Modellprogram duális szakképzésre

Tanulói tájékoztató a „duális kiegészítő képzésről”

Tájékoztatás a pályázatban résztvevő képzők részére

KÖZLEMÉNY

Felhívjuk figyelmüket, hogy a „Modellprogram duális rendszerű szakképzési tartalmak pilot jellegű átültetésére – Képzők kiválasztása” c. pályázat 2015. január 26-án új kiírásra került.

A pályázat benyújtási határideje 2015. január 30-ra módosult az alábbiak szerint:

  • postai úton a megjelölt határidőig 24 óráig kell feladásra kerülnie,
  • személyesen beadható a határidő napján 14 óráig.

A közleményben közzétett, korábban benyújtott pályázatokat az új kiírás nem befolyásolja.

 

TÁMOP 2.2.7.B-3-13/1-2014-0001
Modellprogram duális rendszerű szakképzési tartalmak pilot jellegű átültetésére

Operatív Program: Társadalmi Megújulás Operatív Program

A projekt tervezett költségvetése: 1 213 000 000 Ft

Támogató szervezet:
Közreműködő szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Kedvezményezett: Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Megvalósítási időszak: 2014. március 01 – 2015. június 30.

2014. március 1-jével a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és konzorciumi partnere a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elindította a TÁMOP-2.2.7 B-3-13/1-2014-0001 „Modellprogram duális rendszerű szakképzési tartalmak pilot jellegű átültetésére” c. kiemelt projektjét.

A program a szakképzés magyarországi gyakorlatában kíván változást elérni, s a tapasztalatokat felhasználva az egész szakképzési rendszerre vonatkozó hasznos következtetéseket levonni, megújítva ezzel az oktatási rendszer duális szakképzési szegmensét.

A projekt tevékenységei többek között:

·          18 kiválasztott szakmában a magyar és a duális szakképzést működtető Duna Régió menti EU-tagállamok szakképzési struktúrájának összehasonlítása történik meg,

·          16 szakma esetében felnőttképzés kerül lebonyolításra az adott szakképzés utolsó évfolyamán hallgatók számára Magyarország ún. konvergencia régióiban 500 diák számára 50 tanár bevonásával.

A fejlett, EU-szintű duális képzési rendszer nyújtja a munkaerőpiac szükségleteinek megfelelő, a változásokhoz rugalmasan alkalmazkodni tudó, legértékesebbnek tekintett szakmai végzettséget. A tanulók számára a vállalatok üzemi képzőhelyei teremtik meg a legjobb feltételeket a modern és piacképes szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítására.

A pilot program a hazai duális szakképzési rendszer fejlődését, az EU-szintű duális szakképzés terjesztését szolgálja… Cél a hazai és uniós vizsgakövetelmények és a vizsgáztatási eljárások egységesítése, illetve közelítése annak érdekében, hogy a szaktudás és a megszerzett bizonyítványok kölcsönös elismerése több tagállamban is bekövetkezhessen, valamint a gazdaságfejlesztés szempontjából releváns szakmacsoportok tekintetében a Duna Régióhoz tartozó országok (országrészek) szakképzési intézményeivel, kamaráival, gazdasági társaságokkal alakuljanak ki, illetve erősödjenek az együttműködések.

A projekt keretében azon szakképzésben részt vevő tanulók kerülnek bevonásra, akik képzésük utolsó évét kezdik meg, olyan területen, amely a német ipar magyar beszállítói tevékenységéhez kötődik. A pilot-képzéseket a német – magyar szakképzés kompetenciáinak különbözetére kialakított többlet-tartalom oktatására felkészített szaktanárok tartják.

A képzéssel érintett kiegészítő szakmai tartalom a sikeresen működő Duna Régióhoz tartozó országok (országrészek) duális szakképzési rendszereiben meglévő képzési tartalmakhoz és tanítási módszereihez igazodik. A szakképzésben részesülő hallgatók tehát – felnőttképzési szerződéses jogviszony keretében – a többlet tananyag, kompetencia-tartalom és módszertan alapján kialakított képzéstartalmakat sajátíthatják el, s tehetnek belőle vizsgát. A felnőttképzés idegen szaknyelvi és adekvát gyakorlati oktatás mellett kerül megszervezésre.


Közlemény: Lezárult pályázati szakaszok értékelése/ 2014. június 17.

Közlemény: Lezárult pályázati szakaszok értékelése / 2014. augusztus 13.

Közlemény: Lezárult pályázati szakasz értékelése / 2014. november 10.

Közlemény: Lezárult pályázati szakasz értékelése / 2015. február 19.


 


 


 


 

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink