Ön min változtatna a bürokratikus szabályozásban?

A törvényhozás társadalmi partnereként a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Deregulációs Bizottsága szeptember óta szakmai javaslatokat készít elő az állami bürokratikus túlszabályozás csökkentésére.

A BKIK testülete a fővárosi vállalkozóktól  érkező igényeket közvetíti a jogalkotók felé, a budapesti kamaránál regisztrált vállalkozások körében feltérképezve, mely szakmákban milyen olyan szabályozás van, amely racionalizálásával a vállalkozók terhei könnyíthetők.

 Az első téma a piaci igényekre reagáló frissen alakult közérdekű nyugdíjas szövetkezetek cégbejegyzési eljárás 100 ezer forint illeték megfizetése alóli mentesség volt, amelyet az Országgyűlés már elfogadott. Javaslat született a casco biztosítás 15%-os különadójának 10%-ra csökkentésére, továbbá a biztosítási tevékenység területén, hogy a káresemény bejelentésétől számított  legkésőbb 30+30 napon belül döntsön a társaság. Elfogadták és felterjesztették azt a javaslatot, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett kivitelezői névjegyzék kibővítésére kerüljön a közbeszerzési eljárásban is kért szakmai referenciatárral. Igény fogalmazódott meg arra is, hogy egységes legyen a vendéglátás áfa-kulcsa. Az online pénztárgépek éves felülvizsgálatával kapcsolatban az érintettek úgy látnák praktikusnak a gyakorlatban, hogy a NAV által blokkolt és szüneteltetett pénztárgépek üzemeltetőinek ne legyen kötelessége évente felülvizsgáltatni a használaton kívüli pénztárgépet. Legyen elegendő akkor nyilatkozatot tenni, amikor ismét használatba kívánják venni a gépet. Felmerült annak is az igénye, hogy a középiskolai érettségi bizonyítvány megszerzéséhez szükséges 50 óra közösségi munka elvégzése iskolaszövetkezeti kereteken belül is megvalósulhasson. A gazdálkodó szervezet tulajdonjogi helyzetének rendezetté és illetékmentessé válásához, legyen lehetőség, különösen a felépített családi vállalkozások örökítésére abban az esetben is, ha nincs egyenesági örökös. E módosítás révén elkerülhetővé válna a családi vállalkozások felaprózódása. Mindezeket elfogadta ülésein a Deregulációs Bizottság.

Javaslatot fogalmazott meg a Testület a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagságának kiterjesztéséről a korhatár előtti ellátásban részesülők számára, ami T/18533. számú törvényjavaslatként vár az Országgyűlés döntésére.

Tipikusan ilyen kezdeményezés alapján került sor a legutóbbi ülésen arra, hogy – a mediáció jegyében – egy asztalhoz ültek a Magyar Szállodaszövetség és a Magyar Apartmankiadók Egyesületének képviselői. A turizmus fellendülésével a budapesti szálláshelyek kapacitásának egyre komolyabb kihasználtságával kell számolni, ugyanakkor éles ellentétek feszülnek az ágazathoz tartozó egyes szereplők között amiatt, hogy eltérő feltételeknek kell megfelelniük a piacon, illetve a szabályozás nem tudta követni a rövidtávú lakáskiadás elmúlt években történt robbanásszerű fejlődését.  Eredményként könyvelhető el, hogy megkezdődtek a közös tárgyalások. Első körben egyetértettek abban, hogy mindkét oldal érdekével egybeesik egy végrehajtható szabályozás kialakítása, amely a piacról kiszűri az illegálisan működő vállalkozásokat, a cél pedig a vendégek biztonsága, a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatás nyújtása és ezen keresztül a kiemelkedő nemzetgazdasági bevételt jelentő idegenforgalom támogatása. A felek a BKIK eredményes közvetítésének köszönhetően megállapodtak abban, hogy az eszmecsere a részletkérdések vonatkozásában hasonló körben rövidesen folytatódik.

A deregulacio@bkik.hu e-mail címen várjuk javaslatait és észrevételeit.

 

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink