Budapesti Vállalkozói Napok – beszámoló

A Kereskedelmi Tagozat 2017. november 15-én tartotta gazdag programját a Budapesti Vállalkozói Napok alkalmából.

Délelőtt a kereskedelemé, délután a turizmusé volt a főszerep.

Európai egység? 42 ország, 42 szám, egy térkép. Európa országai között nyolcvanszoros a vásárlóerő különbség; a sort Liechtenstein nyitja, az európai kontinens átlagához képest 460,9 %-kal, Ukrajna zárja 5,9 %-kal.  Magyarország a 32-ik a maga 40,6 %-ával. Hazánkon belül szintén nagy a szórás. Budapest vezet az országos átlag 125,5 %-ával, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye a sereghajtó 74,8 %-kal. Márpedig a vásárlóerő a kiskereskedelem motorja! Kozák Ákos PhD előadásából még számtalan érdekesség kiderült a kereskedelem trendjeiről.

DSCF0865

Bevásárló utcák segítése, események koordinálása, közös marketing, közös lobbi, szakmai tudás megosztása, új összefogások létrejöttének támogatása, kibérelem – ezek a BKIK BUM Nonprofit Kft bevásárló utca menedzserének, Király Gabriella előadásának kulcsszavai. Az elmúlt 4 évben több mint 150 eseményen közreműködött a BUM, amely 10 bevásárló és tematikus utcát segít. Múlt évben együttműködési megállapodást kötöttek a CSAPI-val, így tulajdonképpen további 14 piac és bevásárlóközpont került a látókörükbe. Közel 250 idegenvezetéses sétájukon a látogatók nemcsak az adott bevásárló, ill. tematikus utca kulturális és történeti örökségével, de napjaink vállalkozásaival is megismerkedhettek.

DSCF0877

A délután idegenvezetéssel kezdődött, Lengyel Vera idegenvezető vezetésével. Szerb vendégeink megismerkedhettek a Tabán, azaz a Rácváros egykori emlékeivel, pl. az 1865-ben állított kereszttel, amely az 1930-ban lebontott tabáni Kereszt téren állt.

DSCF0916

Megtudtuk többek között, hogy a Dózsa György téren állt Mátyás Király vadász háza, amelyből egyetlen gránit oszlop maradt meg. A verőfényes napsütésben tett séta végén a BKIK 177. születésnapja tiszteletére közel 50 lufi szállt a magasba.

IMG_6386

IMG_6379

A délután az ország szomszédolás a Duna mentén jegyében telt Bornemisza Miklós, Turizmus, Vendéglátás Osztály elnöke vezetésével.

IMG_7679

A hajózási szekción az összefogás és egy esetleges közös vállalat alapítása merült fel.

Hajózni márpedig kell, különösen ha Európa meghatározó folyója, a Duna köt össze  10 országot és 4 fővárost – derült ki Jung Csaba prezentációjából.  Hogyan lehet a Római Birodalom védelmét szolgáló, a császárkorban létesített szárazföldi határvonal, a limes, mely Magyarországon 417 km hosszan, a Duna mentén fut, turisztikai attrakció, eladható termék? Erről beszélt Hirschberg Attila, a Magyar Limes Szövetség elnöke. Dr. Rubovszky Andrástól, a Széchenyi Társaság főtitkárától megtudhattuk, hogy az Oszmán Birodalomtól függetlenedett új állam, Szerbia első fejedelmének, Obrenović Milánnak első magyar vendége gróf Széchenyi István volt. Együttműködésüknek köszönhető az Alduna szabályozása, ami a hajózást legalább évi 150 napra biztonságossá tette. A Vaskapunál, az ennek emlékére épített Széchenyi emléktábla a Vaskapu erőmű megépítésével 30 méterrel a vízszint alá került.

Szerbia, Oto Kismarton úr moderálásában két régióval is bemutatkozott. Ljubomir Sujeranovic a „Hajózás a Duna történelmén át” című 3 napos, a Vaskapu természetvédelmi területen vezetett hajós és buszos idegenforgalmi programajánlatukat mutatta be.

20171115_160744

Vladimir Zivanovic, a Zlatibori turisztikai Szervezet igazgatója és kolléganője a zlatibori turisztikai régió lehetőségeiről beszélt. E régió minden évszakban más-más élményt tartogat a turistáknak, számtalan természeti látnivalóval.

20171115_162602

Az eredményes és változatos nap a Vajdasági Kamara és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodásának aláírásával zárult. A megállapodás kiemelt területei a turizmus és a települési infrastruktúra fejlesztés, valamint az EU előcsatlakozási rendszer jó gyakorlatában való közreműködés. Szerb részről Bosko Vucurevic, a VGK elnöke, magyar részről Krisán László a BKIK elnöke volt az aláíró. Az eseményen részt vett Rade Drobac, a Szerb Köztársaság magyarországi Nagykövete.

IMG_6442

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink