Az online pénztárgép bevezetésének köszönhetően tisztul a taxis piac

Még vidéki személyfuvarozók is érkeztek Budapestre az I. Taxi Expóra. Tankó Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) ipari tagozatának megnyitójában elmondta, hogy külföldi példákat is figyelembe véve hozták létre a rendezvényt, amelynek fő célja a tapasztalatcsere.

“Az elmúlt huszonöt évben nagyon sok minden változott meg a taxisok életében – mondta Tankó Zoltán. – Az utasok számára a legfontosabb, hogy taxik pontosan érkezzenek, tiszták legyenek és a sofőrökkel is könnyű legyen a kommunikáció. Nagyon fontos, hogy bővítsük a párbeszédet és ismerjük meg a taxisok véleményét, s ezeket használjuk fel a jövőben.”

Taxi Expo kép2

A taxisok számára a legnagyobb változás az elmúlt években az volt, hogy az online pénztárgépek használatát kiterjesztették rájuk is.

“Az embernek az volt az érzése, hogy a taxis szervezetek abban bíztak, hogy majdcsak elmúlik valahogy az online pénztárgépek bevezetése, de nem ez történt, hiszen tavaly decemberben nagyon sok ilyet helyeztek üzembe – mondta Mizsányi Attila a NAV Ellenőrzési Főosztályának vezetője. – Nem volt könnyű, de megugrottuk ezt a feladatot, vagyis megfeleltünk a törvényi előírásoknak. Nyilván mindenki panaszkodott a bevezetéskor, de végül megcsinálták.”

Az adóhatóság munkatársa kitért a bevezetéssel kapcsolatos problémákra is. Az egyik legkomolyabb aggály a GPS koordinátákkal volt kapcsolatos, hiszen a taxisok adott esetben magán célra is használják a járműveket, amelyek mozgása az online pénztárgépeken keresztül ellenőrizhető. Ugyanakkor Mizsányi Attila elárulta, hogy a pénztárgép nem küld folyamatosan jeleket, csak 15 percenként naplózza a koordinátákat. Problémaként említette, hogy a vállalkozók és a társaságok nem vették fel a kapcsolatot a pénztárgépek gyártóival, így nem tudták a felhasználók igényeihez igazítani a szolgáltatásokat, vagyis nem lettek speciális taxis pénztárgépek, ugyanakkor a vállalkozók megoldották az esetleges problémákat. Emellett szóba került a számlaadási kötelezettség, illetve azt, hogy mikor lehet nyugtát adni, illetve az ellenőrzések folyamatáról is.

Taxi Expo kép3

“Hetvenkét százalék esetében mindent rendben találtak a kollégáim a vizsgálatok során. A legtöbb problémát a számlaadási kötelezettség elmulasztása jelentette. A vállalkozók többsége szokott nyugtát, vagy számlát adni, még akkor is, ha esetleg azt mondja, hogy nem. Azt nem értem, hogy miért nem ad nyugtát a KATÁ-s vállalkozó, hiszen neki ettől nem lesz több az adója, ellenben ha nem ad, akkor megbüntetik.”

Mizsányi Attila egyszerű kérdést kapott az egyik résztvevő taxistól: mi szükség volt a pénztárgép bevezetésére?

“A taxisok a dinamikusan fejlődő magyar turizmus kirakatát jelentik – válaszolta a NAV főosztály vezetője. – Nem engedheti meg magának az állam, hogy a kirakatában rendetlenség legyen. A piac tisztább működése felé tettünk egy nagy lépést.”

Forrás: Blogstar
https://aktualis.blogstar.hu/2017/11/14/az-online-penztargep-bevezetesenek-koszonhetoen-tisztul-a-taxis-piac/44768/

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink