Turisztikai hírlevél

A világ legkedveltebb turistacélpontjai 2011

A világ turistái körében 2011. évben a leglátogatottabb ország továbbra is Franciaország volt. A 2. legnépszerűbb országnak az Egyesült Államok bizonyult, ahol különösen New York, az ország legnépesebb városa; a természeti kincsek (Grand Canyon, Yellowstone); Las Vegas, a kaszinók földje; valamint Los Angeles, a világ filmiparának nagyágyúja vonzotta a turistákat. A világ 3. legkedveltebb országa meglepetésre Kína lett, a turizmus tavaly már a kínai GDP több mint 4 százalékát adta. A leglátogatottabb kínai turistacélpontnak a Nagy Fal, a főváros Peking, valamint a Hszianban található terrakotta hadsereg számított.

A világ legforgalmasabb repülőterei

Az Airline Business tekintélyes légiközlekedési szakmai folyóirat közzétette a világ 150 legforgalmasabb repülőterének elmúlt évi összesítő forgalmi adatait. A hivatalos statisztikák alapján a világ legforgalmasabb repülőtere 2011-ben is – immár 14 év óta folyamatosan – az amerikai Hartsfield-Jackson Atlanta Airport lett 92 millió regisztrált utassal. A második helyen a kínai főváros, Peking légikikötője végzett 78 millió utassal, míg a harmadik London Heathrow repülőtér lett 67 millió utassal. Az első tíz legforgalmasabb repülőtér további sorrendje: Chicago, Tokió, Los Angeles, Párizs, Dallas, Frankfurt és Hong Kong. Európában a London Heathrow mögött a legforgalmasabb repülőterek sorrendje: Párizs CDG, Frankfurt, Madrid Barajas, Amszterdam Schipol. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a forgalmi adatok alapján világviszonylatban a 144. helyezést érte el, Európában a 38.

A világ legnépszerűbb múzeumai

2011.évben a látogatók száma alapján ezek voltak a világ legnépszerűbb múzeumai:

1.1 Louvre / Párizs                                               8,9 millió fő/év
1.2 Metropolitan Múzeum / New York               6,-
1.2 British Museum / London                             5,8
1.4 National Gallery / London                            5,2
1.5 Tate Modern / London                                  4,8

A szupergazdagok kedvenc városai

A Citi Bank és a londoni Knight Frank ingatlancég felmérést végzett a minimum 25 millió dollár vagyonnal rendelkező szupergazdagok körében arról, hogy melyik a kedvenc városuk. A kiválasztáshoz megadott legfontosabb szempont a gazdasági környezet, életminőség, politikai hatalom, tudás és befolyás volt. A gazdagok által megnevezett kedvenc városok Top 10 listája így alakult: 1. London, 2. New York, 3. Hong Kong, 4. Párizs, 5. Szingapúr, 6. Miami, 7. Genf, 8. Sanghaj, 9. Peking, 10. Berlin.

A világ legdrágább városai

Az amerikai Mercer tanácsadó cég idén is összeállította listáját a világ legdrágább városairól. Tanulmányukban 5 kontinens 214 városát vizsgálják, 200 különféle termék és szolgáltatás árait veszik figyelembe. A bázis város New York, minden más város árait ehhez viszonyítják. A legújabb rangsort változatlanul Tokió vezeti, de Európa nagyvárosai a tavaly évhez képest hátrébb vándoroltak, azaz olcsóbbak lettek. A világ Top 10 legdrágább városa: Tokió, Luanda (Angola), Osaka, Moszkva, Genf, Zürich, Szingapúr, Ndzsamena (Csád), Hongkong és Nagoya. A világ  legolcsóbb városa idén is Karacsi (Pakisztán) lett.

A világ legdrágább ingatlanárai

Ugyancsak a Citi Bank és a londoni Knight Frank ingatlancég készített felmérést arról, hogy az ingatlanok ára hol a legmagasabb. Talán nem meglepetés, hogy a világ legdrágább helye Monaco, ahol 1 m2 ingatlan ára átlagosan 54 ezer dollár, vagyis 1 millió dollárért még 20 m2-es földdarabkát sem kapnánk! A világ legdrágább helyeinek a listája a következő lett: 1. Monaco, 2. Cap Ferrat (Franciaország), 3. London (Nagy-Britannia), 4. Hong Kong házak (Kína), 5. Courcheval (Franciaország), 6. St. Moritz (Svájc), 7. Gstaad (Svájc), 8. St. Tropez (Franciaország), 9. Genf (Svájc), 10. Hong Kong lakások (Kína).

Európa legkedveltebb úti céljai

A brüsszeli székhelyű European Consumers Choice független szervezet 2012-ben is megválasztotta Európa legkedveltebb úti céljait. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat éves idegenforgalmi adatai és egy szakmai zsűri előzetes ajánlása után 20 város közül 3 hétig tartó internetes szavazás döntötte el a „Legjobb Európai desztináció” rangsort, mely így alakult: 1. Porto, 2. Bécs, 3. Dubrovnik, 4. Prága, 5. Brüsszel, 6. Berlin, 7. Budapest, 8. Lisszabon, 9. Firenze, 10. Edinburgh. Emlékeztetőül 2011-ben Koppenhága, 2010-ben Lisszabon végzett az 1. helyen.

Budapest a legolcsóbb partiváros Európában

A világ legnagyobb utazási portálja, a TripAdvisor felmérést készített a világ nagyobb városairól azt vizsgálva, hogy hol mennyiért lehet eltölteni egy görbe estét. Azt hasonlították össze, hogy az egyes helyeken átlagosan mennyibe kerül két főnek összesen: egy éjszakai szállás négycsillagos hotelben, egy kétfogásos vacsora, egy-egy koktél, egy üveg bor, valamint egy négymérföldes (6,5 km) út a hotelig taxival. A görbe este kiadásait tekintve a legdrágább város London lett (330 font / kb. 120 ezer Ft), a második pedig Oslo (320 font / kb. 116 ezer Ft). A tavalyi legköltségesebb Párizs most a 4. helyen végzett. Európa legolcsóbb partivárosa Budapest lett: a TripAdvisor szerint nálunk a külföldiek 123 fontból, azaz kb. 45 ezer forintból juthatnak egy jó éjszakához.

Díjazták Európa legjobb repülőtereit

Az Európai Repülőterek Szervezete, a 46 európai országban több mint 400 tagot számláló ACI Europe idén 8. alkalommal osztotta ki a legjobb repülőtereknek járó „Best Airport Award” díjakat. A rangsorolásnál többek között olyan belső tevékenységeket ismertek el, mint az ügyfélszolgálat, kiskereskedelem, biztonsági szolgálat. A repülőterek éves utasszáma alapján 4 kategóriát alakítottak ki, egy 5. díjjal pedig a repülőtéri környezet megóvásáért tett erőfeszítéseket díjazták. Az idei győztesek:

1, kategória / 1-5 millió utas:  London City Airport
2, kategória / 5-10 millió utas:           Edinburgh Airport
3, kategória / 10-25 millió utas:         Hamburg Airport
4, kategória / 25 millió feletti utas:   Amsterdam Airport Schipol  (a 2009-es és 2011-es év nyertese)
5, kategória / Eco-Innovation:          Manchaster Airport

Tokio a világ gasztronómiai fővárosa

Tovább növelve előnyét Párizzsal szemben, Tokió megőrizte a legjobb éttermek fővárosa státuszát: a 2012-es világhírű Michelin-kalauzban 16 – a tavalyinál kettővel több – háromcsillagos tokiói étterem szerepel, míg a francia fővárosban 10 étterem rendelkezik a legmagasabb besorolással. Ezen kívül Japán elhódította Franciaországtól a legtöbb háromcsillagos étterem hazája címet is: összesen 32 étterem kapta meg a legmagasabb kitüntetést a távol-keleti szigetországban, míg a gasztronómia hazájának számító Franciaországban mindössze 25. Tokióban 160 ezer étterem működik, míg Párizsban 15 ezer, Franciaországban pedig összesen 200 ezer.

Top 20 szállodai lista

A hotel.info online szállodafoglalási szolgáltató az oldalán foglaló vendégek értékelése alapján összeállította a Top 20-as szállodai listát. A vendégek a szállodából való távozásuk után pontrendszer segítségével értékelik a webhelyen keresztül foglalt szállodákat. A végső értékelés végül a szoba minőségére, a személyzet kedvességére, a tisztaságra, a zajra, az ár-érték arányra, valamint a reggelire/gasztronómiai szolgáltatásokra adott pontszámokat összesítve jött létre. A nemzetközi összehasonlításban a varsói és a tokiói szállodák kapták a vendégektől a legmagasabb pontszámot. Javult a budapesti szállodák megítélése, a magyar főváros a 10. helyezést érte el. Róma, Párizs és London csak a 20-as lista végére került.

A világ legkedveltebb konferencia-helyszínei

A Nemzetközi Konferenciák Szövetsége (ICCA) közzétette 2011. évi statisztikai összefoglalóját a világ legkedveltebb konferencia-helyszíneiről, a szervezet kritériumainak megfelelő nemzetközi rendezvények száma alapján. Az ICCA ranglistáján tavaly Bécs lett az aranyérmes, a második helyen Párizs, míg a harmadik helyen Barcelona végzett. Budapest a 11. helyezést érte el. Magyarországon 2011-ben 602 nemzetközi konferenciát rendeztek 125 ezer résztvevővel, ebből 108 konferencia felelt meg a szervezet kritériumainak, azaz a ranglista feltételeinek.

A világ legutáltabb repülőtere

A párizsi Roissy-Charles de Gaulle-t választotta a világ legutáltabb repülőterének a CNN utazási honlapja, a CNNGO.com. Az utasok kommentárjai és negatív élményei alapján készített szégyenlista 2. helyére a Los Angeles-i nemzetközi repülőtér került, 3. helyre a londoni Heathrow. A párizsi repülőteret a házsártos személyzet, a kifogásolható higiéniás körülmények, a beszállókapuknál tapasztalt információhiány, a közepes színvonalú éttermek és kávézók, a repülőtér kopottas jellege, valamint a megfizethetetlen parkolási költségek miatt marasztalta el az utazóközönség. A CNNGO összeállította a legkedveltebb repülőterek listáját is, amelyet ázsiai városok vezetnek: Hongkong, Szöul és Szingapúr.

Európa legpontosabb légitársasága

Az Európai Légitársaságok Szövetségének (AEA) felmérése szerint 2012 április hónapban az összes tagja közül a ČSA Czech Airlines bizonyult Európa legpontosabb légitársaságának, A cseh járatok 83%-a indult pontosan, és több mint 95%-uk a tervezettől maximum 15 perccel később. Emellett az érkező járatok túlnyomó többsége is csak minimális eltéréssel, sőt 94%-uk maximum tizenöt perccel érkezett később.

A legudvariatlanabb nemzetek

A Skyscanner utazási portál kérdőíves felmérést végzett arról, hogy a turisták szerint melyek a legudvariatlanabb nemzetek? Az 1200 válaszadó szerint a legkevésbé udvariasak a franciák, mert a külföldiekkel szemben különösen nyers és durva a modoruk. Utánuk a legudvariatlanabb nemzet az orosz lett, akik hangosak és agresszívek. A 34 nemzetet rangsoroló lista legvégén a brazilok és a karibi emberek végeztek, vagyis a szavazók szerint ők a legkedvesebbek.A legudvariatlanabb nemzetek listája: 1. franciák, 2. oroszok, 3. britek, 4. németek …..33. karibiak
34. brazilok

Az év legbarátságosabb hazai szállodái

Az utazóközönség véleménye alapján versenyt hirdettek a vendégekkel legfigyelmesebben bánó magyar szállodák között két kategóriában. Közel százezer szavazó megítélését összesítve 2011. évben az 50 szobánál kevesebbel rendelkező szállodák között a győztesek: 1. a ráckevei Kék Duna Wellness Hotel, 2. a Hétkúti Wellness Hotel, 3. a villányi Polgár Pince Panzió. A nagyobb, 50 szobánál többel rendelkező szállodák között a legbarátságosabbnak tartották a vendégek: 1. a zalakarosi MenDan Thermal Hotel & Aqualand, 2. az ugyancsak zalakarosi Hotel Karos Spa, 3. az egri Hotel Eger superior & Park.

A Legélhetőbb Magyar Városok

A CSR (a vállalatok társadalmi felelősségvállalása) Hungary kezdeményezésére idén első alkalommal hasonlították össze a több mint 10 ezer lakosú magyar településeket – Budapest kivételével összesen 143-at – a fenntartható fejlődésük alapján. A legélhetőbb városok rangsora a Központi Statisztikai Hivatal adatai, a települések fejlesztései, valamint az oktatás, a kultúra, a környezetvédelem és az energiahatékonyság területeinek szakértőiből álló vizsgálóbizottság személyes látogatásainak tapasztalatai alapján állt össze. Pozitív ösztönző céllal állították össze a követendő példának tekinthető hazai városok TOP 10-es listáját. A legélhetőbb magyar város címet Szolnok kapta. A Top 10 további sorrendje: Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét, Szeged, Győr, Nyíregyháza, Békéscsaba, Kaposvár és Veszprém.
Az év magyar turisztikai szolgáltatói

Magyarország egyetlen, üzleti utazóknak szóló magazinja, a Business Traveller Hungary megszavaztatta olvasóit, hogy kiket tartanak a hazai üzleti turisztikai élet legjobbjainak. Az utazóközönség az online szavazólapon a szakmai zsűri által előszelektált, kategóriánként három szolgáltató közül választhatott, de negyedikként a listában nem szereplő bármely más vállalkozást is megnevezhetett. Utóbbiak közül a legtöbb szavazatot kapó cég nyerte el a közönségdíjat. Több mint ezren vettek részt a Business Excellence díj szavazásán, s összesen 9 kategóriában hirdettek győztest:

1, Budapesti business hotel: Continental Hotel Budapest – közönségdíj: Boscolo Hotel New York Palace Budapest

2, Budapesti konferencia hotel: Marriott Budapest – közönségdíj: Intercontinental  Budapest

3, Vidéki business hotel: Airport Hotel Budapest (Vecsés) – közönségdíj: Globall Football Park & Sporthotel

4, Vidéki konferencia hotel: Hotel Azúr – közönségdíj: Spirit Hotel Thermal Spa

5, Corporate utaztató: Lupus Travel – közönségdíj: American Express Magyarország

6, Légitársaság: Lufthansa – közönségdíj: Qatar Airways

7, Autókölcsönző: Sixt Magyarország – közönségdíj: Budget

8, Új turisztikai szereplő: Szallodak.hu – közönségdíj: Hard Rock Café Budapest

9, Rendezvényközpont: Larus Étterem és Rendezvényközpont – közönségdíj:  Budapest Kongresszusi Központ

A legjobb balatoni strandok

Idén 10. alkalommal jutalmazták Kékhullám Zászlóval a legjobb balatoni strandokat és kikötőket. A minősítést az uniós normák szerint rögzített követelményrendszer alapján a tisztiorvosi szolgálat, valamint több balatoni szervezet bevonásával a Balatoni Szövetség koordinálta. Felmérések szerint főként a külföldi turisták veszik figyelembe fürdőhelyválasztásuknál a számukra garanciát jelentő minősítést. Az idei évben a Balaton 127 strandjából 30 nevezett, közülük 25 el is nyerte a Kékhullám Zászlót, sőt 11 megkapta a legjobb minősítést jelentő három csillagot is: Keszthely városi strandja, Gyenesdiás Diás strandja, Balatonfüred Esterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Siófok Nagystrandja, Balatonföldvár Keleti strandja, valamint Vonyarcvashegy-, Balatongyörök-, Alsóőrs-, Csopak- és Balatonboglár strandja. A négy nevezést benyújtó kikötőből három érdemelte ki a kékzászlós minősítést: a Balatoni Hajózási Zrt. szigligeti és balatonboglári kikötője, továbbá a zánkai gyermektábor kikötője. A korábbi évekkel ellentétben idén nem vett részt a minősítésben az üdülőtavak közül sem a Tisza-tó, sem a Velencei-tó, sem a Fertő tó.

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink