ráday utcán át a Bakáts téri templomig

Sétánkon a Ráday utca város-, vallás-, ipartörténeti, kulturális és jelenkori értékeit mutatjuk be a Kálvin téri református templom (1816, klasszicista, Hofrichter), a Két Oroszlán fogadó (Zitterbarth, klasszicista), a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (gr.Károlyi-palota-bérháza, 1876,Ybl ), Bakáts tér templom útvonal mentén.

Közben megtekintjük, miképp várják a vendégeket a Krúdytól is elhíresült ferencvárosi vendéglátás újkori folytatói: a  Púder Bárszínház, a Rombusz Terasz, a Trattoria Étterem, a Café Intenzo, a Sir William Étterem és Pub, a  Soul Cafea Manga Cowboy, a Claro Bistro, az  If Jazz Kávézó, a  Wokzilla suhsi &wok Bar– a Ráday Soho Egyesület tagvállalkozói.

Részvételi díj (kupon): 800,- Ft (mely az If Cafeban, Manga Cowboyban, Rombusz teraszon és a Púder Bárszínházban beváltható)

Séta időtartama: cca 2 óra
A sétát vezeti: Dr. Orbán György
Létszám: max. 30 fő

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

2017. április 23. (vasárnap)

09.45
Séta a Kultunio területén – a Kiskörúttól a Nagykörútig

Találkozó: a Madách téri Örkény Színház előtt  (Bp. VII. Madách tér 6. sz)
Indulás: 10.00  órakor
Útvonal: Madách tér – Rumbach Sebestyén utca – Wesselényi utca – Síp utca- Dob utca- Kazinczy utca- Dohány utca- Klauzál utca és tér- Dob utca – Erzsébet krt.

Madách tér 6. Örkény István Színház (1940, Gerlóczy G.)- Madách-házak (1938, Wälder Gyula) , az FKT-székház és címere – Rumbach S. utcai /status quo ante/ zsinagóga (kívülről) –- a Dohány utcai /neológ / zsinagóga körzetében:  Wesselényi u. 7.sz. Magyar Zsidó Levéltár, benne a Goldmark terem (kívülről )– Gozsdu udvar – Dob u. 15.sz. Spinoza ház- 35. Kazinczy utcai Ortodox Zsinagóga (udvar, kívülről) – Kazinczy utca : 21.sz. Elektrotechnikai Múzeum (ex-Trafóház) (kívülről) – Kazinczy utca/ Wesselényi utca: Noé kert, Raj Rachel cukrászdája ( belül)  – 16.sz. Mikve, rituális fürdő (kívülről) 14. sz. Szimpla kert – Dohány utca : 32. interaktív emlékfal (2014, Sugár Péter) –42-44. sz – ex-  Hungária fürdő/ Continental Budapest Hotel ****Superior ( belül) – Klauzál utca –a Klauzál tér és a piac- Dob utca 46/b: Seress Rezső lakóháza– 57./ Kertész utca 36. FÉSZEK Művészklub (1901 óta) kerthelyisége, La Bodeguita del Medio étterem (belülről) – Kürt utca: emlékezés a Valero –Selyemgyárra – 4. Kürt utca tisztasági fürdő (Dr. Renner vízgyógyintézete) Menhely Alapítvány– a Kürt utca 13./ Erzsébet körút 56. lkh (1886.Czigler; építtető Korányi Frigyes (1828 –1913) orvos

A séta időtartama: cca 3 óra
A sétát vezeti: Rózsa András idegenvezető
Regisztráció: max. 30 fő

A sétán az idegenvezető megfelelő kihangosítását a Tour Guide System biztosítja. A kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő, mely díjat a helyszínen a készülék átvételekor kell megtéríteni. Kérjük, hogy a díjat 100 vagy 200 forintos címletekben előre készítsék ki.

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

10.45
Séta a Váci utca északi szakaszán „TANULÓ VEZETÉS” – a séta MEGTELT, így további regisztrációkat nem tudunk fogadni rá.
Találkozó: a Belvárosi plébániatemplom előtt (Bp. V. Március 15. tér)
Indulás: 11.00
Útvonal: A Március 15. tértől a Váci utcán a Váci kapu körzetéig

A római erődön Pest plébániatemploma– Városház tér (Eskü téri hídépítés-városrendezés )- Piarista köz – Váci u.34. Klotild Palota (1899, Korb- Giergl), Buddha-Bar H.- Piarista utca: 1717 óta Piarista Gimnázium és Sapientia HTF (1913-17, Hültl) – 2. Péterffy-palota (Kriszt-ház), Százéves étterem (1831) – 4. Vasudvar,1870; Millennium Center (1997, Finta) – 6. La Prima Fashion Hotel, 2011 – Váci u.26. „Ypsilanti”- Monaszterly singes-rőfös boltja- Váci utca 25.gr. Szapáry-palota (1895, Czigler)- Haris-köz: Haris –bazár 1877-1910 ig (Haris Gergely, Feszty A) és mai kereskedői- Váci utca 21-19: Kappel-ház: Kisfaludy és Vörösmarty emléke; Kedves Presszó és Cziffra György- Zászlós irodaház (1985, Finta, Csirmáz)- 20. Nádor Szálló,1835; Taverna, Mercure Bp.CC– 16..Hermész-kút; Fontana – Váci u.13./ Régiposta u.15.: Schorndorfer-órás háza (1806), Schreivogel első pesti „szépmesterségi” és könyvkereskedése, Alter és Kiss divatház, Mikszáth-lakása –  13. „A régi postaházhoz” (1937, Kovács M.) 4. Rondella, a pesti magyar színjátszás– Váci u.12. Harkányi-ház (1911, Alpár, Maróti); Saxlehner posztókereskedése – 11.sz a) Thonet-ház,Lechner – 10. a Walthier-ház és Semmelweis; Hartleben- könyvkereskedés (1804), Cserépfalvi kiadó – 9. Pesti Színház, a „Hét választófejedelemhez”/ Nákó-ház (Hild,1840): Liszt első pesti koncertje (1823);  Philanthia (1909, Kőrössy, Márk-festmények)- 7.Anna Café (Háen,1922)- Váci 5. / Türr u.:Vastuskós ház– 6./ Szt. Kristóf tér: 1791, patika és a szent szobra (Birly-ház), Masped ház (1962)- a Váci kapu (1789) maradványa

Sétánkat a pesti polgárok fő plébániatemplománál kezdjük. Felidézzük a Pest városán észak-déli irányban haladó, városfalakkal, a Duna felé rondellákkal védett, a Váci városkaputól induló fő utca környezetét, egykori kereskedéseit. Összevetjük az emlékeinkben élő Váci utcát a mai utca képével, és megnézzük, milyen a mai Haris köz. Egy séta kevés, hogy bemutassa a mindenkori divatot, közízlést formáló utca történetét, nevezetes lakóit, történelmi pillanatait. Megfigyeljük a szemet vonzó kirakatok fölött emelkedő bérházakat, palotákat, melyeket rangos megrendelőiknek neves építészeink terveztek, s idővel átformáltak korunk építészei. A sétát a középkori Pest egykori városkapujánál zárjuk.

A vezetés időtartama: 1,5 óra
A sétát vezeti: Kovács Tímea idegenvezető
Regisztráció: 15 fő MEGTELT

12.45
Séta a Liszt Ferenc és a Jókai téren „TANULÓ VEZETÉS”

Találkozó: a Zeneakadémia előtt (Bp. VI: Liszt Ferenc tér 8. sz)
Indulás: 13.00 órakor
Útvonal: Liszt Ferenc tér- Jókai tér- Andrássy út

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ( kívülről) a Gyár és Király utca sarki Vakok Intézete helyén – (1907, Korb,Griegl; iparosmunkák: dr. Zielinski Szilárd vasbeton szerkezete, Róth Miksa üvegmozaikjai, a Zsolnay kerámiagyár eozinmázascsempéi és díszei) – a Liszt Ferenc tér híres lakói (Vázsonyi János, Lakner Artúr, Vidor Emil,Szép Ernő…), egykori és mai szobrai, kávézói, éttermei – az Andrássy út és az Oktogon egykori kávéházai: az Abbázia és a Japán kávéház ( Írók boltja ) törzsasztala – Jókai tér: emlékezés Pest első gyárára, a Valero Selyemgyárra, (1780), a Fabriken Gasse (Gyár utca) iparosaira, gyáraira: köztük a vas és ércöntő mester Schlick Ignácra (1820-1868), (a Gyár utca 41-42.sz. alatt állt kovácsműhelye, vasöntödéje) – 19. sz.: pesti zsidó kórház (1841, Hild)– Jókai tér 10. lkh (1912, Komor – Jakab Edison filmszínház,  Kolibri Színház, Kemény Henrik bábművész emléke – Jókai Mór szobra (1921, Stróbl Alajos) – Andrássy út/ Paulay Ede u: Goldberger textilgyáros Párisi Nagyáruháza (1911, Sziklay, ipari szecesszió) a Terézvárosi polgári kaszinó (1885, Petschacher, neoreneszánsz) helyén.

A vezetés időtartama: cca 1 óra
A sétát vezeti: Mosó Ármin, Forján Mercédesz és Dányi Dorottya tanuló-idegenvezetők
Regisztráció: 20 fő

Regisztrálni az info@bevasarloutca.hu e-mail címen lehet, április 20-ig vagy amíg a helyek be nem telnek.

15.00
Hajós városnézés
a MAHART PassNave Kft. Táncsics hajójának fedélzetén

Útvonal: Vigadó tér- Margit híd- Lágymányosi (Rákóczi) híd- Vigadó tér
Beszállás:  14.30 órától a Vigadó téri hajóállomás 5. sz. MAHART- kikötőjénél
Indulás: 15 órakor
Érkezés: 16 órakor a Vigadó téri hajóállomásra
A hajózás időtartama: 60 perc

A városnézést Kolundzsija Gábor Gábor tartja, a  hamarosan megjelenő A rakodópart kövei – a budapesti dunai rakpartok c.könyv szerzője

Jegyek 750 Ft/fő egységáron vásárolhatók elővételben a Nemzetközi Hajóállomás (1056 Budapest, Belgrád rakpart) vagy a Vigadó téri hajóállomás (1051 Budapest, Vigadó tér) jegypénztárában.

A Nemzetközi Hajóállomás jegypénztára hétfőtől – péntekig: 09: 00 – 16:00 –ig tart nyitva (szombat és vasárnap zárva).

A Vigadó téri hajóállomás MAHART-jegypénztára hétfőtől vasárnapig: 10.00- 20.00 óráig tart nyitva.

A kedvezményes hajójegyet itt elővételben vagy a hajóindulás előtt is megvásárolhatja. SZÉP kártyás és bankkártyás fizetési lehetőség! (a 2 év alatti gyermekek számára ingyenes regisztrációs jegy váltandó)

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk a jegyek előzetes megvásárlását! A www.mahartpassnave.hu honlapról elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével, előzetesen lefoglalhatja jegyét! Hamarosan elérhető lesz a link ITT!

Kérjük, hogy a jegyeket a hajóindulás előtt legkésőbb fél órával szíveskedjenek átvenni az illetékes jegypénztárban.

A hajón büfé áll a vendégek rendelkezésére.

A programok változtatásának jogát fenntartjuk!

Eseménynaptár
h k s c p s v
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink