Az 1800-as években a mezőgazdaság és az ipar, most az ipar és a szolgáltatások között forradalmi a változás

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat Tanácsadási Osztály szervezésében a Változás- és Válságmenedzserek Országos Egyesülete (VOE) a Budapesti Metropolitan Főiskola (METU) Vezetési- és Szervezéstudományi Tudásközpont társszervezésében Tanácsadói Klub témája volt a Kihívások és felkészülési kockázatok az Ipar 4.0 (a negyedik ipari forradalom) tükrében. A vitaindító előadó Dr. Boda György, a Budapesti Corvinus Egyetem Üzleti Iskola igazgatója, a Boda & Partners Kft. alapító ügyvezetője.

A negyedik ipari forradalom az előző ipari korszakhoz képest, hatalmas változásokat hoz. Ennek a korszaknak meghatározó tényezőivé lépnek elő a tudás, a találékonyság, a merőben új ötletek, valamint az informatikai megoldásokkal kombinált  innovációk. Miért ne lehetnénk, mi magyarok, hazai cégek e korszak nyertesei? Itt a lehetőség a kitörésre! Gondoljuk együtt végig, melyik út célszerű a hazai vállalkozások számára – fogalmazott a rendezvényre invitáló meghívó.

 

Boda György szerint “súlyos kérdést feszeget ez az este”. A változás, ami kibontakozóban van a világban, mikor hozhat áldást vagy átkot? “Ha egy változás felgyorsul az mindig átrendezi az erőviszonyokat, gondolom ezt önök is megtapasztalták. Aki ezt a váltást felkészüléssel, aktivitással, kockáztatással, fejlesztéssel kombinálja, nagy valószínűséggel a nyertesek között lesz,  aki ezt kiereszti a kezéből, s nem teszi, az valószínűleg veszít.” Mi ez a nagy változás?  Az ipar 4.0 nem pontosan fejezi ki a lényeget. Helyesebb volna úgy fogalmazni, hogy Gazdaság 4.0. 

 

Az 1800-as években volt az első ipari forradalom, amikor a mezőgazdaságból az iparba áramlott a munkaerő. Megnőtt a mezőgazdaság termelékenysége, volt lehetőség arra, hogy kevesebb ember is megtermelje azt az árutömeget, ami kellett a társadalomnak, felszabadult munkaerő. Az akkori társadalmak felismerték, hogy ennek a helyes kezelési módja, hogy ipari munkahelyeket teremtenek, mert ezeké a jövő, Tovább fokozta a mezőgazdaság termékenységét, s vezetett oda az 1900-as évek kezdetén az Egyesült Államokban a foglalkoztatottak csak 40% a dolgozott a mezőgazdaságban. Az ipar megteremtette a traktort, a traktor visszakerült a mezőgazdaságba,  s még több embert „nyomott át” az iparba.


Ugyanez a változás ma az ipar és a szolgáltatások között zajlik. Általános digitalizáció jövendölhető.”Az én vízióm a következő – fogalmazott az előadó -, megindul az anyagi és ha nem anyagi szolgáltatások gyors növekedése, a tudomány, az IT fog kibontakozni és óriási hatással lesz az iparra, annak termelékenységét a végtelenségig kibővítve.”

 

További részletekért keressen minket, s ha sikerült felkelteni az érdeklődését, látogasson el következő ingyenes fórumunkra.

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink