Idegenvezetők világnapja – Program/Séták 2017. február 25. szombat

Hűvösvölgy • Széchenyi-hegy • Gyermekvasút 

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Utazás a világ leghosszabb gyermekvasút-vonalán és természetjárás a budai hegyekben, séta a Szent Anna kápolnához és a Széchenyi-emlékműhöz.
“A Guinness World Records (GWR) Rekordok Könyve szerint a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a világ leghosszabb olyan vasútvonala (11,7018 kilométer), amelyen a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.” (2015)
Találkozó: 10.00 órakor a Hűvösvölgy BKV végállomáson az újságosbódé mellett
Megközelíthető a Széll Kálmán térről induló 56, 56A, 59B, 61 jelzésű villamossal
Útvonal: Hűvösvölgy – Hárshegy – Szépjuhászné – Vadaspark mh. – Jánoshegy – Virágvölgy (természetjárás a Szent Anna kápolnához és a Normafához) – Csillebérc – Normafa mh. – Széchenyihegy (séta a Széchenyi-emlékműhöz) – Művész út – Városmajor

A túra első részében a gyermekvasutas otthonba nézünk be. Megtudjuk, kik lehetnek gyermekvasutasok és milyen szolgálatot teljesíthetnek. Az otthon közelében bejárjuk a vontatási telepet, más néven a fűtőházat, megismerjük a kisvasút járműveit. Betekintünk a gyermekvasutas múzeumba. Ezután hegyek-völgyek között zakatolunk tovább, miközben felfedezzük a budai hegyek állat- és növényvilágát, hallunk a Gyermekvasút környékének turisztikai látnivalóiról és megismerjük a Gyermekvasút történetét. Természetesen gyalogolunk is. Ellátogatunk a Szent Anna kápolnához, a Normafához majd további vonatozás után a Széchenyi-emlékműhöz sétálunk.
A séta végén a fogaskerekű vasúttal a Városmajor végállomásig lehet utazni
A túra Időtartama: 5 óra
A programot vezeti: Vinis Gyula a Gyermekvasút ny. műszaki vezetője
A viteldíj a Gyermekvasúton: 700 Ft/fő (felnőtt), 350 Ft/fő (14 év alatti gyermek)
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! (max. 35 fő)
A SÉTA MEGTELT!

Kérjük, hogy az időjárásnak és a természetjárásnak megfelelő, kényelmes öltözetben jelenjen meg a túrán!

Az Idegenvezetők Világnapja idején és egész évben várja a kirándulókat, a természet kedvelőit, a kisvasutak rajongóit a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja
http://www.gyermekvasut.hu
https://www.facebook.com/gyermekvasut 

Pesthidegkút 

8.50
Pesthidegkút
Sétánkon az Ördög-árok vonalán haladunk. Megtekintjük többek között a Közép-Európai Mária zarándokútra felfűzött Máriaremetei kegyhelyet, melyet II. János Pál pápa „basilica minor” rangra emelt, és a 800 éves Árpád-kori-templomot is Gercsepusztán, a királyi trombitások egykori földjén.

Találkozó: 8.50- kor a Széll Kálmán téren, a 61-es villamos megállójában
Útvonal: Hűvösvölgy BKV. végállomás – az Ördög-árok mentén – Máriaremetei út 34.: Remetekertvárosi Szentlélek templom – Zsíroshegyi út 39/A: Szeleczky-kápolna – Templomkert u. 1.: Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika– Templom u. 2-10.: gr. Klebelsberg Kuno – kultúrkúria (udvar) –  Templom köz 1. Pesthidegkút Ó-falu Sarlós Boldogasszony plébánia – 1.8 km természetjárás  (Gercsepusztai Boldogasszony templom – 1,8 km természetjárás – Hűvösvölgy BKV végállomás)
A túra időtartama:
A területen BKV autobusszal és gyalog közlekedünk.
A kirándulás vége Hűvösvölgynél 14.00 óra körül várható.
A túra költsége : 1000 Ft/fő (templomadományok)
A túrát vezetik:  Danka Attila és Elekes Andor idegenvezetők
Regisztráció: max. 20  fő

Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrázásnak megfelelően öltözzenek fel.

Hegyvidék – Rózsadomb

12.00
Szecessziós mesterek nyomában I.
Nagy Sándor (1869 – 1950 ) festő, grafikus, iparművész és a Kis János altábornagy utca Városi Házainak homlokzati díszítése 

A főváros tervpályázatára 1927-1929 között épült bérlakásokat Medgyaszay István (1877- 1959) tervezte. A városi életformához élhető terű lakásokat (35–130 m2), tágas közösségi tereket, belső kertet magában foglaló (ma Kis János altábornagy utca  55–59. számú) bérházcsoportot alakított ki a lakók: hivatalnokok, köztisztviselők számára. A „Városi Házak” külső megjelenésükben az építész stílusjegyeit hordozzák. Hangsúlyosak a népies szecessziós díszítményei (tulipán, páva motívum) és a vasbeton elemekből, ipari formatervezéssel készített erkélykorlátai, szerkezeti elemei. A két szélső épület vakolt falmezőit az erdélyi Márton Ferenc (18841940) szobrász, festőművész, népi ihletésű sgrafittói díszítik. A középső házfalon Nagy Sándor homlokzatképei Szép Ilonka történetét mesélik el. 

Találkozó: 11.50  órakor a XII. kerületi Önkormányzat előtt (1126 Budapest, Böszörményi út 23-25. sz.)

13.30
A Grafika mesterei a Gödöllői Művésztelepen
Nagy Sándor, Juhász Árpád, Körösfői Kriesch Aladár, Remsey Jenő művészete

Útvonal: Budapest, XII. Kis János altábornagy utca – Budapest, II. Kerület Keleti Károly 38.
A vetített  előadás színhelye:  Rákócziánum (Bp. II. kerület Keleti Károly 38.)
Időtartam: 2,5 óra
A sétát és az előadást tartja: Kriesch György idegenvezető, K-Kriesch Aladár unokája, Nagy Sándor feleségének, Kriesch Laurának unokaöccse
Közlekedés: BKV-jegy
Regisztráció : katigyuri87@gmail.com, max. 60 fő

9.30
Nagytétényi séta és tárlatvezetés a kastélymúzeumban

A program során Budapest XXII. kerületének városrészébe látogatunk, mely a római Campona tábor-erőd helyén épült, s melyet később a honfoglaló fejedelmi törzshöz tartozó Tétény nembeliek őse birtokolt. Sétánkon Nagytétény barokk emlékeit keressük fel. Beszélünk a Száraz-Rudnyánszky családról, a település lakóiról, a török után betelepített katolikusokról és a Száraz- Rudnyánszky család engedélyével Nagytéténybe költözött zsidó közösségről. Az egykori faluközpontból kiindulva a piactéren át a kastélyparkig haladunk. Végül a barokk kastélyba érkezünk, melynek 26 terme otthont ad annak a mintegy 300 bútor és bútoregyüttesből álló kiállításnak, mely a középkori ácsmesterség keretei között kibontakozó európai bútorművesség 1440-től 1850-ig terjedő kézműves szakaszát mutatja be.
Útvonal: Nagytétényi út 286: Nagyboldogasszony Plébánia műemlék és annak értékei (Száraz- család kriptája stb.) – Szentháromság-oszlop (1743) – Szelmann ház (Nagytétényi út 306.) – Nagytétényi út 283. sz. FSZEK Nagytétényi Könyvtára, az egykori zsinagóga épülete- Országzászló tér; Szentháromság tér; Szent Flórián tér (a régi piactér) és a védőszent szobra (1760); Campona, a római tábor maradványa; Kastélypark utca; Nepomuki Szent János- Gloriette (1751); Száraz-Rudnyánszky-kastély és az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteménye-  az ókori kőtár
Részletes programleírás
09.30 –12.00  Találkozó a Nagytétényi Nagyboldogasszony templom előtt (1225 Budapest, Nagytétényi út 286.)
12.00 – 13.30   Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című kiállítás megtekintése
13.30 – 14.00   Ókori kőtár megtekintése
14.00 – 14.30   Kávészünet
14.30 – 15.30   Téltemetés a kastélyudvarban: máglyagyújtás élőzenével

A sétát és a tárlatot vezeti: Miklósné Törőcsik Éva idegenvezető
Részvételi díj: teljes árú: 1500 Ft / fő/ teljes program;  csak a kőtár látogatása: 800 Ft / fő /
Regisztráció (maximum  25-30 fő /csoport): info@nagytetenyi.hu
Jelentkezési határidő:  2017. február 23-ig
Megközelítés: a Móricz Zsigmond körtérről induló 33-as busszal, a Ferenciek teréről a 133-as busszal, a MÁV Kelenföld állomásról az Érd Alsó-Tárnok vonalon

Budafok

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Budafoki sétánk alkalmával először a Városházát tekintjük meg. Utána az újonnan átadott, építészeti nívódíjas budafoki “Szomszédok Piacakövetkezik. Innen a Sándy Gyula tervezte evangélikus templom mellett haladunk el. Betérünk a Savoyai Jenő téri Szent Lipót Plébániatemplomba. Végezetül megnézzük az Ökumenikus tervezéssel megvalósult “Bibliai Játszóteret” a Péter-Pál kápolna mellett.

Találkozó: 10.00 órakor a budafoki Városháza épülete előtt. (Budapest, XXII: Városház tér)
Megközelítés: A Deák térről a 47-es villamossal vagy az 56-os villamossal, BKV busz 33, 58, 114, 133E, 141, 158, 213, 214, 241, 241A, 250, 250B, 251, 251A
Útvonal: Városház tér 11.:  Budafoki Városháza (1929, Bathó Lajos) – Játék u. 8.: “Szomszédok Piaca” ( 2015, Kertész András ) Játék u. 16. : Evangélikus templom (1935, Sándy Gyula)- Savoyai Jenő tér: Szent Lipót Plébániatemplom ( 1755 )-“Bibliai Játszótér”
Időtartam: 2,5 óra
A sétát vezeti: Garbóci László helytörténész
Regisztrálni: max. 30   fő – A SÉTA MEGTELT!

Újbuda

sas_logo11.00
Kitaibel Pál (1757- 1817) emlékséta a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjában

Mátyás király korában e vidéken húzódtak a nemes urak szőlő-birtokai, a polgárság szőlőskertjei a szomszédos Polgár-hegyen (Burgerbergen) terültek el.  Az 1847-es dűlőkeresztelőn a német Adelsberg helyett az erős akcentussal beszélő budai sváboktól a hasonló hangzású Adlersberg megnevezést vették alapul. Így lett a hegy neve: Sashegy. A szőlőskerteket idővel a filoxéra elpusztította, a vidék arculata megváltozott. Ma messziről kopár sziklás képet mutat, ám „… Közelebbi vizsgálattal kiderül, hogy Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk.” Kilátópontján páratlan Budapest- kép fogadja a kirándulót.

Találkozó: 10.45  órakor a Látogatóközpontban, Budapest, XI. Tájék u. 26.
Útvonal:  Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése- kilátóterasz: Budapest- körpanoráma-  a 850 m-es kör vonalú tanösvény bejárása : a dolomitjelenség, a hévíztevékenység okozta jellegzetes geológiai formák és a terület élővilágának a megtekintése a téli terepen – az időjárás függvényében.
A túrát vezetik: Kremnicsán János Látogatóközpont vezető, Koritár Anna túravezető, idegenvezető
A vezetés időtartama:  2 óra
A világnap alkalmából a belépőjegy:  400 Ft/fő
Regisztrálni: max. 60 fő

A Látogatóközpont az akadálymentesség jegyében újult meg. A hegy tetejére vezető ösvény kerekes székkel is járható.
Megközelítés: A 8E jelzésű autóbuszról a Korompai utcánál kell leszállni és végigsétálni a Korompai, majd a Tájék utcán. 

Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrának megfelelő öltözékben jelenjék meg! 

Újbuda

Molnár-C Pál Műterem-múzeum ● Szentimreváros

10.30
Két boldog művész

Medgyessy Ferenc (1881–1958) szobrász és Molnár-C Pál (1894 – 1981) festő, grafikus életéről, alkotásairól mesél: Csillag Péter, Molnár – C- Pál unokája, a művész hagyatékának a gondozója.
Találkozó: 10. 15 órakor a Molnár C. Pál Műterem-múzeumban (Bp, XI. Ménesi út 65. sz.)
A tárlatvezetés időtartama: 45 perc
Kedvezményes belépő díj : 500 Ft/fő
Regisztráció:   max 30   fő

12.00
“Száz év a Gellérthegyen”
Stílus-és kultúrtörténeti kalandozások Szentimrevárosban

Útvonal: Ménesi út – Késmárki út – Köbölkút utca – Pető Intézet – Tarcali utca – Diószegi út – Feneketlen tó – Kosztolányi Dezső tér- Tranzit Art Café
Indulás: a Molnár C. Pál Műterem-múzeumtól   ( Bp, XI. Ménesi út 65. sz.)
A sétán meglátogatjuk Bráda Tibor és Deák Ilona festőházaspárt műtermében
A séta időtartama:  2-2,5 óra
A sétát vezeti: Csillag Péter
A séta ingyenes.
Regisztráció:   max 30 fő
A Tranzit Art Café a séta vendégeinek minden fogyasztásból 10 % kedvezményt kínál.

 

Buda – Víziváros

10.00
Vízivárosi múltidéző séta
Nagy események, egyházi rendek, bálok, koncertek, híres személyek a Vízivárosban
A SÉTA MEGTELT!

Egyetlen egy utcán és környékén sétálunk, mégis, mintha Buda történelemkönyvének minden egyes lapját bejárnánk. Emitt egy ősember lábnyomára bukkanunk, amott egy római temető nyoma, középkori ház romjai, egy vastuskó. Felfedezhetjük egy dzsámi maradványát, szebbnél-szebb templomokat. Hol wellnesseztek a török időkben? Miért éppen Gyorskocsi vagy Jégverem utca? Felidézzük a Víziváros híres lakóit, szokásaikat és mindennapjaikat: az Andrássyak, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Bartók Béla, Bilicsi Tivadar, Gobbi Hilda..Megemlékezünk a Nagy Imre-per körülményeiről. Történetek, érdekességek lépten-nyomon.

Útvonal: Clark Ádám tér – Bem rakpart – Fő utca – Corvin tér – Szilágyi Dezső tér – Iskola utca – Battyhány tér – Fő utcán végig a Szent Flórián templomig
Találkozó: Clark Ádám tér, a Sikló megállójánál
A séta időtartama: 3,5 óra
A sétát vezeti Selmeczi Andrea idegenvezető
A VOX-kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő
A SÉTA MEGTELT!

Budai Várnegyed ● Polgárváros

BUDA ● POLGÁRVÁROS

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár és falképei

Tudományos kutatóhely szerepén túl a Petz Samu által tervezett Levéltár (1917) méltán felzárkózik impozáns mérete, megjelenése, belső tereinek művészi kialakítása (Róth Miksa címeres üvegablakai, ornamentális díszei, a szoborplasztikák, Jungfer Gyula munkái, a Zsolnay-gyár tetőcserepei stb.) , épületdíszei okán „ turisztikai látványosságaink” közé. Nemzeti Emlékhelyünk, a Hősök tere történelmünk csatákat vívó uralkodóit ábrázolják.  Dudits Andor al seccoi, táblaképei a Levéltár tereiben a magyar kultúrát meghatározó szereplőket vonultatják fel. Az 1925 és 1929 között készült munkák egy korszak iránykeresését mutatják, Klebelsberg Kuno (1875-1932) kultuszminiszter gondolatait  követik. (Tartalmi idézés dr. Ólmosi Zoltán: Az Országos Levéltár festett falképei az ötvenes években c. írásából.)

Találkozó: 9.50 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár épülete előtt (Bp. I. Bécsi kapu tér 2-4. )
Útvonal: a Levéltár közönség által látogatható terei –  az új kiállítóterem
Az épületet bemutatja: dr. Ólmosi Zoltán főlevéltáros
A vezetést követően egyénileg megtekinthető a magyar történelem hét évszázadának fontos iratait és jelentős személyiségeinek aláírását bemutató interaktív tárlat.
Belépő díj:  800 Ft/fő egységes csoportos ( 10 fő feletti) kedvezmény
A SÉTA MEGTELT!

Budavári Labirintus

Úri utcai séta

13.00
Az Úri utca híres-hírhedt házai és lakói

Indulás:
Útvonal:
Kapisztrán téri buszmegálló (Budapest, I.)
Mária Magdolna – (Helyőrségi) templom (13.sz) tornyának és falainak maradványai; történelmi pillanatai – Országház utca: 49-51.sz. klarisszák, Régi Országház; Telefónia Múzeum – Királyi kúria, Helytartótanács. 1923-ig Országos Levéltár -Úri utca-72.sz.Minorita kolostor – 64-66. sz. Németország Nagykövetsége – 62. sz. Prímási palota 60. sz. Gróf Sigray Antal – 58. gr. Forgách Miklós báró főispán; Madarassy-Beck Gyula, a Magyar-Olasz Bank elnöke-43. sz. Zichy-palota, báró Augusz Antal (1868) és Liszt emléktábla- 45. sz. Zwack –ház – 38. Budai Jótékony Nőegylet- 30, Café Miró – Szentháromság utca 2. régi Budai Városháza (1702, Ceresola, Nepauer) – Hadik-szobor (1937,ifj, Vastagh) – 24. sz. Erkel lakóháza 21. Várbarlang (1935) – Labirintus 19. sz. Ozorai Pipo háza; Eötvös József (1813–1871) író, politikus, miniszter- 17. sz. Toroczkai Wigand Ede9.sz. Budavári Labirintus8. sz. gróf Széchényi Gyula; br. Lukács Miklós karmester – Úri utca 6. sz. Szalay László szülőháza; Borsos Miklós (1906-1990) Emlékmúzeum
Sétánk során meglátogatjuk a Telefónia Múzeumot, és a szobrász éremművész, grafikus Borsos Miklós Emlékmúzeumát.
Belépti díj csoportos jeggyel a Telefónia Múzeumba : www.postamuzeum.hu
VOX- kihangosító készülék használati díja: 400Ft/fő
A séta időtartama:  2,5 óra
A sétát vezeti: Tábi Márta idegenvezető
Regisztráció: tabim@freestart.hu     max. 25 fő           A SÉTA MEGTELT!

Budavári Labirintus

Akik a Budavári Labirintus, a vári alagútrendszer egy szakaszát meg kívánják tekinteni, azoknak a séta folytatódik.
Találkozó:   a Budavári 1014 Bp., Úri u. 9.sz. előtt
Belépő díj: min. 15 fő esetén kedvezményes csoportjegy váltható, felnőtteknek: 2000 Ft/fő,  diákoknak/nyugdíjasoknak/tanároknak 1500 Ft/fő
Időtartam: 30 perc
A sétát vezeti: Tábi Márta idegenvezető
Regisztráció:   tabim@freestart.hu     min 15 fő

 

Nagyboldogasszony – (Mátyás-) – templom
Mátyás logo_150x15013.00 A SÉTA MEGTELT!
Találkozó
: 12.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Időtartam: kb. 45 perces
Az épületbemutatást vezeti: a Mátyás-templom helyi idegenvezetője
Belépő díj: térítésmentes
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Mátyás- templom Gondnoksága eltekint a belépő– és tárlatvezetési díjtól.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött max. 25 fő részére.
A regisztrálni a  turizmus@matyas-templom.hu  e-mailben lehetséges.
A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az emailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

A meghirdetett időpontokra minden hely betelt.
Aki nem kapott e-mailben megerősítő visszajelzést, annak jelentkezését a meghirdetett létszám betelte miatt sajnálattal nem tudtuk fogadni.
A Mátyás-templom és a torony a templom holnapján feltüntetett időpontokban és feltételek mellett a hét minden napján látogatható. (www.matyas-templom.hu)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

„ Jöjjön ki Óbudára !…’’ 

BTM – Budapest Galéria 

Varga Imre Gyűjtemény 

10.00
Tárlatvezetés a Varga Imre Gyűjtemény állandó kiállításán
az 1983 óta Óbudán, a Laktanya utca 7. sz.alatt megnyílt állandó kiállító házban

Találkozó: 9.45 órakor a Laktanya utcai „Várakozók”szobor  előtt (1986, Varga Imre)

Varga Imre szobrászművész állandó kiállításának a tereiben és a ház udvarán egyszerre találkozik a világ! Együtt láthatók azoknak a szobroknak a tervei vagy másodpéldányai, amelyek szerte hazánk és a nagyvilág köz- és belső tereinek hangulatát meghatározzák, városképi elemként élet-tereink részei is.
A világ több pontjáról keresik fel a Dohány utcai zsinagóga kertjében álló Emanuel Emlékfát, vagy zarándokolnak a római Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnához, melynek központi figuráit : Szent István király államalapító királyunk felajánlja a koronát és országát a Szűzanyának – Varga Imre szobrászművész alkotta.
A Budapest Galériában Varga Imre művészetét, gyűjteményes kiállítását Mazányi Judit művészettörténész és Pletl Péter szobrász, grafikus mutatja be. A belső kiállító terek mérete okán csoportonként 20 főt fogadunk.

Az első csoport 10.00 órakor indul, a második csoport indulása 10.20 órakor várható.
A tárlatvezetés az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítésmentes.
A belépő díj:  http://budapestgaleria.hu
Regisztráció: max. 20  fő csoportonként

10.30
Óbudai kaleidoszkóp 

A séta során elképzeljük, milyen lehetett Aquincum a római korban, Óbuda a középkorban a török uralomig, és a török kiűzése utáni újjáépítés idején. Megfigyeljük, milyen lett Budapest III. kerületeként a 60-as évektől napjainkig.

Találkozás: A Bp. III. Szentlélek téren, a HÉV Batthyány tér felé tartó megállójában
Útvonal: – Fő tér (1. Zichy kastély, ex-jószágigazgatói ház, Krúdy- emlék,Gázelosztó) – Harrer Pál utca – Vöröskereszt utca 9. (Jupiter és Juno szobra) – Miklós utca : római emlékek, Kórház utca: ex. Porta Pretoria, K-i táborkapu – Laktanya utca (33. Dunaflottila laktanyája) – Miklós tér (Selyemgombolyító, 1785) – Flórián tér (Thermae maiores) – Kálvin köz 4. (ref. templom ,1786 és parókia:  a középkori vár maradványai) – Kiskorona utca 7.  (Óbudai Társaskör, egykori fogadó és kávéház, 1818) – Óbudai Rk. templom – Korona tér (Krúdy-ház, MKVM) – Mókus utca – Perc utca : Klarissza kolostor  (Krúdy szobor, Kéhli vendéglő) – Lajos utca (163. Zsinagóga; 136-138. Kékfestőműhely, Goldberger gyár) – Nagyszombat utca 5. (Amphitheatrum) – Szőlő utca – Dévai Bíró Mátyás tér 1.: Óbudai Evang. (1843) templom, 1935 – Pacsirtamező utca (Légionárius fej) – Flórián tér
A séta időtartama:  min. 3  óra
A sétát vezeti: Sípos István idegenvezető
Regisztráció

11.00
„JÁTÉK A VÁROSBAN” – Kurátori Tárlatvezetés

Budapesten egyedül az Óbudai Múzeum vállalkozott több generáció gyerekkorát idéző, ízlés- és érzelmi világát meghatározó gyermekjátékok állandó kiállítására.
Kellemes „retro” utazásra hívnak a kiállított darabok. Eszünkbe juttatják gyermek-magunkat, ácsorgásunkat a játékboltok kirakata előtt, karácsonyaink ajándékváró perceit…kinek- mit.
Találunk a kiállításon porcelánfejű, Armand Marseille, Simon & Halbig, Heubach-Köppersdorf babát, mackókat, Laterna Magicát, gőzgép modellt, Richter kőépítőt, Märklin vonatot, Burago autómodelleket, a felnőttek világát utánzó bababútorokat, tűzhelyeket, porcelán étkészleteket, és Andersen klasszikus meséin túl a gyerekszobák könyvespolcain sorakozó „bedekkert’: Sebők Zsigmond Mackó úr utazásainak köteteit. A város tématikájába rendezett körülbelül 1200 tárgyon keresztül nyomon követhetjük a játékgyártás történetét, a játék szerepét a gyermek személyiségfejlődésében, az alkalmazott gyártási technológiát, anyaghasználatot, formatervezést.

Találkozó: Óbudai Múzeum (Bp. III. kerület Fő tér 1. – bejárat Szentlélek tér felől)
Időtartam: 90 perc
A tárlatvezetést tartja: a kiállítás egyik kurátora, Orosz Diána művészettörténész, múzeológus
Az Óbudai Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a programokon résztvevők számára elengedi a tárlatvezetési díjat
Belépő díj: kedvezményes 400 Ft/fő
Regisztráció:  bartok.linda@obudaimuzeum.hu címen 2017.02. 23.10:00 óráig max.: 30 fő

aquincum_logo_redAquincumi Múzeum

11.00
Hadrianus Aquincumban
Az Aquincumi Múzeum idén is csatlakozik az Idegenvezetők Világnapja programsorozathoz. A rendhagyó tárlatvezetés során az érdeklődők a múzeum megtekintése mellett bepillanthatnak a Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. időszaki kiállításba és a “Hadrianus év” ismertetése során képet alkothatnak a neves római uralkodó Aquincumhoz fűződő kapcsolatáról, valamint a Hadrianus tematikus év elkövetkező eseményeiről.
Találkozó: 10.45 órakor az Aquincumi Múzeumban (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
Vezető: Kővágó Dániel közönségkapcsolati munkatárs
A vezetésen múzeumi belépő megváltásával lehet részt venni.
Belépő díj: felnőtt:  1.000,- Ft/fő (min. 20 fős csoportban 800,- Ft/fő), diák és nyugdíjas: 500,- Ft/fő (min. 10 fős csoportban 450,- Ft/fő)
Regisztráció: aquincum@aquincum.hu jelige: Idegenvezetők világnapja  

Magyar Kereskedelmi es vendeglatoipari Muzeum_150x15016.00
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 50 éve

A világon egyedülálló múzeum 1966-ben nyitotta meg kapuit. 2011 óta Krúdy Gyula óbudai otthonában várja a magyar szálloda- és vendéglátóipar, idegenforgalom, és a hazai kereskedelem tárgyi emlékei iránt érdeklődő látogatóit. A tárlaton az 50 éves múzeum történetét, a gyűjteményeiben őrzött különleges darabokat, a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket és intézményeket, a múzeum legsikeresebb kiállításait ismerhetjük meg. Betekintést nyerünk a múzeumi háttérmunka: a restaurátorműhely, a kiállításrendezés, a múzeumpedagógia világába.

Találkozó: 15.45 órakor a Múzeum előterében (Bp. III. Korona utca 1.sz.)
A tárlatvezetést Kulich Julianna muzeológus, a kiállítás kurátora tartja.
Időtartam: max. 60 perc
Belépő díj: múzeumi belépőjegy http://www.mkvm.hu/
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetési díjtól a Múzeum eltekint.
Regisztráció: max. 30 főig
A tárlatvezetésre az összes férőhely betelt, több regisztrációt nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!

10.30 – A SÉTA MEGTELT!
A Margitsziget – a régészeti feltárások tükrében
Találkozás
: 10.15 órakor a Margitszigeten, a Zenélőkútnál
Megközelítés:  26-os autóbusszal, mely 2017.márciusáig az Árpád híd M és a Zenélőkút között rövidített útvonalon közlekedik. A Margit híd felől csak gyalogosan érhető el a sziget.
Útvonal: Zenélő kút – Vízesés – Gyógyfürdő és Nagyszálló (1868-70, Ybl Miklós)- Szent Mihály kápolna (XIII.sz. premontrei) – a Domokos kolostor romjai és Árpád-házi Szent Margit emléksírja (1252- 72-ig a sziget lakója, 1943. XII. Pius szentté avatta) – Ferences kolostor romjai (XIII.sz.) József nádor egykori villája (1796), Alexandra Pavlovna nagyhercegnő emléke- alsószigeti nagyvendéglő, Casino (1868-69, Ybl)- Margit hídi lejárat.
A sétát vezeti: Kovács Eszter, a BTM régésze
Részvételi díj : A Budapesti Történeti Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából eltekint a séta részvételi díjától.
Regisztráció: max 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

DUNAI HAJÓZÁS

14.00
Város- „újra-egyesítés ”
vetített képes városnézés a Margitszigeten innen és túl  a TÁNCSICS  hajó fedélzetén

Útvonal: a Duna budai és pesti rakpartja mentén a Margit hídon túl, a Margitsziget megkerülésével Óbuda partjáig, és vissza a Szabadság hídnál megfordulva a Nemzetközi hajóállomásig
Beszállás: 13.30 órától a Vigadó téri 5. számú kikötőben
Indulás:  14.00 órakor
Érkezés:  15.30 órakor  a MAHART Passnave Kft. Nemzetközi Hajóállomás 2.sz. kikötőjébe (az Erzsébet híd és a Szabadság híd között a Pesti Alsó (Belgrád) rakparton
A sétahajózás időtartama: 90 perc
A hajós városnézést vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető
A hajójegy ára az Idegenvezetők Világnapja alkalmából: 1000 Ft /fő (2 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy váltása kötelező!) A kedvezményes jegyek a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában megvásárolhatók. A pénztár nyitva tartása hétfőtől péntekig 9:00-16:00 óra között. Szombat, vasárnap zárva.
Regisztráció és bővebb információ a www.mahartpassnave.hu oldalon érhető el.
Kérjük, előzetesen regisztrált jegyét legkésőbb 2017. február 24. pénteken 17:45 óráig szíveskedjen átvenni a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában. A hajó fedélzetén működő mozgó pénztárban  csak kivételes esetben  van mód – fél órával a hajó indulása előtt- átvenni a jegyét (kizárólag készpénzfizetéssel). A hajózás alatt étel és ital vásárolható a hajó fedélzetén.

A pesti és óbudai archív fényképeket a BTM Aquincumi Múzeum, BTM Kiscelli Múzeum, az Óbudai Múzeum, a Varga Imre Gyűjtemény kölcsönözték a hajós városnézéshez.

PEST
Belváros-Lipótváros – Terézváros- Városliget – Zugló
Anno 1896

Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén
…1896. május 2-án megindult az európai kontinens első, villamos motorkocsikkal működő földalatti vasútja, Teljes hossza 3688,76 m, ebből alagút 3225,56 m, a felszíni szakasz 463,20 m, az állomások átlagos távolsága 375 m volt. Az Ezredévi Kiállítás megnyitója alkalmával Budapesten tartózkodó Ferenc Józsefnek is bemutatták az új közlekedési eszközt. Az uralkodó átvette a díszalbumot, és megengedte, hogy a vasút  felvegye a nevét. Majd beszállt a számára készült díszes 20- as pályaszámú kocsiba szállt, és az Állatkert állomásig utazott…

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

11.00  és 14.00 órakor

Találkozó: a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül). A tárlatvezetés időtartama: 30 perc
Belépőjegyek : felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft
Létszám: 20 fő/ csoport
Előzetes regisztráció szükséges:  muzeum@bkv.hu  461-6500/11271

Belváros-Lipótváros

A Pesti Vigadó

10:30   11:00   13:00   14:00 

Épületismertető séták a megújult Pesti Vigadó tereiben
Lipótváros, Pesti Vigadó (Feszl Frigyes, 1865)
a Redout (Pollack Mihály, 1833) helyén

Indulásai: 10.30-kor, 11.00-kor, 13.00-kor és 14.00-kor
Találkozó: a Pesti Vigadó Előcsarnokában (Bp. V., Vigadó tér 2.)
A vezetést  Konrád Ilona, Kozák Attila, Vásárhelyi Viktor, Szita Klára, a Vigadó helyi idegenvezetői tartják.
A vezetés várható időtartama 60 perc.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az épületismertető séta kedvezményes díja 750 Ft.
A sétán csoportonként maximum 35 fő vehet részt.
Jegyek az alábbi linkeken megvásárolhatók online és a Vigadó jegypénztárában!

Az alábbi linken minden vezetési időpont elérhető: http://vigado.jegy.hu/program/csoportos-idegenvezetes-idegenvezetok-vilagnapja-2017-72364#programInfoTabAnchor

2017.02.25. 10:30
2017.02.25. 11:00
2017.02.25. 13:00
2017.02.25. 14:00

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Séta a Falk Miksa utcában

Találkozó: Bp. V. Szent István krt – Falk Miksa utca sarok (Colombo szobor)
Séta útvonala: a Szent István körútig tartó Falk Miksa utcán át Kossuth Lajos térig
A 100 éves utcát a reformkorban még Feldunasornak hívták. Mai nevét Falk Miksáról (1828-1908), a magyar újságírás jeles alakjáról kapta.
1839-41-ben Széchenyi István kezdeményezésére itt épült meg a Hengermalom és az Öntöde, ami az épülő Lánchidat is kiszolgálta, és ahol 1848-ban fegyvert is gyártottak. A közeli Honvéd utcába (26-30.) települt 1839-41 között a Valero Selyemgyár (Hild József). Az 1900-as évek legelején az ipart felszámolták, a térséget parcellázták. A telkeket gazdag polgárok, építési vállalkozók (Grünwald és Schiffer Miksa Palatinus Építő Rt.-je, a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. stb.), vásárolták meg, és a kor jeles építészeivel (Málnai, Révész, Kollár, Ágoston (Adler), Komor-Jakab, Román fivérek, Fodor Gyula, Vidor Emil) historikus, premodern, szecessziós stílusban bérházakat emeltek. A Nagykörútra nyíló Nádor udvar (1900) Lipót majd Luxur kávéháza sokáig népszerű találkozóhely volt a művészek, írók (Hunyady Sándor, Szomory Dezső, Rejtő Jenő, Kassák Lajos.), a Vígszínház színészgárdája körében.
Sétánkon a 21.sz. Nádor-udvar, Lipót (1908) majd 1941-től Luxor kávéház (1901, Weisz Izidor) – 32. sz Bizományi Áruház (1900- Müller Lajos) -24-26 sz. bérház (1910 k, premodern, Román Miklós és Ernő)- 18-20.sz. Európa Galéria, az Atlantica Tengerhajózási Rt. székháza (1911- Fodor Gyula) – 10.sz.-.13.sz Nagyházi Haas Moró Galéria (1909, Fodor, szecessziós) 5.sz Palatinus-ház (1910, Vidor) a Kossuth Lajos tér 13-15.sz (Málnai Béla)-  útvonalra fűzve beszélünk az utca történetéről, a házak építtetőiről, építészeiről, az utca lakóiról, a vészterhes időkről, a Néphadsereg utcáról, arról, hogyan formálódott az utca arculata az 1980-as évek közepétől.
A séta időtartama: min. 2 óra
Látogatók száma: max. 30 fő
A SÉTA MEGTELT!
A sétát vezeti: dr. Horváth Péterné helytörténész 

10.00 – 17.00
logominiA Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása
(1054. Budapest, Honvéd u. 3.)
az Idegenvezetők Világnapja  2017 . évi rendezvényén

Bedő-ház, 1903, Vidor Emil        

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a jelenlegi tulajdonos Magyar Szecesszió Háza Kft, vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek létre hozva a Magyar Szecesszió Házát. Benkovich Attila építész és Gerle János építészettörténész, a korszak első rangú szakértője siettek segítségére. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt. (szabad idézés a honlapról) www.magyarszecessziohaza.hu

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítás 1.000.- Ft-os kedvezményes  belépőjeggyel egyénileg (idegenvezetés nélkül) megtekinthető az Idegenvezetők Világnapja alkalmából 2017. február 23-24-25. napokon 10.00 -17.00 óra között.

Nincs regisztráció, de a jelszó: Idegenvezetők világnapja

antik modern artAz Antik-Modern Art Shop (1054 Budapest Honvéd utca 3.) könyvekből 10%-os, régiségből 20%-os kedvezménnyel várja a látogatókat.

egoistAz Egoist Cafe  (1054 Budapest Honvéd utca 3.) 400 Ft egységáron kínálja forró italait, (kávé, tea forralt bor), a süteményből 15% kedvezményt ad az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a vendégeinek.
Nyitva: Hétfő-péntek  10.00 -17.00 óra között
Zárva: Vasárnap

 

13.00 és 15.00 órakor – A SÉTA MEGTELT!
Metamorphoses pestiensis

Gyémántpalota néven fogadja látogatóit Pest kereskedelmi negyedében az egykori Dorottya Palota , mely előzőleg Hauszmann Alajos átalakításával a Magyar Pénzváltó és Leszámítoló Banknak adott otthont , miután Wurm József vaskereskedő Pollack Mihály által a sóházak helyére épített klasszikus és Pest egyik legnagyobb és legimpozánsabb méretű házát megvették. Ami maradt: az érték.
Találkozó: a Dorottya Diamond Palace előtt (1051 Budapest, Dorottya u. 6.)   www.diamondpalace.hu
Az épületismertetés Időtartama: 45 perc
A vezetés: ingyenes
Regisztráció:  marketing@caprice.co.hu   csoportonként 10 fő

14.00 – A SÉTA MEGTELT!

A Lipótváros legszebb szecessziós épületei

A századfordulón új korszak indult Budapest történetében. A polgári fejlődés, a város terjeszkedése, gyarapodása, a mindennapi élet változásai számos technikai, építészeti és művészeti újdonsággal szolgáltak a korszak embere számára. A két háború ellenére Budapest mind a mai napig rengeteg gyönyörű korabeli épülettel büszkélkedhet, így a séta alkalmával – a Gresham-palotától a Magyar Szecesszió Házáig haladva – a szecesszió néhány kiemelkedő példájával ismerkedünk meg. Minden épület rejteget titkokat. Miközben ezekre is igyekszünk fényt deríteni, bepillanthatunk egy új művészeti irányzat megszületésének műhelytitkaiba is – az iparművészet, az üvegművesség, a díszműkovácsolás és a plakátművészet remekeinek segítségével. Várunk minden érdeklődőt szeretettel.
Találkozó : a 2-es villamos Széchenyi tér (Akadémia) megállónál a lépcső tetején 13.45-kor.
A séta útvonala: Széchenyi tér – Szent István tér – Hold utca – Honvéd utca
A séta időtartama: 2-2,5 óra
A sétát vezeti:  Hengl Kriszta
Regisztráció:  max 30  fő – A SÉTA MEGTELT!

11.00 és 14.00
Szobrok és terek
Séta a megújult Kossuth téren és a Szabadság téren

Találkozó: az Országház látogatóközpont tér felőli oldalán (Bp. V. kerület, a Kossuth Lajos tér)

Útvonal- A Kossuth tér és szobrai- a Szabadság tér és környéke
A Kossuth tér és szobrai: II. Rákóczi Ferenc szobra (1937, Pásztor János)- Kossuth Lajos szoborcsoport (1927, Horvay János, 1952, Kisfaludi S. Zs., 2015 ) –  gr. Andrássy Gyula szobra (1906, Zala György, 2016) , gr.Tisza István (1934, Zala György, 2014); –  az 1956-os emlékmű –  a Nagy Imre emlékmű (1996,Varga Tamás) – Szabadság tér  – Ronald Reagan (2011) és Harry Hill Bandholtz (1936,- Ligeti Miklós,1989) szobra-  USA Nagykövetség – utolsó Szovjet emlékmű (1946) –  régi Tőzsdepalota-, Nemzeti Bank – A Német Megszállás Emlékműve és előtte az Eleven Emlékmű:  jelenleg Magyarország legellentmondásosabb köztéri szobrai – végül  egy titokzatos katonai bunker
A séta időtartama: 1,5 óra
A sétát vezeti: Decsényi Katalin idegenvezető
Jelentkezni a helyszínen lehet érkezési sorrendben     max 20 fő  

Belváros – Józsefváros

10.00
Zenei életünk Pesten

Indulás: Bp. V. Semmelweis u. – Gerlóczy u. sarok
Útvonal: Újvilág (Semmelweis) utca 12. a Pest-Budai Hangász Egylet (1836) ,Magyar Nemzeti Conservatórium (1840.) /Nemzeti Zenede (1867) , Újvilág u.16.sz: a Színészeti Tanoda (1865) – Magyar utca 6.sz a Telefonhírmondó/Puskás Tivadar (1844-1893)/-  Ferenczy utca 12. br. Podmaniczky Frigyes (1824- 1907) szülőháza – Károlyi kert: Lajtha László (1892-1963)–szobra, 2015, Gálhidy Péter) – Károlyi-palota dísz- és zeneterme – gr Hadik-, Andrássy-Manó-féle ház- Egyetem tér – Ötpacsirta utca 4.sz. FSZEK Zenei Gyűjtemény (Pálffy-palota, 1867 Ybl Miklós) – Pollack Mihály tér 8. sz.  Esterházy-palota, Márványterem (1871, Baumgarten Antal ) – Pollack Mihály tér 8-10. fszt. a Rádió- és Televízió-történeti Múzeum – Puskin utca – Rákóczi út 13-sz. hírességek:  Doppler testvérek, Huber Károly és Hubay Jenő. Lechner Ödön – lakóháza (Rákóczi út 22. a Telefonhírmondó)  – Rákóczi út 1. sz.  a Pesti Magyar Színház (1837, Nemzeti Színház,1840.) emléktáblája (Horváth János,1987) – Hotel AstoriaKi nyer ma? Játék és muzsika tíz percben? Aki kérdez: Czigány György… emlékezés a nagy múltú, népszerű zenei műveltségvetélkedőre.
A séta időtartama: 2,5  óra
A sétát vezeti: Soltész Anna idegenvezető
A VOX-kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő
Regisztráció, max. 30 fő 

Terézváros-Erzsébetváros határán

Terézváros

Világörökség_150x15010.00 – A SÉTA MEGTELT!
“Városligeti sétányút” – Sugár út- Andrássy út
A Váci körúttól a Nyolcszögtérig
„ Mire van szüksége Pest városának, hogy magára fővárosi alakot öltsön?”

A Pesti Hírlap 1841.évi 18.sz. számában megjelent Kossuth cikkének kérdésére a választ gr. Andrássy Gyula adta, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa állhatatos munkája. Nekik köszönhetően épült ki a Dunapart védműve, a fő gyűjtőcsatorna, és mindenekelőtt a Sugárút, melyet az 1876. aug.20-i ünnepélyes átadást követően a megálmodójáról, gr. Andrássy Gyuláról neveztek el.
A séta indul: az Andrássy út 2. sz. ház elől
A séta útvonala:
A Bajcsy- Zsilinszky úttól az Oktogonig
a Fonciére palota – 3. sz. Saxlehner palotabérháza – 4. Harkányi-palota (1882-84, Petschacher) 6. sz. József Attila albérlete (III.emelet)- 9. Andrássy Palace 10-sz.Singer és Wolfner kiadó –11-12. Krausz-palota, Quittner Zsigmond ( Miniversum) – 22. sz. Operaház 16. sz. Singer Wolfner kiadó – 19. sz. Brüll Zs.-palotabérháza – 20. sz. Seemann kávéháza, (2006, Callas, David Collins építész, 21.sz. Lampel Róbert (Wodianer és Fiai) cég könyvkereskedése – 23.sz. Wahrmann Mór – palota – 24.sz. Operakávéház- a Három hollóhoz (kocsma) (1888): ’Röpülj, hajóm” – Ady-idézet -25. sz. Drechsler palota, a MÁV nyugdíjintézeti bérháza-26. Opera patika (1889.Török .) – 27. Bukovich, 1884) Fischer Zs., Nespresso – 29. sz. Művész kávéház (Ray R.1884)- 32-24. Haggenmacher család –hét házhely (Unger,Ybl, 1872,1886) – NAGYMEZŐ utca – Andrássy 39. sz. Terézvárosi kaszinó, (1884; Lotz Bp. apotheosisa c freskója, 1885) Goldberger Párizsi Nagyáruháza (1911) – 45. sz. Japán kávéház, Lechner Ödön (Papszi) törzsasztala; Írók boltja – Liszt Ferenc tér–az Oktogon: 49. sz. Abbázia: Eötvös Károly (a tiszaeszlári per-védője),Vázsonyi Vilmos ügyvéd, demokrata politikus törzsasztala – 48. sz. Nicoletti- majd Kovács kávéház (Zala György tarokkpartijai) 1930-tól Savoy-19.sz. Sorrento – Menton a Nyolcszögtér és a Külső körút (Nagykörút)
A séta időtartama: min 2 óra épületbejárásokkal
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető
Regisztráció: max. 25 fő – A SÉTA MEGTELT!

 

zeneakademia_muzeum_hu

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1907, Korb, Griegl)
Épületismertető séta – A SÉTA MEGTELT!

Az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia tervezésére báró Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter kérte fel Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket. Az épület külső és belső megjelenésében figyelemre méltók Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei. Nagy értéket képviselnek az épületbelső szecessziós világát alkotó Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói valamint a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei. A Zeneakadémia, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.
Találkozó : 15.45  órakor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)
Indulás:  16.00-kor
Útvonal: a Zeneakadémia közönségforgalmi területei.
A séta időtartama :  45 perc
Az épületet bemutatja:  Pancsik Károly idegenvezető, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője
Regisztráció: max. 35 fő számára A SÉTA MEGTELT!

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épületének megtekintése térítésmentes.

Városliget

10.00 – A SÉTA MEGTELT!

Zsigmondy Vilmos (1821-1888) bányamérnök tiszteletére
Találkozó: 9.50 órakor Hősök tere, a Hősök emlékköve előtt
Útvonal: Millenniumi emlékmű- bronztábla a városligeti ártézi kút (970.4 m mély, 1878) aknája fölött (Ybl Miklós-féle Gloriett ) – a Gundel Cukrászda terepasztala – a 100 éves Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda (Czigler Győző, 1913; vize: 1246 m, 76 °C) a ligeti artézi fürdő helyén – a Termálfürdő kupolacsarnoka (belülről) – Szent István Ivókút – Zsigmondy Vilmos szobra – Alpár Ignác szobra (Telcs Ede, 1931) – A „ Történelmi Épületcsoport ’’  a Városligeti –tó Széchenyi-szigetén: Vajdahunyad vára – a Rákos-patak vize táplálta tó a vár körül – a sziklából vizet fakasztó) Szent László tiszteletére felszentelt (1916) Jáki-kápolna  – Városligeti Műjégpálya és Csónakázó tó
A séta időtartama: 2 óra
A sétát vezeti: Csomós Nikolett idegenvezető
Regisztráció: max. 35 fő

Zugló ● Istvánmező

Séta Istvánmezőn 

9.45 – A SÉTA MEGTELT!
Találkozó:  9.30 órakor a Domonkosok temploma előtt (Bp. XIV. Thök000 út 58. sz.)
Útvonal: Thököly út – Cházár András utca- Abonyi utca- Izsó utca- Zichy Géza utca- Stefánia
Thököly út 58.: Domonkosok temploma (1915, Hofhauser Antal, és művészgárdája) és rendháza, – Cházár András u. 3. Dominik panzió – 4: Cházár András (1745 – 1816) emléktábla – Lion’s Garden Hotel- 5.: Rákos Manó szobrászművész villája – (1907, Matuschek)- 9. lkh (1908,  Löffler fivérek) – 10. Pesti Izraelita Hitközség Fiú- és Leánygimnáziuma, (1914, Lajta Béla, Hegedűs Ármin) ma Radnóti Gimnázium, Ocskay-emléktábla- 15.: lkh (1910, ifj. Ray Rezső) – 18. Vasúti tisztviselők Bálint utcai villaszövetkezete (1914.  Bauer Emil, Guttmann Gyula) – Abonyi utca 21.: Magyar Református Egyház Zsinati Székháza (1909 , Hajós Alfréd,Villányi János) – Szabó József utca 16:  Baross téri Református Egyházközség temploma – 23: Unger Mór műteremháza (1897, Fischer Ferenc) – 12. Róna József szobrászművész műteremháza és villája – Izsó utca 5. Malonyai Dezső- villa (1906, Lajta Béla) Román Kulturális Intézet- Thököly út 74. SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar (1901, Kolbenheyer Gyula, H.Gaál A.) – Zichy Géza utca 10. László (Laub) Fülöp (1869-1937) villája (1897, Gyalus), Lajta Béla egykori lakása, műteremház és egykori lakói –  Lippich, Zichy Géza-villa (1897, Gyalus ) – ex- Park Club (1895. Meinig Artúr), ma Stefánia Palota – Stefánia út
A vezetés időtartama:  2,5 óra
A sétát vezeti: Péter Szilvia  idegenvezető
A Vox-kihangosító készülék használati díja: 400 FT/fő
Regisztráció: max. 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Ferencváros

10.00
Séta a reformáció 500. évfordulójának emlékére
A „református” Ráday utca

Találkozó: 9.45 órakor  a Bp. IX. Kálvin tér 9. sz. előtt
Útvonal:  A Kálvin tértől a Ráday utcán át a Kinizsi utcáig a Kálvin téri Református Templom és a Ráday Gyűjtemény megtekintésével
Kálvin tér 9.sz. A Két oroszlán fogadó (1816-18, id. Zitterbarth M.) – Ráday Pál (1677 -1733) és Ráday Gedeon (1713 -1792) emléktáblája az utcatorkolatban – Károli Gáspár Egyetem RH –  Kálvin János (1509-1564), a genfi prédikátor, hitújító szobra (Búza Barna,2000) – 7.sz. a pesti református gyülekezet (1796 óta) és temploma (Hofrichter J.; id. Zitterbarth, Hild, Róth Miksa), kriptája (Fáy András , Wesselényi Miklós, Hermina hercegné egykori nyughelye, gróf Zichy Manóné kriptája) –  2014  óta nemzeti emlékhely- (belülről) a Lónyay Utcai Református Gimnázium jogelődje (1859, Kálvin tér; 1943- 1952) és híres növendékei: Molnár Ferenc (1878 – 1952), A Pál utcai fiúk c. regény írója- Gárdonyi Géza, Csonka János, Szent-Györgyi Albert, Amerigo Tot, Beöthy Zsolt és Bächer Mihály (zongoraművész) – 8.sz. Soli Deo Gloria Szövetség székháza (1940-es évek) – A környező utcák névadói: Török Pál, református püspök (1808-1883 ) 1 sz. „Kisképző”: Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola (1893, Kauser József )  gr. Lónyay Menyhért (1822–1884) emléktáblája – Kocsma a Két nyúlhoz és iskolaház (4-8.sz) –  13. sz Mikszáth Kálmán egykori lakása – 18. sz. a Nyugat folyóirat szerkesztősége (1912-1916-ig) – Gönczy Pál (1817- 1892) alakja –u. 2.sz : Bartoniek Géza (1854–1930) és az Eötvös József Kollégium első otthona Erkel utca 19.sz. Aurora-kör- emléktábla – Lónyay u. Református Gimnázium tömbje – Kinizsi u.- Biblia u. – Ráday u. –28.sz. Református Teológiai Akadémia (1855), a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteménye és a Biblia Múzeum (1988) a mai Köztelek -Kinizsi utca- Üllői útig húzódó Ferencvárosi Dohánygyár (1850-1911) helyén
A séta időtartama:  3 óra
A Ráday Gyűjteményben a vezetés díja: 5000 Ft / csoport
A Ráday Gyűjteményt, műemlékkönyvtárat és a református egyházközösséget Kovácsné Pázmándi Ágnes lelkész, könyvtáros mutatja be.
A sétát vezeti: Róka Zsuzsanna idegenvezető
Regisztráció

Séta Közép-Ferencvárosban 

10.00 A SÉTA MEGTELT!
A Közép-Ferencvárosban megtelepedett Páli Szent Vince szerzetesei, a lazaristák és a vincés (irgalmas) nővérek, akik a Ranolder Intézetet (1875) vezették, telket vásároltak a Thaly Kálmán és a Gát utca sarkán. Hofhauser Antal tervezésében templomot emeltettek a közösségüknek. Később a főváros a Haller és Mester utcai telket, a piactér tekintélyes részét adományozta nekik nagyobb templom építéséhez. Így született meg Magyarország egyetlen Páli Szent Vincének szentelt temploma (1936). A régit Canisius Szent Péter oltalmába helyezték. Sétánkon e két egyházi intézményt tekintjük meg. A Gát utcában megemlékezünk József Attiláról. Elmegyünk a nemrég felújított Dandár utcai gyógyfürdő mellett és végül meglátogatjuk a Soroksári útra települt ( 1892 ) Zwack Likőrgyárat, múzeumát, bemutatótereit.
Találkozó:  9.45 órakor a Haller parkban, a Páli Szent Vince templom főbejárata előtt (Bp. IX. Haller utca 19-21.)
Útvonal: Haller park- Mester utca- Lenhossék utca- Gát utca- Thaly Kálmán – Dandár utca- Soroksári út
Haller utca 19-21.: Páli Szent Vince Templom (1936, Fábián Gáspár; Zsellér I. és Palka J. üvegablakai (belül); ostyasütő műhely (nem látogatjuk) – Mester u. 60 62,: Fáy András KMSZ –  Lenhossék u –  Gát utca 3. József Attila (1905-1937) szülőháza, Emlékhely (belül) – 4. Kaniziusz Szent Péter templom (1903, Hofhauser Antal) Thaly Kálmán utca 38. ex-Ranolder Intézet – Dandár u 3. sz.: a felújított Dandár Gyógyfürdő (1930, art deco, K. Császár Ferenc) kívülről  1.sz. „ Dr. Zwack! Das ist ein Unicum! ’’ (II. József):  a Zwack Unicum Múzeum Látogatóközpont és Mintabolt megtekintése (kb. 60 perces túra keretében)
A séta időtartama: 3 óra
A sétát vezeti: Gönczi Ambrus, a Ferencvárosi Hegytörténeti Gyűjtemény vezetője
A Vox-kihangosító készülék használati díja: 400Ft /fő
Regisztráció: ferencvarosiseta@gmail.com  max. 60 fő
A sétát a Zwack Unicum Múzeum Látogatóközpont és Mintabolt megtekintése követi

13.00 – A SÉTA MEGTELT!
„ Ez igazi Unicum” – múzeumtúra a Zwack Múzeum és Látogatóközpontban 

„A Zwack Múzeum és Látogatóközpontban megismerheti a legtradicionálisabb magyar ital, az Unicum készítésének folyamatát és az azt alkotó gyógynövények titkait, az italt készítő Zwack család történetét, a pincében pedig az 500 tölgyfahordó egyikéből csapolva kóstolhat a világszerte kedvelt Unicumból és egy igazi különlegességből: az aszalt-szilva ágyon tölgyfahordóban érlelt Unicum Szilvából!
A múzeumi túra kedvezményes ára kóstolással (felnőtteknek): 1.000,- Ft /fő
Az Idegenvezetők Világnapjának alkalmából 18 év alatt az ár változatlan, azonban a túra nem tartalmaz kóstolót!
A tárlatvezetés időtartama: 60 perc
A tárlatvezetést: Kornya Dávid, a Látogatóközpont munkatársa, idegenvezető vezető
A termek és a pince befogadóképessége miatt csoportonként 40 főt fogadnak

12.00

Kortárs galériák a Ráday vonzásában
A Ráday Kultuccának immár évtizedes kortárs művészeti hagyománya van. Több ezer kiállító fordult meg ezidáig az utca galériáinak egyéni, csoportos kiállításán. Sétánk során a ma működő fontos kiállítóhelyeket, intézményeket vesszük sorba. A sétát a Ráday Soho Egyesület egyik tagjánál, az If Jazz kávézó és étteremben fejezzük be.
Találkozó: 11.45 órakor a Bp. IX. Ráday utca 1. sz. előtt, az M3-as Metro Kálvin téri kijáratánál
Útvonal: Ráday u. 18. Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ybl –palota)  – Ráday u. 28. sz. a Ráday Gyűjtemény kiállító terme: Tóth Menyhért (1904 – 1980) festőművész- kiállítás – Ráday u. 47. sz: a galériák háza: 2B, a Böröcz testvérek Galériája, az  ART9, a Ferencvárosi Képzőművészek Egyesületének kiállítóhelye, a Galéria IX, a Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesületének terme Ráday u. 49.sz: a Plein Art Kortárs Művészeti Fesztivál alapítói és szervezői, az Erlin Galéria a Birs Bisztróval–  Bakáts tér- Knézits és a Hőgyes Endre utca sarkán : Tárt Kapu Galéria, a magyar art brut művészet központi „műhelye” – Ráday u. 19.: If Jazz Café.Restaurant
A séta időtartama: kb.3 óra
Az If Jazz kávézó és étterem menüajánlata: http://www.ifkavezo.hu/
Belépő díj: térítés mentes, a Tárt Kapu Galériában adományalapú
A sétát vezeti: dr. Orbán György, Ráday Soho Egyesület
Regisztráció: max: 25 fő

Az Iparművészeti Múzeum  

11.00 – A SÉTA MEGTELT!
Lechner Ödön (1845–1914) emlékére
Az Iparművészeti Múzeum – épületismertető séta

London, Bécs után a harmadikként hozták létre 1872-ben az Iparművészeti Múzeumot.
Gyűjteményét 1877-ig a Nemzeti Múzeumban őrizték, majd az Andrássy úti Régi Műcsarnokba került. A fokozatosan gyarapodó gyűjtemény otthona Lechner Ödön és Pártos Gyula terve szerint a 1896- ra megépült palota lett az Üllői út és a Kinizsi utca sarkán. Múzeumnak és iskolának készült. A falai között helyet kapott az 1880-ban alapított Országos Magyar Királyi Iparművészeti Tanoda.
A múzeumlátogatót kettős esztétikai élmény fogadja: az egyiket a múzeum termeiben kiállított gyűjtemény nyújtja, a másikat a tárgyaknak helyet adó sajátosan megkomponált színes, mozgalmas terű és díszítésű meseszerű épület – Lechner Ödön mesterműve. Az UNESCO világörökségi listájának várományosa.
Indulás: 11.00 órakor az Iparművészeti Múzeum előcsarnokában (Bp. IX. Üllői út 33-37.)
Útvonal: a látogatható terek a pincétől a padlásig
A vezetés időtartama:  kb. 90 perc
Az épületet bemutatja: Lengyel Györgyné idegenvezető, az Iparművészeti Múzeum önkéntes vezetője
A vezetés:  térítésmentes
Kizárólag erre a sétára váltható kedvezményes belépőjegy: 1000  Ft/fő
Regisztráció: max. 25 fő  – A SÉTA MEGTELT!
Jelentkezési határidő:  2017. február 23. csütörtök
Kérjük, hogy időben, az épületbejárás előtt váltsák meg belépőjegyüket.

Ferencváros és Józsefváros

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
A Pál utcai fiúk
Pest várostörténete – Molnár Ferenc (1878-1952) Pestje 

 „A Pál utcai fiúk a legjobban szívemhez nőtt könyvem, 1906-ban írtam folytatásokban egy ifjúsági lap számára, amelyet volt tanárom, Dr. Rupp Kornél szerkesztett. … a körúti művészkávéház karzatán írtam délutánonként az egyes folytatásokat. Erre a szedő személyesen ügyelt fel, és szinte kitépkedte kezemből az esedékes kéziratlapokat. Egyébként is szerettem a karzaton dolgozni a nagy csend miatt, mert a szokásos kávéházi zsibongáson és a szünet nélküli katonazenekaron kívül semmi sem zavart meg a munkában. Szóval ezen a nyugodt helyen álmodtam vissza a gyerekkoromat, mikor még a Lónyay utca református gimnáziumába jártam, és valóban megvolt a grund a Pál utcában. Bár a regény fantáziám szüleménye, a figurái azonban éltek. A diáktársaim voltak…” Molnár Ferenc
Indulás: a Kálvin téri református templom elől
Útvonal: a regény (1907) ferencvárosi – józsefvárosi színhelyei Molnár Ferenc korában és ma: a fiúk iskolája, Hőgyes Endre u. – Ferenc krt. – Pál utca – Práter utca – Corvin mozi – Corvin sétány – A Grund – Tömő utca – Illés u. Látnivalók: Nemecsek lakása – Molnár Ferenc lakása – Az eredeti grund helye – ’56-os emlékfal – Corvin sétány – Az új grund – Füvészkert
A sétát vezeti: Kiss Ádám, a Ferencvárosi Természetbarát Egyesület túravezetője
A séta időtartama:  min 3 óra
A séta: ingyenes
Fűvészkert belépő díj:   950   Ft/fő   teljes árú,  500   Ft/fő    diák, nyugdíjas
Regisztrálni, max. 30 fő 

Ferenc- Terézváros

10.00
Bolgárok a Ferenc- és Terézvárosban…

A XIX. században egyre több bolgár telepedett le a Magyarországon. A főváros piacára termesztettek kemény munkával, sajátos technikával zöldséget. Az élelmiszeriparáról, mezőgazdaságáról híres Ferencvárosban jöttek létre központi intézményeik: Magyarországi Egyesületük (1914) , a Lónyai utcában az egyházközségük (1916), első iskolájuk (1918), és itt szentelték fel első , hitük szerint ortodox kápolnájukat. Az egyre gyarapodó közösségük számára később a főváros adott telket a Vágóhíd utcában egy új templom építésére. Az építkezés költségeit a magyarországi bolgárok fedezték. Templomuk 1931-ban épült fel. Árkay Aladár tervezte. Sétánkon felkeressük a bolgár hitélet, kultúra és oktatás Budapest két kerületében kialakult központjait.
Találkozó: 9.45 órakor Budapest, VI. kerület, Bajza u. 44. sz. előtt
Útvonal: Bp.VI.  Bajza utca 44. Baruch-ház  –   Bp. IX.  Vágóhíd utca 62.
A feltűnő színű és homlokzatú szecessziós Baruch Sámuel háza (1898, Bálint- Jámbor) ad otthont egy sor bolgár intézménynek. Itt működik a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Kutatóintézet, a Malko Teatro, magyarországi bolgár színház, a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, a Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda és egy bolgár ételkülönlegességeket kínáló bolt, a Trákia Delikát. Az épületet és az intézményeket bemutatja: Kupenova-Rónai Tánya idegenvezető. A terézvárosi helyszín után Ferencvárosba utazunk.

12.00
Szt. Cirill és Szt. Metód Bolgár Pravoszláv Templom és kápolna

Találkozó: 12.00 órakor a Bp. IX. kerület Vágóhíd u. 62. sz. előtt
Az Árkay Aladár tervezte 1931-ben épült templom sajátos építészeti értéket képvisel.  Budapest egyetlen bizánci stílusú, alaprajzú épülete. Háromhajós, kupolás építmény. A híres szófiai Alekszander Nevszki székegyház és a bacskovói kolostortemplom mintáját követi. A bolgár ortodox egyház Közép- és Nyugat Európai egyházmegyéjének központja. Szent Cirill és Metód – nevét viseli, akik a bolgár egyház szentjei, a szláv írásbeliség megteremtői. Európa védőszentjei. A templomot Atanaszij Atya mutatja be, aki  “beavat” bennünket a Húsvétot megelőző egyházi ünnepekbe.
A két helyszín bemutatása az utazással együtt: 3 óra
Utazás: BKV-jegy, vagy egyénileg
A sétákat vezeti: Kupenova- Rónai Tánya, idegenvezető
Regisztrálni a    kupenova.tanya@gmail.com címre lehet, max. 30 fő 

Kőbánya

15.00 A SÉTA MEGTELT!
Gróf Széchenyi István ( 1791 – 1860 ) emlékére II.
A lótenyésztés, lóverseny története

A Kincsem Parkban felidézzük, mikor és hol indult el hazánkban a lóversenyzés, hol voltak a lóversenytereink, kik voltak világhírű versenylovaink. Megfigyeljük, hol teszik meg tétjeiket manapság a pesti gyep szerelmesei.
Találkozó: 14:45 órakor a Kincsem Park Főbejárata előtt (Bp. X. Albertirsai út 2-4.)
Megközelíthető: 2-es metró (Pillangó utca), vagy 100-as buszjárat.
Útvonal: a Kincsem Park területe, a korabeli műemlék lelátók

16.30  Betekintés a Lovas Színház életébe
Pintér Tibor vezetésével a Nemzeti Lovas Színház immár 10 éve működik Magyarországon egyedülálló lovas produkcióival.   http://nemzetilovasszinhaz.hu/

A 2017. február 25. szombat 19.00 órai Edda Musical A Kör című előadásukat kedvezményes 2000 Ft-os jeggyel meg lehet tekinteni. 

17.15   Ügetőverseny megtekintése (a felnőttek a séta során megtehetik a tétjeiket)
A séta időtartama: 2.5 óra
A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető
A séta térítés mentes
Regisztráció: max. 50 fő  A SÉTA MEGTELT!

Kispest – Budapest XIX. kerülete 

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Séta a Wekerlén, a kispesti állami munkás – és tisztviselőtelepen 

A 19. század végén a gyáripar fejlődése nyomán Budapest lakossága két és félszeresére nőtt. A vidékről a fővárosba áramló munkaerőnek szállást kellett biztosítani. Wekerle Sándor miniszterelnök, pénzügyminiszter kezdeményezésére és felügyeletével 1908-ban megkezdődött egy állami munkástelep tervszerű építése a fővárostól hat km-re fekvő Kispesten, a Sárkány család birtokán. Sokemeletes bérházak helyett – az angol munkástelepek mintájára – fás-kertes környezetet, negyvennyolc típusépületet, közösségi tereket, közintézményeket terveztek a leendő lakóknak. 1909-től 1926-ig épült fel a „Wekerle” malom-játékra emlékeztető- átlós és merőleges, szabályosan futó, nyílegyenes utakra osztott területen. Különös gonddal készült el az állami munkástelep központi tere, Kós Károly és építésztársainak (Tornallyay Zoltán, Schodits Lajos, Éberling Béla, Zrumeczky Dezső, Györgyi Dénes) műve. A mai Kós Károly tér népi építészeti hagyományokat őrző, a szecesszió jegyében fogant épületeit és a rk. templomot 2011-ben műemlékké nyilvánították.
Találkozó: 10.00 órakor a Határ úton, a 66-os busz végállomásán (Megközelítés: a 3-as Metro Kőbánya-Kispest viszonylat  Határ úti megállóig, innen   gyalog érhető el a   66-os busz végállomása)
A séta útvonala: Pannónia út-Kós Károly tér- Hungária út- Corvin krt- Baross utca- Határ út Pannónia út 12.: Pannónia Általános Iskola,1911 ( I.sz.elemi iskola )- Kós Károly tér 16. : Munkás Szent József rk-templom,1930, Heintz Béla – 2,3. sz keleti kapuépítmény (Kós Károly)- 4. sz.Kós Károly emléktábla- 5. sz  (Györgyi Dénes)- 6. sz. ( Wälder Gyula)- 10.11. Nyugati kapu (Zrumeczki Dezső) – 10.sz Wekerle Sándor (1848-1921) emléktáblája, 1999 (A Wekerle Társaskör Egyesület)- park: Kós Károly és Wekerle Sándor szobrai ( Péterfy László, 1987, 2008 )- Életfa, Zenepavilon ( Kós Károly terve, Pál Lajos,2010), a játszótér és új bútorai – Kós Károly tér 3.: Koller bácsi cukrászdája ( pihenő) – Hungária út 5.sz házhelye ( románkori templomfal, tárgyi emlékek, temető) egy római kori faragott kő  a ház falában- 11.sz: Erkel Ferenc Általános Iskola, 1911 ( II.-es Iskola) – 28.sz: Kós Károly Általános Iskola, 1914,Vásárhelyi Dezső (III.-as Iskola)- 36. Hungária Általános Iskola és Kollégium ( IV.-es Iskola) -37. ref.templom – Hungária út- Ady Endre út 29.- Dobó Katica u,: Kispesti Állami Rendőrségi Palota ( 1912, Schoditsch Lajos, Éberling Béla)- Bercsényi u. 18. Egykori lovasrendőr laktanya ( ? Schoditsch Lajos és Éberling Béla ? ) – Corvin krt. 35 : Árnyas Óvoda  – Baross utca-  Határ u.
A sétát vezeti: Kocsy Zsuzsanna idegenvezető
A séta időtartama: 2 óra
Regisztráció: 2017. február 23-ig  25 fő A SÉTA MEGTELT!

Pestszentlőrinc – Budapest XVIII. kerülete

10.30
Séta Pestszentlőrinc Lónyay- és Miklóstelep városrészeiben

Találkozó: 10.30 órakor a Bp. XVIII. Üllői út és a Thököly utcai megállóban
Megközelítés: a 3as Metró Határ úti végállomásától az 50-es villamossal. Leszállás a 12. megállóban.
Útvonal: Üllői út – Kossuth tér – Gyöngyvirág utca eleje- Kossuth tér – Szent Lőrinc sétány – Szarvas csárda tér- Üllői út
Az egykori a Nyaralótelep villái közül :  Gyöngyvirág utca 8. : „Új Tündérkert”, ex- Hofherr-villa (1890, Kollmann Ferenc) –  Kossuth tér (1925, Vargha László, Rerrich Béla (1881-1932) műépítész, a mértani kert hazai megteremtője; Hősök ligete (1929, Visnyovszky Lajos, 1848-as emlék Pauer Gyula; a Kossuth tér szabadtéri és építészeti megújítása,2015, SAGRA Építész Kft.) szobrai: Kondor Béla,  Szécsi Margit és Nagy László,  Sztehlo Gábor – a Kossuth tér épületei: 2.sz. Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium (1927, szecessziós, Jánszky Béla és Szivessy Tibor) – 3. evang. „Élő kövek temploma” (1932, Benkő János) – 5. ref. templom (1941, Zeitler Rudolf) – az egykori téglagyár helyén Szent Lőrinc sétány 2.: Tomory Lajos Helytörténeti Gyűjtemény  Múzeumsarok  kiállítóhelye – Szentlőrinci piac (Balassa Bálint u. 2-10.) – ex- Szarvas Csárda és ma tér a helyén:  az 50-es villamos (1900, a Nagyvárad tér és a Csárda között ) – Üllői út 452. az egykori Lövölde helyén  (1903. gr. Szemere Miklós) Zila Kávéház és étterem
A séta időtartama:
2,5 óra
A sétát vezeti: Magda Zsuzsa idegenvezető
A Tomory Lajos Helytörténeti Gyűjtemény Múzeumsarok kiállítóhelyén Heilauf Zsuzsanna  történész-muzeológus, levéltáros, gyűjteményvezető mesél Pestszentlőrinc történetéről, híres lakóiról
Regisztráció: max 30 fő

Mátyásföld– Budapest XVI. kerülete

10.00
Egy villanegyed születése: a 130 éves Mátyásföld

A séta során kiderül, eleink miként hoztak létre épp 130 éve egy elit nyaralótelepet. Mátyásföld védett villái, egykori nyaralói mellett elsétálva a történeteken át bepillantunk a patinás épületek hajdani lakóinak életébe. Meglátjuk, mit alkotott a neves építészekkel büszkélkedő Paulheim-család, és kiderül, mi minden köszönhető a tehetős adományozóknak. Láthatjuk a nemrég felújított Mátyás király teret, mellette az egykori Park szállót, aztán Székely Bertalan festőművész utolsó lakhelyét, mellette egy iskolai „szerelmi fészket”. Sétálunk az Erzsébet-ligetben, amely hajdan is a kultúra és a sport központja volt, végül belépünk az egykor rettegett épületbe, a volt szovjet katonai főparancsnokságra.
Indulás: 9.45 órakor Mátyásföld Imre utca 1., az Imre utcai HÉV-megállótól 1 percre. Megközelíthető az Örs vezér teréről induló bármelyik HÉV-vel vagy a 276-os, 44-es busszal, menetidő 11 perc.
Útvonal: Imre utca – Mátyás király tér, Mészáros József u. – Diósy Lajos u. – Erzsébet-liget.
A sétát vezeti: Benedek Ágnes helytörténész   Honlap – Facebook: Kertvárosi Időutazó
A séta időtartama: kb. 100 perc
Regisztráció kötelező: kertvarosiidoutazo@gmail.com, max.40 fő

GÖDÖLLŐ – A Budapesti Idegenvezetők Világnapjának díszvendége

10.30 A SÉTA MEGTELT!
150 évvel ezelőtt, az 1867. évi koronázást és a kiegyezést követően a magyar állam a belga banktól visszavásárolt gödöllői uradalmat koronázási ajándékként felajánlotta I. Ferenc József és Erzsébet királyné számára. A közel száztermes egykori Grassalkovich – kastély és környezete így lett éveken át a királyi család nyaralóhelye. Az Osztrák-Magyar Monarchiában ezt a kastélyt kedvelte leginkább Sisi, a magyarok által becenevén emlegetett Erzsébet királyné. Gróf Grassalkovich Antal kastélya és a körötte elterülő táj nem csak a történelmet író hadvezéreket, királyi fenségeket vonzotta. A besnyői erdőségben emelt kegytemplomot és kegyszobrát a XVIII. századtól zarándokok serege kereste fel Szűz Mária közbenjárásáért…
Találkozó: 10.15 órakor a gödöllői vasútállomáson, a Királyi várónál
Kérjük, a megérkezés után jelentkezzenek a gödőllői kísérőknél!
Megközelítés: egyénileg az Őrs vezér térről induló BHÉV-vel a végállomásig, vagy vonattal a Keleti pályaudvarról a Budapest – Hatvan vasútvonalon Gödöllő állomásig.

A séta útvonala: Gödöllői Királyi Váró – Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika – búcsújáróhely – Gödöllő: Fő tér, Városi Múzeum – Grassalkovich-kastély
Utunkat a Királyi Váróban kezdjük.  Innen busszal keressük fel a híres búcsújáróhelyet, a gyönyörű fekvésű Máriabesnyő erdős vidékén álló kétszintes barokk kegytemplomot. Altemplomának családi sírboltjában művészien megalkotott szarkofágokban nyugszanak Gödöllő birtokosának, gróf Grassalkovich Antal családjának tagjai. A bazilika rangra emelt kegytemplom látogatása után visszautazunk Gödöllő Fő terére. A hangulatos kisvárosi főtér legrégibb épületében, a Városi Múzeumban megismerkedünk a múlt század elején Gödöllőn működő egyetlen magyarországi szecessziós művészteleppel, és a hazai cserkészet történetével. Innen rövid sétával közelítjük meg az utóbbi években felújított királyi kastélyt. Megtekintjük a kastély épületét, emeletének fényűző termeiben pedig a kastély tapéta-, függöny- és bútorszövet rekonstrukcióit tervező Remsey Flóra kárpitművész emlékkiállítását.
A program időtartama: 4 óra
A gödöllői kirándulást vezeti: Hajnal Irén idegenvezető
A Máriabesnyői kegytemplomot bemutatja: Six Edit, a bazilika idegenvezetője, a gödöllői civil egyesületek elnöke
A programon való részvétel ingyenes Gödöllő város Polgármesteri Hivatalának és a Máriabesnyői Plébániának köszönhetően, akik az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítésmentes részvételt biztosítottak a gödöllői buszos kiránduláshoz, a kegytemplom és a kiállítások megtekintéséhez. A gödöllői kirándulás a Gödöllői Városháza részéről L. Péterfi Csaba, a Városháza polgármesteri kabinetvezető, kommunikációs igazgatójának támogatásával, a gödöllői civil egyesület részéről Hajnal Irén idegenvezető szervezésével jött létre.

Lipótváros

szent istvan bazilika logo_150x150Szent István Bazilika, Budapest

16.30
Üdvözlet Budapestről Magyarországnak és a Világnak
Az Idegenvezetők Világnapjának ünnepélyes köszöntése
Köszöntőt mond Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, pudenzianai címzetes püspökA Szent István Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre.

Hangverseny
A Pesti Jézus Szíve Templomának Musica Sacra Kórusa
Orgonál: Virágh András Gábor
Vezényel: Rónaszéki Tamás

Műsor:

Buxtehude: Ciacona in a moll BuxWV 160
Th. Tallis: O Sacrum Convivium
Scarlatti: Exultate Deo
S. Bach: Praeludium und Fuge in a moll BWV 543
Rachmaninov: Ave Maria
Caccini: Ave Maria  (org)
Ch. Gounod: Ave Verum (org)
A. Mozart: Laudate Dominum (org)
Kodály Zoltán: 121. Genfi Zsoltár
Sík Sándor Te Deuma
Genfi Zsoltár

Előadók: Virágh András Gábor, a Szent István Bazilika orgonaművésze
A Pesti Jézus Szíve Templom Musica Sacra Kórusa
Szólót énekel: Sapszon Orsolya szoprán
Vezényel: Rónaszéki Tamás

Helyszín: Szent István Bazilika, Budapest, V. Szent István tér
A rendezvényre nincs belépődíj, a koncert ingyenes
A programot Dósáné Imreh Zsuzsanna a Bazilika Turisztikai referense koordinálta

A szövegben előforduló helyesírási hibákért elnézésüket kérjük.

Az Idegenvezetők Világnapja sétáinak tervezője, felelős szerkesztője: Medzay Anikó a BKIK Idegenvezető Továbbképző Központ vezetője.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink