50 ezer forinttól akár 1 millió forintig is terjedhet a büntetés

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozatának Profi vállalkozásvezető - Profi vállalkozás elnevezésű tréningsorozatának őszindító előadásának témája a vállalkozásindítás volt. „Minden, amit a vállalkozás elindításáról tudni kell”, a cégalapítás ABC-je. A már rutinosak számára is meglepő új információként hangzott el, hogy 2018 januárjától szigorodik a polgári perrendtartás.

Dr. Felföldi Irén GSZT küldött programindító előadásában összefoglalta, milyen szolgáltatáspalettával segíti a BKIK a vállalkozókat. A cégalapítás tudnivalóit dr. Bodor Mariann ügyvéd diktálta le a jelenlévőknek, akik között a gyakorlott üzletemberek mellett, kezdő vállalkozók is helyet foglaltak. 1988 óta nyílik lehetőség arra, hogy valaki gazdasági társaságot alapítson, gazdálkodó tevékenységet folytasson egyéni cég akár vagy társas formában, amelyről az előnyök és esetleges nehézségek számbavételével kell dönteni akkor, amikor valaki vállalkozásba kezd. Kérdések, amiket tisztázni kell, mit szeretne csinálni, hol folyik majd a tevékenység, mi lesz a székhely, telephely? A tevékenyégi körök kiválasztásának megtervezését követően az ügyvezető személyéről döntve tudni kell, kiben bízhat meg annyira, hogy ilyen feladat- és hatáskörrel ruházza fel, s hogy milyen cégnév jellemzi majd legjobban a tevékenységet. Ami a dokumentációt illeti, bemutatta az úgy nevezett „mintás szerződést”, azt a hétoldalas nyomtatványt, amely a jogban járatlan személyeknek sok fejtörést okozhat. Azt is felvázolta, mire számíthatnak a hivatalos papírok kitöltését és beadását követően a cégalapítók. Hogyan, mikor érkezik vissza a tanúsítvány? Hogyan történik a cégbírósági bejegyzés? Egyik legfontosabb tudnivalóként emelte ki, hogy 2018 januárjától szigorodik a szabályozás. Az új Polgári Eljárásjogi Törvény már egy óra késedelmét is súlyosan szankcionál.

Vállalkozások finanszírozásáról (adózás, pénzügyek, üzleti terv) Nagy Zsolt TANOSZT elnökségi tag beszélt. A vállalkozói kompetenciák SWOT analízisét Drimál István, TANOSZT elnök mutatta be a tréning résztvevőinek, akik minden felmerülő kérdésükre részletes választ kaptak a szakmai napon.

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink