Idegenvezetők világnapja – Program/Séták 2017. február 24. péntek

Séták, múzeumi tárlatvezetések Budán ● Óbudán ● Pesten
Óbuda

10.00
Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye
„A Goldberger…” – Családtörténet –  gyártörténet – technikatörténet
A Goldberger Ferenc által 1784-ben alapított és több mint kétszáz éven át működő textilgyár történetének állít emléket az Óbudai Múzeum állandó kiállítása. A néhány fős manufaktúraként induló üzemet a család egymást követő generációi modernizálták, termékeikkel világhírű vállalattá fejlesztették. Az államosítást követő évtizedek már csak nevében őrizték meg a gyár egykori fényét. A kiállítás a gyár fejlődését mutatja be, és  számos interaktív elem segítségével teszi érthetővé a textilnyomás technológiáját.
Találkozó: Goldberger Textilipari Gyűjtemény www.textilmuzeum.hu (Bp. III. Lajos u. 136-138.sz.)
Tárlatvezetés időtartama: 80 perc
Vezet: Polgár Mónika, muzeológus
A tárlatvezetési díj árát a Világnap alkalmából érkező csoportoknak az Óbudai Múzeum elengedte.
Belépő díj: 700 Ft/fő (kedvezményes)
Regisztráció: bartok.linda@obudaimuzeum.hu címen 2017.02.23. 10:00 óráig (max: 30 fő) 

Kiscell

14.00
Kolostorból kastély, kastélyból múzeum
Épülettörténeti séta a Kiscelli Múzeumban

Óbuda ura, gróf Zichy Péter (1674 – 1726) kápolnát építtet a mariazelli bazilika csodatévőként tisztelt Mária-kegyszobor másolatának elhelyezésére. A kegyhely őrzésére a Szentháromságról elnevezett, fogolykiváltó rendet telepítik Kiscellre. 1784-ben II. József feloszlatja a trinitárius szerzetesek rendjét, templomukat és kolostorukat elárverezik. A hadikincstáré lesz az épületegyüttes (az Esterházy gyalogezred laktanyája, tüzérségi és katonai ruharaktár, hadikórház, hadastyánok menhelye, majd szükséglakásokat alakítanak ki a tereiben. Végül 1910-ben a bécsi bútorgyáros és műgyűjtő, Max (Miksa) Schmidt vásárolja meg. A kastélyban a lakberendező cég bemutatótermeit rendezi be, a templomtérben a műgyűjteményét helyezi el. Végrendeletében meghagyja, hogy a park a budai gyermekek közparkja legyen, műgyűjteménye a fővárosé, az épületet múzeumként nyissák meg a nagyközönségnek…
Találkozó: 13.45 órakor a Kiscelli Múzeuma előcsarnokából (1037 Budapest, Kiscelli u. 108.)
A múzeum megközelítése: http://kiscellimuzeum.hu/elerhetosegek
A vezetés időtartama: 1 – 1,5 óra
A sétát vezeti: Dr. Perényi Roland történész, Kiscelli Múzeum főosztályvezető
Részvételi díj:  600 Ft/fő  egységesen minden jelentkezőnek – az Idegenvezetők Világnapja alkalmából
A részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztráció
: a radanovits.lilla@kiscellimuzeum.hu  címen    max. 30 fő számára

Budai Várnegyed ● Polgárváros

Nagyboldogasszony- (Mátyás) – templom

Mátyás logo_150x15013.00 A SÉTA MEGTELT
Találkozó
: 12.45 órakor  a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Időtartam: kb. 45 perces
Az épületbemutatást vezeti: a Mátyás-templom helyi idegenvezetője
Belépő díj: térítésmentes
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Mátyás- templom Gondnoksága eltekint a belépő– és tárlatvezetési díjtól.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött max. 25 fő részére. Regisztrálni a  turizmus@matyas-templom.hu e-mailben lehetséges. A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Mátyás logo_150x15014.00 A SÉTA MEGTELT
Mátyás-templom toronytúra
a Budavári Nagyboldogasszony-templom megújult harang- és kilátótornyába a Mátyás-templom gótikus csipketornyából, 48 m magasból megcsodálhatjuk a budai és a dunai panorámát. Egészen közelről láthatjuk az állatfejes vízköpőket, a színes mázas Zsolnay- tetőcserepeket, és megismerjük a Mátyás-templom harangjait is – 197 csigalépcső megtétele után,  www.matyas-templom.hu
Találkozó: 13.45 órakor  a templom ( melyik ? ) bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Időtartam: kb. 45  perc
A templomtorony- túrát vezeti: a Mátyás – templom helyi idegenvezetője
Belépő díj: térítésmentes
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Mátyás-templom Gondnoksága eltekint a toronylátogatás részvételi díjától.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött max. 25 fő részére.
A regisztrálniturizmus@matyas-templom.hu e-mailben lehetséges. A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

A meghirdetett időpontokra minden hely betelt.
Aki nem kapott e-mailben megerősítő visszajelzést, annak jelentkezését a meghirdetett létszám betelte miatt sajnálattal nem tudtuk fogadni.
A Mátyás-templom és a torony a templom holnapján feltüntetett időpontokban és feltételek mellett a hét minden napján látogatható. (www.matyas-templom.hu)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Pest
Belváros-Lipótváros – Terézváros- Városliget – Zugló
Anno 1896      

Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén

Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz  szállítsa a közönséget. A kivitelezéssel a Siemens és Halske céget bízták meg. A munkálatokban szerepet kapott Wünsch Róbert budapesti vállalkozó, az építésvezető mérnök Vojtek Ödön volt. A villamos berendezéseket a Siemens Halske cég szállította, a kocsikat a Schlick Gyár készítette.

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

11.00 és 13.00 órakor
Találkozó
: a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)
A tárlatvezetés időtartama: 30 perc
Belépőjegyek: felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft
Létszám: 20 fő/ csoport
Előzetes regisztráció szükséges : muzeum@bkv.hu   461-6500/11271

 

Világörökség_150x150Andrássy út

15.30 Városligeti sétányút ’ – Sugár út- Andrássy út

A Váci körúttól a Nyolcszögtérig – A SÉTA MEGTELT!

„ Mire van szüksége Pest városának, hogy magára fővárosi alakot öltsön?” A Pesti Hírlap 1841.évi 18.sz. számában megjelent Kossuth cikkének kérdésére a választ gr. Andrássy Gyula adta, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa állhatatos munkája. Nekik köszönhetően épült ki a Dunapart védműve, a fő gyűjtőcsatorna, és mindenekelőtt a Sugárút, melyet az  1876. aug.20-i ünnepélyes átadást követően a megálmodójáról , gr. Andrássy Gyuláról neveztek el.
A séta indul:  az Andrássy  út  2.sz ház elől
A séta útvonala:
A Bajcsy- Zsilinszky úttól az Oktogonig
a Fonciére palota – 3. sz  Saxlehner palotabérháza – 4. Harkányi-palota (1882-84, Petschacher) 6. sz. József Attila albérlete (III.emelet) – 9. Andrássy Palace 10-sz. Singer és Wolfner kiadó –11-12. Krausz-palota, Quittner Zsigmond (Miniversum) -22. sz. Operaház 16. sz. Singer Wolfner kiadó – 19.sz. Brüll Zs. – palotabérháza – 20. sz. Seemann kávéháza, (2006 , Callas ,David Collins építész, 21.sz. Lampel Róbert (Wodianer és Fiai) cég könyvkereskedése – 23. sz. Wahrmann Mór – palota – 24. sz. Operakávéház – a Három hollóhoz (kocsma)  (1888): ’Röpülj, hajóm”- Ady-idézet – 25. sz. Drechsler palota, a MÁV nyugdíjintézeti bérháza-26. Opera patika (1889.Török) – 27. Bukovich, 1884) Fischer Zs., Nespresso – 29.sz. Művész kávéház (Ray R.1884) – 32-24. Haggenmacher család – hét házhely (Unger,Ybl, 1872,1886) –  NAGYMEZŐ utca- Andrássy  39. sz. Terézvárosi kaszinó, (1884; Lotz  Bp. apotheosisa c freskója, 1885) Goldberger Párizsi Nagyáruháza (1911) – 45.sz. Japán kávéház, Lechner Ödön (Papszi) törzsasztala; Írók boltja – Liszt Ferenc tér–az Oktogon: 49. sz Abbázia: Eötvös Károly (a tiszaeszlári per-védője), Vázsonyi Vilmos ügyvéd, demokrata politikus törzsasztala – 48. sz. Nicoletti- majd Kovács kávéház (Zala György tarokkpartijai) 1930-tól Savoy-19. sz. Sorrento – Menton a Nyolcszögtér és a ülső körút (Nagykörút)
A séta időtartama: min. 2 óra épületbejárásokkal
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

Belváros 

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Váci utcán – Váci utcán I.
A Fővám tértől a Március 15. térig

Találkozó: 9.45  órakor a Fővám téren az Anna kávéház előtt

Sétánk a közelmúltban sétálóutcává alakított déli részt foglalja magában, amely a pesti polgárság körében szinte nem is a klasszikus „Váci utcát” jelenti. Érdekességekben azonban ez a rész is bővelkedik. Megtekintjük az „Új Városháza” legszebb belső részleteit, a szerb betelepülők itteni épületeit, az eredeti domonkos rendi Szt. Mihály templomot, az „Angol kisasszonyok’’  tömbjét. Felfedezünk néhány új „funkciót” a régi épületek helyén, épületekben, vagy felett, és rácsodálkozhatunk néhány új üzletre, amelyek fiatalos lendületet adnak a patinás környezetnek.
A séta időtartama: 2 óra
A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, a Kincses Belváros Egyesület elnöke, idegenvezető
Regisztráció: max. 30 fő – SÉTA MEGTELT!

Ferencváros

15.30
A Fővám téri I. számú Központi Vásárcsarnok                           

(1897 ,Petz Samu, acélszerkezet: Schlick-, téglák: Drasche-, színes épületkerámiák: Zsolnay-gyár; 1977-től műemlék; 1999: FIABCI Prix d’Excellence díj) A Duna-part környezetébe, a Belváros és Ferencváros határán, az egykori Vámház és a sóraktárak közelébe tervezett első fedett terű piacunk – három szinten kínálja friss és gazdag áruválasztékát. A hazai közönségen kívül egyre több turista keresi fel. A Fővám téri Vásárcsarnok 2013-ban Európa legjobb piacaként került a CNN Travel új toplistájának első helyére. Sétánkon körbejárjuk kívül-belül, az alagsortól a galériáig Petz Samu korszerű technikával, logisztikai érzékkel tervezett, igényes megjelenésű művét. Megtekintjük az 1977-ben műemlékké nyilvánított épület tereit, szerkezeti- és díszítőelemeit. Mesélünk az építkezés körülményeiről, a századfordulós kereskedés hétköznapjairól. Piaci körsétánkon felkeressük a csarnok pavilonjait, megnézzük a Magyar Borvidékek- kiállítást,meglátogatjuk a Nagycsarnok megújult alagsori részét, a Hungarikum utcát. Azt is meglátjuk, mit vehetünk, „ ha elmegyünk a vásárba fél pénzzel” .

Találkozó:  15:15 órakor a Fővám tér és a Váci utca sarkán ( az Anna Café környékén)
A vezetés időtartama: 1,5 óra
A sétát vezeti: Ondrej Ildikó idegenvezető
A Vox-kihangosító készülék használati díja: 400 Ft /fő
Regisztráció:    ondrej.ildiko@gmail.com    max. 35 fő

13.00 A SÉTA MEGTELT!
Tanuló idegenvezetés
A Március 15. tér , a Váci utca és a Vörösmarty tér egykor és ma
Találkozó
: 12.45 órakor a Belvárosi Plébánia templom előtt
Útvonal: Március 15. tér – Piarista utca – Százéves étterem (belül) – La Prima Fashion Hotel – Váci utca –  Pest egykori városkapuja – a Vörösmarty tér
Időtartam: 1 óra
A sétát vezeti: Kovács Tímea leendő idegenvezető, a SZÁMALK Szalézi Szakgimnázium tanulója
Regisztráció: max 15 fő – A SÉTA MEGTELT!

15.00 és 16:00  órakor – A SÉTA MEGTELT!

Metamorphoses pestiensis

Gyémántpalota néven fogadja látogatóit Pest kereskedelmi negyedében az egykori Dorottya Palota , mely előzőleg Hauszmann Alajos átalakításával a Magyar Pénzváltó és Leszámítoló Banknak adott otthont , miután Wurm József vaskereskedő Pollack Mihály által a sóházak helyére épített klasszikus és Pest egyik legnagyobb és legimpozánsabb méretű házát megvették. Ami maradt: az érték.
Találkozó: a Dorottya Diamond Palace előtt (1051 Budapest, Dorottya u. 6.) www.diamondpalace.hu
Az épületet- gyémántszalont bemutatja: Varga – Csala Ildikó Nemzetközi Marketing Manager, idegenvezető
Időtartam: 45 perc
A vezetés: ingyenes
Regisztráció:  csoportonként 10 fő

11.30 – A SÉTA MEGTELT!
A Belvárosi plébánia templomai II.
Indulás
: az Alkantarai Szent Péter ferences templom bejárata elől (Bp. V.  Ferenciek tere 9.)
Útvonal: Ferenciek tere – Károlyi utca- Egyetem tér – Papnövelde utca Szerb utca – Váci utca
A Belvárosi Ferences templom – (13.sz.; 1743.), a templom kegyképe (a rei-csoda,1494) Liszt-emlékplakett – Kossuth Lajos utca- br. Wesselényi Miklós, az árvízi hajós, Dank Agáp és Szántófy Antal—emléktábla – a Ferenciek Bazára, Kárpátia udvar –  G.B.L emlékhely, Batthyány-kripta (1849. okt.6. – 1870)  –  Nereidák kútja (1835,Uhrl Ferenc),  Pest első kútja szoborral – a Belváros új főutcáján- Károlyi utca – Egyetem tér  – Papnövelde utca  5-7 sz.: Egyetemi (Kisboldogasszony) templom 1786 óta ((dzsámi, pálosok  1693,1715-1786), Központi Papnevelő Intézet és kolostora udvarán Pálos (Béke)- kútszobor (Ligeti Miklós, 1916, 1935), Egyetem – Királyi Pál utca 1.3 és Szerb utca sarka: 1838-as árvíztábla – a klarisszák egykori pesti rendháza (1728-1782), gr. Csáky É. Franciska apátnő) – Szerb utca 4.:Szent György nagyvértanú szerb ortodox templom (1733, Mayerhoffer) – Váci utca 47/b. a domonkosok Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére emelt, később az Angolkisasszonyok (1787) temploma (1765 Mayerhoffer)
A séta során meglátogatjuk a ferencesek templomát, a Batthyány-kriptát, az Egyetemi templomot és a Szent Mihály templomot.
Vezeti:  Kocsy Zsuzsa   idegenvezető
A SÉTA MEGTELT
Kérjük, adományokkal segítsék a templomok fenntartását.
Adománygyűjtés a Szent Mihály templom freskóinak restaurálására 

Lipótváros

szent istvan bazilika logo_150x15014.00
Épületismertető séta a Szent István Bazilikában a Szent Jobb megtekintésével

Találkozó: a főbejárat előtti csarnokban Bp. V. Szent István tér 1. sz.
Az épületismertetést: Dósáné Imreh Zsuzsanna, a Bazilika turisztikai referense, idegenvezető tartja
Időtartama: 60 perc
Belépőjegy: térítésmentes az Idegenvezetők Világnapja alkalmából

BTM logo_ok14.30
Pest 15. századi városfaláról II. – a feltárásokról a régész mesél

„….a középkori falszakasz félkörösen vette körbe a várost. A Dunától indult, és ott is végződött. A jelenlegi Deák Ferenc utca és a Kiskörút (Károly körút, Astoria, Múzeum körút, Kálvin tér, Vámház körút, Fővám tér) vonalán húzódott. A városfal hossza meghaladta a 2 kilométert, a Duna-parti szakasszal együtt megközelítően 3 kilométeres volt. Az egyenes szakaszokat, a kötőgátakat hat külső torony, három rondella és három erődített kapu tagolta. Észak felől indulva a következő bástyákat figyelhetjük meg a ránk maradt ábrázolásokon: dunai északi Nagyrondella és a közelében lévő dunai északi Kis (Színház) rondella, a Váci kapu előtti négyszögletes torony, az É-i saroktorony, az ÉK-i I. és 2. torony, a Hatvani kapurondellával, a délkeleti I. és 2. torony, a kecskeméti kapu kerek védművével, a D-i torony és a dunai déli nagyrondella.” Pestre a Váci, Hatvani, Kecskeméti kapukon lehetett bejutni. A kapukat a 16. századtól védték a hatalmas kerek rondellák. A 17.sz. végén volt még egy kapu a város déli részén, amelyet Porta Nova, Új kapunak emlegettek… A városfal magassága kb. 8,5-8,6 méter, vastagsága mintegy két méter volt.”…Pestet nem csak külső, hanem belső árkokból álló védelmi rendszer is övezte.” (A régi pesti városfal mentén. BVE. 2011. c. könyv)

Találkozó: a Károlyi-palota kapualjában (1053 Károlyi utca 16. a Petőfi Irodalmi Múzeum bejárata)
Útvonal: Királyi Pál u. 13/b. (Városfal bemutató helyiség, városfal belső oldala), Bástya u. 1-11. (városfal belső oldala), Só utca, Fővám tér Nova Porta feltételezett helye, Vámház körút 16. udvara (Városfal külső oldala), Kecskeméti utca (Kecskeméti Kapu), Múzeum krt. 21. (városfal külső oldala), Astoria (Hatvani Kapu).
Időtartam: 1,5 óra
A sétát vezeti: Zádor Judit, a BTM régésze, a Régi Pesti Városfal mentén c. könyv társszerzője
A részvételi díj: A Budapesti Történeti Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából eltekint a séta részvételi díjától.
Regisztráció : Rózsahegyiné Kiss Gabriella kissg@mail.btm.hu, max. 25 fő

Belváros- Lipótváros 

13.00
Országgyűlési Könyvtár

A látogatás során megtekintjük az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, kétszintes olvasótermét. Megismerhetjük a könyvtár múltjában korábban szerepet játszó könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. Mindezeken túl a könyvtár ablakából megcsodálhatjuk a Várnegyed és a Duna-part látványát.
Találkozó:  12.30 órakor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál. (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV kapu)
Útvonal: az Országgyűlési Könyvtár termei
A szakvezetés időtartama: 60 perc
Vezeti: Villám Judit, könyvtári szakreferens
A belépés: térítésmentes
Regisztráció: ogykonyvtar@freemail.hu, max. 25 fő
Jelentkezési határidő legkésőbb: 2017. február 21. kedd
A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg nevét és személyi igazolvány számát (ennek hiányában útlevélszámát). A látogatáshoz kérjük, hozza magával azt az igazolványát, amellyel regisztrált a programra. A könyvtárba való belépéskor az előírások értelmében a repülőterekhez hasonló biztonsági átvilágítás történik.

15.00
Az Országgyűlési Múzeum állandó kiállítása

Steidl Imre terveiben ez a múzeum nem szerepelt. Alapítását a honatyák 1922-ben határozták el. 1929-ban nyílt meg, 1949-ig működött. Bejárata a mai Tisza-szoborral szemben volt. A félemeleten és az emeleten lévő termekben mutatták be a magyar alkotmányosság történetét. A Steindl Imre program során újranyílt múzeum négy különböző helyszínen mutatja be kiállításait. Állandó kiállító terében a rendi országgyűlés és a modern parlamentarizmus magyarországi történetével ismerkedhetünk meg. A magyar törvényhozás ezer éve c. kiállításon kívül egy építészettörténeti kiállításban tanulmányozhatják a parlamentlátogatók a Világörökségként számon tartott épület 1:100 arányú makettje mellett a Steindl Imre által tervezett Országház építészeti kialakítását, díszítő elemeit. A téli időszak kivételével a Kossuth téren az egykori szellőzőalagutakban várja látogatóit a Kőtár valamint az 1956. október 25-i sortűz emlékhely és kiállítás. Az Országgyűlési Múzeum egyénileg is megtekinthető audo-guide készülék segítségével. A Látogatóközpontban az Országház történetével kapcsolatos kiadványok vásárolhatók.
Találkozó: 15.00 órakor az Országház Látogatóközpontjában
A beléptetés és a regisztrációs jegy átvétele után indul a tárlatvezetés
A Tárlatot vezeti:
Ajtai Andor , az Országgyűlési Múzeum helyi vezetője
A tárlatvezetés időtartama:  40 perc
A látogatás és a tárlatvezetés térítés mentes
A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg nevét és személyi igazolvány számát (ennek hiányában útlevélszámát). A látogatáshoz kérjük, hozza magával azt az igazolványát, amellyel regisztrált a programra. ogymuzeum@freemail.hu
A jelentkezési határidő:
2017. február 21. kedd  max. 25 fő

13.00
A Kossuth tértől a Markó utcáig
Hauszmann Alajos ( 1847-1926 )
nyomán  

A törvénykezés, igazságszolgáltatás palotái, a Markó utcai híres iskolák és Quittner Zsigmond Mentőpalotája
Találkozó: 12.45 órakor Bp. V. Kossuth tér, Kossuth szoborcsoporttól
Útvonal: Kossuth tér 12.sz. Országház-tervpályázat: Magyar Királyi Kúria, 1896 (Néprajzi Múzeum) – a Markó utca bírósági és oktatási intézményei: 16.sz. – Legfelsőbb Bíróság (Kúria) (Fellner Sándor, Justitia istennő szobra); -19-25.sz. volt Kp-i Királyi Járásbíróság (1914. Jablonszky Ferenc), ma Kerületi Elsőfokú Bíróság- 27.sz. Törvényszéki Palota (1889. Hauszmann; Feszty-táblaképek); 18-20.sz – Pesti Főreáliskola (1884, Hauszmann A); 29-31.sz. – Magyar Királyi Főgimnázium BGF KVIK épülete (1876, Kolbenheyer F.; díszterme Lotz-freskók ); 22.- 24.sz. – Mentőpalota (1890, Quittner Zs) Kresz Géza Mentőmúzeum – a múzeum megtekintése –26-sz- id. Markó Károly (1793– 1860) festő – az utca névadójának emléktáblája
A séta időtartama: 3  óra
A sétát vezeti: dr. Szabó Mária görög-latin, filozófia szakos egyetemi tanár, idegenvezető
A Néprajzi Múzeum aulája és előcsarnoka 300 Ft/fő aulajegy váltásával tekinthető meg.
A Mentő Múzeumba a belépés: térítés mentes
A VOX-készülék használati díja : 400 Ft/fő
Regisztráció:  max. 25 fő

10.00 – 17.00
logominiA Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása
(1054. Budapest, Honvéd u. 3.)
az Idegenvezetők Világnapja  2017 . évi rendezvényén

Bedő-ház, 1903, Vidor Emil        

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a jelenlegi tulajdonos Magyar Szecesszió Háza Kft, vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek létre hozva a Magyar Szecesszió Házát. Benkovich Attila építész és Gerle János építészettörténész, a korszak első rangú szakértője siettek segítségére. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt. (szabad idézés a honlapról) www.magyarszecessziohaza.hu

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítás 1.000.- Ft-os kedvezményes  belépőjeggyel egyénileg (idegenvezetés nélkül) megtekinthető az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2017. február 23-24-25. napokon 10.00 -17.00 óra között.

Nincs regisztráció, de a jelszó: Idegenvezetők világnapja

antik modern artAz Antik-Modern Art Shop (1054 Budapest Honvéd utca 3.) könyvekből 10%-os, régiségből 20%-os kedvezménnyel várja a látogatókat.

 

 

egoistAz Egoist Cafe  (1054 Budapest Honvéd utca 3.) 400 Ft egységáron kínálja forró italait, (kávé, tea forralt bor), a süteményből 15% kedvezményt ad az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a vendégeinek.
Nyitva: Hétfő-péntek  10.00 -17.00 óra között
Zárva: Vasárnap

 

 

15.00 
„ Ízelítő ”a lipótvárosi szecesszióból

A séta a Honvéd u. 3-alatt található Bedő háztól indul, a Szabadság téren, Aulich utcán, Hold utcán haladva a Magyar Nemzeti Bank épületénél ér véget.
Találkozó 15.00 órakor a Honvád u. 3 alatt található Bedő ház előtt.
Útvonal: Honvéd utca- Szabadság tér- Aulich utca- Hold utca
A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető
A séta időtartama 1,5 óra.
Regisztráció:  max: 30 fő.

 

Józsefváros- Ferencváros- Belváros -Lipótváros – (Margitsziget)

10.30 – A SÉTA MEGTELT!
 „ Állok Dunánk szélén, a pesti parton:
Előttem a kép, színdús üde karton:…  ’’
(Arany János: Vojtina ars poetikája)

Pesti séta Arany János ( 1817 – 1882 ) emlékére
Találkozó: 10.00 órakor a Nemzeti Múzeum kertjében, Arany János szobra előtt (Bp. VIII. Múzeum krt. 14-16.)
Útvonal: Nemzeti Múzeum, Múzeumkert – Üllői út – Erkel utca – Ráday utca – Kálvin tér – Vámház krt – Március 15. tér – Széchenyi tér- Jászai Mari tér- Margit híd
Arany János 1860-ban Pestre költözött, végleg itt is maradt. Tanúja volt a reformkori építkezések, majd a szabadságharc utáni elnyomást követő kiegyezés világának, és a városegyesítés után nagy iramban fejlődő Pest életének. Sétánk során felkeressük otthonait, lakókörnyezetét. Megemlítjük irodalmi kötődéseit, pályatársait, kortársait. A köz emlékezetén túl versen át megidézzük alakját.
Nemzeti Múzeum ( Történelmi Emlékhely) , Múzeumkert : Arany János-emlékmű, a Toldi-trilógia alakjaival (1893, Stróbl A.) – Kisfaludy Károly (1788-1830) – szobra (1836, Ferenczy I.) – Üllői út 7. lkh. 1867-ig Arany bérelt lakása- Erkel utca 19. Aurora – kör–emléktábla, Erkel dombormű – Erkel utca 20./ex- Három pipa 11.:  Arany János első pesti lakása (1860- 64) Arany-emléktábla  ( Martinelli J., 1925.) – 18./ Erkel u. 15. FHGY (Gr. Károlyi palota-bérház, Ybl, 1876) – Ráday utca u. – a Kálvin téri református templom: Fáy András, „a nemzet mindenese” ( Nemzeti emlékhely, 1816/30, Hofrichter J.) — gyalog a Fővám térig2- es villamossal a Március 15. térig  – a költőbarát,  Petőfi szobra (1882. okt. 15.; Huszár A., Ybl, , Izsó M.) 2-es villamossal : Széchenyi tér 9. : a Magyar Tudományos Akadémia (1864, August Stüler) és Arany főtitkári lakása (1865–77), előcsarnok (1882. okt. 24.) , a közeli Arany János utca és a Metro- megálló névadója) – 2-es villamos: Jászai Mari tér – Margit híd (1877, Hídavatás, ballada) – a Margitsziget ex- Nagyszálló ( 1873,Ybl ) vendége ( nyaranta 1877-1882.). A bejárati falon: Arany János kezében a kapcsos könyvvel – dombormű, és a Szoborsétányon, a Tölgyek alatt márvány mellszobra ( 1912,Stróbl A. ) A sétánk állomásait gyalogosan és a 2-es villamossal közelítjük meg.
A Margitszigeten történő felújítási munkák okán sétánk a Margit hídnál véget ér.
A séta időtartama:
3 óra
A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető
Közlekedés:  2 db BKV-jegy
Regisztráció:  max 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Józsefváros

14.30 – A SÉTA MEGTELT!
Gróf Széchenyi István ( 1791 – 1860 ) emlékére
A lótenyésztés, lóverseny története
Lovak a városi közlekedésben, a közbiztonság lovas rendőrei 

Gr. Széchenyi István szorgalmazására alakul ki hazánkban a tudatos lótenyésztés, és a lóversenyzés intézményi háttere. A Nemzeti Casinoban létrejön a „ betting room ”, felépül az első nemzeti lovarda, és az első lóversenyt is megrendezik. A ménesbirtokok katonalovakkal látják el a hadsereget, de a közrend fenntartásához a rendőrség számára is tenyésztenek lovakat. E nemes állatok sokáig a városkép meghatározó elemei. A séta során a Szent György oltalmába helyezett rend őreinek, intézményeinek történetével ismerkedünk a Rendőr Múzeumban. Később megtekintjük díszelgő, protektoros és a városi lovas rendőrök bemutatóját.
Találkozó: 14:15  a Rendőrség-történeti Múzeum előtt Bp. VIII. Mosonyi utca 7. sz. (A Keleti pályaudvar körzetében, a 24-es villamos végállomásától balra)
14.30: A Rendőrség-történeti Múzeum és kiállítása (Bp.VIII. Mosonyi utca 7.) – A Rendőrtörténeti kiállítás tárlatvezetője: Androvicz Gábor történész, kutató
A Bűnügyi kiállítás tárlatvezetője: Daka Béla ny. alezredes úr
16.00: az ORFK Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály (Mosonyi utca 5-7. sz.) istállóinak megtekintése, valamint a díszelgő,  protektoros és a városi lovas rendőrök bemutatója
A séta időtartama:  2 óra
A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető
A séta: térítésmentes
Regisztráció:  rendormuzeum2017lovasrendor@gmail.com  max. 30 fő

Az ORFK Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály látogatásához, kérjük , a  regisztráció alkalmával adja meg nevét és személyi igazolvány számát (ennek hiányában útlevélszámát). A látogatáshoz kérjük, hozza magával azt az igazolványát, amellyel regisztrált a programra. 

Újpest

11.00
Az Újpesti Városháza

Újpest eklektikus-szecessziós közigazgatási épületét Böhm Henrik és Hegedűs Ármin, koruk keresett építészei tervezték, 1900-ban épült fel. Volt benne börtön, járásbíróság, földszintjén bútorcsarnok, cipőraktár, tejcsarnok és kávéház, amit Babits Mihály örökített meg Újpesten játszódó, Kártyavár című regényében. Az épület előtt bérkocsi- állomás várta utasait. Sétánkon megtudjuk, miért került a Városháza homlokzatára Roland vitéz szobra? Mire szolgált az épület piac felé nyitott erkélye? Kik voltak – Lőwy Izsák, Mildenberger Márton…-, akiknek emlékét táblák őrzik a Városháza falán? Milyen lehet a díszes külső mögött az épület belseje ?….
Találkozó:  10.45 órakor az Újpesti Polgármesteri Hivatal előtt (Bp. IV. István út 14-sz.)
Megközelítés: Újpest Központ Metro állomásról (M3) az István út irányában sétálva
Útvonal: az egykori Városháza külseje, lépcsőháza, díszterme
Bemutatja: Szöllősy Marianne, a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény vezetője
A vezetés időtartama: 45 perc
Regisztráció:   max.30 fő
A séta folytatása előtt ajánljuk, térjenek be a Városháza környezetében, az István tér sarkán a Harangvirág cukrászdába, vagy kóstolják meg a kávékülönlegességeket, salátákat, süteményeket és sok mást kínáló Központ Bisztrót, vagy a megújuló Újpesti piacot.

12.30
Bemutatkozik a Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény
Találkozó: 12.30 órakor az Újpesti Polgármesteri Hivatal előtt (Bp. IV. István út 14-sz.)
A Két ezredév között – Fejezetek Újpest történetéből c. állandó kiállítást
http://ujkk.hu
Az őskortól napjainkig Újpest történetét gazdagon bemutató gyűjtemény a Bp. IV. Berda József utca 48.sz. alatt tekinthető meg. Megközelíthető: a 14-es villamossal a Lehel tér felől, és a 30-as autóbusszal a Keleti pályaudvar felől a Tél utca/Pozsonyi utcai megállóból pár métert gyalogolva.
Újpest történetét bemutatja: Szöllősy Marianne gyűjteményvezető
A vezetés időtartama: 50 perc
Regisztráció: max.30 fő 

Pesterzsébet

11.30
Séta Budapest XX. kerületében

Pesterzsébeti sétánk során először megtekintjük az immár 110 éves szecessziós Városházát. A település és lakosságának történetén túl megismerkedünk a kerület képzőművészeti szempontból igen jelentős alkotásaival: a Gödöllői Szecessziós iskola mesterének, Nagy Sándornak a munkáival az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomban. Találkozunk a helyi mesterek, az 1960-64 között a kerületben működő ÁTLÓK című művészcsoport műveivel, hiszen Pesterzsébet őrzi Rátkay Endre, Czétényi Vilmos, Gaál Imre munkáit és gondozza Tóth Menyhért festőművész hagyatékát is.
Találkozó: 11.15 órakor a Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal, Városháza főbejárata előtt (Bp. XX. Nagy Győry István köz)
Megközelíthető a Bp. IX. Boráros tértől induló 23-as busszal vagy a Határ úttól a 66-os busszal Pesterzsébet Városközpont megállóig
Útvonal: Városháza – Gaál Imre Galéria- Árpád-házi Szent Erzsébet – főplébániatemplom- Helytörténeti Múzeum  www.pesterzsebetimuzeum.hu Nagy Győry István köz: Kossuth-szobor – a 110 éves Városháza (1906,szecessziós ), a dísztermében Rátkay Endre ( 1928-2011 ) Szinopszis című monumentális műve ,1956 – Kossuth Lajos utca 39. : Gaál Imre ( 1922-1964 )  Galéria, benne Tóth Menyhért ( 1904-1980) emlékkiállítása – Szent Erzsébet tér :  Anyák szobra (1933) – 1. sz: : Árpád-házi Szent Erzsébet-főplébániatemplom (1909, Bánszky Mihály, Nagy Sándor freskói, üvegablakai, szárnyas oltára ) –  Nagy Győry István utca 4-6. : Csili Művelődési Központ- Baross u. 53 : Pesterzsébeti Múzeum ( ex-Suda-ház, Bocsák-villa) Helytörténeti Gyűjtemény,  benne Neményi Lili-Horváth Árpád Emlékszoba,  és helytörténeti kiállítása
A város-és művészettörténeti sétát vezetik: D. Udvary Ildikó múzeumigazgató, történész-művészettörténész, főmúzeológus, Skaper Brigitta  történész, néprajzos múzeológus , Tóth Anita irodalomtörténész, színháztörténész, múzeológus
A séta időtartama: max.3 óra
Regisztráció: max.30 fő

Istvánmező  –  Belváros–Lipótváros

14.00 – A SÉTA MEGTELT!
Lechner Ödön  ( 1845 – 1914 ) emléke
Istvánmezőn és a Belváros–Lipótvárosban

Ki ne csodálta volna már meg az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet vagy a Hold utcai Posta Takarékpénztár mesébe illő épületeit, melyek színes mázas tetőcserepei messziről felkeltik a figyelmet?  Sétánk során Lechner művészetének tisztelgünk. Felkeressük építészeti remekein kívül néhány olyan épületét is, melyek még historizáló-eklektikus korszakában születtek. Eközben felidézzük alakját, a kort, amelyben élt.
Találkozó: 13.45  órakor a Földtani Intézet bejárata előtt (1143 Budapest, Stefánia út 14.)
Útvonal: Stefánia út- Hermina út- Bajcsy Zsilinszky út- Hold utca- Sas utca- Váci utca
A Magyar Állami Földtani Intézet (1896-1899 ) megtekintése- Ajtósi Dürer sor 25/a.: Zala György villája ( kívülről) – Hermina út 47. Sipeki-villa (1905, ma MVGYOSZ ) – 72-es trolibusz- Bajcsy Zsilinszky út 43.sz. Mándi Pál háza (1871-1875)- V. Hold utca 4.sz. Magyar Királyi Postatakarék (ma Nemzeti Bank/Állami Kincstár) és a President Hotel – Sas u. 9. (egykori Kéksas utca) Primayer János háza (1871-1872 )-  Váci u. 11/a  Thonet-ház  ( 1888-1889. műemlék )
A séta időtartama:  min 3 óra
A közlekedéshez:  2 db BKV-jegy
A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető
Regisztráció:  25  fő
A sétához a VOX- kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő

18.00
1987 óta Világörökség
Buda és Pest a Duna két partján
Esti hajózás a MAHART PassNave Kft. TÁNCSICS hajójának fedélzetén

Útvonal: A Vigadó tértől a Világörökségi helyszíneket összekötő négy híd: Lánchíd – Margit híd – Erzsébet híd – Szabadság híd Duna – szakaszán túl a Petőfi híd – és a Rákóczi (Lágymányosi) hídig – és vissza a Vigadó térig.
Beszállás: 17.30 órától  Helye: Vigadó téri hajóállomás 5. sz. kikötő
Indulás
:  18.00
Érkezés: 19.00
Időtartam: 60 perc
A hajós városnézést vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető
A hajójegy ára az Idegenvezetők Világnapja alkalmából: 700 Ft/fő egységesen (2 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy váltása kötelező!) A kedvezményes jegyek a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában megvásárolhatók. A pénztár nyitva tartása hétfőtől péntekig 9:00-16:00 óra között. Szombat, vasárnap zárva. Kivéve 2017. 02. 24.-én 9:00-17:45 óra között tart nyitva.
Regisztráció
és bővebb információ a www.mahartpassnave.hu oldalon érhető el.
Kérjük, előzetesen regisztrált jegyét legkésőbb pénteken, a sétahajózás napján
17:40 óráig szíveskedjen átvenni a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában, kivételes esetben – fél órával a hajó indulása előtt- átvehető a hajó fedélzetén  (kizárólag készpénzfizetés ellenében) A hajózás alatt étel és ital kapható a hajó fedélzetén.

A szövegben előforduló helyesírási hibákért elnézésüket kérjük.

Az Idegenvezetők Világnapja sétáinak tervezője, felelős szerkesztője: Medzay Anikó a BKIK Idegenvezető Továbbképző Központ vezetője.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink