Séták 2018. február 23. péntek

Séták, múzeumi tárlatvezetések Budán ● Óbudán ● Pesten
Svábhegy

10.30 Jókai nyomán a Svábhegyen 

„Az 1850-es években a budai Sváb-hegy egyre népszerűbb kiránduló- és nyaralóhely lett a pesti polgárok körében. Ekkor vásárolt itt birtokot Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regénye honoráriumából. A telek egy elhagyott kőbánya volt, amelyet Jókai tündérkertté varázsolt, rózsa- és szőlőskerttel, csinos parkkal.’’…

Találkozó: 10.30 órakor a Városmajor, Fogaskerekű alsó végállomásán (Bp. XII. Szilágyi Erzsébet fasor 14-16.)

Útvonal: Városmajor – utazás a Fogaskerekűn (1874, Cathry Szaléz Ferenc) – Svábhegy – Svábhegyi megállónál kiszállás – Eötvös park- emlékezés az író, politikus báró Eötvös Józsefre (1813-1871) – és a reformkorban népszerűvé vált Svábhegy nyaralóira, lakóira Szépkilátás út- Tücsök út- Diana utca -12.00 Diana u. 15/a. sz Istenhegy Szent László plébániatemplom (1860, Romano von Ringe,Ybl)  Költő utca – 13.00: Költő u.21.sz. Jókai Emlékszobája az egykori présházban, és a kert irodalmi- ökológiai tanösvénye

A séta időtartama: 3 óra
A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető
Az idegenvezetés térítésmentes.     
Közlekedés: 1 db BKV- jegy

Regisztráció:  30 fő

Kérjük, az időjárásnak és a hegyi terepnek megfelelő túraöltözékben jelenjenek meg.

Budai Várnegyed ● Polgárváros
BUDA ● POLGÁRVÁROS
Várnegyed

10.00 Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár és falképei

A Petz Samu tervezte Levéltár (1917) tudományos kutatóhely szerepén túl méltán tartozik „turisztikai látványosságaink” közé épületdíszei, belső tereinek művészi kialakítása okán. Míg Nemzeti Emlékhelyünk, a Hősök terének szobrai történelmünk csatákat vívó uralkodóit ábrázolják, a Levéltár tereiben Dudits Andor táblaképein a magyar kultúrát meghatározó szereplőkkel találkozunk. Az 1925 és 1929 között készült munkák egy korszak iránykeresését mutatják, Klebelsberg Kuno (1875-1932) kultuszminiszter gondolatait követik. (Tartalmi idézés dr. Ólmosi Zoltán: Az Országos Levéltár festett falképei az ötvenes években c. írásából.)

Találkozó: 9.50 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárépület előterében (Bp. I. Bécsi kapu tér 2-4.)
Útvonal: a Levéltár közönség által látogatható terei – az új kiállítóterem
Az épületet bemutatja: dr. Ólmosi Zoltán főlevéltáros
Időtartam: min. 60 perc
A látogatás díja – tárlatvezetéssel egységesen: 800,- Ft/fő
A Nyomot hagytak! című, a magyar történelem t évszázadának fontos iratait és jelentős személyiségeinek aláírását bemutató interaktív kiállítás egyénileg megtekinthető.

Regisztráció, max. 25 fő.

Budavári Királyi Palota

Országos Széchényi Könyvtár

13.30 Bibliotheca Corvina- a Világemlékezet része 2005 óta
Tárlatvezetés az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában – A SÉTA MEGTELT!

„Hunyadi Mátyás magyar király (1458–1490) könyvtára, a Bibliotheca Corvina– az első reneszánsz fejedelmi bibliotéka volt Európának az Alpoktól északra elterülő részén. Az uralkodó hatalmát, uralmának legitimitását reprezentálta. A kódexeket Itáliából (elsősorban Firenzéből) vásárolták, és a budai műhelyben állították elő. De bekerültek a királyi könyvtárba korábbi tudományszerető magyarok egykori kötetei is. A királyi palota reprezentatív részén, a kápolna mellett és a trónterem közelében díszes könyvtárteremben őrizték a pompás állományt, amelyek darabjait a budai királyi könyvtár számára kifejlesztett, aranyozott bőrkötéssel vagy színes bársonykötéssel vonták be, a kódexek címlapjára Mátyás címerét festették. A királyi könyvtár a török hódítással, 1526-ban és 1541-ben, Buda bevételekor pusztult el végleg, egy részét a törökök Isztambulba vitték. Azok a kötetek élték túl az évszázadokat, amelyek még a hódítás előtt, idejekorán Nyugat-Európába kerültek. Ma körülbelül 216 hiteles corvinát ismerünk, ebből Magyarországon 53 kötet található, a Nemzeti Könyvtár ebből 35-öt őriz.„

A tárlatvezetésen Mátyás király könyvtára kódexeinek faximile kiadásait mutatja be, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa

Találkozó: 13.30 órakor  az Országos Széchényi Könyvtár előcsarnokában (Budavári Palota F épülete, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6.)
Időtartam: kb. 30 perc
A belépő könyvtár-látogatás címen felnőtteknek 400,- Ft-ba kerül.

Regisztrálni Albert Rékánál, az OSZK Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztálya munkatársánál lehet. Max. 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Jöjjön ki Óbudára !… „  

11.00 A fikciótól a valóságig – kurátori tárlatvezetés az Óbudai Múzeum időszaki kiállításában – A SÉTA MEGTELT!

Óbudai veduták, metszetek és térképek 1600-tól 1873-ig. Az Óbudai Múzeum időszaki kiállítása Óbudát vizuális módon kívánja megragadni és bemutatni az újkortól a város egyesítéséig, 1873-ig. A kiállításban tematikai egységek időrendben követik egymást, amelyben metszeteken, városlátképeken és térképeken keresztül tárul fel az elfeledett, vagy véletlenszerűen ábrázolt Óbuda városrésze, hol a fantázia és fikció, hol a valóság és részleges fikció határmezsgyéjén mozogva. A kiállítás betekintést nyújt egy 18-19. századi földmérő és kartográfus műhelyébe korabeli eszközökkel és metszetekkel, valamint leírásokkal illusztrálva a tevékenységét, valamint helyet kap egy 19. századi metszetkészítő eszköztára és művészeti produktumai. A tárlat során a metszeteken és térképeken keresztül megérthetjük az újkor művészi és funkcionális vizuális kultúráját és szemléletmódját.

Találkozó: 10.45 órakor az Óbudai Múzeum előterében (1033 Budapest, Fő tér 1.)
A tárlatot a kiállítás egyik kurátora vezeti.
Időtartam: 60 perc

A programon való részvétel ingyenes. A csoport maximális létszáma 15 fő. – A SÉTA MEGTELT!

Óbuda

11.00 Interaktív tárlatvezetés az óbudai Vasarely Múzeumban

Az egykori Zichy kastély dunai szárnyában nyílt meg 1987-ben a művész jelenlétében az óbudai Vasarely Múzeum. A nem rég újrarendezett állandó kiállítás mintegy száz művön át követi a 20-as évektől Budapestről induló, a Bortnyik Sándor Műhely Bauhaus-elveken alapuló progresszív szellemiségű iskolán nevelkedett művész 60-as,70-es évekig ívelő alkotói korszakát. Az interaktív tárlatvezetésen Victor Vasarely – Vásárhelyi Győző ( 1906-1997 ), az optikai festészet, vagy „op-art” legjelentősebb képviselőjének műveivel, kinetikus alkotásaival ismerkedhetünk meg  http://www.szepmuveszeti.hu/lista?departments=38

Találkozó: 10.45 órakor Vasarely Múzeum előcsarnokában (1033 Budapest, Szentlélek tér 6.)
Tárlatvezetés: 11.00 órától
Időtartam: 60 perc
A tárlatot vezeti: Juhász Litza múzeumpedagógus
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Vasarely Múzeum a belépti díjak árából 50 %-os kedvezményt nyújt.
A teljes árú belépődíj: 400 Ft/fő
A tárlatvezetés csoportdíja: 15 főig 8 000 Ft, 30 főig 10 000 Ft.

Regisztráció, maximum 20 fő.

Óbuda – Rózsadomb  határán

Természetjárás Óbudától  Rózsadombig a Pál-völgyi-barlang megtekintésével

14.00 Természetjárás Óbudától

Találkozó: 14.00-kor az Óbudai Árpád Gimnázium előtt (Bp. III. Nagyszombat u. 19 ), az Óbudai Katinyi mártírok parkja emlékművénél.
Megközelítés: a budai fonódó villamosak bármelyikével, illetve a 9-es, 29-es, 111-es valamint a 109-es buszokkal (a Nagyszombat utcánál kell leszállni).
A sétánk útvonala: a Bécsi utat keresztezzük, majd egy lankás emelkedőn felmegyünk a Doberdó utcán át a kiscelli parkba, érintjük a Szent vér Kápolnát, és a Kiscelli kastély – park szélső részét – elhaladunk, a Mátyás-hegy délkeleti kőfejtő (bányaudvara) előtt és tovább gyalogolunk a Pál-völgyi-barlangig. Sétánk hossza 5 km, jelentősen szakaszán emelkedőn fogunk haladni. Kérjük az időjárásnak megfelelő öltözetben és kényelmes, bejáratott lábbeliben jelenjenek meg!

Látogatás a Pál-völgyi-barlangban

Találkozó: 15.45 órakor a Pál- völgyi barlangnál / barlangterasznál (1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.) azokkal, akik csak a barlangot szeretnék megtekinteni. A barlang fogadóépületénél mosdó és büfé áll rendelkezésünkre. A barlangban télen- nyáron 10 C fok körüli a hőmérséklet. A barlang terében több lépcső és egy helyen meredek lépcső (szinte létra) nehezíti a haladást.

Kérjük, a jelentkezéskor küldött e.mailben jelezzék, ha a túrának csak a barlanglátogatás szakaszán kívánnak részt venni.

A természetjáró séta ingyenes.
A belépő a barlangba: 
www.dunaipoly.hu

A túra időtartama: 1,45 perc természetjárás
A barlanglátogatás időtartama: kb. 60 perc
A túrát és barlangban a vezetést: Túri László és Németh Tamás szakvezetők vezetik

Regisztráció: jelentkezes.barlang@gmail.com, max. 30 fő

 

15.00 Fényűzés az Osztrák-Magyar Monarchiában
rendhagyó tárlatvezetés a Kiscelli Múzeum állandó kiállításán 

A vezetés A főváros régisége” és a “Közterek és magánterek” című állandó kiállítás anyagát mutatja be. Sorvezetőjéül irodalmi alkotások szolgálnak. Az idézetek az Osztrák-Magyar Monarchia társadalmi rétegeinek világába kalauzolnak a múzeumban kiállított tárgyakon (a nagypolgári élet díszletein, a lakások szalonbútorain, a dzsentri ruhatárán) keresztül. E múltidézésből nem marad ki az alig látható alsó-középosztály lét tere, a nagypolgári környezet hátterében élő cselédség emléke, és a kortárs mecenatúra rendszere sem. A vezetésen elhangzó művek többek között Kassák Lajostól, Kosztolányi Dezsőtől és Harsányi Zsolttól valók.

Az irodalmi tárlatvezetést Gucsa Magdolna, a Kiscelli Múzeum  közönségkapcsolati munkatársa tarja

Időtartama: 60 perc

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Kiscelli Múzeum eltekint a tárlatvezetés díjától, és egységes 800,- Ft/fő belépő díjat kínál. A vezetés előtt ezzel a félárú jeggyel a Te jössz?! A társasjátékok története című tárlat is megtekinthető.

Regisztráció: kapcsolat@kiscellimuzeum.hu, max. 20 fő

***

14.00 Séta a Tabánban és a budai Duna-parton

Találkozó: 13.45 órakor az Erzsébet királyné (1932, Zala György) szobra elől (Bp. I. Döbrentei tér 2., az Erzsébet-híd budai hídfője)
Útvonal: Döbrentei tér – Várkert rakpart – Fátyol utca – Döbrentei utca – Attila út – Apród utca – Ybl Miklós tér- Lánchíd utca- Clark Adam tér

Döbrentei tér – Várkert rakpart és a Döbrentei utca bérpalotái, lakói (a Rácz fürdőt igazgató Heinrich család, Kégl György, Hauszmann Alajos, Lyka-család, Gschwindt …) – Fátyol utca: Elek apó kútja (2006) – Döbrentei utca: Döbrentei Gábor (1785-1851)- Mesemúzeum – Hegedűs köz- Attila út 11. Alexandriai Szent Katalin plébánia-templom (a tabáni Krisztus) – Apród utca 10.sz. Virág Benedek (1754-1830) háza, ex-Tabáni Múzeum- a Szarvas-ház és asztaltársasága- Apród utca 1-3.: Meindl-ház, Semmelweis Ignác (1818-1865) szülőhelye, nyughelye,Orvostörténeti Múzeum- Sándor Móric-lépcső – A budai Királyi Vár erődrendszerének megszüntetése, a Dunai partszakasz rendezése: Ybl Miklós tér és Ybl szobra (Mayer Ede,1896) – 4. sz: az egykori budai nádori vízmérce emléke– 6.sz. Clark Ádám-emléktábla – 9-11.: a Várkert-kioszk : a Királyi Palota vízellátási rendszerének gépháza (Ybl, Schröffl testvérek, Scholtz Róbert)– a felújított Várkert bazár (1888. Ybl , Wechselmann Ignác építőmester, Huszár Adolf, Marchenke Vilmos, Zsolnay-gyár, Than Mór ) – Lánchíd utca – a 0 km-kő (1975, Borsos Miklós) Budavári sikló (1870, Wohlfahrt Henrik) – Budai Váralagút (1857, Adam Clark) – Széchenyi lánchíd (1949, William Tierney Clark és Adam Clark)

A séta időtartama: max.2.5 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera idegenvezető
A SOTE Orvostörténeti Múzeum belépőjegyéből 10% kedvezmény jár az Idegenvezetők Világnapján résztvevő látogatók részére.
Kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft/fő
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Várkert Bazárban a séta a Várkert bazár engedélyével történik.

Regisztráció, maximum 30 fő.

Pesti városfalak

15.00 Pest 15. századi városfaláról II. – a feltárásokról a régész mesél

 „….a középkori falszakasz félkörösen vette körbe a várost. A Dunától indult, és ott is végződött. A jelenlegi Deák Ferenc utca és a Kiskörút (Károly körút, Astoria, Múzeum körút, Kálvin tér, Vámház körút, Fővám tér) vonalán húzódott. A városfal hossza meghaladta a 2 kilométert, a Duna-parti szakasszal együtt megközelítően 3 kilométeres volt. Az egyenes szakaszokat, a kötőgátakat hat külső torony, három rondella és három erődített kapu tagolta.  Észak felől indulva a következő bástyákat figyelhetjük meg a ránk maradt ábrázolásokon: dunai északi Nagyrondella és a közelében lévő dunai északi Kis (Színház) rondella, a Váci kapu előtti négyszögletes torony, az É-i saroktorony, az ÉK-i I. és 2. torony, a Hatvani kapurondellával, a délkeleti I. és 2. torony, a kecskeméti kapu kerek védművével, a D-i torony és a dunai déli nagyrondella.” Pestre a Váci, Hatvani, Kecskeméti kapukon lehetett bejutni. A kapukat a 16. századtól védték a hatalmas kerek rondellák. A 17.sz. végén volt még egy kapu a város déli részén, amelyet Porta Nova, Új kapunak emlegettek… A városfal magassága kb. 8,5-8,6 méter, vastagsága mintegy két méter volt.”…Pestet nem csak külső, hanem belső árkokból álló védelmi rendszer is övezte.” ( A régi pesti városfal mentén. BVE.2011. c. könyv )

Találkozó: 14.45 órakor a Károlyi-palota kapualjában (1053 Károlyi utca 16. a Petőfi Irodalmi Múzeum bejárata)

Útvonal: Királyi Pál u. 13/b. (Városfal bemutató helyiség, városfal belső oldala), Bástya u. 1-11. (városfal belső oldala), Só utca, Fővám tér Nova Porta feltételezett helye, Vámház körút 16. udvara (Városfal külső oldala), Kecskeméti utca (Kecskeméti Kapu), Múzeum krt. 21. (városfal külső oldala), Astoria (Hatvani Kapu).

Időtartam: 1,5 óra
A sétát vezeti: Zádor Judit, a BTM régésze, a Régi Pesti Városfal mentén c. könyv társszerzője
A részvételi díj: A Budapesti Történeti Múzeum az Idegenvezetők Világnapja alkalmából eltekint a séta részvételi díjától. Az audio guide kihangosító készülék használati díja:  450 Ft/ fő

Regisztráció: Rózsahegyiné Kiss Gabriella kissg@mail.btm.hu, max. 25 fő

Újbuda 

8.50 órától 11.00 óráig Látogatás az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanyában

Sétánkon a fővárosból kivezető Budaörsi úton emelt emblematikus laktanya épületegyüttest látogatjuk meg. Közelebbről megismerjük a főváros kiemelt pontjain „ turisztikai látványosságot ” nyújtó 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, (Honvéd Koronaőrség, Honvéd Palotaőrség , Honvéd Díszzászlóalj és a Budapest Helyőrségi Zenekar) körletét. Megtudjuk, hogyan formálódott Budapest helyőrsége Mária Terézia korától napjainkig, azt is, kik teljesítenek szolgálatot, kiket képeznek a laktanya falai között. Megismerjük a világháborúkat megélt Budaőrsi úti laktanya múltját és jelenét, bejárjuk az épületkomplexum tereit, köztük a díszkertet, és Nyáry Éva festőművész által adományozott a Magyar Szentkorona zománcképei-t is….

Találkozó: 8.30 – 8.45 között MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (1118 Budapest, Budaörsi út 49-53.) Budapest, XI. Töhötöm és Bonc utca sarkán lévő bejáratnál.               

Regisztráció: 2018budaorsilaktanya@gmail.com, max. 30 fő

Kérjük, a jelentkezéskor adja meg személyi adatait (nevét, fényképes igazolványszámát, amely okirattal a látogatáson részt vesz), amelyet a helyszíni  jelentkezéskor ellenőrizni fognak.

Újbuda – Gellérthegy

Találkozó: 10.00
Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, 1118 Bp., Ménesi út 65.

Molnár-C. Pál egykori műtermében az “Íme, az ember” – szakrális és profán MCP életművében amely újdonságot jelenthet azoknak is, akik régebben jártak itt. A hatalmas életművön végigvonul a szakrális és a profán közötti feszültség és harmónia – erre példa a Szerelem című grafika. A múzeum másik kiállítóhelysége, a Tavasz Terem különleges kulturális csemegével várja a látogatókat. Itt Ferenczy Béni “Balkezében is elfér a világ” című kiállítása a művész utolsó tíz évnek bal kézzel készített rajzait, akvarelljeit és szobrászati munkáit mutatja be. Ferenczy Béni 1956-ban stroke-ot kapott, feleségének segítségével megtanult bal kézzel alkotni. Beszélni, írni nem tudott, csak rajzolni, festeni, szobrokat mintázni. Győzelme a betegség fölött példát adott az ’56-ot megélt költőknek, íróknak.

A múzeumi vezetés időtartama: kb. 1 óra.

Séta a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumtól a Gellérthegyen át a Gárdonyi térig.

A sétával igyekszünk érzékeltetni a Gellérthegy izgalmas sokoldalúságát, a természet értékeitől kezdve a történelmi, vallási, kulturális emlékeken át az egykor itt élt híres emberek emlékének felidézéséig.

A séta időtartama: kb. 1, 1,5 óra
A sétát és a tárlatvezetést Csillag Péter tartja.
A séta az Idegenvezetők világnapja alkalmából ingyenes. A múzeumban 1 000 Ft a teljes árú jegy, nyugdíjasoknak és diákoknak 500 Ft a belépő.

Regisztráció: info@mcpmuzeum.hu

Budai Várnegyed ● Polgárváros

15.00 Séta a budavári polgárvárosban alkony előtt – A SÉTA MEGTELT!

Találkozó: a  gr. Hadik András – szobornál (Bp. I. Szentháromság utca és Úri utca találkozása, a régi Városháza hátsó oldalán)

Útvonal: Tóth Árpád sétány- Szentháromság utca – Szentháromság tér- Hess András tér- Hilton- Halászbástya- Mátyás-templom- Halászbástya
A séta során megtekintjük a Tóth Árpád sétányról nyíló budai panorámát, majd megtekintjük a Hilton új fogadóterét, megtekintjük a Mátyás-templom restaurálási munkái nyomán megszépült Nagyboldogasszony-( Mátyás) – templomot, és a Halászbástyán köszöntjük az alkonyt

A sétát vezeti: Tábi Márta idegenvezető
A Mátyás-templomot helyi idegenvezető mutatja be 16.00 óra tájban.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a templomlátogatás és épületbemutató vezetés térítés mentes.

Regisztráció: min. 30 fő – A SÉTA MEGTELT!

A templomlátogatás kivételével a séta állatbarát.

Budai Várnegyed ● Polgárváros

Nagyboldogasszony- (Mátyás) – templom

13.00 Mátyás-templom  – A SÉTA MEGTELT!

Az épületismertető sétán a templom gyönyörűen restaurált főhajóján és kápolnáin kívül megtekinthetjük Ferenc József és felesége, Erzsébet királyné 1967-es koronázási emlékkiállítását. Megcsodálhatjuk a 600 éves, legendákkal övezett, fából készült Budai Madonna szobrot is, melyet  több évi restaurálás után 2017 decemberében állítottak ki a templomban.

Találkozó: 12.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
Az épületbemutató sétát és tárlatvezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.
A vezetés időtartama:  kb. 45-60 perc
A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Regisztráció: max. 25 fő

14.00 Mátyás-templom kilátó tornya – A SÉTA MEGTELT!

Azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik vállalják a csigalépcsőzést, 197 lépcsőfok leküzdése után egyedülálló panoráma várja a Mátyás-templom gótikus csipketornyának kőerkélyén. A toronylátogatás során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek) és a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel.

A toronylátogatás időtartama 45-60 perc
A toronytúrát és vezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.
Találkozó: 13.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Regisztráció: max. 25 fő

A Mátyás-templom és két kiállítása valamint a templom egyedülálló kilátással rendelkező Panoráma tornya az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a megadott időpontokban regisztrált vendégeknek ingyenesen látogatható.

Pest
A Pesti Vigadó

Épületismertető séták a megújult Pesti Vigadó tereiben
Lipótváros, Pesti Vigadó (Feszl Frigyes, 1865)
a Redout (Pollack Mihály, 1833) helyén

Találkozó: a Pesti Vigadó Előcsarnokában (Bp. V., Vigadó tér 2.)

A vezetést Tolnai Szilvia és Palenik Gergő, a Vigadó helyi idegenvezetői tartják.
A vezetés várható időtartama 60 perc.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából az épületismertető séta kedvezményes díja 750,- Ft.

Regisztráció:
14:30   Idegenvezetés Aradi Péterrel – A SÉTA MEGTELT!
15:00   Idegenvezetés Kerényi Anikóval
15:30   Idegenvezetés Kozák Attilával – A SÉTA MEGTELT!
16:00   Idegenvezetés Szita Klárával – A SÉTA MEGTELT!

A sétán csoportonként maximum 35 fő vehet részt.

Belváros-Lipótváros – Terézváros- Városliget – Zugló

Anno 1896
11.00 óra és  13.00 óra
Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén 

Anno 1896
Gizella tér – Deák Ferenc tér- Váczi körút- Opera- Oktogon- Vörösmarty utca- Körönd-Bajza utca- Aréna út – Állatkert – Artézi fürdő   

…Balázs Mórnak köszönhető, hogy végül a Sugárúton lóvasút és villamosvasút helyett a kor legkorszerűbb földalatti vasútja épült meg.. Méltó egy rohamosan fejlődő világvároshoz, mint amilyenné a millenniumi ünnepségek idejére vált Budapest. Ez a vasút, melyhez mintát Balázs Mór Londonban látott, alkalmasnak tűnt arra, hogy a Városligetbe tervezett nagyszabású kiállításhoz  szállítsa a közönséget. A kivitelezéssel a Siemens és Halske céget bízták meg. A munkálatokban szerepet kapott Wünsch Róbert budapesti vállalkozó, az építésvezető mérnök Vojtek Ödön volt. A villamos berendezéseket a Siemens Halske cég szállította, a kocsikat a Schlick Gyár készítette… 

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

Találkozó: a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül). A tárlatvezetésen megtekinthető a Múzeum új időszaki kiállítása, mely az idén 50 éves BKV történetéről mesél.

A tárlatvezetés időtartama: 30 perc
Belépőjegyek: felnőtt 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft
Létszám: 20 fő/ csoport

Előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni lehet: muzeum@bkv.hu, 461-6500/11271

Terézváros
Az Andrássy út villanegyede

13.30 A Bajza és Munkácsy utcák szecessziós épületei – A SÉTA MEGTELT!

Találkozó: 13.30 a Földalatti Mexikói út- Vörösmarty irány megállójában, a Bajza utca 35. sz. környékén.

A séta útvonala: Bajza utca 35. Erdődy-Semsey, Vanderbilt-palota (követség, kívülről)
42.sz. (Bajza- Aradi utca sarok): Léderer Artúr háza (1902,Bálint Zoltán- Jámbor Lajos) – 44.sz. Baruch Sámuel háza (1898)- 49-51. sz. Bajza utcai elemi iskola (1914-1916. ifj. Ray Rezső)-Feszty- villa; Epreskert tömbje -Munkácsy Mihály utca 26. 32. sz. Kölcsey Gimnázium (1906-1908. Kőrössy Albert) – 23-sz.Szondi utca 73.sz. Sonnenberg-ház (1904, Kőrössy Albert, Róth Miksa üvegablakai)- 21. sz. Gábor Ignác Fiúnevelő Intézete (emléktábla)- 16. sz és Kmety György utca 35. sz: Hirsch-villa (1908, Bálint Zoltán -Jámbor Lajos) – 22.sz.villa (1906 KovácsFrigyes) 19/B Schiffer –villa – NAV Vám és Pénzügyőr Múzeum

A séta időtartama: 3 óra
A sétát vezeti: Zaharia Etelka idegenvezető
A séta térítésmentes.
Az egyes intézményekben helyi vezetéseket tartanak.
Az Epreskertet Romoda Klára (Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszék) mutatja be.
A Bolgár Önkormányzat támogatásával megtekintjük a Baruch –ház belsőépítészeti díszeit.
A Schiffer-villa építészeti értékeit Dvorszky Anikó mutatja be.
A 110 éves Kölcsey Gimnáziumban Fazekas Csaba igazgató fogadja a vendégeket.

Regisztráció: maximum 35 fő. – A SÉTA MEGTELT!

A Városliget kapuja ●  Hősök tere (1932) Dózsa György út

2001. óta Nemzeti Emlékhely

14.30 A Hősök tere – a tér, amely lezárta az Andrássy utat
Schikedanz Albert – Herczog Fülöp – Zala György alkotása – A SÉTA MEGTELT!

A Városliget adott otthont a honfoglalás ezredik évfordulójára megrendezett ünnepségsorozatnak. Az Andrássy út felől emelték az 1896. május 2-án megnyitott kiállításhoz vezető főkaput. Diadalívszerű építmény alatt egy hídon át lehetett a kiállítás hatalmas ( 520 ezer négyzetméter ) területére jutni. A díszkapu előtt a Gloriette-kútház állt, ennek jobb oldalán a frissen avatott Műcsarnok. Az új épülettel szemben felállították a Rotundát, benne a Feszty-körképet a honfoglalásról. Az Andrássy út végi teresedés csak 1932-ben kapta a mai Hősök tere nevét. Addigra ligetes jellegét elvesztette, folyamatosan formálódott. Mai arculata az Andrássy út történelmi környezeteként 2002 óta a Világörökség része. Sétánkon a tér megtekintése után a Dózsa György ( egykor Arena) út mentén, a Városligetből kiszakított felvonulási teret idézzük, és szobrait, a Regnum Marianum templomot, az Aréna színpadot, és az egykori Park Szanatóriummal szemben álló volt Liget Szanatóriumban fejezzük be sétánkat. 

Indulás: Hősök tere (Mexikói út- Vörösmarty tér) Millenneumi Földalatti megállója

A séta útvonala: ami volt, de már nem látható: Zsigmondy Vilmos ártézi kútja (1878) és a Gloriette-kútház (1884, Ybl) – 1896. 05.02 -10.31.: az Ezredéves Országos kiállítás – a Millenniumi ünnepségek díszkapuja – (Frommer,  Neuschloss) – A Szépművészeti Múzeum (1900-1906, Schickedanz és Herzog) helyén a Rotunda: Feszty Árpád A magyarok bejövetele c. körképe — ami elkészült: a Műcsarnok (1896 ; Schickedanz, mozaik: Haranghy, 1941;  Deák-Ébner L.freskója). Az 1896-os díszes főkapu helyén: a Millenniumi oszlop és szoborcsoportja (1897-1928), Zala Gy. – 1929, Hősök Emlékköve- 1932 óta Hősök tere elnevezés –ünnepségek: 1937. Szent István- kettős év – 1938 . Eucharisztikus Világkongresszus – A Hősök tere mint politikai történések színhelye- II. János Pál pápa – (1991.évi szentmise emléktáblája- Dózsa György (egykor Arena út , Felvonulási tér, 56-osok tere (2006), a Memento Parkba szállított szobrok, kereszt a Regnum Marianum emlékére, Időkerék 2004) – ING a SZOT székház, Park Szanatórium helyén- Benczúr utca 45. sz. Liget Szanatórium (1909, Dr. Jakab László Jakab Dezső)

A séta időtartama: kb. 1,5 óra
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

Regisztráció: max. 25 fő

Erzsébetváros

15.00 – A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeuma
Tudja-e, hogy a világon egyedülálló a Magyar Elektrotechnikai Múzeum, mivel maga az épület is elektrotechnikai műtárgy, egy hajdani transzformátorállomás?
Tudja- e, hogy a transzformátor (1885) és a hagyományos izzólámpa (1904) eredeti magyar innováció?
Tudja-e, hogy az “örök város”, Róma villamosenergia-ellátását a magyar Ganz-gyár mérnökei tervezték és a Ganz-gyár valósította meg? Megnézheti, milyen és hogyan működik a villamos Kolumbus-tojás.
Megláthatja, milyen háztartási villamos eszközöket használtak a XIX. és a XX. század fordulójától az 1970-es évekig…
Megtekintheti a távközlés eszközeinek fejlődéstörténetét a mechanikus távírótól az internetig …
Az Elektrotechnikai Múzeumban az épületséta keretében kísérletek, villamos jelenségek tapasztalataival gazdagodhat.

Találkozó: 14.45 órakor az MMKM Elektrotechnikai Múzeum előtt (Budapest, VII. Kazinczy utca 21. sz.)
Időtartam: 2 óra
Vezeti: dr. Tóth Judit okl. villamosmérnök, szakvezető

Csoportos belépődíj:  http://elektromuzeum.hu/hu/latogatoi-informaciok/
Vezetési díj: 5500,- Ft/csoport

Regisztrálni a toth.judit.dr@gmail.com e-mail címen lehet max. 30 fő részére.

Józsefváros  

15.00 – A SÉTA MEGTELT!
Gróf Széchenyi István (1791 – 1860) emlékére
A lótenyésztés, lóverseny története
Lovak a városi közlekedésben, a közbiztonság lovas rendőrei 

Gr. Széchenyi István szorgalmazására alakul ki hazánkban a tudatos lótenyésztés, és a lóversenyzés intézményi háttere. A Nemzeti Casinoban létrejön a „ betting room ”, felépül az első nemzeti lovarda, és az első lóversenyt is megrendezik. A ménesbirtokok katonalovakkal látják el a hadsereget, de a közrend fenntartásához a rendőrség számára is tenyésztenek lovakat. E nemes állatok sokáig a városkép meghatározó elemei. A séta során a Szent György oltalmába helyezett rend őreinek, intézményeinek történetével ismerkedünk a Rendőr Múzeumban. Később megtekintjük díszelgő, protektoros és a városi lovas rendőrök bemutatóját.

Találkozó: 14:45  a Rendőrség-történeti Múzeum előtt, Bp. VIII. Mosonyi utca 7. sz. (A Keleti pályaudvar körzetébe3n, a 24-es villamos végállomásától balra)

15:00: A Rendőrség-történeti Múzeum és kiállítása (Bp. VIII. Mosonyi utca 7.) – A tárlatot vezeti: Daka Béla ny. alezredes úr

16.00: az ORFK Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály (Mosonyi utca 5-7. sz.) istállóinak megtekintése, valamint a díszelgő, protektoros és a városi lovas rendőrök bemutatója

A séta időtartama:  2 óra
A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető
A séta: térítésmentes

Regisztráció: max. 30 fő A SÉTA MEGTELT!

Az ORFK Készenléti Rendőrség Lovas Alosztály látogatásához, kérjük, a regisztráció alkalmával adja meg nevét és személyi igazolvány számát (ennek hiányában útlevélszámát). A látogatáshoz kérjük, hozza magával azt az igazolványát, amellyel regisztrált a programra.

Ferencváros

15.00 A Fővám téri I. számú Központi Vásárcsarnok – A SÉTA MEGTELT!

  • 1897 , Petz Samu, acélszerkezet: Schlick-, téglák: Drasche-, színes épületkerámiák: Zsolnay-gyár; 1977-től műemlék; 1999: FIABCI Prix d’Excellence díj ●

A Duna-part környezetébe, a Belváros és Ferencváros határán, az egykori Vámház és a sóraktárak közelébe tervezett első fedett terű piacunk – három szinten kínálja friss és gazdag áruválasztékát. A hazai közönségen kívül egyre több turista keresi fel. A Fővám téri Vásárcsarnok 2013-ban Európa legjobb piacaként került a CNN Travel új toplistájának első helyére. Sétánkon körbejárjuk kívül-belül, az alagsortól a galériáig Petz Samu korszerű technikával, logisztikai érzékkel tervezett, igényes megjelenésű művét. Megtekintjük az 1977-ben műemlékké nyilvánított épület tereit, szerkezeti- és díszítőelemeit. Mesélünk az építkezés körülményeiről, a századfordulós kereskedés hétköznapjairól. Piaci körsétánkon felkeressük a csarnok pavilonjait, megnézzük a Magyar Borvidékek- kiállítást, meglátogatjuk a Nagycsarnok megújult alagsori részét, a Hungarikum utcát. Azt is meglátjuk, mit vehetünk, „ ha elmegyünk a vásárba fél pénzzel ”.

Találkozó: 14.45 órakor a Fővám tér és a Váci utca sarkán (az Anna Café környékén)
A vezetés időtartama: 1,5 óra
A sétát vezeti: Ondrej Ildikó idegenvezető

A Tourguide kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft /fő

Regisztráció: max. 35 fő – A SÉTA MEGTELT!

15.00 és 17.30 Péntek este a Ráday utcában – A SÉTA MEGTELT!

A séta során megismerjük Belső-Ferencváros főutcáját, fontos épületeit, múltját és jelenét. Az Ybl Miklós tervezte Assisi Szent Ferenc templomtól indulunk. A Bakáts térről, amely híven őrzi a 19. századi városfejlődésben kapott rangját: három intézménye ( elöljáróság, plébánia, iskola) ma is eredeti épületében működik. A teret szegélyező kórház mai állapotában is imponáló szecessziós díszeivel. Igazi kaland a térről külön lejárattal megközelíthető altemplom megtekintése, amelyben talán 1956-ban miséztek utoljára! A Ráday utcai séta valójában a 18.sz.végétől korunkig ívelő stílustörténeti kirándulás lesz, amelyet egy-egy kortárs művész galéria, izgalmas udvarbelső megtekintése színesít. Nem hagyhatjuk ki, hogy ne nézzünk meg közelről-belülről egy-két vendéglátóhelyet. Hisz a Ráday utca pezsgő, mai életét a teraszok, a sok és sokféle szolgáltatást nyújtó vendéglátás határozza meg. A séta a Kálvin téren ér véget.

Találkozás: 14.45 órakor és 17.15 órakor a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc templom főbejárata előtt (Bp. IX. Bakáts tér)
Útvonal: a Bakáts tértől a Kálvin térig templomlátogatással,kortárs galériák,vendéglátóhelyek megtekintésével
Időtartam: 2,5 óra

Regisztráció: mindkét sétához egyenként max. 30 fő

A sétát vezeti: dr. Orbán György (Ráday Soho Egyesület, BUM – bevásárló tematikus utca)

Kőbánya

12.15 Lechner Ödön (1845 – 1914) emlékséta Kőbányán

Kőbánya Szent László királyunk tiszteletére emelt templomát Lechner Ödön tervezte – a megbízó elvárása szerint – gótikus stílusban. A sacrális épület külső megjelenésében: épületdíszeiben, a felhasznált anyagok minőségében, összhatásában mégis jellegzetesen lechneri lett. Kora, a historizmus építészeti gyakorlatát meghaladó, új szemléletű, egyedi értéket teremtő, keleties-magyaros stílusú alkotás. Ugyanúgy, mint az Iparművészeti Múzeum és Iskola, amely a kőbányai templommal egy időben épült. Ma mindkettő a Világörökség várományosa. Míg a templom Kőbányán Lechner építészpályájának a kezdetén épül, a helyi iskola annak utolsó állomása. A mester monogramja olvasható a Szent László Gimnázium falán, de az épület homlokzati kialakításában, épületdíszítő elemeiben már az építésztárs-tanítvány, Vágó József stílusa sejlik fel. Kettejük kapcsolata szép történet a tiszteletről, amit a tanítvány érzett Mestere iránt, aki építészeti iskolát teremtett anélkül, hogy hivatalos katedrát kapott volna.

Találkozó: 12.15 órakor a Kőbányai Szent László templom bejárata előtt, Szent László szobránál (Bp. X. Szent László tér 25.)
Útvonal: Szent László tér – Kőrösi Csoma Sándor út
Szent László tér 25. : Szent László szobra (1940, Antal Károly) –Kőbányai Szent László templom (1900. június 27. , Szent László ünnepe, Lechner Ödön)- Szent László szobra –Kőrösi Csoma S. út 28-34. : Szent László Gimnázium (1914, Lechner Ödön és Vágó József) épületdíszei, belső térkialakítása (aula: padlózat és díszítményei, faldíszek és a lámpák, díszterem, az egykori igazgató lakása, a rajztanári műterem és szertár)
A templom orgonakarzatára és tornyába is lehetőség van felmenni. A 123 (csiga) lépcső megtétele után egész Budapest panorámáját meg lehet tekinteni.
A séta időtartama: 2 óra
A sétát vezeti: Rusai Ágnes idegenvezető
A séta ingyenes.
A templomlátogatás: 400,- Ft/fő
A helyszíneken helyi vezetők kalauzolnak. A Szent László Gimnáziumot Sárkány Péter igazgató mutatja be.

Regisztráció, maximum 25 fő.

PEST
Belváros- Lipótváros

10.00 -17.00 A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft, vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt – Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően. A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása 2018. február 22. 23. és 24. napokon 10.00 – 17.00 óra között – tárlatvezetés nélkül – egyénileg megtekinthető a rendezvény alkalmából 50 %-os kedvezményes belépőjeggyel.

Felnőtteknek: 1000 Ft/fő;  diákoknak ,nyugdíjasoknak: 750 Ft/fő
Nincs regisztráció, csak jelszó: SZECESSZIÓ’’ – www.magyarszecessziohaza.hu

A Secessio Café & Delikát kávéház, a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2018. február 22-24. napokon 10.00 – 17.00 óra között forró italait és házi süteményeit 50% -os kedvezménnyel kínálja a látogatóknak.

Az Antik-Modern Art Shop (1054 Budapest, Honvéd u.3.) 2018. február 22-24. napokon 10.00 – 17.00 óra között 20%-os kedvezményt kínál a vásárlóinak.

Pest
Belváros –Lipótváros

14.00 Kalazanci Szent József rendje – a piaristák Pesten

A piarista rend 1717-ben nyitotta meg első iskoláit a régi Pesten. Az Erzsébet híd építése és térrendezése miatt korábbi épületüket lebontják. A fővárostól megkapják a házhelyet, melyre 1916-ban felépül Hültl Dezső tervei szerint a mai Március 15 tér- Szabadsajtó út- Váci utca – Piarista utcai tömbben, a Pesti Belvárosi plébániatemplom szomszédságában rendházuk és iskolájuk. Az egyházi iskolák 1948-ban bekövetkezett államosítását követően az ELTE Bölcsészettudományi Karnak szolgál otthonául az épület, a kápolnában kialakítják az Egyetemi Színpadot. A kívülről patinás, belül felújított épületben, melynek falai közé a rendszerváltás után visszaköltözhetett a rend, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és a piarista gimnázium folytatja rendi küldetését, magas színvonalú oktató—nevelő tevékenységét.
Épületbejárás Koltai András történész, a Piarista Rend Magyar Tartománya Központi Levéltárának vezetője szervezésében.

Találkozó: 14.00 órakor a Piarista Gimnázium előcsarnokában, a Piarista utcai bejáratnál (1052 Budapest, Piarista utca 1.)
Időtartama:  60 perc

Regisztráció: piaristak23@gmail.com, max. 25 fő

***

14.30 Hermész nyomán
Mitológiai séta a Belvárosban

Gondolták volna, hány Hermész-figura számolható meg Pest Belvárosában? Talán nem meglepő, hogy a nagyrészt kereskedők, iparosok, polgári mesterségeket űzők lakta Pest önazonosító, szimbolikus alakja lett az olümposzi istenek hírnöke, aki egyben a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Aki elhíresült furfangjáról és ravaszságáról is, de Apollón (a költészet) kedvelt barátja is. Ha ezentúl megakad a szemük egy-egy szárnyas csizmát, karimás kalapot, arany kardot viselő figurán, aki netán pásztorsípot tart kezében, vagy pálcát, melyen kígyó tekereg – Hermész kacsint vissza Önökre.  Kevés egyetlen séta, hogy megszólítsanak minket a görög-latin mitológia kelléktárából ismert istenek, félistenek, lények, akik benépesítik a belváros tereit, lakóházak homlokzatát, kapualját, közintézményeink belső falait, homlokzatát. Felfedező utunk a kezdet a város ilyeténképpen való megismeréséhez.

Indulás: 14.15 órakor a Nereidák kútnál, a templom előtt  (Budapest , V. Ferenciek tere)

Útvonal: Ferenciek tere – Petőfi Sándor utca – Városháza utca – Szervita tér – Váci utca – Régiposta utca – Apáczai Csere János utca- Dorottya utca – Vörösmarty tér

Ferenciek tere: Nereidák kútja– Petőfi S. u. 5:  FUGA – 3.: Károlyi-Trattner – (MTA)-ház- Városháza u. 7: Vármegye háza udvara – Városház u. 9-11. ex-Invalidusok háza – Szervita tér 3.: ex-Török Bankház – Váci utca: Hermész-kút és Pegazus – szobor – Váci és Régi posta utca 15. sarka: az ex- Schorndorfer órásmester háza- Régi posta u. 2. : a pesti városfal déli körbástyája– Apáczai Cs. J. (klasszicista Al-dunasor)  utca 3. sz. Szemerédy-ház – 5. sz. Gyürky-ház – 7.sz. Kardetter-ház (Zenit Hotel)- – Türr István u. – Pest város Váci kapuja – Vörösmarty tér 7 – 8 : Gerbeaud cukrászda- Dorottya u. 8. : Wurm-ház az ex- sóházak helyén, ma: Gyémántpalota

Időtartam:  2,5 óra
A sétát vezeti: dr. Szabó Mária görög- latin- filozófia egyetemi tanár, idegenvezető
A sétára regisztrálni a szabomari35@gmail.com címen lehet max. 15  fő

Erzsébetváros

14.30 Külső-Erzsébetváros – Csikágó I.

Kezdetben szántók voltak itt és kertek. Erre húzódott a „városvonal ’’- (vám-, és vesztegzárvonal), amely mentén épül majd ki a Rottenbiller utca, és amelyen kívülre tervezik 1880-ban az állatorvosképzés központját. Mert a közelben (a mai Rózsák terén) van az állatpiac, a vámvonal mentén hajtják az állatokat a kapuk, vágóhidak felé. E külvárosi területen áll Oetl Antal vasöntödéje és gépgyára, közvetlen mellé építik fel 1881-ben Steindl Imre tervei szerint a Magyar kir. Állatorvosi Tanintézetet. Az építészt kérik fel aztán a neogót Árpádházi- Szt. Erzsébet-templom tervezéséhez is. Ki gondolta volna, hogy pár évtized múlva a beépítetlen területet felparcellázzák, és az állatorvosi kar köré – mellé 1896 és 1898 között palotákat, bérkaszárnyákat építenek? Ez lesz Csikágó városrész (Damjanich u– Aréna (Dózsa György) út – Csömöri (Thököly) út – Rottenbiller u.) tömbje. Itt épül fel az Országos Siketnémák Intézete, mely helyet ad a Bethlen téri zsinagógának; a közelben vásárol magának lakóházat, műhelyt Róth Miksa üvegfestő, mozaikművész…

Útvonal: Rózsák tere- Rottenbiller utca- István utca- Betlen tér- Nefelejcs utca

Találkozó: 14.15 órakor a Rózsák terén, az Árpádházi Szt. Erzsébet.templom bejárata előtt

Rózsák (Baromvásár, Szegényház) tere: 6/7.sz: gr.Brunszvik Teréz emléktábla (1876 -1952: Orsz. Kisdedóvó Egyesület óvónőképző Intézete) – Árpádházi Szt. Erzsébet – templom (1901, Steindl Imre) – Péterffy S.u. kórház- 10.sz.Rózsák terei Istenszülő Oltalma görög k.tmpl, (1881, Czigler, ikonosztáz Roskovics) – Szent Erzsébet szobra  (1931, Damkó József  (1872-1955); (R. Törley M,: Angyal ’56) – Rottenbiller Lipót (18061870) – István u.2. SZ I E Állatorvos-tudományi Kar, kollégium(1871 és 1881, Steindl Imre, az egyetem otthonai), Hutӱra Ferenc Könyvtár, Levéltár És Múzeum – Bethlen Gábor tér. 2. ex-Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézete (alapította Fochs Antal1874). Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Tanárképző Főiskola – most: McDaniel College – Bethlen téri zsinagóga (Baumhorn Lipót és Somogyi György, 19328 (kívülről) – 3. sz. Lakóház (Reiner Dezső, 1929) Bp. legnagyobb háború előtt épült bérháza, 1997-től a Közép-Európa Táncszínház – Nefelejcs utca 26.sz. (Petz Samu) 1911-től 1939-ig „Róth Miksa cs. és kir. Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”

A séta időtartama: min. 2 óra
A sétát vezeti: Szatmáry Judit, idegenvezető
A séta térítésmentes.
Róth Miksa Emlékház belépődíj és tárlatvezetési díj:  http://www.museum.hu/muzeum/748/Roth_Miksa_Emlekhaz/info

Regisztráció: szatmary.judit@gmail.com, max. 35 fő

A nap záróprogramja

18.00
1987 óta Világörökség
Buda és Pest a Duna két partján
Esti hajózás a MAHART PassNave Kft. BUDAPEST rendezvény hajójának fedélzetén

Útvonal: A Vigadó tértől a Világörökségi helyszíneket összekötő négy híd: Lánchíd – Margit híd – Erzsébet híd – Szabadság híd Duna – szakaszán túl a Petőfi híd – és a Rákóczi (Lágymányosi) hídig – és vissza a Vigadó térig

Beszállás: 17.30 órától
HelyeVigadó téri hajóállomás 5. sz. kikötő
Indulás
: 18.00
Érkezés: 19.00
Időtartam: 60 perc

Az élő, magyar nyelvű hajós városnézést vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető

A hajójegy ára az Idegenvezetők Világnapja alkalmából: 750m,- Ft/fő egységesen  (2 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy váltása kötelező!). A kedvezményes jegyek a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában megvásárolhatók. A pénztár nyitva tartása hétfőtől péntekig 9:00-17:00 óra között. Szombat, vasárnap zárva, kivéve 2018. 02. 23-án, amikor 9:00-17:45 óra között tart nyitva.

Regisztráció és bővebb információ a www.mahartpassnave.hu oldalon érhető el.

Kérjük, előzetesen regisztrált jegyét legkésőbb pénteken, a sétahajózás napján 17:40 óráig szíveskedjen átvenni a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában, kivételes esetben – fél órával a hajó indulása előtt – átvehető a hajó fedélzetén  (kizárólag készpénzfizetés ellenében). A hajózás alatt italbüfé üzemel a hajó fedélzetén.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink