Séták 2018. február 22. csütörtök

Krisztinaváros ● Várhegy ● Budavári Királyi Palota ● Tabán

Budai Várnegyed ● Polgárváros

Nagyboldogasszony (Mátyás) – templom

13.00 Mátyás-templom – A SÉTA MEGTELT!

Az épületismertető sétán a templom gyönyörűen restaurált főhajóján és kápolnáin kívül megtekinthetjük Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné 1967-es koronázási emlékkiállítását. Megcsodálhatjuk a 600 éves, legendákkal övezett, fából készült Budai Madonna szobrot is, melyet  több évi restaurálás után 2017 decemberében állítottak ki a templomban.

Találkozó: 12.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Az épületbemutató sétát és tárlatvezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.
A vezetés időtartama:  kb. 45-60 perc

A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.
Regisztráció: max. 25 fő – A SÉTA MEGTELT!

***

14.00 A Mátyás-templom kilátó tornya – A SÉTA MEGTELT!

Azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik vállalják a csigalépcsőzést, 197 lépcsőfok leküzdése után egyedülálló panoráma várja a Mátyás-templom gótikus csipketornyának kőerkélyén. A toronylátogatás során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek) és a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel.

A toronylátogatás időtartama 45-60 perc
A toronytúrát és vezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.
Találkozó: 13.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Regisztráció: max. 25 fő – A SÉTA MEGTELT!

A Mátyás-templom és két kiállítása valamint a templom egyedülálló kilátással rendelkező Panoráma tornya az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a megadott időpontokban regisztrált vendégeknek ingyenesen látogatható.

***

14.00 Séta a Krisztinavárosból a Várhegyen át a Tabánba – A SÉTA MEGTELT!

A sétán a hajdan hatalmas pusztításokat okozó Ördög-árok vonalán haladunk, mely végigfolyik a Krisztinavároson, a Tabánon, majd az Erzsébet hídnál éri el a Dunát. Megtekintjük Nepomuki Szent János szobrát, mely az árok fölötti hídon állva nyújtott védelmet a vízen járóknak és óvott a természeti csapásoktól. Felkapaszkodunk a Várhegyre, a budavári királyi palota területére. A szélső palotaszárny folyosóján kiállított tárgyakon, fényképeken keresztül megismerkedünk a várpalota történetével. Az ablakból rálátunk a Lovarda és a Stöckl lépcső építési munkáira. A Savoyai-teraszról  a Várkert Bazárba érkezünk. Ybl Miklós és iparos-, mestergárdája által kialakított reneszánsz, „Istenek kertjében” sétálunk egy kicsit. Távozóban a Duna-partra pillantunk és vissza a Várkert Bazár mögött emelkedő Királyi palota, erődrendszer, és kertek együttesére. Az Apród utcai ház kertjében megemlékezünk Semmelweis Ignácra (1818-1865), az anyák megmentőjére. Sétánkat a Szarvas téren, az Ördög-árokra emlékeztető kőnél zárjuk.

Találkozó: 13.45 órakor a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székháza elől (Bp. I. Krisztina krt. 99. sz.)

Útvonal: Krisztinaváros- Tabán – Budavári Királyi Palota – Várkert Bazár – Duna-part- Apród utca- Szarvas tér – Attila út

Kamara székháza- Nepomuki Szent János szobra (1838) – Dózsa György tér – lépcső- Várlift (fizetős) – az Országos Széchényi Könyvtár, V. szint, Gyorslift folyosó állandó kiállítás- Oroszlános kapu: Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota: Országos Széchényi Könyvtár- 2. BTM Vármúzeum és Nemzeti GalériaHunyadi-udvar: Stróbl A: Mátyás-kútSavoyai – szobor, kilátóterasz – a felújított Várkert bazár (1888. Ybl, Wechselmann Ignác építőmester, Huszár Adolf, Marchenke Vilmos, Zsolnay-gyár, Than Mór) –  9-11.: a Várkert-kioszk: a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépháza (Ybl, Schröffl testvérek, Scholtz Róbert) – Ybl Miklós tér és Ybl szobra (Mayer Ede,1896) – 4. sz: az egykori budai nádori vízmérce emléke-  6. sz. Clark Ádám-emléktábla – Sándor Móric-lépcső – Apród utca 10.sz. Virág Benedek (1754-1830) háza, ex-Tabáni Múzeum- Apród utca 1-3.: Meindl-ház, Semmelweis Ignác (1818-1865) szülőhelye, nyughelye, Orvostörténeti Múzeum, koszorúzás – a Szarvas-ház – Ördög-árok emlékkő

A várba vezető gyors lift 200 Ft-os érme bedobásával vehető igénybe! Egyébként a séta térítésmentes, de javasoljuk audio guide készülék igénybevételét, különben nem hallják az idegenvezetőt! A hangosító készülék (VOX), amelyet a Tour Guide System biztosít, használati díja: 450 Ft/fő, mely díjat a helyszínen, a készülék átvételekor kell megtéríteni a Tour Guide System számára. Kérjük, a találkozóponton a pontos összeget előre készítse ki, a zökkenőmentes és gyors ügyintézés érdekében.

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Várkert Bazárban a séta a Várkert bazár engedélyével történik.

Időtartam: 2.5 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető
Regisztráció: max. 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Budapesti Történeti Múzeum- Vármúzeum

12.00
400. év – 250. év – 300 év

A magyar piaristák 2017-ben hármas jubileumot ünnepeltek: a rendalapítás 400., a rendalapító, Kalazanci Szent József szentté avatásának 250., és a pesti iskola alapításának 300. évfordulóját.

 

A Hitre, tudásra – A piaristák és a magyar művelődés című kiállításon a Kegyes Iskolák Rendjének (Ordo Scholarum Piarum), kegyesrendieknek is nevezett tanító rend háromszáz éves pesti jelenlétének tárgyi emlékeit, a piaristáknak az oktatás, művelődés területén betöltött szerepét a kiállítás kurátora, Koltai András történész, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője mutatja be.

A tárlatvezetés időtartama: min. 60 perc
A tárlatvezetés díja: 600 Ft

Regisztráció: piaristak23@gmail.com, max. 20  fő 

A Hitre, tudásra – A piaristák és a magyar művelődés című tárlat megtekintését követően ellátogatunk 2018.február 23- án pénteken 14.00 órakor a piarista rend megújult otthonába.

ÓBUDA
„ Jöjjön ki Óbudára! …” 
Belső-Óbuda  

15.00 Óbuda eltűnt utcái – történeti séta – A SÉTA MEGTELT!

Múzeumi sétánk során a résztvevők megismerkedhetnek a különböző okok miatt (hídépítés, szanálás, panelépítés) eltűnt, megszűnt, hajdanvolt utcák elhelyezkedésével, történetével és fontosabb épületeivel Belső-Óbudán. A sétán felidézzük a régi városrész elfelejtett hangulatát és világát.

Találkozó:  14.45 órakor az Óbudai Múzeum recepcióján (1033 Budapest, Fő tér 1., bejárat a Szentlélek tér felől)
A sétát vezeti: Horváth Péter – történész, múzeológus
Időtartam: kb. 90 perc

A programon való részvétel ingyenes, feltétele az előzetes regisztráció. A maximális csoportlétszám elérése után regisztrációt elfogadni nem tudunk.
Regisztráció: A SÉTA MEGTELT!
A csoport maximális létszáma 20 fő.

PEST
Belváros-Lipótváros

13.00  és  15.00 óra
Országgyűlési Könyvtár – A SÉTA MEGTELT!

A látogatás során megtekintjük az Országházban található – Steindl Imre által tervezett – könyvtár varázslatos, kétszintes olvasótermét. Megismerhetjük a könyvtár múltjában korábban szerepet játszó könyvkötészeti gépeket és a mai modern könyvtár működését. Mindezeken túl a könyvtár ablakából megcsodálhatjuk a Várnegyed és a Duna-part látványát.

Találkozó:  12.30 órakor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál. (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV kapu)
Találkozó:  14.30 órakor az Országház metró kijárathoz legközelebb eső sarkánál. (Bp. V., Kossuth Lajos tér 1-3. XXV kapu)

Útvonal: az Országgyűlési Könyvtár termei
A szakvezetés időtartama: 60 perc
A belépés térítésmentes.

Regisztráció: max. 25 fő – A SÉTA MEGTELT!
Jelentkezési határidő legkésőbb: 2018. február 21. hétfő estig

A regisztráció alkalmával kérjük, adja meg nevét és személyi igazolvány számát (ennek hiányában útlevélszámát). A látogatáshoz kérjük, hozza magával azt az igazolványát, amellyel regisztrált a programra. A könyvtárba való belépéskor az előírások értelmében a repülőterekhez hasonló biztonsági átvilágítás történik.

PEST

A Pesti Vigadó  

11.00 és 11.30 óra – A SÉTÁK MEGTELTEK!

Épületismertető séták a megújult Pesti Vigadó tereiben
Lipótváros, Pesti Vigadó (Feszl Frigyes, 1865)
a Redout (Pollack Mihály, 1833) helyén

Találkozó: a Pesti Vigadó Előcsarnokában (Bp. V., Vigadó tér 2.)
A vezetést Tolnai Szilvia és Palenik Gergő, a Vigadó helyi idegenvezetői tartják.
A vezetés várható időtartama 60 perc.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az épületismertető séta kedvezményes díja 750,- Ft.

Regisztráció: A sétán csoportonként maximum 35 fő vehet részt. – A SÉTÁK MEGTELTEK!

TERÉZVÁROS

Bolgárok a Terézvárosban – A SÉTA MEGTELT!

A XIX. században egyre több bolgár telepedett le a Magyarországon. A főváros piacára termesztettek kemény munkával, sajátos technikával zöldséget. Az élelmiszeriparáról, mezőgazdaságáról híres Ferencvárosban jöttek létre központi intézményeik: Magyarországi Egyesületük (1914) , a Lónyai utcában az egyházközségük (1916), első iskolájuk (1918), és itt szentelték fel első , hitük szerint ortodox kápolnájukat. Az egyre gyarapodó közösségük számára később a főváros adott telket a Vágóhíd utcában egy új templom építésére. Az építkezés költségeit a magyarországi bolgárok fedezték. Templomuk 1931-ban épült fel. Árkay Aladár tervezte.
Sétáinkon felkeressük a bolgár hitélet, kultúra és oktatás Budapest két kerületében kialakult központjait.

A sétánk 11.00 órától 13.30 ig tart. Ezalatt kettő intézményt látogatunk meg. Egyiket a másik után.

11.00 Bolgár Kulturális Intézet az Andrássy úton

Találkozó: 10.45 órakor a Bolgár Kulturális Intézetben ( Bp. VI., Andrássy út 14.)

A budapesti Bolgár Kulturális Intézetet 1936. október 1-én a Pázmány Péter (ma Eötvös Loránd) Tudományegyetem Szláv Tanszékén nyitották meg. Az egyetemi hallgatóknak kívánt segítséget nyújtani a bolgár nyelv elsajátításában, a bolgár kultúra megismerésében és befogadásában. A két ország szellemi értékeinek kölcsönös cseréjében az egyik legszebb példaként említhetjük a bolgár nép lelkületét magyar nyelven megidéző Nagy László költőt, akit műfordításaiért 1970-ben Cirill és Metód-díjjal tüntettek ki, 1976-ban Botev-díjat, a legjobbaknak járó kitüntetést vehetett át. Nagy László műveit is jeles mesterek fordították és fordítják magyarról bolgárra. A Bolgár Kulturális Intézet fennállása óta fáradhatatlanul, el nem múló sikerrel igyekszik fenntartani és gazdagítani a bolgár-magyar kulturális kapcsolatokat. A Bolgár Kulturális Intézet megtekintése után a Földalattival a Bajza utcáig utazunk

Közlekedés: 1 BKV-jegy

12.30 Budapest VI. Bajza utca 44. – Bolgár intézmények a Baruch-házban

Találkozó: 12:30 órakor a Bp. VI. kerület, Bajza u. 44. sz. ház előtt
Az 1898-1899-ben épült szecessziós épületben (Baruch Samuel ház) található jelenleg a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Kutatóintézet, a Malko Teatro, magyarországi bolgár színház, a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, a Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda, Trákia Delikát bolt. A séta alatt a szecessziós épület körbejárása mellett bemutatjuk a bolgár intézményeket is.

A séta időtartama: 2,5  óra (utazással)
Az épületet és az intézményeket bemutatja: Kupenova-Rónai Tánya és Németh Petra idegenvezető

Regisztráció a 11.00 órától 12.30 ig tartó programra:

***

14.00 és 15.00
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – épületismertető séta   

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába. A Vakok Intézetének országos alapjától megvásárolt telekre- a Gyár – Király és Kemnitzer utca által határolt területre- Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket kérték fel, hogy tervezzék meg az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épületét. Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának ’. A kimagasló iparművészeti alkotás értékes elemei : Zielinski Szilárd vasbetonszerkezete, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói, a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei. A Zeneakadémia, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.

Útvonal: a Zeneakadémia közönségforgalmi területei.
A séta időtartama: 45 perc
Az épületet bemutatja: Pancsik Károly idegenvezető, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője

Találkozó : 13.45  órakor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)
Regisztráció: 13:45 2018zeneakademia1csoport@gmail.com, max. 35 fő számára

Találkozó : 14.45  órakor a Zeneakadémia előcsarnokában
Regisztráció: 14:45 2018zeneakademia2csop@bkik.hu, max. 35 fő számára

Kedvezményes belépődíj: 750 Ft/fő
Fizetési mód:
a helyszínen a jegypénztárban. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

Terézváros ● Erzsébetváros

Erzsébetváros  

Kezdetben volt az Orczy-ház 

A dunai hajóhídon keltek át Óbudáról a zsidó kereskedők, hogy portékáikat eladják az országos kirakodóvásáron. Pest városában nem telepedhettek le, így az Orczy-házban béreltek maguknak raktárt, üzlethelyiséget, lakást. E házban alakult ki pesti központjuk.

A pesti zsidónegyed így az Újvásártér (ma Erzsébet tér) közelében induló Király utca tengelyében és az utcából nyíló keresztutcákból formálódott. Később a közeli városrészekben is letelepedtek a különböző társadalmi réteghez tartozó, különféle területekről érkező zsidó közösségek. Sétáink során a Teréz-, Erzsébet-, Józsefváros, Újpest területén keressük fel vallási és közösségi tereiket.

11.00 Zsinagóga háromszög – A SÉTA MEGTELT!

Találkozó: 10.40 órakor a Kazinczy utcai zsinagóga előtt (Bp. VII. Kazinczy utca  29-31.)
Útvonal: Kazinczy utca- Dob utca- Rumbach Sebestyén utca- Dohány utca

Kazinczy utcai Ortodox nagyzsinagóga és székház (1913, Löffler Sándor és Béla) – Dob utca (Gozsdu –udvar) – Carl Lutz emlékhely- Rumbach Sebestyén utcai (11–13. sz.) zsinagóga, status quo ante (1869-1872, Otto Wagner) (kívülről) – A Dohány utcai Nagy zsinagóga, neológ (1859, Ludwig Förster, Feszl Frigyes, Wechselmann Ignác) – (Magyar Zsidó Múzeum: Zsidó Vallási és Történeti Gyűjtemény) – Wesselényi utca:Hősök temploma és árkádsor (1931, Vágó László és Faragó Ferenc) – Mártírtemető – Raoul Wallenberg emlékkert: Emanuel Alapítvány Holocaust Emlékműve (1990, Varga Imre)

A vezetést Illéssy Flóra, a Dohány utcai zsinagóga helyi idegenvezetője tartja.
Időtartam: 2,5 óra
Kedvezményes belépődíj a Kazinczy utcai zsinagógába: 500 Ft/fő
A audio guide kihangosító készülék használata kötelező. Díja: 450 Ft/fő

A séta regisztrációhoz kötött: max. 40 fő – A SÉTA MEGTELT!

Az Idegenvezetők Világnapjának alkalmával a Dohány utcai zsinagóga ingyenes belépést nyújt a sétára jelentkező csoportnak.

A tiszteletadás jeleként kérjük, a férfiak a zsinagógába fedett fejjel – sapkában, kalapban-lépjenek.

JÓZSEFVÁROS
Csarnoknegyed

14.30 A Rákóczi tér és környéke – A SÉTA MEGTELT!

A sétánkon meglátogatjuk a Rákóczi téri Vásárcsarnokot, a MARTSA Műtermet és Művészkertet, a Jelky András Ruhaipari és Művészeti Iskolát, és a Salétrom utcai református templomot.

Találkozó:  14.15 órakor a  Rákóczi téri Vásárcsarnok főbejárata előtt
Útvonal: Rákóczi tér – Víg utca – Bérkocsis utca – Tolnai utca – Mindszenthy tér – József utca – Salétrom utca – Rákóczi tér

Rákóczi tér 7. Vásárcsarnok (1894, Rozinay István és Klunzinger Pál) –  9/Bacsó Béla utca 31. lkh (Schwarz és Horváth) –  10. Hirschel – majd Fischer-bérpalota – 4. Jelky András Ruhaipari és művészeti iskola (1911. Pártos) Víg utca 32. Nagy Antal és fia asztalosműhely – 20. Pege Aladár szülőháza-18./Bérkocsis utca 25. sarokház (1914. Zuschmann) – 15. Janács-ház (1914. Román fivérek) – Déri Miksa utca 10./Fecske u. volt Pless Henrik kávéháza Déri Miksa 15./Fecske u. premodern/eklektikus lkh – Tolnai Lajos utca 4-10. Nyomda, Népszava (1905, Vágó fivérek) – Tolnai Lajos utca 11-15. az író emléktáblája – Tolnai utca 41-44. volt Conti utcai fegyház – Mindszenthy tér – József utca 37. Seenger kőfaragók háza, MARTSA Műterem és MűvészkertJózsef utca 12. Baptista templom – Német utca 13. Polgár Károly és Kiss Ferenc eklektikus bérpalotája (1911, Shvarcz Jenő és Horváth Antal) – Német u. 14. Németh László Általános Iskola (Szilvássy Pál, 1896) – Salétrom utca 5. Ref. templom (Almási Balogh Loránd) – József krt 36. volt Attila kerékpáriskola és raktár épülete

A MARTSA Műtermet és Művészkertet a Martsa hagyaték gondozója, Martsa Piroska animációs mozdulattervező, szobrászrestaurátor művész mutatja be.
A séta időtartama: min. 2 óra
A sétát vezeti: Turi Olga idegenvezető
Regisztráció: – A SÉTA MEGTELT!

Zugló ● Istvánmező ● Herminamező ● Belváros–Lipótváros
Lechner Ödön  ( 1845 – 1914 ) emléke
Istvánmezőn, Herminamezőn és a Belváros–Lipótvárosban

Ki ne csodálta volna már meg az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet vagy a Hold utcai Posta Takarékpénztár mesébe illő épületeit, melyek színes mázas tetőcserepei messziről felkeltik a figyelmet?  Sétánk során Lechner művészete előtt tisztelgünk. Felkeressük építészeti remekein kívül néhány olyan épületét is, melyek még historizáló-eklektikus korszakában születtek. Eközben felidézzük alakját, a kort, amelyben élt.

14.15 A Magyar Állami Földtani Intézet- A SÉTA MEGTELT!

A Magyar Királyi Földtani Intézet 1869-ben alakult meg, de csak 1899-ben költözhetett saját épületébe Semsey Andor nagyvonalú, 50 000 Ft-os adományának köszönhetően, és mert a főváros ingyen biztosította hozzá a telket. “Nagyon szép és érdekes”- jellemezte az épületet látogatása alkalmával Ferenc József császár, magyar király, akinek az érdeklődését inkább a kiállítás keltette fel. Sétánk során megtapasztaljuk, hogy a Lechner Ödön által tervezett Földtani Intézet külső-belső megjelenése okán miért szerepel a Világörökség várományos színhelyeinek listáján.

Találkozó: 14.00 órakor a Földtani Intézet bejáratával (1143 Budapest, Stefánia út 14.) szemben, a Stefánia út túloldalán Az épületet szakvezető mutatja be.
Időtartam: 45 perc
A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető

Regisztráció:  max. 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

***

15.00 Lechner Ödön  (1845 – 1914) emléke
Istvánmezőn, Herminamezőn és a Belváros – Lipótvárosban – A SÉTA MEGTELT!

Találkozó: 14.50  órakor a Földtani Intézet bejárata előtt (1143 Budapest, Stefánia út 14.)
Útvonal: Stefánia út- Hermina út- Bajcsy Zsilinszky út- Hold utca- Sas utca- Váci utca

Ajtósi Dürer sor 25/a.: Zala György villája (kívülről) – Hermina út 47. Sipeki Balas – villa (1905, ma MVGYOSZ) – 72-es trolibusz- Bajcsy Zsilinszky út 43.sz. Mándi Pál háza (1871-1875)- V. Hold utca 4.sz. Magyar Királyi Postatakarék (ma Nemzeti Bank/Állami Kincstár)-  3,:  President Hotel – Sas u. 9. (egykori Kéksas utca) Primayer János háza (1871-1872)

A séta időtartama:  min. 2 óra
A közlekedéshez:  2 db BKV-jegy
A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető

Regisztráció: max. 25  fő – A SÉTA MEGTELT!

A sétához a VOX- kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő

ÁRPÁDFÖLD – Budapest XVI. kerülete

14.00 Séta Árpádföldön, Tóth Ilonka Emlékház

Séta közben megismerkedünk a 16. kerületben található Árpádföld történetével, elhaladunk a kívülről is látványos Csokoládé Múzeum mellett, kitekintünk a borsóföldek helyén „kinőtt” új lakóparkokra. A Szent Anna templom lengyel plébánosa színfolt a környék életében, ő mesél a kis templomról. Megnézzük a közeli parkban álló Tóth Ilona szobrot, végül az ’56-os mártír 2016-ban átadott emlékházát és a rekonstruált tárgyalótermet tekintjük meg szakavatott vezetéssel. Bő 2 órás program.

Indulás: 14.00 Árpádföld HÉV-megálló (Árpádföldi út 30.). Megközelíthető az Örs vezér teréről 13.33-kor induló H9-es HÉV-vel.
Útvonal: Fácánkert utca – Muzsika utca – Állás utca

A sétát vezeti: Benedek Ágnes helytörténész
A séta időtartama: kb. 120 perc
Regisztráció kötelező: kertvarosiidoutazo@gmail.com, +36 (20) 9310 800, max. 40 fő

Honlap – Facebook: Kertvárosi Időutazó

PEST
Belváros- Lipótváros

10.00 -17.00 A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft, vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt – Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően. A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása 2018. február 22. 23. és 24. napokon 10.00 – 17.00 óra között – tárlatvezetés nélkül – egyénileg megtekinthető a rendezvény alkalmából 50 %-os kedvezményes belépőjeggyel.

Felnőtteknek: 1000 Ft/fő;  diákoknak ,nyugdíjasoknak: 750 Ft/fő
Nincs regisztráció, csak jelszó: SZECESSZIÓ’’ – www.magyarszecessziohaza.hu

A Secessio Café & Delikát kávéház, a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2018. február 22-24. napokon 10.00 – 17.00 óra között forró italait és házi süteményeit 50% -os kedvezménnyel kínálja a látogatóknak.

Az Antik-Modern Art Shop (1054 Budapest, Honvéd u.3.) 2018. február 22-24. napokon 10.00 – 17.00 óra között 20%-os kedvezményt kínál a vásárlóinak.

A nap záró programja  

„ Szent Gellért ormán sokszor ér az est,
Nézegetlek százszor, tornyos Budapest,
s valahányszor veled így találkozom,
simogatlak szemmel,örök városom.’’
Dutka Ákos: Budapest

 16.30 Esti séta a Gellért-hegyen
Világörökség 1987 óta
a Gellért-hegy és a Duna két partja.
Budapest látképe a Dunával, a szigetekkel a kilátóteraszokról

Találkozó: 16.20 órakor a Búsuló Juhász étterem előtti 27-es busz megállójában (Bp, I. Kelenhegyi út 58.sz)
Útvonal: kilátóteraszok a Citadella előterében

A sétát vezetik: Juhász Marianna és Fehér Nikolett kezdő idegenvezetők
A séta időtartama: min. 1 óra
Regisztráció: gellerthegy18@gmail.com, max. 40 fő

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink