Idegenvezetők Világnapja 2018: Minden hely elkelt

„Előzetesen kelt el minden hely. Csak a járműveken több mint 40 idegenvezető segít. A tematikus sétákra, speciális városnézésekre eddig közel 3600 fő regisztrált. Több mint 120 programon vehetnek részt a látogatók, amelyben gyalogos túrák, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások is vannak. A programokon több mint 100 idegenvezető vesz részt és a megvalósításban több mint 100 partner segít” - jelentették be az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban rendezett sajtótájékoztatón.  A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Szép Zoltán főtitkár ismertette a programot. Az eseményen felszólaltak még Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ vezetője és Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke.

    

Az eseményen elhangzott, hogy idén buszos idegenvezetésre 2000 fő regisztrált. Összesen 45 db busz indul, köztük Hop on Hop off, Cityrama, Eurama  és MB traveles buszok. Indul két, kimondottan mozgáskorlátozott utasok szállítására alkalmas mikrobusz is, amelyre Caesar Éva, a MISZ elnöke és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szervezte az utasokat. Hajós idegenvezetésre 960 fő regisztrált (összesen 6 hajó indul), míg a villamosos utazásokra is 960 fő a regisztráltak száma. Idén összesen 45 busz, 6 hajó és 3 villamos közlekedik a rendezvény keretein belül. A programot Medzay Anikó, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenvezető Továbbképző Központ vezetője szerkesztette és koordinálja.

Az 1985-ben létrejött World Federation of Tourist Guide Associations (WFTGA) nemzetközi szervezet indította el e turisztikai eseményt, Budapest – Deák Judit, a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) első elnökének kezdeményezésére – 1991 óta buszos városnézésekkel, a világörökségi színhelyeket bemutató gyalogos sétákkal ünnepli a szakma napját. A főváros és több vidéki város idegenvezetői – a világszervezet céljával azonosulva – évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai közönséget. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezető Továbbképző Központja (BKIK ITK) 2003-ban vette át a világnap szervezését, s azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitja meg a turisztikai szezont.

Aktívan közreműködik a BVK Budapest turizmusának fejlesztésében

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) immár harmadik éve vesz részt társszervezőként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódó több napos rendezvénysorozatának lebonyolításában.

„A turizmus jelentősen befolyásolja Budapest életét és gazdaságát. A szálláshely szolgáltatások, a vendéglátás, az idegenvezetés, a kulturális és szabadidős programok, és a személyszállítás egy része is ehhez az igen széles körű ágazathoz tartozik. A turizmus egyik fontos mérőszáma a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ez Budapesten 2017-ben először haladta meg a tízmilliót. Az elmúlt nyolc év alatt ez 65 százalékos bővülést jelent, ami jelentősebb, mint az országos növekedés. A Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma mára az országos vendégéjszakák számának harmadát teszi ki. Rengeteg külföldi érkezik a fővárosba, így talán nem meglepő, hogy a tízmillióból 8,8 millió a külföldiek által Budapesten eltöltött, vendégéjszakák száma” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A Közalapítványt a budapesti mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztéséért alapította a Főváros Közgyűlése 1993-ban. A BVK ország egyetlen Európai Uniós minősített üzleti innovációs centruma. Fő tevékenységei az innovatív vállalkozásfejlesztés és a non-profit mikrofinanszírozás. Díjnyertes BVK Smart programja keretében vállalkozói kompetencia központokat működtet, rendezvényeket, startup versenyeket szervez, jó gyakorlatokat mutat be, tanácsadást tart.  Startup Budapest programjában bemutatja a fővárosi startup ökoszisztémát, nemzetközi kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a kiemelkedő budapesti startupoknak. Együttműködik a testvérvárosokban működő magyarországi nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal, konzulátusokkal és kapcsolatot tart a testvérvárosok önkormányzataival, ezzel Budapest testvérvárosi gazdasági kapcsolatait.

Budapest nyolcadik a TOP 10 legjobb európai desztináció között

A turistatájékoztatás, amelyet az idegenvezetők mellett a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) üzemeltetésében a Budapestinfo Point irodákban és pontokon dolgozó tájékozott és nyelveket magas szinten beszélő turisztikai informátor munkatársaink is végeznek, kiemelten fontos feladat. A turisztikai informátorok és az idegenvezetők – a turisztika kulcsszereplői. Felkészültségük, elhivatottságuk épp olyan lényeges, mint kedvességük, mivel ők azok, akiknek tanácsain, szemén keresztül kapnak ízelítőt a turisták Budapest kínálatából – emelte ki Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője a sajtótájékoztatón.

A BFTK a személyes tanácsadás mellett, a mai trendnek megfelelően, szélesíti, aktív kommunikációval erősíti online eszközeit is, mellyel a turista otthonába is eljut.  „Több nyelven gondozzuk, naprakész tartalommal töltjük meg budapestinfo.hu weboldalunkat, social média felületeinken szintén több nyelven, az adott célcsoporthoz szólóan kommunikálunk a potenciális turistákkal, megkönnyítve a desztináció kiválasztását” – tette hozzá az ügyvezető, majd felhívta a figyelmet arra, hogy legutóbbi, a European Best Destination felkérésére indított Budapestet népszerűsítő marketing-kommunikációs kampányuk is nagy sikert aratott. Az akciónak, valamint a bel- és külföldi turisták lelkes szavazásának köszönhetően Budapest nyolcadikként végzett a TOP 10 legjobb európai desztináció között.  A legjobb célállomások egész évre szóló promócióban részesülnek a European Best Destinations weboldalon, a nemzetközi sajtóban, számos social media felületen és utazási portálon – a TOP 10 úti célokra érkező turisták száma várhatóan emelkedni fog a versenyt szervező cég egész éves kampányának köszönhetően. Ezt a népszerűséget a 2017. évi kereskedelmi szálláshelyi statisztikák is alátámasztják. „A budapesti vendégéjszakák száma a tavalyi évben lépte át először a 10 milliós lélektani határt. Ez a valaha mért legnagyobb érték Budapesten egy év alatt” – közölte a BFTK ügyvezetője.

Részletes programok: http://bkik.hu/idegenvezetok-vilagnapja-2018/

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink