Idegenvezetők világnapja – Program/Séták 2017. február 26. vasárnap

 Séták, múzeumi tárlatvezetések Budán ● Óbudán ● Pesten 

Természetjárás ● séták Budán

Újbuda – Kamaraerdő

9.30
Séta a királyi kamarások egykori földjén
Évszázadokon át a királyi Kamara (kincstár), illetve Buda város erdőbirtoka volt ez a terület. Ezért kaphatta a Kammerwald magyar megfelelőjeként a Kamaraerdő nevet az 1847. évi Döbrentei Gábor-féle dűlőkeresztelő alkalmával. A török uralom után idetelepített svábok „Kanaer Wald”-nak, Kánai erdőnek ismerték a ma Budapest XI. kerületéhez tartozó térséget. Történt, hogy a múlt század végén a Kamaraerdő szélén rábukkantak egy Árpád-kori bencés apátság nyomaira, majd 2003-2005 között a Kőérberek-Tóváros Lakópark építése közben Kána falu romjaira…

Találkozás: 9.30 órakor a 41-es villamos Kamaraerdei végállomásán
Útvonal: a 2012-ben létesült négy kilométer Kamaraerdei Tanösvény. Az egyik ága a földtani, geológiai, ökológiai és tájtörténeti ismereteket nyújt. A másik ága: a növény- és állattani értékeket, és az erdészeti tevékenységet mutatja be. A Nagy-réten pedig a természetvédelem fontosságáról kapunk információt. A séta során megtekintjük (kívülről) a királyi kamarások egykori házait és a Széchenyi-vadászkastély mára megmaradt épületét. Felkeressük a Kána Helytörténeti Kiállítást (1112 Budapest, Kánai út 3/a.), majd a Fitoland Kertészet megtekintésével zárjuk a sétánkat.
A séta időtartama: min. 3 óra
Utazás: BKV-jegy
A túrát vezeti: Illavszky István
A Kána Helytörténeti Kiállítást Terei György, az ásatásvezető, a BTM régésze mutatja be.
Kérjük, hogy az időjárásnak és természetjáró túrának megfelelő öltözékben jelenjék meg!

Svábhegy

11.00 A SÉTA MEGTELT!
Jókai nyomán a Svábhegyen 
„Az 1850-es években a budai Sváb-hegy egyre népszerűbb kiránduló- és nyaralóhely lett a pesti polgárok körében. Ekkor vásárolt itt birtokot Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regénye honoráriumából. A telek egy elhagyott kőbánya volt, amelyet Jókai tündérkertté varázsolt, rózsa- és szőlőskerttel, csinos parkkal.’’

Találkozó: 10.45 órakor  a Városmajor, Fogaskerekű alsó végállomásán (Budapest, XII. kerület Szilágyi Erzsébet fasor 14-16.)
Útvonal: Városmajor – utazás a Fogaskerekűn (1874, Cathry Szaléz Ferenc) – Svábhegy – Svábhegyi megállónál kiszállás – Eötvös park – emlékezés az író, politikus báró Eötvös Józsefre (1813-1871) – és a reformkorban népszerűvé vált Svábhegy nyaralóira, lakóira Szépkilátás út – Tücsök út – Diana utca12.00 Diana u. 15/a. sz Istenhegy Szent László plébániatemplom (1860, Romano von Ringe, Ybl)  Költő utca – 13.00 Költő u. 21. sz.
Jókai Emlékszobája az egykori présházban, és a kert irodalmi-ökológiai tanösvénye
A séta időtartama: 3 óra
A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető
Az idegenvezetés térítésmentes.
Jókai-Emlékszoba belépő díja: felnőtt 500 Ft/fő  és diák, nyugdíjas 250 Ft/fő
A múzeumi vezetés díja: 4000 Ft/csoport
A Jókai-Emlékszobában vezet: Piller Mónika, a Petőfi Irodalmi Múzeum  munkatársa
Közlekedés: 1 db BKV- jegy
Regisztráció: 30 fő A SÉTA MEGTELT!
Kérjük, az időjárásnak és a hegyi terepnek megfelelő túraöltözékben jelenjenek meg.

Budai Várnegyed  ●  Polgárváros 

Víziváros – Budai Várnegyed Polgárváros

12.30
Zenei életünk Budán
Egykori paloták, koncertterek, mecénások, művészek, zeneszerzők, zenepedagógusok emlékét kutatjuk a sétán. Felkeressük Hubay Jenő (1858-1937) hegedűművész otthonát, mely fél évszázadon át a hazai zenei élet egyik központja volt. Első emeleti fehér zenetermében a világ legjelentősebb művészei léptek fel. A koncerteket a 20-as évek végétől a rádió is közvetítette, olykor nemzetközi adásban. A séta során többet megtudunk Lajtha László (1892-1963) alakjáról is, zenei tehetségéről, a zenetörténetben elfoglalt helyéről. Közelebb kerülünk Dohnányi Ernő (1877-1960) zeneszerző és zongoraművész világához. A Zenetörténeti Múzeum kiállított tárgyai között megtekinthetjük Bartók Béláné Pásztory Ditta hagyatékát, mely divat- és kultúrtörténeti értékén felül egy különleges életútról tanúskodik.

Találkozó: 12.30 órakor a Budai Vigadó előtt Budapest I. kerület, Corvin tér 8. sz.
Útvonal: Budai Vigadó – Hubay Jenő – palota (Hotel Victoria I. Bem rkp. 11. sz.) – Zenei életünk hírességei a Budai Várnegyedben: Úri utca (8, 24, 43, 44-46.) – Országház u. (28–30–32.) 19. sz.; a Hatvany- palota vendégei- I. Táncsics M. u. 7. sz. Erdődy-palota, a MTA BTK Zenetudományi Intézete
15.00 órakor tárlatvezetés
16.00 órakor koncert a romantika jegyében

Lukács Péter Pál (brácsa) hangversenye
Km. Dani Imre – zongora, Szolnoki Apollónia – ének
Vieuxtemps: Capriccio szólóbrácsára
Vieuxtemps: Elégia brácsára és zongorára
Vieuxtemps: B-dúr szonáta op. 36
Brahms: Két dal énekhangra, brácsára és zongorára, op. 91
Brahms: f-moll szonáta op. 120 no.1 

A séta időtartama: min. 3 óra
A közlekedéshez: 1 db BKV jegy
A zenei tárlatvezetések, a múzeumi belépőjegy és koncert kombinált jegye: 1000 Ft/fő
Kérjük, a részvételi díjat a jelentkezés pillanatában nyújtsák át a séta vezetőjének.
A sétát vezetik: Sajó Veronika  és Bodor Panna, a  Szinergia Üzleti Szakgimnázium Taverna Tagintézményének végzős idegenvezető szakos diákjai.
A Hubay-palotában és a Zenetudományi Intézetben Gombos László zenetörténész kalauzol, és szólaltatja meg Hubay Jenő egykori Bösendorfer zongoráját.
A Zenetörténeti Múzeum kiállításáról bővebben ITT
Regisztrációzeneisetabudan2017@gmail.com, max.: 30 fő

14.00 
Múltidéző séta a Várnegyedben
a polgárváros északi kapujától a Szentháromság térig – A SÉTA MEGTELT!

Főúri paloták, patinás polgárházak, sorsdöntő történelmi események helyszínei mellett haladunk el, de betekintést nyerünk a letűnt századok  emberének mindennapjaiba is. Meglátogatjuk az egykori Fortuna fogadót, kávéházát, éttermét. Megtekintjük a Koller Galériát és reneszánsz udvarát. Bekukucskálunk az Erdődy-palota udvarára, mely megőrizte barokk pompáját. Méltó helyszíne a honi zenetörténeti kiállításoknak, rangos komolyzenei koncerteknek. Mesélünk a különféle szerzetekről, Remete Szent Pál eltűnt ereklyéjéről, a budai zsidóság eltemetett zsinagógájáról, Buda várának visszavételéről, az utolsó király, IV. Károly koronázásáról. Sétánkon közben megtapasztaljuk a Mátyás-templom megszépült környezetét. A Várnegyed magaslati pontjairól, a Babits Mihály sétányról és a Schulek Frigyes tervezte Halászbástya teraszairól kitekintünk, amerre csak szemünk ellát:  Budára, a Duna túlpartjára.

Találkozó: 3.45 órakor a Bécsi-kapu téren, a Budavári Evangélikus templom előtt
Útvonal: Bécsi-kapu tér – Babits Mihály sétány (kilátópont) – Táncsics utca (Koller Galéria) – Fortuna utca (ex-Fortuna fogadó) – Hess András tér –  Szentháromság tér – Mátyás-templom (kívülről) –  Halászbástya (kilátóteraszok)
Időtartam: 1,5 óra  épületbejárásokkal
A sétát vezeti: Tábi Márta idegenvezető
A sétához a VOX-kihangosító készülékek használati díja: 400 Ft/fő
A SÉTA MEGTELT!

Nagyboldogasszony- (Mátyás) – templom

Mátyás logo_150x150

13.00 A SÉTA MEGTELT!
Találkozó
: 12.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Időtartam: kb. 45 perces
Az épületbemutatást vezeti: a Mátyás-templom helyi idegenvezetője
Belépő díj: térítésmentes
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Mátyás-templom Gondnoksága eltekint a belépő- és tárlatvezetési díjtól.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött max. 25 fő részére.

14.00 A SÉTA MEGTELT!
Mátyás-templom toronytúra a Budavári Nagyboldogasszony-templom megújult harang- és kilátótornyába
A Mátyás-templom gótikus csipketornyából, 48 m magasból megcsodálhatjuk a budai és a dunai panorámát. Egészen közelről láthatjuk az állatfejes vízköpőket, a színes mázas Zsolnay-tetőcserepeket, és megismerjük a Mátyás-templom harangjait is – 197 csigalépcső megtétele után. www.matyas-templom.hu
Találkozó: 13.45 órakor  a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Időtartam: kb. 45 perc
A templomtorony – túrát vezeti: a Mátyás – templom helyi idegenvezetője
Belépődíj: térítésmentes
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Mátyás-templom Gondnoksága eltekint a toronylátogatás részvételi díjától.
A jelentkezés regisztrációhoz kötött, max. 25 fő részére.

A meghirdetett időpontokra minden hely betelt.
Aki nem kapott e-mailben megerősítő visszajelzést, annak jelentkezését a meghirdetett létszám betelte miatt sajnálattal nem tudtuk fogadni.
A Mátyás-templom és a torony a templom holnapján feltüntetett időpontokban és feltételek mellett a hét minden napján látogatható. (www.matyas-templom.hu)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

14.00
Gellért-hegyi séta
a Kilátókőhőz, az Olvasókőhöz, és a Filozófiai kertbe

Háromszáz éve a Gellérthegy északi lábától induló Stationengassen / ma Sánc u./ járták végig Nagypénteken a Keresztút stációit a  rácvárosi, vízivárosi és vári polgárok. A Kálvária három keresztje a Gellérthegyen a mai bazaltoszlopok helyén állt. Húsvét hétfőn már a Pestről érkezők is felkapaszkodtak a hegyre – a gellérthegyi búcsúban vigadni. A környék a városrendezések során átformálódott. A Hegyalja út, Sánc és Orom utca térségében „ földerődbe”  bújtatva felépült a főváros legnagyobb víztározó-medencéje. A tetejére állították fel a városegyesítés igen szép szobrát “Buda királyfi és Pest királykisasszony” kézfogója címen. Közelében 2001 óta Ábrahám, Ekhnaton, Jézus Krisztus, Buddha, Lao-ce , a nagy vallásalapítók körbe foglalt szobraival Wagner Nándor üzen: „ Egymás jobb megértéséért”. A Budaváry Rotary klub pár éve Olvasókövön Braille-írással meséli el a látványt, amely a Kilátókő mellől nyílik a Duna jobb és bal partjára.
Találkozó : 14.00 órakor  a Hegyalja és Sánc utca sarkán
Útvonal: a Sánc utca mellől induló ( könnyen járható) lépcsősor- Kilátókő (1982, Lesenyei Márta, Vadász György)-  Filozófiai kert (2001, Wagner Nándor szoborcsoportja)
Megközelítés: 27-es 112-es, 8E,178-as, 239-es autóbusszal
Időtartam: 90 perc
A sétát vezeti: dr. Lenkei Irén – Gellérthegyvédő Egyesület
Regisztráció
: hamarosan, max. 25 fő

Óbuda

óbudai zsinagóga10.30
Séta Óbudán, látogatás a Lajos utcai zsinagógában 

Találkozás és indulás: Szentlélek tér, Vasarely Múzeum előtt, a buszmegállóban (Bp. III. Szentlélek tér 6.)
Útvonal: Zichy kastély: Vasarely (1906–1997, op art) Múzeum – Fő tér 1.sz. Óbudai Múzeum, ex- Zichy kastély  (1757, Jäger J.Henrik, Bebó károly ) – Szentháromság-szobor – Kassák (1887-1967) Múzeum ( PIM) – Fő tér – Postakocsi vendéglő – Szinbád – Várakozók – Laktanya u. 7. : Varga Imre Múzeum – Városháza – Római légiós tábor – Flórián-tér (ex. római légiós tábor kp. romjai – Római fürdő múzeum ) – Református templom – Lajos utca 168. sz.: Szent Péter és Pál templom – Korona tér 1.sz.– Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / Krúdy-emlék – Kiskorona u. 7. sz: Óbudai Társaskör (ex-fogadó és kávéház, 1818)- Klarisszák kolostorának (1334) romjai – Evangélikus templom – Római Amfiteátrum (távolról) – – Lajos u. 136-138.sz Goldberger Múzeum – középkori piactér –158. BTM Budapesti Galéria – Lajos u 163. A főváros legrégebbi működő zsidó imaháza, az Óbudai Zsinagóga ( Kandherr,1821 )
Az épületek közül csak a Lajos utcai Óbudai Zsinagógát látogatjuk meg.
A 13.00 órakor induló vezetést Ambrus Klára helyi vezető tartja.
A vezetés díja:  500 Ft/ fő
A séta időtartama: 3 óra
A sétát vezeti: Bodnár Lajos
Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagógák fenntartását.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

Goldberger_150x150

11.00
Sorsunkban a történelem
A magyar zsidóság története a Goldberger család életén keresztül

Az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye tematikus tárlatvezetésre várja a látogatókat, amelynek középpontjába egy óbudai zsidó gyáros család története és a gyárat világhírig vezető Goldberger Leó kerül. Mi az oka annak, hogy a 18. században a zsidók egy része elhagyta Cseh- és Morvaországot? Hogyan és miért lett Perec Belából Goldberger Ferenc? Hogyan támogatta az óbudai zsidó közösség és a Goldberger gyár az 1848-as szabadságharcot? Milyen asszimilációs törekvései voltak a Goldberger családnak és lehetséges-e, hogy Goldberger Leó lánya ifjabb Horthy Miklós jegyese volt? A rendhagyó tárlatvezetésen a család sorsán keresztül a magyar zsidóság története is kirajzolódik.

Találkozó: 10.45 órakor az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteményben (Budapest, III. kerület Lajos utca 136-138.)
Időtartam: 90 perc
A tárlatvezetést tartja: Felbermann Judit – irodalmár, múzeumpedagógus
Az Óbudai Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a programokon résztvevők számára elengedi a tárlatvezetési díját.
Belépő díj: kedvezményes 700 Ft/fő
Regisztráció: a bartok.linda@obudaimuzeum.hu címen 2017. február 23. 10.00 óráig (max: 30 fő)

„ Jöjjön ki Óbudára !… ’’
Krúdy-negyed

Magyar Kereskedelmi es vendeglatoipari Muzeum_150x150
16.00
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 50 éve

Találkozó: 15.45 órakor a Múzeum előterében (Budapest, III. kerület, Korona tér 1. sz.)
A világon egyedülálló múzeum 1966-ben nyitotta meg kapuit. 2011 óta Krúdy Gyula óbudai otthonában várja a magyar szálloda- és vendéglátóipar, idegenforgalom, és a hazai kereskedelem tárgyi emlékei iránt érdeklődő látogatóit. A tárlaton az 50 éves múzeum történetét, a gyűjteményeiben őrzött különleges darabokat, a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket és intézményeket, a múzeum legsikeresebb kiállításait ismerhetjük meg. Betekintést nyerünk a múzeumi háttérmunka: a restaurátorműhely, a kiállításrendezés, a múzeumpedagógia világába.
Időtartam: max. 60 perc
A tárlatvezetést Kulich Julianna muzeológus, a kiállítás kurátora tartja.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetési díjtól a Múzeum eltekint.
Belépő díj: múzeumi belépőjegy http://www.mkvm.hu/
Regisztrálni , max. 30 főig
A tárlatvezetésre az összes férőhely betelt, több regisztrációt nem áll módunkban elfogadni. Megértésüket köszönjük!

PEST ● Újpest

9.45 – A SÉTA MEGTELT!
Új-Pest gróf Károlyi István birtokán várostörténeti séta  

1840-ben gróf Károlyi István alapítólevelet ad a Duna-menti községnek, amelyet Új-Pest–nek nevez el a térség első bírója, Lőwy Izsák tímármester. A földesúr bérlői gyárak sorát alapítják a folyam közelében. A sétán bemutatjuk a haladó szellemű gróf Károlyi István alakját, megidézzük az Új-Pesten letelepedett zsidó családok közösségét, sorsát. Megismerjük Újpest rejtett dimenzióit, XXI. századi tájékozódását.

Találkozó: 9.45 órakor az M3as Metro Újpest – Városkapu megállója kijáratában
Útvonal: Bocskay utca- Árpád út – József Attila utca – Attila utca – Berzeviczy utca – Liszt Ferenc utca – Szent István tér – István út – Árpád út – Újpest-Városközpont M3 metró végállomás
ex- Bocskai és Part utca – zsinagóga 1836, és temető – Lőwy Izsák (1793-1847) utca 13. – Árpád út 20. Öreg halász étterem (belül) – „Mahart-házak” (Árpád út 7–11; 8–12.) 1953, szoc. real, Henck Vilmos és Vidos Zoltán – Szabadság park – József Attila utca 4. sz. – Wolfner és Tsa. Bőrgyár – Wolfner Lajos (1824-1912) gyáros-emléktábla –/és az ex- gyártömb/- Attila utca 8-10.sz.: iskolaépület 1902, Herczeg Zsigmond és Baumgarten Sándor (ex- újpesti községháza (1865- 1900); emléktábla: Bródy Imre, a Tungsram fizikusa, a kriptonégő feltalálója – Berzeviczy utca 8. neológ zsinagóga (1886); a holokauszt-áldozatok – mártírok emlékfala – József A. utca sarkán: domborművei (1947, Kis Bán Edit, Kőrössy Marianna, Blaschberger János) – Liszt Ferenc utca – Szent István tér 12. sz. Újpesti Piac (nyitva!) – gr. Károlyi István – szobra-13. sz.: Egek Királynéja neogótikus rk.templ (1875-1881, Bachmann Károly) és plébánia épülete (Erkel Gyula –  Zeneiskola)-19. sz.: az Újpesti Tornaegylet (1885) – 24. sz. Újpesti ref.templ (1878), Gyökössy Endre emlékezete – Mády L. utca: Mezei Elek gyógyszerész Angyal patikája – István út 14.: Az újpesti Városháza (eklektikus, 1900, Böhm Henrik és Hegedűs Ármin) járásbíróság, börtön, kávéház; emléktáblák a Városháza falán – István út 18. Újpesti Főposta (1928, Sándy Gyula) – István út 26. Külvárosi Kávéház és Étterem
A séta időtartama:  kb. 3 óra
A sétát vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető
Regisztráció: max.: 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagóga fenntartását.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek. 

Belváros-Lipótváros – Terézváros- Városliget – Zugló
Anno 1896                

Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton! Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén

A Ferenc József Földalatti Villamos Vasút túlélte névadóját, a világháborúkat.
Eredeti utcabútoraitól idővel megvált: a vasút állomásaihoz vezető lépcsők fölé épített lejárócsarnokokat, köztük az impozáns Deák térit lebontották, helyükbe kőkorlátokat emeltek. A huzat ellen szélfogó ajtókat szereltek, és az állomásokra a peronőrök, jegykezelők számára fülkéket helyeztek el. Máig megmaradt a Schlick-gyárban készült vas tartószerkezet, a Zsolnay gyár készítette fehér-barna csempeburkolat, rajta a finoman keretezett állomásnév.
A Földalatti vonalát Buda-Óbuda-Pest egyesítésének centenáriumára (1973) a Mexikói útig meghosszabbították. A teljes 4,4 km-es vonal föld alá került. Az átépítés alkalmával kicserélték a biztosító berendezéseket is. Ekkor tért át a Földalatti a „jobbra hajts” közlekedésre. 1975 óta a földalatti Deák téri alagút szakaszában működő Múzeumban kiállított számos ipari, műtárgy a világ második, villamos berendezése okán a világ első földalatti vasútjának történetéről mesél.

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

11.00 és 14.00 órakor

Találkozó: a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül)
A tárlatvezetés időtartama: 30 perc
Belépőjegyek: felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft
Létszám: 20 fő/csoport
Előzetes regisztráció szükséges: muzeum@bkv.hu  +36 (1) 461 6500/11271

Belváros-Lipótváros

Vigado-logo-01altalanos-RGBA Pesti Vigadó

13:00 14:00
Épületismertető séták a megújult Pesti Vigadó tereiben
Lipótváros, Pesti Vigadó (Feszl Frigyes, 1865)
a Redout (Pollack Mihály, 1833) helyén

Indulásai: 13.00-kor és 14.00-kor
Találkozó: a Pesti Vigadó Előcsarnokában (Bp. V., Vigadó tér 2.)
A vezetést Badacsonyi Anna, Ondrejné Novák Ildikó, a Vigadó helyi idegenvezetői tartják.  , a Vigadó helyi idegenvezetői tartják.
A vezetés várható időtartama 60 perc.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az épületismertető séta kedvezményes díja 750 Ft.
A sétán csoportonként maximum 35 fő vehet részt.
Jegyek megvásárolhatók az alábbi linkeken online és a Vigadó jegypénztárában!

Az alábbi linken minden vezetési időpont elérhető: http://vigado.jegy.hu/program/csoportos-idegenvezetes-idegenvezetok-vilagnapja-2017-72364#programInfoTabAnchor

2017.02.26. 13:00
2017.02.26 14:00

 

Belváros-Lipótváros

10.30 – A SÉTA MEGTELT!
Kossuth Lajos tér, Steindl-program és a Duna-part

Indulás:  az Országház Látogatóközpontjából (1055 Budapest V. kerület, Kossuth tér)
Útvonal: Kossuth tér – Duna-rakpart – Vértanúk tere
Az Országház előzményei, a történelmi országgyűlések – Országház (1904, Steindl Imre) az egykori Vízműtelep helyén (Hajóhivatal téri – Kossuth téri vízmű-gépházak emléke: Wein-kút 1915, az Országház szivattyú-telepe, fűtő-hűtő-szellőző rendszere) – az Országházra kiírt pályázat nyertes épületei: 12. sz. az egykori Magyar Királyi Kúria (1896, Hauszmann ) és a 11 sz. FMM épülete (1887, Bukovics) – a Kossuth tér szobrai – országzászló a parlamenti díszőrséggel – az Országház dunai homlokzata a magyar történelem szoborcsarnokával – Duna-rakpart: a védetté vált (2011) rakpartok – Cipők (2005. április 16.; www.pauergyula.hu) – József Attila szobra (1980, Marton László) – Kossuth Lajos tér 2-4. sz.: a Wellisch-palota (1912, díszítő munkák: Róth Miksa, Nay Simon, Moiret Ödön, Jungfer Gyula) ma a KIM épülete – Széchenyi rkp. 8. Széchenyi-szobor (1988, Somogyi József) – Zoltán u. 13. F-4 objektum – Nádor utca – Vértanúk tere: Nagy Imre (1896-1958) szobra (1996, Varga Tamás) – az 56-os forradalom eseményei a Kossuth téren: golyók (az október 25-i véres csütörtök emlékműve) – a Steindl-program (látogatóközpont, mélygarázs, múzeumi tér és a parkrendezés)
Javaslat: az Országház külső díszeihez érdemes távcsövet vagy színházi kukkert hozni!
A séta időtartama: min. 2 óra
A sétát vezeti: Botta Ádám idegenvezető
Regisztráció: max. 35  fő – A SÉTA MEGTELT!

10:40
Séta József nádor (1776-1847), „a legmagyarabb Habsburg”  és protestáns feleségeinek emlékére 

Találkozó: 10.30 órakor a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum  előtt (Bp.V. Deák tér 4. sz.)
Útvonal: Insula Lutherana : a pesti evangélikus templom (múzeum; iskola; 1799-1808, Pollack Mihály) Pest város kapuján kívül – Dorottya utca  és névadója: Mária Dorottya hercegnő  (1797–1855 ) emléktáblája – József nádor tér , József nádor szobra  (1860,1869, J. Halbig) – Hild tér: a két Hild emléktáblája: Hild János (1760- 1811) „Plánum” és a Szépítő Bizottság, Hild József (1789- 1867), a klasszicista Pest építésze – Attila utca: egykori Diana fürdő – Széchenyi tér ( egykori  Lloyd-palota, Nemzeti Casino emléke ) – a Magyar Tudományos Akadémia (1865, F.A. Stühler) – Holló Barnabás domborműve (1891) az MTA 1825.évi alapításáról –  Lánchíd ( 1849, Adam ( 1811-1866) és W. Tierney ( 1783- 1852)  Clark ) – Budai Várhegy Királyi Várnegyed: Dísz tér – az első budai evangelikus templom helye – Budai Királyi Vár: a nádori rezidencia és az egykori budai várkápolna (udvari templom) alatti nádori sírbolt (MNG)
Sétánk során megismerkedünk a Deák téri Evangelikus templom és közösségének történetével, bepillantunk a felújult Múzeum Luther öröksége c .új állandó kiállításba, és elhagyva az Insula Lutherana-t ,megtekintjük a Budai Királyi Palotájának nádori kriptáját.
Időtartam:  3 óra
Közlekedés: 1 db BKV-jegy
A sétát vezeti: Szántó Mária idegenvezető
Az Evangélikus Országos Múzeumba kedvezményes egységes csoportjegy: 1000 Ft/fő
A Nádori kriptában a vezetés a  sétán résztvevők (max 35 fő) számára   15.15  órakor  indul.
A Nádori kriptába a belépő díj: 600 Ft/ fő
Tárlatvezetési díj a Nádori kriptában: 5.000 Ft/ csoportonként
Kérjük, részvételi szándékát  a   jozsefnadoresareformacio@gmail.com   regisztrációs címen jelezze.

16.15
József nádor nyughelye, a Habsburg nádori kripta
az egykori budai várkápolna (udvari templom) alatt

A kápolna és az altemplom eredetileg Budavár 18. századi átépítésekor jött létre; tervezője Franz Anton Hillebrandt. A várkápolna a Szent Zsigmond-prépostság tulajdonába került.1778-tól itt őrizték a Szent Jobbot. 1838-ban az uralkodó engedélyével családi sírbolttá alakították az altemplomot: József Antal János királyi herceg, Magyarország nádora és hozzátartozóinak, leszármazottainak nyughelyét.

Találkozó:  16.10 órakor  a Magyar Nemzeti Galéria előcsarnokában, a főpénztárnál (Savoyai- terasz; Budavári Palota C épület, 1014 Budapest, Szent György tér 2.)
Kérjük, a vezetés előtt (16.10-ig ) váltsák meg a belépőjegyüket, és készítsék elő a tárlatvezetési díj befizetéséhez az egy főre jutó pénzösszeget.
Időtartam:
Belépőjegy:  600 Ft/ fő
Tárlatvezetési díj: 5.000 Ft/ csoportonként
Kérjük, részvételi szándékát  a nadorikripta@gmail.com  regisztrációs címen jelezze max 35 fő

Belváros-Lipótváros

szent istvan bazilika logo_150x150Szent István Bazilika 

Hild, Ybl, Kauser, 1851-1905/6

13.30
A Szent István Bazilika

Dósáné Imreh Zsuzsanna turisztikai referens, idegenvezető és Kovács Gergely, a Bazilika Kincstára kurátorának a közös előadása
Találkozó: a Bazilika terében (Bp. V. Szent István tér 1. sz.)
Az előadáson regisztráció nélkül részt lehet venni. 

14.30 – A SÉTA MEGTELT!
A Szent István Bazilika Kincstára és a Panoráma kilátó megtekintése
a Bazilika helyi munkatársainak a vezetésével
Időtartam: kb. 60 perc
A látogatás regisztrációhoz kötött ( max. 60 fő )
Regisztrálni a bazilika.regisztracio@gmail.com e-mail címen lehet.

Kérjük, hogy akik erre a sétára jelentkeznek, regisztrációs jegyüket 2017. február 26-án (vasárnap) 13.30 és 14.30 óra között vegyék át a Bazilika jegypénztárában. 

15.00 – A SÉTA MEGTELT!
Épületismertető séta a templomtérben a Szent Jobb-kápolna, a Kincstár és a Panoráma kilátó megtekintésével

Találkozó: a főbejárat előtti csarnokban, Bp. V. Szent István tér 1. sz.
A séta időtartama kb. 1,5 óra
Az épületismertető sétát vezeti: Szécsei József idegenvezető
A Kincstárban és a Panoráma kilátónál   a Bazilika helyi munkatársai vezetnek, segédkeznek
A látogatás regisztrációhoz kötött (max. 40 fő)
Regisztrálni a bazilika.regisztracio@gmail.com e.mail címen lehet.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Szent István Bazilika eltekint a belépődíjtól a Bazilika világnapi programjain részt vevők számára.

11.00
Az első görög diaszpóra emlékei a mai pesti belvárosban, avagy hogyan vált Pest a török kiűzetése után virágzó kereskedelmi központtá? 

Szeretnéd megtudni

  • Hány náció kellett ahhoz, hogy a Lánchíd-projekt létrejöhessen?
  • Kinek a pénzéből épült fel a híd?
  • A XIX. században ki volt a legnagyobb mecénás az országban?
  • A Váci utca melyik mellékutcája volt magánkézben?
  • Kinek köszönhetjük a Városligetet?
  • Miért galamb a Galamb utca?
  • Kik voltak a Sinák, Nákók, Lykák, Borárosok, Harisok, Szacelláriak, Murátiak, Derrák, stb?

A válaszokat megtudhatod egy belvárosi séta keretében a Lánchídtól az Erzsébet téren és a József nádor téren át, végig a Váci utca északi szakaszán a Petőfi téri Görög templomig. Követjük az ókori görögök példáját, sétálva beszélgetünk, beszélgetve sétálunk, és közben a megmaradt klasszicista házak (és persze a meg nem maradottak hűlt helye) kirajzolja a XVIII-XIX. századi pesti görög kereskedők életrevaló és gazdag közösségét, családjait, terveit és csalódásait, és azt, hogyan járultak hozzá eme csodás város kialakulásához.

Találkozó:  A Magyar Tudományos Akadémia bejáratánál az V. kerületi Széchenyi (Roosevelt) téren
Időtartam:  3 óra
A sétát Bakirdzi Kalliopé, a második görög diaszpóra tagja vezeti.
Regisztráció: kalliopebakirdzi@gmail.com, max. 40 fő

11.00 és 15.00 óra
Metamorphoses pestiensis

VÁLTOZÁS: Szíves elnézésüket kérjük, de a vasárnapi séták elmaradnak. A jelentkezők új időpontot kaptak a Ház megtekintéséhez.

Gyémántpalota néven fogadja látogatóit Pest kereskedelmi negyedében az egykori Dorottya Palota , mely előzőleg Hauszmann Alajos átalakításával a Magyar Pénzváltó és Leszámítoló Banknak adott otthont , miután Wurm József vaskereskedő Pollack Mihály által a sóházak helyére épített klasszikus és Pest egyik legnagyobb és legimpozánsabb méretű házát megvették. Ami maradt: az érték.
Találkozó: a Dorottya Diamond Palace előtt (1051 Budapest, Dorottya u. 6.)   www.diamondpalace.hu
Az épületismertetés Időtartama: 45 perc
A vezetés: ingyenes
Regisztráció: csoportonként 10 fő

Belváros-Lipótváros- Ferencváros- Terézváros

12.00
Körösfői-Kriesch Aladár ( 1863 – 1920 ) emlékséta

A Gödöllői Művésztelep alapítójaként ismert mester műveit bemutató séta olyan közintézményekbe vezet, melyek a nagy állami megrendelések idején készültek. Körösfői Kriesch Aladár szecessziós falképei, freskói eltérnek az iskola képviselőinek számító Lotz Károly, Thán Mór művészi felfogásától. Az impozáns méretű faliképek műfajában egyéni hangot képviselnek. A mesternek a Nemzeti Szalon számára készített munkái az épülettel együtt megsemmisültek. Az életmű további elemei Gödöllőn, Erdélyben és Velencén láthatók.

Találkozó: 12.00 órakor  az Országzászlótól, a Parlament előtt (Budapest, V. kerület, Kossuth tér)
Útvonal: Országház (1904, Steindl): Főlépcsőház- kupolacsarnok – Vadászterem: 1902, Bölényvadászat (Attila megmenti Budát), Halászat a Balatonon a XV. században – Erzsébet tér:  ex- Nemzeti Szalon- Papnövelde u. 5-7. Egyetemi templom – Papnövelde (A Jó Pásztor üvegablak,  Róth Miksa) –  Budapest, IX. kerület Mester utca 56-58 sz. A régi Felső Kereskedelmi – ma Szent István Szakközépiskola főlépcsőháza falán: A gabonáshajó kirakodása, 1917 freskó – Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.: Zeneakadémia: A művészet forrása, falkép, 1907.
Közlekedés: 2-3  BKV-jegy
A sétát vezeti: K. Kriesch György, a művész unokája
Regisztráció: katigyuri87@gmail.com, max. 60 fő

Figyelem: az Országház épületébe kizárólag előzetes biztonsági átvizsgálás után lehet belépni, nagyobb méretű táskák és csomagok nem hozhatók be
További tájékoztató: www.parlament.hu
A Kossuth tér a forgalom elől le van zárva, csak gyalogosan közelíthető meg. A látogatás az Országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt akár közvetlenül a beléptetés előtt lemondható. A Országház látogatására az Országgyűlés Hivatala az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a séta résztvevői számára ingyenes belépést biztosít.
A Zeneakadémia szintén térítésmentes belépést nyújt a Világnap alkalmából.

Terézváros

zeneakademia_muzeum_hu

15.00 A SÉTA MEGTELT!
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – épületismertető séta

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába. A Vakok Intézetének országos alapjától megvásárolt telekre – a Gyár – Király és Kemnitzer utca által határolt területre – Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket kérték fel, hogy tervezzék meg az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épületét. Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának’. A kimagasló iparművészeti alkotás értékes elemei : Zielinski Szilárd vasbeton szerkezete, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói, a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei.
A Zeneakadémia, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.

Találkozó: 14.45  órakor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 8.)
Indulás: 15.00 órakor
Útvonal: a Zeneakadémia közönségforgalmi területei.
A séta időtartama: 45 perc
Az épületet bemutatja: Horváth Tímea, a Zeneakadémia helyi idegenvezetői
Regisztráció: max. 35 fő számára A SÉTA MEGTELT!

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épületének megtekintése térítésmentes.

Terézváros- Erzsébetváros

Kezdetben volt az Orczy-ház

A dunai hajóhídon keltek át Óbudáról a zsidó kereskedők, hogy portékáikat eladják az országos kirakodóvásáron. Pest városában nem telepedhettek le, így az Orczy-házban béreltek maguknak raktárt, üzlethelyiséget, lakást. E házban alakult ki pesti központjuk. A pesti zsidónegyed így az Újvásártér (ma Erzsébet tér) közelében induló Király utca tengelyében és az utcából nyíló keresztutcákból formálódott. Később a közeli városrészekben is letelepedtek a különböző társadalmi réteghez tartozó, különféle területekről érkező zsidó közösségek. Sétáink során a Teréz-, Erzsébet-, Józsefváros, Újpest területén keressük fel vallási és közösségi tereiket.

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
Zsidó közösségek és imahelyek a Teréz- és Erzsébetvárosban

Találkozó: 9.50 órakor a Kazinczy utcai zsinagóga főbejárata előtt (Budapest, VII. Kazinczy utca 29- 31.)
Útvonal: Kazinczy utca –  Király utca –  Vasvári Pál utca-  Kazinczy utca
Kazinczy u. 29- 31. ortodox  zsinagóga (1913, Löffler Sándor és Béla, Róth Miksa) és épületegyüttese: székház, óvoda, talmudiskola,konyha és mészárszék – Vasvári Pál utca 9. sz. egykor Kernstok Károly műterme (1895 Bauer E.)  imaház – 5. sz. (7-9. sz) a Budapesti Talmud Egylet zsinagógája (1887, Fellner Sándor), 1994 óta Sász Chevra Lubavicsi Zsinagóga és 1998 óta Pesti Jesiva (talmudi főiskola) – Kazinczy utca 16. Mikve és Wesselényi – Kazinczy utca sarka: Raj Rachel Noé kert cukrászdája
A Dessewffy utcai ortodox (1870) zsinagógába technikai okok miatt idén nem tudunk ellátogatni.
A séta időtartama:  2,5 óra
A sétát vezeti: Tarjáni Tímea idegenvezető
A vezetés: térítésmentes
A Kazinczy utcai és a Vasvári Pál utcai zsinagóga: 800 Ft/ fő
A VOX -kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő
Regisztráció: setaljvelem@gmail.com, max. 25 fő A SÉTA MEGTELT!

Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagógák fenntartását.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

Erzsébetváros

13.30
Kezdetben volt az Orczy-ház

A dunai hajóhídon keltek át Óbudáról a zsidó kereskedők, hogy portékáikat eladják az országos kirakodóvásáron. Pest városában nem telepedhettek le, így az Orczy-házban béreltek maguknak raktárt, üzlethelyiséget, lakást. E házban alakult ki pesti központjuk. A pesti zsidónegyed így az Újvásártér (ma Erzsébet tér) közelében induló Király utca tengelyében és az utcából nyíló keresztutcákból formálódott. Később a közeli városrészekben is letelepedtek a különböző társadalmi réteghez tartozó, különféle területekről érkező zsidó közösségek. Sétáink során a Teréz-, Erzsébet-, Józsefváros, Újpest területén keressük fel vallási és közösségi tereiket.

Zsinagóga háromszög – A SÉTA MEGTELT!

A séta indul: a Károly krt. és a Herzl Tivadar térről (Budapest, VII. kerület, Wesselényi u. sarok)
Útvonala: A Dohány utcai Nagy zsinagóga, neológ (1859, Ludwig Förster, Feszl Frigyes, Wechselmann Ignác) – (Magyar Zsidó Múzeum: Zsidó Vallási és Történeti Gyűjtemény) – a Wesselényi utca: Hősök temploma és árkádsor (1931, Vágó László és Faragó Ferenc) – Mártírtemető (kívülről) – Raoul Wallenberg emlékkert: Emanuel Alapítvány Holocaust Emlékműve (1990, Varga Imre) → Rumbach Sebestyén utcai (11–13. sz.) zsinagóga, status quo ante (1869-1872, Otto Wagner) (kívülről) – Kazinczy utcai  Ortodox nagyzsinagóga és székház (1913, Löffler Sándor és Béla)
Találkozó: 13.15 órakor a Károly krt. és a Herzl Tivadar térről (Wesselényi u. sarok)
A séta időtartama: min. 2, 5 óra
A sétát vezeti: Barnai Ildikó idegenvezető
A vezetés: térítésmentes
A séta regisztrációhoz kötött: max. 40 fő A SÉTA MEGTELT!

Az Idegenvezetők Világnapjának alkalmával a Zsinagógák ingyenes belépést kínálnak a sétára jelentkező csoportnak.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.
Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagógák fenntartását.

Erzsébetváros

12.30
Külső-Erzsébetváros- “Csikágó”

Kezdetben szántók voltak itt és kertek. Erre húzódott a „városvonal ’’- (vám-, és vesztegzárvonal), amely mentén épül majd ki a Rottenbiller utca, és amelyen kívülre tervezik 1880-ban az állatorvosképzés központját. Mert a közelben (a mai Rózsák terén) van az állatpiac, a vámvonal mentén hajtják az állatokat a kapuk, vágóhidak felé. E külvárosi területen áll Oetl Antal vasöntödéje és gépgyára, közvetlen mellé építik fel 1881-ben Steindl Imre tervei szerint a Magyar kir. Állatorvosi Tanintézetet. Az építészt kérik fel aztán a neogót Árpádházi  – Szt. Erzsébet-templom tervezéséhez is. Ki gondolta volna, hogy pár évtized múlva a beépítetlen területet felparcellázzák, és az állatorvosi kar köré – mellé 1896 és 1898 között palotákat, bérkaszárnyákat építenek? Ez lesz “Csikágó” városrész (Damjanich u– Aréna (Dózsa György) út – Csömöri (Thököly) út – Rottenbiller u.) tömbje. Itt épül fel az Országos Siketnémák Intézete, mely helyet ad a Bethlen téri zsinagógának; a közelben vásárol magának lakóházat, műhelyt Róth Miksa üvegfestő, mozaikművész…

Útvonal: Rózsák tere- Rottenbiller utca- István utca- Bethlen Gábor tér- Nefelejcs utca
Rózsák (Baromvásár, Szegényház ) tere: 6/7.sz: gr. Brunszvik Teréz emléktábla (1876 -1952: Orsz. Kisdedóvó Egyesület óvónőképző Intézete) – Árpádházi Szt. Erzsébet –templom (1901, Steindl Imre) – Péterffy S.u. kórház- 10.sz.Rózsák terei Istenszülő Oltalma görög k.tmpl, (1881, Czigler, ikonosztáz Roskovics) – Szent Erzsébet szobra (1931, Damkó József (1872-1955); (R. Törley M,: Angyal ’56 ) – Rottenbiller Lipót (18061870) – István u 2. sz. SZ I E Állatorvos-tudományi Kar, kollégium (1871 és 1881, Steindl Imre, az egyetem otthonai) , egykor Oetl-vasgyár – Bethlen Gábor tér. 2.sz. ex-Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézete (alapította Fochs Antal1874). Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Tanárképző Főiskola– most: McDaniel College – Bethlen téri zsinagóga (Baumhorn Lipót és Somogyi György, 1932) – 3.sz. Lakóház (Reiner Dezső, ekl, 1929). a főváros legnagyobb háború előtt épült bérháza, 1997-től a Közép-Európa Táncszínház – Nefelejcs utca 26.sz. (Petz Samu) 1911-től 1939-ig „Róth Miksa cs. és kir. Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”
A séta időtartama: min 3 óra
A sétát vezeti: Kleyer Éva idegenvezető
A séta: térítésmentes
A templom és a zsinagóga látogatási díja: 600 Ft/fő
A múzeumba belépő díj : 350 Ft/fő
A tárlatvezetés: térítésmentes – a kedvezmények az Idegenvezetők Világnapja alkalmából
A Vox-kihangosító készülék használati díja: 400 Ft/fő
Regisztráció: csikago.idvezvilagnap@gmail.com  max. 35 fő
Kérjük, adományokkal segítsék a templomok , zsinagógák fenntartását.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

11.00 és 14.00
Postapalota Erzsébetvárosban, 1939
Épületismertető séta és tárlatvezetés az állandó kiállításban

A Bélyegmúzeum 1930-ban nyitotta meg kapuit a Posta Vezérigazgatóság Krisztina körúti palotájának nyolcadik emeletén. Helyszűke miatt a gyűjtemény 1939-ben átköltözött az erzsébetvárosi Rimanóczy Gyula tervezte postaépületbe, mely az első modern kori műemléképület hazánkban. A Zsolnay gyárban egyedi megrendelésre készítették a múzeum lépcsőházát és márványtermét díszítő mustár színű csempéket, domborműveket, melyek a perforált bélyegeket, és a bélyeg előtti postabélyegzők lenyomatát idézik. A könyvtárhoz hasonló nagy teremben hőtől, fénytől, párától védve sorakoznak a bélyegek, köztük filatélia világsztárok. A kiállított bélyegeken keresztül bejárhatjuk Magyarország tájait, Budapest látványosságait, megismerhetjük a Világörökségi színhelyeinket, Hungaricumainkat, a Nobel-díjas tudósainkat, az opera és operett világunk jeles alakjait, találkozhatunk a Magyar Posta által évről évre kibocsátott, neves bélyeggrafikusaink munkáival

Találkozó: a Bélyegmúzeum  előtt, (1074 Budapest, Hársfa u. 47., az Erzsébet körútról nyíló Dob utca és a Hársfa utca sarkán)
Világegyetem – bélyegtörténelem c. állandó kiállítás – tárlatvezetés épületismertető sétával és a bélyegritkaságok bemutatásával.
A tárlatot vezeti: Zombor Zoltán, a Bélyegmúzeum muzeológusa
A vezetés időtartama: 1-1,5 óra
Belépő díjwww.belyegmuzeum.hu
Regisztráció: zombor.zoltan@belyegmuzeum.hu, max  15 fő

Józsefváros

Kezdetben volt az Orczy-ház…

A dunai hajóhídon keltek át Óbudáról a zsidó kereskedők, hogy portékáikat eladják az országos kirakodóvásáron. Pest városában nem telepedhettek le, így az Orczy-házban béreltek maguknak raktárt, üzlethelyiséget, lakást. E házban alakult ki pesti központjuk. A pesti zsidónegyed így az Újvásártér (ma Erzsébet tér) közelében induló Király utca tengelyében és az utcából nyíló keresztutcákból formálódott. Később a közeli városrészekben is letelepedtek a különböző társadalmi réteghez tartozó, különféle területekről érkező zsidó közösségek. Sétáink során a Teréz-, Erzsébet-, Józsefváros, Újpest területén keressük fel vallási és közösségi tereiket.

11.00

glaserjakab_logo

TTIlogoZsidó közösségek és imahelyek a Józsefvárosban

A 19. század közepe táján Óbudáról és a keleti országokból, Galícia felől érkező zsidók telepedtek le a Józsefvárosban. A jobb módúak a Mágnásnegyedben vásároltak maguknak házhelyet. A Régi Képviselőház közelében épült 1877-ben az Országos Rabbiképző és Tanítóképző Intézet, melyben saját imaterem létesült az intézmény növendékeinek, oktatóinak. A szegény sorsú orosz, lengyel (galíciai), részint haszid hagyományokat őrző zsidók a Józsefvárosi pályaudvar (1867) közelében lévő Baromvásár (1874-től Teleki László) tér körzetében telepedtek meg. A környező utcákban alakították ki imaházaikat, vallási egyesületeiket, zsinagógájukat. A sétánkon meglátogatjuk a Rabbiképző Egyetemet, a Nagy Fuvaros utcai zsinagógát, és a Teleki téri csortkovi lakásimaházat, stibelt. A Magdolna negyed városfejlesztési projekt eredményeit is megtekintjük.

Találkozó: Budapest, VIII. Gutenberg téri játszótér
Útvonal: Országos Rabbiképző (1877, Kolbenmeyer, Freund) www.rabbi.hu és  www.or-zse.huRákóczi tér: Vásárcsarnok (1894) és a 4-es metró új állomása (2014, Dévényi Tamás, építészeti kialakítás, Rákóczi birtokainak nevei) – Víg utca – Bérkocsis utca – Nagy Fuvaros utca 4.sz, (1922, Freund Dezső) kaszinóból zsinagóga, 3/b. Kaufmann–ház, botlatókövek – Mátyás tér és házai:  4. „Magda-udvar” (1912, Löffler-testvérek) – Mátyás tér 14. lkh (1905) Mándy Iván (1918–1995) egykori lakása-: 15. sz. Kesztyűgyár Közösségi Ház (2008 óta) – Bauer Sándor utca (szobor) – Népszínház utca 46. sz.  „Kis Varsó ’’ emléktábla – a Teleki László tér: mai arculata (2014-től felújított házai) és 1944. emlékei –  Teleki tér 1-2. (1913, art deco, Fejér- Dános) egykor zsidó imaház, a Pressburger fivérek lakóhelye, Teleki tér 5, 6. (1897) – 7. lkh  (1889) szecessziós házai – Teleki tér 8. (Kaiser Mihály korcsmája, Antiszemita Párt –  10. 1944 őszén Nyilaspárt háza ,A Teleki téri piac, Tangó, (emléke: Bereményi Géza 1988as  Eldorádó c. filmje a zsibvásárról); a Munkaszolgálatosok emlékműve (2016, Dan Reisinger) a Józsefvárosi pályaudvar körzetében – 22. sz. Teleki téri Stiebel és a Gláser Jakab Emlékalapítvány (2010 óta)
A séta időtartama: kb. 3 óra
A sétát vezeti:  Bátki János idegenvezető
A sétán a vezetés:  térítésmentes
Regisztrálni , max. 35 fő
RabbiképzőA Teleki téri Stiebel és a Nagyfuvaros utcai zsinagóga látogatása:  7000 Ft/ csoport
Kérjük, adományokkal segítsék a zsinagógák fenntartását.
A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel lépjenek.

A Városliget kapuja ●  Hősök tere (1932)

2001. óta Nemzeti Emlékhely

10.00 – A SÉTA MEGTELT!
A tér, ami lezárta az Andrássy utat, későbbi nevén Hősök tere
Schikedanz Albert – Herczog Fülöp – Zala György alkotása

A Városliget adott otthont a honfoglalás ezredik évfordulójára megrendezett ünnepségsorozatnak. Az 1896. május 2-án megnyitott kiállítást öt kapun keresztül közelíthette meg a közönség. A főkaput az Andrássy út felől emelték. Diadalívszerű építmény alatt egy hídon át lehetett a kiállítás hatalmas (520 ezer négyzetméter) területére jutni. A díszkapu előtti térségben a Gloriette-kútház állt, ennek jobb oldalán a frissen avatott Műcsarnok. Az új épülettel szemben felállították a Rotundát, benne a budapesti millenniumi kiállítás egyik legfőbb attrakciójának számító Feszty-körképet a honfoglalásról. Az Andrássy út végi teresedés csak 1932-ben kapta a mai Hősök tere nevét. Addigra ligetes jellegét elvesztette, folyamatosan formálódott. Mai arculata mint az Andrássy út történelmi környezete  2002 óta a Világörökség része.

Indulás: Hősök tere (Mexikói út- Vörösmarty tér) Millenneumi Földalatti megállója
A séta útvonala: ami volt, de már nem látható: Zsigmondy Vilmos ártézi kútja (1878) és a Gloriette-kútház (1884, Ybl Miklós) – 1896. 05.02 -10.31.: az Ezredéves Országos kiállítás – a Millenniumi ünnepségek díszkapuja-(Frommer Lajos,  Neuschloss Ödön és Marcell) – A Szépművészeti Múzeum (1900-1906, Schickedanz és Herzog) helyén a Rotunda: Feszty Árpád A magyarok bejövetele c. körképe — ami elkészült: a Műcsarnok (1896 ; Schickedanz, pyrogránit, mozaik: Haranghy, 1941; Deák-Ébner L.freskója). Az 1896-os díszes főkapu helyén: a Millenniumi oszlop és szoborcsoportja (1897-1928), Zala György – 1929. május 29. a hősök emlékünnepén avatás: Hősök Emlékköve  (Budakalászról, irredenta; cserék, utolsó újraavatás: 2001.aug.18.) – 1932 óta Hősök tere elnevezés – ünnepségek: 1937. Szent István – kettős év – 1938 . Eucharisztikus Világkongresszus – A Hősök tere mint politikai történések színhelye – II.János Pál pápa – emléktábla (1991.évi szentmise)
A séta időtartama: kb. 1,5 óra
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető
Regisztráció:  max. 25 fő – A SÉTA MEGTELT!

Városliget

Zoo11.00
A Fővárosi Állat- és Növénykert épített öröksége és turisztikai látnivalói

Az Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország leglátogatottabb közművelődési intézménye: tavaly összesen 1,1 millió fő kereste fel. A világ egyik legrégebbi állatkertjeként gazdag építészeti öröksége olyan sajátos hangulatot teremt, amely más állatkertekkel összehasonlítva is különlegessé teszi. A Szkalnitzky Antal, ifj. Koch Henrik, Neuschloss Kornél, Kós Károly, és Zrumeczky Dezső által tervezett állatházak a “boldog békeidők” világát elevenítik fel, s közben mai szemmel is korszerű férőhelyet kínálnak az itt gondozott állat- és növényritkaságoknak. A séta során egyrészt a műemléki örökséggel, másrészt néhány különleges, ritka, más állatkertekben csak elvétve látható állattal ismerkedünk meg, és természetesen szó esik majd a kert fejlesztése nyomán az elkövetkező években várható új turisztikai lehetőségekről is.
Találkozó: 10.45 órakor az Elefántos Főkapun belüli főtérről (Budapest, XIV. Állatkerti krt. 6-12.)          Í
Vezeti: Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője
Időtartam: 1,5 – 2 óra
A vezetés: A Fővárosi Állat-és Növénykert az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a kb. 2  órás sétára nem számítja fel a csoportvezetés díját, a csoportnak a belépőjegy árából 20 %-os kedvezményt nyújt
A belépő díjak:  felnőtteknek  2000 Ft/fődiákoknak (érvényes diákigazolvánnyal) 1400 Ft/fő, gyermekeknek pedig (14 év alatt) 1300 Ft/fő
A vezetés után, aki szeretne, a zárásig (16 óráig)  maradhat a Fővárosi  Állat-és Növénykertben.
Jelentkezni a helyszínen lehet a Főkapunál a rendezvény hostesseinél, akik segítenek megvásárolni a belépéshez a csoportos jegyet, max. 25 fő/ csoport

Istvánmező

12.00 és 14.00
A Stefánia Palota 120 éve

Az 1895. május 19-én a Vasárnapi Újságban megjelent hír szerint „Egy vidám,derült külsejű új épület emelkedik a városligetben, a Stefánia-útnak az István út és a Csömöri-út közti részén:… ez a Park-klub egész Európában egyedüli a maga nemében a főúri és általában az előkelő társaság nyári kaszinója, amilyen csak egy pár angol klubnak van.” Az úri kaszinót Meinig Artúr tervezte báró Atzél Béla kezdeményezésére, aki gr. Széchenyi István
Pesti Casino egyesületéhez hasonló klubot szeretett volna létrehozni. A kívül-belül műgonddal kialakított palota királyi személyek és a társadalom legfelső körének, a politikai elitnek a találkozó helye lett.

Találkozó: 15 perccel a vezetés időpontja előtt a Stefánia-Palota – Honvéd Kulturális Központ előterében, az új épület (üvegépület)  jegypénztára előtti részen (Bp. XIV. Stefánia út 34-36.)
Útvonal: a park (időjárástól függően) és a palota közönségterei: aula-emeleti galéria-télikert-földszinti és emeleti oválterem- emeleti oldalterem- Stefánia Galéria.
A séta időtartama: 60 perc
Az épületet bemutatják: Horváth Ildikó és Asbóth – Györkös Mónika a Stefánia Palota munkatársai
Regisztrációhorvath. ildiko@hm.gov.hu csoportonként max. 30 fő
Jelentkezési határidő: 2017. február 21. keddig
A Stefánia Palota 2017. évi programjairól a bphkk.hu honlapon  lehet érdeklődni.

Kőbánya

11.15
Séta Kőbányán

Kőbánya régi városmagját ismerjük meg a dűlőútból kialakult Kápolna utca és az Óhegy utca tengelyére fűzött sétánk során. A Csősztoronyba most, télvíz idején nem kapaszkodunk fel. Csak elképzeljük, milyen lehetett a XVIII. században a szőlőkkel beültetett Óhegy és Újhegy a legelő állatok és földjüket művelők, a kőbányák, présházak és nyári lakok látványával. Elzarándokolunk a fogadalmi kápolnához, amelyet az 1738-as pestisjárványtól való megmenekülés emlékére Conti Antal és neje emelt hálából. Felkeressük a Kőbányán megtelepedett, Szent László királyunk oltalmába emelt lengyelek templomát. Meglátogatjuk az idén 500 évre visszatekintő, a reformáció jegyében fogant egyházak kőbányai közösségeit. Végül a kőbányai zsidó hitközösség egykori zsinagógáját tekintjük meg új funkciójában. Szót ejtünk kőbánya pincerendszerére épülő sörgyártásának a történetéről, a Dréher-családról és még sok minden másról….

Indulás: 11.15 órakor a Bp. X. Kápolna téri 95-ös buszmegállótól
Megközelíthető: a Budapest, XIV. Puskás Ferenc Stadion M2 megállóból induló 95-ös busszal a 7.megálló
Útvonal: Ihász utca – Gergely utca – Kőér utca – Kápolna tér – Óhegy utca – Kápolna utca – Csajkovszkij (ex-Dréher kastély) park –  Martinovics tér – Román utca – Cserkesz utca
Ihász u.15. Kőbányai ref.templom (1900, Schodits Lajos; Rieger – orgona, Thék Endre bútorzata) Gergely utca- Kőér utca 5.  Lampart Vegyipari Gépgyár Zrt. –  Kápolna tér: Segítő Szűz Mária- Conti- kápolna (1739-1740, Conti Lipót, kegykép) g.kat. – Óhegy utca 11: Mindenkor Segítő Szűz Mária templom (1900, Árkay Aladár) – Szent II. János-Pál pápa- ereklye;  Martinovics tér 12.: Tűzoltó (katasztrófavédelmi) Múzeum – Martinovics tér 2. Torockó vendéglő 1906 óta- 4/A.: Schöntheil Richard műépítész háza (1911) – Kápolna utca 14: Evangelikus templom (1931, Frecska János, özv. Klekner Lné bútorgyára, ; 1990, Hegyi Péter) –  Román utca- Cserkesz utca 7-9. : neológ zsinagóga (1911, Schöntheil R. ; Sorg Antal)  az 1960-as évekig Hitközségi székház és lakóház, 1991. újjáépítés:  Evangéliumi Pünkösdi Közösség Sion Gyülekezete és Az Emberbarát Alapítvány

A séta időtartama:  2 óra
A sétát vezeti: Lakatos Mihály, magyar-történelem tanár
Regisztráció: 20 fő

Budapest XVIII. kerülete, a főváros légi kapuja
10.00

Pestszentlőrinc Ferihegy városrészének névadója Mayerffy Xavér Ferenc serfőzőmester, szőlész volt. Dombra futtatott szőlőbirtoka idővel helyet adott a magyar repülésnek. Az egykori birtokon épült fel ifj. Dávid Károly tervei alapján a Ferihegyi repülőtér, az 1-es terminál, mely később a 2-es terminállal bővült. A légi utasokat 2011. óta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér fogadja. A világhírű zeneszerző születése 200.évfordulójának tiszteletére történt a névváltoztatás. Reptérlátogató buszos túránk során a reptér 1500 hektárnyi területét fedezzük fel. Az utasok elől elzárt, a légiforgalmat kiszolgáló terekbe lépünk. A túra végén megtekinthetjük az Aeroparkot, a Ferihegyi Repülőmúzeumot.

Útvonalwww.repterlatogatas.hu
A túrát vezetik: a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai
A túra időtartama: 3 óra
A csoportos részvételi díj
: https://www.repterlatogatas.hu/arak/

Biztonsági okok miatt kérjük, hogy a jelentkezésnél adja meg adatait, amit a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft–nek küldünk át a program előtt 5 nappal. Kérjük, azt az okmányt hozzák magukkal, amivel jelentkeztek a túrára. Az adatokat csak a leadásig őrizzük meg, nem tartjuk meg nyilvántartásunkban.

Regisztráció: 2017. február 21-ig lehet max.: 28 fő számára

A találkozópont  megközelítése: a Kőbánya-Kispestről induló 200E jelű autóbusszal a végállomásig, a 2-es terminálig kell utazni, majd a 2B terminál sarkánál induló, táblával jelzett járdán végigsétálva érhető el a bejárat.
Autóval: a 2-es terminál felé vezető bekötőúton a felüljárót elhagyva a “Holiday Parking Lite” táblát követve, balra kanyarodva lehet eljutni a bejárathoz.
Parkolás: A parkolás a Holiday Parking Lite területén belül, maximum 2 óra időtartamra, a múzeum belépőjegy megváltása esetén, ingyenesen lehetséges. Ezen felül minden megkezdett óra díja 500Ft, melyet a múzeum kapuja mellett található parkolóautomatában van lehetőség kifizetni. Az aszfaltozott bekötőúton megállni TILOS!

A változtatás jogát fenntartjuk.

A szövegben előforduló helyesírási hibákért elnézésüket kérjük.

Szeretettel várjuk Önöket sétáinkra idén is a Világnapunk alkalmával.
Legyenek a Vendégeink! Ismerjük meg közösen Nagybudapestet!

Az Idegenvezetők Világnapja sétáinak tervezője, felelős szerkesztője: Medzay Anikó a BKIK Idegenvezető Továbbképző Központ vezetője.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink