Séták 2018. február 24. szombat

Budapest XII. kerülete ● Hegyvidék
Hűvösvölgy ● Széchenyi-hegy • Gyermekvasút

10.00 Utazás a világ leghosszabb gyermekvasút-vonalán és természetjárás a budai hegyekben, séta a Szent Anna kápolnához és a Széchenyi-emlékműhöz. 

 

“A Guinness World Records (GWR) Rekordok Könyve szerint a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a világ leghosszabb olyan vasútvonala (11,7018 kilométer), amelyen a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.” (2015)

 

Találkozó: 10.00 órakor a Hűvösvölgy BKV végállomáson az újságosbódé mellett.
Megközelíthető a Széll Kálmán térről induló 56, 56A, 59B, 61 jelzésű villamossal. 

Útvonal: utazás vonattal Hűvösvölgy – Hárshegy – Szépjuhászné – Vadaspark mh. – Jánoshegy – Virágvölgy, majd természetjárás Szent Anna kápolna – Normafa – Normafa mh. – Széchenyihegy – Széchenyi-emlékmű – Svábhegy. 

A túra első részében a gyermekvasutas otthonba nézünk be, megtudjuk, kik lehetnek gyermekvasutasok és milyen szolgálatot teljesíthetnek. Az otthon közelében bejárjuk a vontatási telepet és a fűtőházat, megismerjük a kisvasút járműveit. Betekintünk a gyermekvasutas múzeumba. Ezután hegyek-völgyek között zakatolunk tovább, közben felfedezzük a budai hegyek állat- és növényvilágát, hallunk a Gyermekvasút környékének turisztikai látnivalóiról és megismerjük a Gyermekvasút történetét. Természetesen gyalogolunk is, ellátogatunk a Szent Anna kápolnához, a Normafához, majd később a Széchenyi-emlékműhöz sétálunk.
A séta végén a 21 és 21A jelzésű autóbusszal a Széll Kálmán térig lehet utazni.

A túra időtartama: kb. 5 óra
A programot vezeti: Vinis Gyula a Gyermekvasút ny. műszaki vezetője
A viteldíj a Gyermekvasúton:  800 Ft/fő (felnőtt) 400 Ft/fő (6-18 éves korig)
A belépődíj a gyermekvasutas múzeumba: 100 Ft/fő
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! (max. 30 fő )

Regisztráció: idvez.gyermekvasut.2018@gmail.com 

Kérjük, hogy az időjárásnak és a természetjárásnak megfelelő, kényelmes öltözetben jelenjen meg a túrán! Az Idegenvezetők Világnapja idején és egész évben várja a kirándulókat, a természet kedvelőit, a kisvasutak rajongóit a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasútja. http://www.gyermekvasut.hu, https://www.facebook.com/gyermekvasut

Pesthidegkút

8.50 Pesthidegkút – Gercse  

Sétánkon az Ördög-árok vonalán haladunk. Megtekintjük először a Remetekertvárosi Szentlélek templomot, és a Közép-Európai Mária zarándokútra felfűzött Máriaremetei kegyhelyet, melyet II. János Pál pápa „basilica minor” rangra emelt, és a 800 éves Árpád-kori-templomot is Gercsepusztán, a királyi trombitások egykori földjén.

Találkozó: 8.50- kor a Széll Kálmán téren, a 61-es villamos megállójában

Útvonal: Hűvösvölgy BKV. végállomás – az Ördög-árok mentén – Máriaremetei út 34.: Remetekertvárosi Szentlélek templom– Templomkert u. 1.: Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika – Templom u. 2-10: gr. Klebelsberg Kuno – kultúrkúria (udvar) –  Templom köz 1. Pesthidegkút Ó-falu Sarlós Boldogasszony plébánia–  1.8 km természetjárás (Gercsepusztai Boldogasszony templom – 1,8 km természetjárás – Hűvösvölgy BKV végállomás)

A túra időtartama: 4,5  óra
A területen BKV autobusszal és gyalog közlekedünk. A kirándulás vége Hűvösvölgynél 14.00 óra körül várható.
A túra költsége: 1000,- Ft/fő (templomadományok)
A túrát vezeti: Danka Attila idegenvezető, mobil: 06 (30) 589 1424

Regisztrációattila.danka@yahoo.de, max. 20 fő                                                            

Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrázásnak megfelelően öltözzenek fel.  

Buda

11.00 Kitaibel Pál (1757- 1817) emlékséta

Az ökoturizmus jegyében séta a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpontjában. A város fölé emelkedő Sas-hegy kilátópontjáról páratlan Budapest- kép fogadja a kirándulót. Szép időben jól láthatók a Mátra vonulatai, a Visegrádi-hegység, a Gödöllői-dombság, Óbuda- Buda – Pest nevezetes épületei a Duna, a körutak, sugárutak osztásában. Mátyás király korában e vidéken húzódtak a nemes urak szőlő-birtokai, és a polgárok szőlőskertjei. Idővel a filoxéra elpusztította a szőlőtőkéket. A vidék arculata megváltozott. Ma messziről kopár sziklás képet mutat, mégis „Budapest egyik legérdekesebb élőhelye, amelyhez hasonlót Visegrádtól az Al-Dunáig nem találunk.”

Találkozó: 11.00 órakor a Látogatóközpontban (Budapest, XI. Tájék u. 26.)
Megközelítés: A 8E jelzésű autóbuszról a Korompai utcánál kell leszállni és végigsétálni a Korompai, majd a Tájék utcán.
Útvonal:  Menedék a betontengerben című interaktív kiállítás megtekintése- kilátóterasz: Budapest- körpanoráma–  a 850 m-es kör vonalú tanösvény bejárása: a dolomitjelenség, a víztevékenység okozta jellegzetes geológiai formák és a terület élővilágának a megtekintése
A túrát vezetik: Kremnicsán János Látogatóközpont vezető, Koritár Anna túravezető, idegenvezető

A vezetés időtartama: 1,5 óra
Kedvezményes belépőjegy: 550,- Ft/fő
A Látogatóközpont az akadálymentesség jegyében újult meg. A hegy tetejére vezető ösvény kerekes székkel is járható.
Kérjük, hogy az időjárásnak és a túrának megfelelő öltözékben jelenjék meg!

Regisztráció, maximum 30 fő.

9.00 Pasaréti séta természetjárással

Találkozó: 8.50  és 9.00 óra között a Bp. II. Pasaréti téren, az 5-ös busz végállomásánál 

A séta során megismerkedünk a városrész rövid történetével, és Pasarét északi részének legfőbb látnivalóival. Meglátogatjuk a RImanóczy Gyula (1903-1958 ) tervezte Páduai Szent Antal ferences templomot. Ezután Bartók Béla utolsó magyarországi lakhelyét keressük fel. mely egykor csendes üdülőövezetben, a város szélén állt. Az Apáthy-sziklához kapaszkodunk. Itt széttekintünk a tájon. Majd az erdőn át érjük el a száz éves libanoni cédrust.

Útvonal: Pasaréti Páduai Szent Antal templom és Kájoni János ferences rendház (Rimanóczy Gyula) belülről – Csévi út- Csalán utca 29. Bartók Béla Emlékház – Apáthy-szikla- erdei ösvény- Kondor út 5−7.: Libanoni cédrus

A séta időtartama: kb. 3,5 óra

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a séta kedvezményes díja: 1.000,- Ft/fő  (ebből 300,- Ft adomány a ferences templomnak a vezetés biztosításáért, 700,- Ft pedig a belépő és vezetés díja a Bartók Emlékházban.)

A sétát vezeti: Farkas Márton idegenvezető  és Kiss Atilla országjáró túravezetők

Regisztráció, max. 30 főig. (Amennyiben a regisztrációs űrlap nem fogad választ, az azt jelenti, hogy a létszám betelt!)

A sétára való helyfoglalás a séta átutalt díjának beérkezésével válik véglegessé. A számlaszámot az elküldött regisztrációs űrlapra kapott visszaigazolásban kapja meg minden jelentkező. Pénzt vissza nem adunk, szükséghelyzetben más személy is jöhet a jelentkező helyett.

Újbuda

10.00 Séta a Gellérthegyen
A Pálosok sziklakápolnájától a Ménesi úti Molnár C-Pál Múzeumig 

A sétával igyekszünk megmutatni a sokarcú Gellérthegyet: természeti értékeit, történelmi, vallási, kulturális emlékeit, közben megidézzük az egykor itt élt híres emberek alakját. Így jutunk el Molnár-C. Pál  (1894-1981) festőművész egykori műtermébe,  ahol két kiállítás vár bennünket.

Találkozó: 9.45 órakor Gellért-hegyi Sziklatemplom előtt (A Bp. XI. Szent Gellért térről gyalog kb. 200 méter a hegyre vezető úton)
Útvonal: Sziklakápolna – Verejték utca –  Minerva utca – Kelenhegyi út – Mányoki út – Ménesi út
A sétát vezeti: Csillag Péter, Molnár-C. Pál unokája, a művész hagyatékának gondozója
Időtartam: kb. 2 óra
A séta az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítés mentes.

Regisztráció csak a sétára: info@mcpmuzeum.hu, max. 30 fő

12.00 Tárlatvezetés a Molnár-C. Pál Múzeumban, a festőművész egykori műtermében

Az “Íme, az ember” – szakrális és profán MCP életművében c. kiállítás újdonságot jelenthet azoknak is, akik régebben jártak a Molnár-C. Pál Múzeumban.

A “Balkezében is elfér a világ” című kiállítás Ferenczy Béni (1890 -1967) utolsó tíz évének bal kézzel készített rajzait, akvarelljeit és szobrászati munkáit mutatja be. A művész 1956-ban stroke-ot kapott, feleségének segítségével megtanult bal kézzel alkotni. Beszélni, írni nem tudott, csak rajzolni, festeni, szobrokat mintázni. Győzelme a betegség fölött példát adott az ’56-ot megélt költőknek, íróknak.

Találkozó: 11.45 órakor a Molnár-C. Pál Múzeumban (1118 Budapest, Ménesi út 65.)
A múzeumi vezetés időtartama: kb. 1 óra.
A tárlatvezetést Csillag Péter, Molnár-C. Pál unokája, a művész hagyatékának gondozója tartja.
Belépődíj:  1000,- Ft a teljes árú jegy, nyugdíjasoknak és diákoknak 500,- Ft.

Regisztráció a tárlatvezetésre: info@mcpmuzeum.hu, max. 30 fő

16.00 Tárlatvezetés a Molnár-C. Pál Múzeumban, a festőművész egykori műtermében

Az “Íme, az ember” – szakrális és profán MCP életművében c. kiállítás újdonságot jelenthet azoknak is, akik régebben jártak a Molnár-C. Pál Múzeumban.

A “Balkezében is elfér a világ” című kiállítás Ferenczy Béni ( 1890 -1967  ) utolsó tíz évének bal kézzel készített rajzait, akvarelljeit és szobrászati munkáit mutatja be. A művész 1956-ban stroke-ot kapott, feleségének segítségével megtanult bal kézzel alkotni. Beszélni, írni nem tudott, csak rajzolni, festeni, szobrokat mintázni. Győzelme a betegség fölött példát adott az ’56-ot megélt költőknek, íróknak.

Találkozó: 15.45 órakor a Molnár-C. Pál Múzeumban (1118 Budapest, Ménesi út 65.)
A múzeumi vezetés időtartama: kb. 1 óra.
A tárlatvezetést Csillag Péter, Molnár-C. Pál unokája és felesége, Csillag Éva hitoktató, a művész hagyatékának gondozói tartják.
Belépődíj: 1000,- Ft a teljes árú jegy, nyugdíjasoknak és diákoknak 500,- Ft.

Regisztráció a tárlatvezetésre: info@mcpmuzeum.hu, max. 30 fő

14.00 Gellért-hegyi séta
a Kilátókőhöz, az Olvasókőhöz, és a Filozófiai kertbe – A SÉTA BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

A Gellérthegy északi lábától induló Sánc utcán (Stationengassen) járták végig egykor a  rácvárosi, vízivárosi és vári polgárok nagypénteken a Keresztút stációit. A bazaltoszlopok helyén álló Kálvária három keresztjéig kapaszkodtak fel. Húsvéthétfőn a Pestről érkezők is megmászták a hegyet – a gellérthegyi búcsúban vigadni. A környék a városrendezések során átformálódott. A Hegyalja út, Sánc és Orom utca térségében „földerődbe”bújtatva felépült a főváros legnagyobb víztározó-medencéje. A tetejére Kilátókő címmel “Buda királyfi és Pest királykisasszony” kézfogója, a városegyesítést ábrázoló szobor került. A Budaváry Rotary klub pár éve Olvasókövet állított mellé, rajta Braille-írás mesél a látványról, amely a Kilátókő mellől nyílik a Duna jobb és bal partjára. A közelben Ábrahám, Ekhnaton, Jézus Krisztus, Buddha, Lao-ce, a nagy vallásalapítók körbe foglalt szobraival Wagner Nándor üzen: „ Egymás jobb megértéséért”.

Találkozó: 14.00 órakor  a Hegyalja és Sánc utca sarkán
Útvonal: a Sánc utca mellől induló (könnyen járható) lépcsősor- Kilátókő (1982, Lesenyei Márta, Vadász György)-  Filozófiai kert (2001, Wagner Nándor szoborcsoportja)
Megközelítés: 27-es 112-es, 8E,178-as, 239-es autóbusszal
Időtartam: 90 perc
A sétát vezeti: dr. Lenkei Irén – Gellérthegyvédő Egyesület

Regisztráció, maximum 25 fő. – A SÉTA BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

***

16.45 Esti séta a Gellérthegyen
A Ménesi úti Művészkorzóról a Bartók Béla úti galériák, kávézók világáig

Útvonal: Ménesi út  65. Molnár C-Pál műterem- Gellérthegy napnyugtakor – Gárdonyi tér városi fényekben
A sétát vezeti: Csillag Péter, Molnár-C. Pál unokája, a művész hagyatékának gondozója
Időtartam: kb.1,5 óra
A séta az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítés mentes

Regisztráció csak a sétára: info@mcpmuzeum.hu, max. 30 fő

Budai Várnegyed ● Polgárváros

Nagyboldogasszony (Mátyás) – templom

14.00 Mátyás-templom kilátó tornya – A SÉTA MEGTELT!

Azokat a vállalkozó kedvű látogatókat, akik vállalják a csigalépcsőzést, 197 lépcsőfok leküzdése után egyedülálló panoráma várja a Mátyás-templom gótikus csipketornyának kőerkélyén. A toronylátogatás során megismerkedhetnek a torony számos érdekességével (vízköpők, időkapszulák, Zsolnay cserepek) és a toronyban lakó harangokkal és különleges harangszerkezettel.

A toronylátogatás időtartama 45-60 perc
A toronytúrát és vezetést a templom helyi idegenvezetői tartják.

Találkozó: 13.45 órakor a templom bejárata előtt (Budapest, I. Szentháromság tér 2.)
A regisztráció időrendi jelentkezés alapján történik. Csak az e-mailben visszaigazolt jelentkezés érvényes.

Regisztráció: max. 25 fő

A Mátyás-templom és két kiállítása valamint a templom egyedülálló kilátással rendelkező Panoráma tornya az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a megadott időpontokban regisztrált vendégeknek ingyenesen látogatható.

Budai Várnegyed ● Polgárváros
BUDA ● POLGÁRVÁROS  

15.00 Több, mint épített örökség – séta a Várkert Bazárban – A SÉTA MEGTELT!

Ismerje meg a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotásának, az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazárnak múltját és jelenét! Az idegenvezetés során az épület azon részei is bejárhatóak, amelyek a nagyközönség számára nem vagy csak részben látogathatók.

Találkozó: 14.45 órakor  Várkert Bazár Turisztikai Információs Pont (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.)
A séta útvonala: a Várkert Bazár a Testőrpalotától a Neoreneszánsz kerten át a Déli palotákig
Az épületismertető sétát Aszódi Katalin, a Várkert Bazár helyi idegenvezetője tartja.
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció: max. 30 fő.

„Jöjjön ki Óbudára!…’’
BTM – Budapest Galéria

 Varga Imre Gyűjtemény

10.15 Tárlatvezetés a Varga Imre Gyűjtemény állandó kiállításán

Óbudán, a Laktanya utca 7.sz. alatt megnyílt állandó kiállító házban

Találkozó: 10.00  órakor a Laktanya utcai „Várakozók”szobor  előtt (1986, Varga Imre)

Varga Imre szobrászművész állandó kiállításának a tereiben és a ház udvarán egyszerre találkozik a világ! Együtt láthatók azoknak a szobroknak a tervei, másodpéldányai, amelyek szerte hazánk és a nagyvilág köz- és belső tereinek hangulatát meghatározzák, városképi elemként élet-tereink részei is. A világ több pontjáról keresik fel a Dohány utcai zsinagóga kertjében álló Emanuel Emlékfát, sokan zarándokolnak a római Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnához, melynek központi figuráit : Szent István király államalapító királyunk felajánlja a koronát és országát a Szűzanyának – Varga Imre szobrászművész alkotta. A Budapest Galériában Varga Imre művészetét, gyűjteményes kiállítását Pletl Péter szobrász, grafikus mutatja be.

A belső kiállító terek mérete okán csoportonként 20 főt fogadunk.

A belépődíj: http://budapestgaleria.hu. A tárlatvezetés az Idegenvezetők Világnapja alkalmából térítésmentes.

Regisztráció: varga.gyujtemeny@mail.btm.hu, max. 20  fő csoportonként.

11.00 Aquincumi Múzeum

Rendhagyó tárlatvezetésen bepillanthatunk a “Mindeközben – Egyidejű történések a Tiberis és a Duna partján” c. időszaki kiállításba, és megismerkedhetünk a múzeum 2018. évi kiállításaival és programjaival.

A tárlatvezetést dr. Beszédes József, az Aquincumi Múzeum régésze tartja. A múzeum 2018. évi kiállításait és programjait ismerteti: Lovász Ilona, a múzeum közönségkapcsolati munkatársa.

Találkozó: 10.45 órakor az  Aquincumi Múzeum jegypénztárában (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
Időtartam:  min. 1 óra
A vezetésen múzeumi belépő megváltásával lehet részt venni.
Belépődíj: felnőtt: 1.000,- Ft/fő (min. 20 fős csoportban 800,- Ft/fő), diák és nyugdíjas: 500,- Ft/fő (min. 10 fős csoportban 450,- Ft/fő)

Regisztráció: aquincum@aquincum.hu, jelige: Idegenvezetők Világnapja

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 

16.00 Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig 

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik a kiállítás, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be. 

Találkozó: 15.45 órakor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Bp. III. 1036 Budapest, Korona tér 1.) előterében

A tárlatvezetést Török Róbert muzeológus tartja.
Időtartam: kb. 60 perc
Részvétel: normál múzeumi belépőjegy megváltása. Felnőtt 1000,- Ft; diák (6 év felett, 26 év alatt) és nyugdíjas (62 év felett, 70 év alatt): 500,- Ft
http://www.mkvm.hu/index.php?p=altinfo&m=latogatas
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a tárlatvezetési díjtól a Múzeum eltekint. A megváltott jeggyel a múzeum összes kiállítása megtekinthető.

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy az + 36 (1) 375 6249-es telefonszámon.  A kiállítótér mérete miatt a jelentkezők száma korlátozott: max. 40 fő/vezetés.

DUNAI HAJÓZÁS

14.00 Város – „újra-egyesítés” vetített képes városnézés a Margitszigeten innen és túl  a BUDAPEST rendezvény hajó fedélzetén

Útvonal: a Duna budai és pesti rakpartja mentén a Margit hídon túl, a Margitsziget megkerülésével Óbuda partjáig, és vissza a Szabadság hídnál megfordulva a Vigadó téri hajóállomásig

Beszállás: 13.30 órától a Vigadó téri 5. számú kikötőben
Indulás:  14.00 órakor
Érkezés:  15.30

A sétahajózás időtartama: 90 perc
Az élő, magyar nyelvű hajós városnézést vezeti: Dr. Lengyel János idegenvezető

A hajójegy ára az Idegenvezetők Világnapja alkalmából: 1100 Ft /fő  egységesen (2 éves kor alatt ingyenes, de regisztrációs jegy váltása kötelező!) A kedvezményes jegyek a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában megvásárolhatók. A pénztár nyitva tartása hétfőtől péntekig 9:00-17:00 óra között. Szombat, vasárnap zárva.

Regisztráció és bővebb információ a www.mahartpassnave.hu oldalon érhető el.

Kérjük, előzetesen regisztrált jegyét legkésőbb 2018. február 23. pénteken 17.45 óráig szíveskedjen átvenni a Nemzetközi Hajóállomás jegypénztárában, kivételes esetben – fél órával a hajó indulása előtt- átvehető a hajó fedélzetén  (kizárólag készpénzfizetés ellenében). A hajózás alatt italbüfé üzemel a hajó fedélzetén. A pesti és óbudai archív fényképeket a BTM Aquincumi Múzeum, BTM Kiscelli Múzeum, az Óbudai Múzeum, a Varga Imre Gyűjtemény kölcsönözték a hajós városnézéshez. Köszönjük.

Zugló ● Istvánmező 

Séta Istvánmezőn  A SÉTA MEGTELT!

9.45 Találkozó: 9.30 órakor a Domonkosok temploma előtt (Bp. XIV. Thököly út 58. sz.) 

Útvonal: Thököly út – Cházár András utca – Abonyi utca – Izsó utca – Zichy Géza utca – Stefánia

Thököly út 58.: Domonkosok temploma (1915, Hofhauser Antal, és művészgárdája) és rendháza 4: Cházár András (1745 – 1816) emléktábla -5.: Rákos Manó szobrászművész villája – (1907, Matuschek) – 9. lkh (1908,  Löffler fivérek) –  10. Pesti Izraelita Hitközség Fiú- és Leánygimnáziuma,(1914, Lajta Béla, Hegedűs Ármin) ma Radnóti Gimnázium, Ocskay-emléktábla- 15.: lkh (1910, ifj. Ray Rezső) – 18. Vasúti tisztviselők Bálint utcai villaszövetkezete (1914.  Bauer Emil, Guttmann Gyula) – Abonyi utca 21.: Magyar Református Egyház Zsinati Székháza (1909, Hajós Alfréd,Villányi János) – Szabó József utca 16:  Baross téri Református Egyházközség temploma – 23: Unger Mór műteremháza (1897, Fischer Ferenc) – 12. Róna József szobrászművész műteremháza és villája – Izsó utca 5. Malonyai Dezső- villa (1906, Lajta Béla) Román Kulturális Intézet- Thököly út 74. SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar (1901, Kolbenheyer Gyula, H.Gaál A.) – Zichy Géza utca 10. László (Laub) Fülöp (1869-1937) villája (1897, Gyalus.), Lajta Béla egykori lakása, műteremház és egykori lakói –  Lippich, Zichy Géza-villa (1897, Gyalus) – ex- Park Club (1895. Meinig Artúr), ma Stefánia Palota hátsó kocsibejárója

A vezetés időtartama:  2 óra
A sétát vezeti:  Péter Szilvia  idegenvezető
A Vox-kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft/fő

Regisztráció: max. 30 fő

Kincsem Park

14.00 – A SÉTA MEGTELT!
Gróf Széchenyi István ( 1791 – 1860 ) emlékére II.
A lótenyésztés, lóverseny története

A Kincsem Parkban felidézzük, mikor és hol indult el hazánkban a lóversenyzés, hol voltak a lóversenytereink, kik voltak világhírű versenylovaink. Megfigyeljük, hol teszik meg tétjeiket manapság a pesti gyep szerelmesei.

Találkozó: 14:00 órakor a Kincsem Park Főbejárata előtt (Bp. X. Albertirsai út 2-4.)
Megközelíthető: 2-es metró (Pillangó utca), vagy 100-as buszjárat.
Útvonal: a Kincsem Park területe, a korabeli műemlék lelátók

16.00 Ügetőverseny megtekintése (a felnőttek a séta során megtehetik a tétjeiket)

A séta időtartama: 2 óra
A sétát vezeti: Péter Szilvia idegenvezető
A séta térítés mentes.

Regisztráció: max. 50 fő

Pesterzsébet, Budapest XX. kerülete

11.00 Szecessziós mesterek nyomában I.
Nagy Sándor (1869- 1950) freskói
a Pesterzsébeti Szent Erzsébet plébániatemplomban 

Az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom freskóit Dr. Décsei Géza prépost plébános elgondolása szerint Nagy Sándor festőművész, a gödöllői iskola utolsó képviselôje festette 1938 és 1943 között. A mester alkotásait a tanítvány, Iván Szilárd „Nagy Sándor Sixtusi kápolnája”-ként említi. ” Nagy Sándor élete fő művét alkotta meg a pesterzsébeti nagytemplomban, s őt e freskósorozat alapján a magyar művészettörténet egyik nagyszabású és eredeti képviselőjének kell tartanunk.” (Bernáth Aurél festő, művészeti író, Népszabadság, 1966. március 13. 8-9.)

Találkozó: 10.45 órakor Pestszenterzsébet – Szent Erzsébet főplébániáján (Bp., XX. Kossuth L. u. 60.)
Megközelítés: a Boráros térről a 23 busszal vagy a 23E busszal (menetidő 18 perc)

Nagy Sándor freskóinak bemutatása előtt

A grafika mesterei címmel Nagy Sándor, Körösfői Kriesch Aladár, Juhász Árpád, Remsey György : a Gödöllői Művésziskola képviselőinek műveiről tart vetítéses előadást 60 percben

Kriesch György, idegenvezető, Nagy Sándor feleségének, Kriesch Laurának az unokaöccse

A vezetés a templomtérben: 20 perc
Belépés: díjtalan

Regisztráció: katigyuri87@gmail.com, korlátlan létszám

A templom adományokat elfogad.

PESTERZSÉBET, Budapest XX. kerülete

13.00 Tárlatvezetés a Rátkay – Átlók Galériában

Pesterzsébet egykori mozija, az Árpád, majd Világosság mozi adott otthont a városrész képzőművészeti alkotásainak és helytörténeti állandó kiállításainak. A tárlatvezetésen az 1960-64 között működő ÁTLÓK című művészcsoportban tevékenykedő művészek, az alapítók – Czétényi Vilmos (1928- 2003), Gaál Imre (1922 – 1964) és Rátkay Endre (1928-2011) festőművészek munkáit D. Udvary Ildikó művészettörténész -múzeumigazgató – mutatja be az érdeklődőknek. A tárlatvezetést követően Történelmi babaszobrok címen Illyés Borbála történelmi viseletbe öltöztetett porcelánbabáit lehet megtekinteni , és “Tudok egy olyan mozit…” címmel a Pesterzsébet mozitörténetét bemutató kamara kiállítást.

Találkozó: 12.45 órakor a Rátkay – Átlók Galériában (1204 Budapest  Klapka utca 48.)
Megközelítés: a Bp. IX. Boráros tértől induló 23-as busszal vagy a Határ úttól a 66-os busszal Pesterzsébet Városközpont megállóig, Innen tovább a 35-ös busszal, leszállás a Klapka utcánál
A tárlatvezetést: D. Udvary Ildikó művészettörténész, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója tartja
Időtartam: 1,5 óra

Regisztrációs e-mail cím: info@pesterzsebetimuzeum.eu, regisztrációs kontaktszemély: Skaper Brigitta. Érdeklődni a következő telefonszámon lehet: 06 (1) 283 1779
Jelentkezők maximális száma: 30 fő

Fiumei úti Sírkert 

12.00 “Hol sírjaink domborulnak…” – honfiak és honleányok 1848 igézetében

Séta a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen. Az embersorsokat és egész társadalmunk sorsát megpecsételő 1848-as forradalom és szabadságharc irányt szabott Magyarország legfőbb történelmi sírkertje fejlődésének is. A Fiumei úti temető mai szerkezete tükrözi, és izgalmas könyvként idézi fel, olykor szokatlan fénytörésben, történelmünk e fejezetének a ma is neves vagy mára feledésbe merült, vitatott vagy közmegegyezéssel övezett résztvevőit, epizódjait és utóéletét. Március 15-i ünnepünkhöz közeledve mindezek nyomában járunk a sírok között és a pompás mauzóleumok mentén.

Találkozó: 11.45 órakor a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely főbejáratánál (Fiumei út 16-18.), a nemzeti lobogós sztélénél

Útvonal: falsírboltok, Batthyány-mauzóleum, Kossuth-mauzóleum, Ganz-mauzóleum, honvédparcella, mártírparcellák, Deák-mauzóleum, díszsétány, Körönd, Árkádsor, főút

Időtartam: 2 óra
Vezeti: Róka Zsuzsanna idegenvezető

Regisztrációsirkert12@gmail.com, max. 30 fő

Pest
Belváros – Lipótváros

1987 óta
Világörökségi helyszín, a pesti Duna-part látképi eleme

11.00  Budapest Belvárosi Főplébánia templomai – A SÉTA MEGTELT!

Találkozó : 10.45 órakor a  Bp.V. Március 15. téren, a templom bejárata előtt

Útvonal: Március 15. tér – Ferenciek tere – Károlyi utca- Egyetem tér- Szerb utca – Váci utca- Szervita tér 

Belvárosi plébániatemplom ereklyéi, kincsei, új altemploma – Ferenciek tere 9. A Belvárosi Ferences templom – (13.sz.; 1743.) , Liszt-emlékplakett – Kossuth Lajos utca- br.Wesselényi Miklós, az árvízi hajós, Dank Agáp és Szántófy Antal—emléktábla – a Ferenciek Bazára, Kárpátia udvar – G.B.L emlékhely, Batthyány-kripta (1849. okt.6.- 1870) – Nereidák kútja (1835,Uhrl Ferenc), Pest első kútja szoborral – a Belváros új főutcáján- Károlyi utca – Egyetem tér – Papnövelde utca 5-7 sz.: Egyetemi (Kisboldogasszony) templom 1786 óta ( (dzsámi,pálosok ( 1693,1715-1786),Egyetem- Királyi Pál utca 1.3 és Szerb u.sarka: 1838-as árvíztábla- a klarisszák egykori pesti rendháza ( 1728-1782), gr. Csáky É. Franciska apátnő ) –  Szerb utca 4. Szent György nagyvértanú szerb ortodox templom (1733, Mayerhoffer)- Váci utca 47/b. a domonkosok Szűz Mária és Szent Mihály tiszteletére emelt temploma (1765 Mayerhoffer), Angolkisasszonyok (1787) – (Petőfi S.u.)- Szervita tér 6.sz.: mecset helyén Szervita Szerzetesi Rend Szent Anna temploma és kolostora (1732), évszázados búcsújáró hely – Mária-oszlop

Időtartam:  3 óra
A sétát vezeti: Kövesdi Gabriella

Regisztráció: max.30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Az audio guide kihangosító készülék használati díja : 450 Ft/fő
Kérjük, adományokkal segítsék a templomok fenntartását. Adománygyűjtés a Szent Mihály templom freskóinak restaurálására

***

10.00  Séta a meghosszabbított Duna-korzón – A SÉTA MEGTELT!

Az 1838-as árvíz után Reitter Ferenc hozzákezdett a buda-pesti rakpartok kiépítéséhez. Tervéből a Lánchíd pesti hídfő szakasza, majd 1866-ra a Petőfi- tér és a Zoltán utcáig tartó sáv valósult meg, 1881-re elkészült a Margit híd és a Boráros tér között az árvíztől biztonságot nyújtó kétszintű támfal és védmű. Új Duna-part jött létre. A Dunától elhódított, feltöltött területen szállodák épültek, alsó szintjükön éttermekkel, kávéházakkal, a terek összekötésével létrejött a Duna-korzó. A több mint száz éves villamos-vonalát az alsó rakpart fölé épített 498 méter hosszú vasszerkezetű viadukton vezették. A híd alatt raktárakat létesítettek, és aluljárókat vezettek a partra. A vágányokat a korzótól Ybl Miklós tervezte kő mellvéd és kandeláberekkel egybeépített öntöttvas korlát választotta el. A Budapest Szíve program a Duna- korzó vonalát a Március 15. térig nyújtotta ki. Pest történelmi magjáig: a Contra Aquincum kövein emelt Belvárosi plébániatemplomig, melynek új altemploma a feltárt középső bronzkortól történelmi korok kultúráját őrzi. A Duna bal partján, a pesti rév környezetében letelepedett emberi közösségek emlékét hirdeti.

A Belvárosi –Pesti Nagyboldogasszony – főplébániatemplom

Sétánk első részeként Pest történetének tanúépületét, a Pesti Belvárosi Plébánia-templomot tekintjük meg. Bejárjuk a templom felújításának, régészeti feltárásainak eredményeként kialakult sacrális tereket.

Találkozó: 9.45 órakor a templom főbejárata előtt (Bp. V. Március 15. tér)
Időtartam: min. 30 perc
A kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft/fő
Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából a Belvárosi főplébániatemplom a belépődíjtól eltekint.

Regisztráció, maximum 30 fő. – A SÉTA MEGTELT!

***

11.00 Séta a Duna-korzón    

Találkozó: 10.50 órakor a Magyar Tudományos Akadémia főbejárata előtt (Bp. V. Széchenyi István tér 9.)
Útvonal: Széchenyi István tér- Vigyázó Ferenc utca- Eötvös tér- Vigadó tér- Petőfi tér- Március 15. tér

Széchenyi István tér –  MTA (1865, August Stüler) – Vigyázó Ferenc .u: Hotel Prestige (1861 koraeklektikus lkh , Hild József) – az egykori Rakpiac tér, Felső Dunasor és épületei, köztük az egykori Nákó-ház, Gresham-palota, Diana fürdő, az egykori Kereskedők Háza (1830, Hild)  1851-től Lloyd- palota-  a Budapesti Áru és Értéktőzsde (1872) emléke – Széchenyi Lánchídja –  Vigadó tér: a Redoute és a Vigadó  (1832, Pollack; 1865, Feszl) – a hajdani és jelenkori  szállodák– a Hajóhíd emléke, hidak  a 2-es villamos – Magyar Ortodox templom (kívülről)- a Március 15. tér: Contra-Aquincum, Belvárosi Plébánia templom (kívülről)

A séta időtartama: cca 2,5 óra
A sétát vezeti: Lengyel Vera  idegenvezető
A kihangosító készülék használati díja: 450,- Ft/fő

Regisztráció, maximum 30 fő.

Belváros-Lipótváros

11.00 Szobrok és terek
Séta a megújult Kossuth téren és a Szabadság téren

Találkozó: 10.45 órakor az Országház látogatóközpont tér felőli oldalán. (Bp. V. a Kossuth Lajos tér)

Útvonal: A Kossuth tér és szobrai- a Szabadság tér és környéke

A Kossuth tér és szobrai: II. Rákóczi Ferenc szobra (1937, Pásztor János) – Kossuth Lajos szoborcsoport (1927, Horvay János, 1952, Kisfaludi S. Zs., 2015) –  gr. Andrássy Gyula szobra (1906, Zala György, 2016) , gr.Tisza István (1934, Zala György, 2014); –  az 1956-os emlékmű –  a Nagy Imre emlékmű  (1996,Varga Tamás) – Szabadság tér  – Ronald Reagan (2011) és Harry Hill Bandholtz (1936,- Ligeti Miklós,1989) szobra-  USA Nagykövetség – utolsó Szovjet emlékmű (1946) –  régi Tőzsdepalota – Nemzeti Bank- A Német Megszállás Emlékműve és előtte az Eleven Emlékmű:  jelenleg Magyarország legellentmondásosabb köztéri szobrai – végül  egy titokzatos katonai bunker

A séta időtartama: 1,5 óra

A sétát vezeti: Decsényi Katalin idegenvezető

Regisztráció: szobrokterek11@gmail.com, max. 30 fő

Belváros –Lipótváros 

11.00 Váci utca I.
Séta a Váci utca déli részén – A SÉTA MEGTELT!

A Váci utca – egykor Főutca, Nagy utca – már a középkorban is fontos szerepet töltött be Pest életében. A városfalon belül a déli rondellától a Váci kapuig haladt. Megőrizte eredeti nyomvonalát. A XVII. században I. Lipót császárról Lipót utcára keresztelték. A Váci kapu lebontását (1789) követően a Váci nevet kapta a mai Erzsébet híd vonaláig, majd a XIX. sz elején a déli végéig. Építéstörténete is, a pesti kereskedelemben betöltött szerepe miatt is, Pest egyik leggazdagabb emlékekkel tele utcája. Sétánk a közelmúltban sétálóutcává alakított déli részen halad, ami a pesti polgárság körében szinte nem is a klasszikus „Váci utcát” jelenti. Érdekességekben azonban ez a rész is bővelkedik. A legdélibb ponttól, a Fővám tér 5.sz. Amber’s French Bakery & Cafe üzlettől indulva felkeressük a Váci utca különféle vállalkozóit. Sétánkat a Mátyás pince bemutatásával fejezzük be.

Találkozó: 10.45 órakor Fővám tér és a Váci utca sarkán
Az audio guide kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő
A séta időtartama: 2 óra.
A sétát vezeti: Kacskovics Fruzsina építészmérnök, idegenvezető, a Kincses Belváros Egyesület elnöke

Regisztráció: max. 30 fő, – A SÉTA MEGTELT!

PEST
Belváros- Lipótváros

10.00 -17.00 A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása (1054. Budapest, Honvéd u.3.)

Bedő Béla palotáját Vidor Emil az összművészet, az u.n. Gesamtkunstwerk jegyében tervezte 1903-ban, a belga Victor Horta első teljes art nouveau háza után hat évvel. Egyidőben a skót Mackintosh jeles összművészeti házával. 2003-ban a Magyar Szecesszió Háza Kft, vállalkozott arra, hogy az épület teljes körű felújításával visszaadja méltóságát az épületnek. Régi fényképek alapján sikerült rekonstruálni a pávafark-íves, fakeretes portált, kibontani a régi belső teret. Az egész ház homlokzata azóta olyan, mint Bedő úr idején volt – Benkovich Attila építésznek és Gerle János építészettörténésznek, a korszak első rangú szakértőjének köszönhetően. A Magyar Szecesszió Háza korhű bútorok, dísztárgyak, festmények és használati eszközök gyűjteményével a XX. század eleji budapesti polgári élet hangulatát idézi. (szabad idézés a honlapról)

A Magyar Szecesszió Háza állandó kiállítása 2018. február 22. 23. és 24. napokon 10.00 – 17.00 óra között – tárlatvezetés nélkül – egyénileg megtekinthető a rendezvény alkalmából 50 %-os kedvezményes belépőjeggyel.

Felnőtteknek: 1000 Ft/fő;  diákoknak ,nyugdíjasoknak: 750 Ft/fő
Nincs regisztráció, csak jelszó: SZECESSZIÓ’’ – www.magyarszecessziohaza.hu

A Secessio Café & Delikát kávéház, a Magyar Szecesszió Háza földszintjén, 2018. február 22-24. napokon 10.00 – 17.00 óra között forró italait és házi süteményeit 50% -os kedvezménnyel kínálja a látogatóknak.

Az Antik-Modern Art Shop (1054 Budapest, Honvéd u.3.) 2018. február 22-24. napokon 10.00 – 17.00 óra között 20%-os kedvezményt kínál a vásárlóinak.

Pest

Belváros- Lipótváros

10.00 Táncsics Mihály ( 1799 – 1884 ) emlékséta Pesten

„Kendet azért mégis
Áldjuk, mint egy szentet,
Istenünk: az Eszme
Haló porában is
Áldja-verje kendet. ’

Ady Endre: Emlékezés Táncsics Mihályra

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára emlékezünk idén. Sétánkon nem csak Petőfit és a márciusi ifjakat említjük. A történelmi szereplők közül az író, újságíró, képviselő Táncsics Mihály alakja köré szervezzük sétánk valamennyi állomását és idézzük e történelmi fordulat eseményeit a régi Pest tanú- vagy emlékké vált épületeinek hátterében.

Találkozás: 9:45 órakor a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél (Bp. VIII. kerület Múzeum krt. 14-16.)

Útvonal:  Múzeum krt. – Kossuth Lajos utca – Magyar utca –  Károlyi-kert – Kossuth Lajos utca – Petőfi Sándor utca –  Pilvax köz- Váci utca- Petőfi tér

Nemzeti Emlékhely: Nemzeti Múzeum ( Hermann Ottó szobra)  –  Múzeum körút 21. –  Czuczor Gergely (1800– 1866) – emléktábla: „ Hogy hazámat ne szeressem,/a bitorlót meg ne vessem,/Hatalom nem teheti.”-  Magyar u. 28. egykori Lamacs vendéglő – Károlyi-kert: Irányi Dániel szobra – Múzeum krt .: az egykori Nemzeti Színház – Kossuth Lajos utca 3.: Horváth – ház: Landerer és Heckenast nyomdája – Kossuth Lajos utca1.- Ferenceik tere: Az árvízi hajós dombormű – Petőfi Sándor utca: Pilvax kávéház- Váci utca 20. Nádor szálló – Petőfi tér: Petőfi Sándor szobra

A séta időtartama:  min. 2 óra
A sétát vezeti: Boda Mónika idegenvezető

Regisztráció:

A sétához az audio guide kihangosító készülék használati díja: 450 Ft/fő

PEST
Terézváros

14.00  és 16.00 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – épületismertető séta   

A felsőfokú zenei oktatás, művészképzés számára alapított Zeneakadémia (1875) a Hal téri zeneiskola, majd a Sugár úti palota után 1907-ben költözhetett végső otthonába. A Vakok Intézetének országos alapjától megvásárolt telekre- a Gyár – Király és Kemnitzer utca által határolt területre- Korb Flóris és Giergl Kálmán építészeket kérték fel, hogy tervezzék meg az Országos Magyar Királyi Zeneakadémia épületét. Méretében, külső-belső díszítettségében, szerkezeti megoldásaiban új ’szentélyt emeltek a zeneművészet múzsájának’. A kimagasló iparművészeti alkotás értékes elemei: Zielinski Szilárd vasbetonszerkezete, Telcs Ede antik stílusban faragott frízei és domborművei, Senyei Károly, Gróh István frízlemezei, Róth Miksa díszüvegezési és üvegmozaik munkái, Körösfői-Kriesch Aladár freskói, a pécsi Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei. A Zeneakadémia, mely tiszteletből felvette elnökének, professzorának, Liszt Ferencnek a nevét, a hazai hangversenyélet egyik legjelentősebb helyszíne, világszerte ismert Zeneművészeti Egyetem.

Útvonal: a Zeneakadémia közönségforgalmi területei.
A séta időtartama: 45 perc
Az épületet bemutatja: Szita Klára idegenvezető, a Zeneakadémia helyi idegenvezetője

Találkozó 1. csoport: 13.45 órakor órakor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)
Regisztráció, maximum 35 fő számára.

Találkozó 2. csoport: 15.45 órakor a Zeneakadémia előcsarnokában (Budapest, VI. Liszt Ferenc tér 8.)
Regisztráció, maximum 35 fő számára. – A SÉTA MEGTELT!

Kedvezményes belépődíj: 750 Ft/fő
Fizetési mód
: a helyszínen a jegypénztárban. Kérjük, készítse ki előre egy címletben a belépti díjat, hogy a vezetés indulása előtt fennakadások nélkül megválthassa a jegyét.

***

11.30 Séta a Jókai és Liszt Ferenc téren  

Találkozó: 11.15 órakor  Bp. VI. Jókai Mór (1825- 1904) szobra előtt a Jókai téren
Útvonal:  Jókai tér –  Andrássy út-  Liszt Ferenc tér

Jókai Mór szobra (1921, Stróbl A.) – Jókai tér és utca: emlékezés Pest első gyárára,  a Valero Selyemgyárra, (1780), a Fabriken Gasse (Gyár utca) iparos műhelyeire (41-42.sz. alatti Schlick Ignác (1820-1868 ) vas és ércöntő mesterre) – 19. sz.: pesti zsidó kórház (1841, Hild) és Semmelweis IgnácJókai tér 10. sz. ex-Edison filmszínház, (1912, Komor- Jakab, szecessziós) ma: Kolibri Színház; Kemény Henrik (1925- 2011) bábművész emléke- az Andrássy út és az Oktogon egykori kávéházai, az Abbázia és Japán kávéház (ma Írók boltja) törzsasztala Paulay Ede u./ Andrássy út: Goldberger textil gyáros Párisi Nagyáruháza (1911, Sziklay, ipari szecesszió) az ex-Terézvárosi polgári kaszinó (1885, Petschacher, neoreneszánsz) a Liszt Ferenc tér szobrai, híres lakói (Vázsonyi János, Lakner Artúr ,Vidor Emil , Szép Ernő) –10. Ybl-szökőkútja, Pilát Pál (1860–1931) hegedűkészítő műhelye; 11.sz. ex-Pozdech –gyár- a tér teraszokra települt éttermei, kávézói – a Király és Gyár utca sarkán épült Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1907, Giergl, Korb, és iparos munkái): dr. Zielinski korai vasbeton szerkezete, a Zsolnay kerámiagyár eozinmázas csempéi és díszei, Róth Miksa üvegmozaikja

A séta időtartama: cca. 2 óra
A sétát vezeti: Kratofil Zita idegenvezető

Regisztráció: max 35 fő

Terézváros

10.00 Baross Gábor (1848- 1892)  emlékére
A Nyugati pályaudvar, 1877

A város peremén 1846-ban épült meg a régi  indóház, ahonnan elindult az első vonat július 15-én Vácra. Romantikus stílusban Paul Sprenger osztrák mérnök tervezte, és Zitterbart Mátyás pesti építőmester kivitelezte.1849-től az állam vette át, 1855-től a Cs. és kir.Osztrák Államvasút Társaságé (ÁVT ) . Ez építette a ma is álló Nyugati pályaudvarunkat. A Nagykörút irányvonala szabta meg az új állomás épület tervezését, amely 132 méter hosszú és 27 m széles. A kiirt pályázatokra többen jelentkeztek, végül a legerősebb francia két cég közül a Gusztáv Eiffel (1832-1923) Compagnie nyerte el a kivitelt. Társa, a belga Theophil Seyrig mérnök, a vasszerkezet tervezője volt. A munkálatok 1875. június 22-től 1877. október 28-ig tartottak. Az állomás két körúti pavilonból, és tornyokból áll. Ezt összeköti az ötszögű függönyfal. Emeletén reneszánsz loggia, szőnyegmintás téglarakás mindenütt. A pénztárterem mennyezete üvegfedéllel és Ganz- oszlopokkal, G. Gudbrand faburkolataival készült. Vágánycsarnoka öntöttvas, rozettás oszlopai karcsúak, rajta az Eiffel cég pecsétje. A felvételi épületet, a királyvárót, a posta- és az  éttermi pavilont egyedül A. de Serres, az AVT igazgatója tervezte. Az 1500 tonna vasanyag nagyrészt Párizsból érkezett, de a hazai vas- és gépgyárainkból (Ganz, Schlick, Oetl, aninai vasgyár) is felhasználtak anyagot. Itthon Bernard Győző képviselte a bécsi Baudirektion céget, míg a franciákat Gyengő László mérnök. Az udvari pavilon bejárata feletti VIRIBUS UNITIS a király jelmondata. Belül osztrák barokk, de királyné terme bájos rokokó ékszerdoboz. A kivitelezők mind hazai mesteremberek voltak. Átadáskor csodálták pókhálószerű könnyedségét, eleganciáját, vasszerkezetének hatásos megjelenését. Elismerést váltott ki a technológiai bravúr, hogy a régi indóház fölé építették a forgalom folyamatos fenntartásával. A francia állomásépületeket idézi. Stílusa historizáló. 1892-től hívják Nyugati pályaudvarnak. 1952-től védett műemlék.

Találkozó: 9.45 órakor a Nyugati pályaudvar főbejáratánál (1062 Budapest, Teréz körút 55.)
Útvonal:  a közönség által látogatható terek
Időtartam: 2 óra
A sétát vezeti: dr. Horváth Péterné várostörténész
A séta ingyenes.

Regisztráció, max 30 fő

Az audio guide kihangosító készülék használati díja 450 Ft/fő

Terézváros-Erzsébetváros határán 

10 óra Az Andrássy úti villanegyed – Városligeti fasor – A SÉTA MEGTELT!         

A Városligeti fasor – egykori nevein Stadtwaldchen Alle, Vilma királynő majd, Gorkij fasor-  páros oldalán villák, bérvillák álltak, a páratlan oldalon már a 1880-as évek végétől megjelentek a középületek, szanatóriumok. A korábbi nyaralónegyed – az Andrássy út mintájára – fokozatosan átalakult. Állandó lakásul szolgáló villanegyed lett, melynek épületeit a korszak kimagasló építészei tervezték – többnyire a szecesszió jegyében.

Indulás: a Lövölde tér 2. sz. elől

Útvonal: Lövölde tér – Városligeti fasor – Dózsa György út – Városliget

Városligeti fasor 4. sz. ex-Zay, Zselinszki-villa, Márk L műterme, Derkovits Iskola5-7. sz. Református templom és iskola (Árkay, 1913) – ex-szanatóriumok: Herzl-, Glück-; 9/11. sz. Fasor Szanatórium (Quittner,1887)-1945 BM-kórház- 13. sz. Grünwald-szanatórium – 12. sz. Ráth György-ház, Múzeum, (ex-Wechselmann-villa, Unger E.) 14. sz. Kramer-villa (Löffler testvérek, 1912) – 19-23. sz..Evangélikus templom (1905) és Gimnázium (1904) (Petz ) – 20. Jungfer Gyula-villája (1891) – Vidor Emil villái: 23. szám Schwarcz–villa (1903) -24. sz. Egger-villa (1902) – 33. sz. Vidor-ház, 1905 – 38. sz. Rátkai Márton Klub (ex-Spitz-villa, Sebestyén A., 1911, art dèco) – Révész és Kollár villaépületei ( 40. 42. 44. )- 45. sz. Wodianer-ház (Könyvkereskedő és Kiadó Vállalat (Vidor Emil, 1907) – 47. sz. Körössy-villa (1899).  A fasor és a Dózsa György út sarki telek Batizfalvi Sámuel gyógyintézete (1872, Weber Antal) – Aréna úti Színház és Regnum Mariánum templom helye…

Időtartam:  2,5  óra  épületbejárásokkal
A sétát vezeti: Zaharia Etelka idegenvezető

Regisztráció: max. 35 fő – A SÉTA MEGTELT!

PEST

Belváros-Lipótváros – Terézváros- Városliget – Zugló

Anno 1896
11.00 óra és  14.00 óra
Utazz velünk a Millenniumi Földalatti Vasúton!
Az európai kontinens első földalatti vasútján, a Világörökség részén 

Anno 1896
Gizella tér – Deák Ferenc tér- Váczi körút- Opera- Oktogon- Vörösmarty utca- Körönd-Bajza utca- Aréna út – Állatkert – Artézi fürdő 

….1896. május 2-án megindult az európai kontinens első, villamos motorkocsikkal működő földalatti vasútja. Teljes hossza 3688,76 m, ebből alagút 3225,56 m, a felszíni szakasz 463,20 m, az állomások átlagos távolsága 375 m volt. Az Ezredévi Kiállítás megnyitója alkalmával Budapesten tartózkodó Ferenc Józsefnek is bemutatták az új közlekedési eszközt. Az uralkodó átvette a díszalbumot, és megengedte, hogy a vasút  felvegye a nevét. Majd beszállt a számára készült díszes 20- as pályaszámú kocsiba szállt, és az Állatkert állomásig utazott… 

Tárlatvezetések a Földalatti Vasúti Múzeumban

Találkozó:  a Földalatti Vasúti Múzeumban (Deák Ferenc tér, Metróállomás aluljáró; bejutás a BKK ügyfélcentrumon keresztül). A tárlatvezetésen megtekinthető a Múzeum új időszaki kiállítása, mely az idén 50 éves BKV történetéről mesél.

A tárlatvezetés időtartama: 30 perc
Belépőjegyek : felnőtt: 350 Ft, diák, nyugdíjas 280 Ft, ingyenes: 6 év alatt, 70 év felett, fotó-, videójegy: 500 Ft
Létszám: 20 fő/ csoport

Előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni lehet: muzeum@bkv.hu, 461-6500/11271ű

PEST
Terézváros  

10.00 “Városligeti sétányút “– Sugár út- Andrássy út
A Váci körúttól a Nyolcszögtérig – A SÉTA MEGTELT!

„ Mire van szüksége Pest városának, hogy magára fővárosi alakot öltsön?” A Pesti Hírlap 1841.évi 18.sz. számában megjelent Kossuth cikkének kérdésére a választ gr. Andrássy Gyula adta, és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa állhatatos munkája. Nekik köszönhetően épült ki a Dunapart védműve, a fő gyűjtőcsatorna, és mindenekelőtt a Sugárút, melyet az  1876. aug.20-i ünnepélyes átadást követően a megálmodójáról , gr. Andrássy Gyuláról neveztek el.  A sétán a Világörökségi helyszínen, az Andrássy úton sétálunk az Oktogonig. Felidézzük a sugárút építési történetét. Felidézzük a kort, amelyben a sugárutat környező házak: palota bérházak és bérpaloták épültek. A beszédes réztáblákra letekintve mesélünk a paloták építtetőiről és építészeikről. Azt is meglátjuk, hová tűntek vagy maradtak az egykori kávéházak, és milyen divatházak, társaságok, hotelek népesítik be az Andrássy út első szakaszát. A sétán bekukkantunk egy-két látogatható térbe.                                                                                                                                                                                  

A séta indul: az Andrássy  út  2.sz ház elől
A séta útvonala: A Bajcsy- Zsilinszky úttól az Oktogonig a Fonciére palota – 3.sz  Saxlehner palotabérháza- 4. Harkányi-palota (1882-84, Petschacher) 6.sz. József Attila albérlete (III.emelet)- 9. Andrássy Palace 10-sz.Singer és Wolfner kiadó –11-12. Krausz-palota, Quittner Zsigmond ( Miniversum) -22.sz. Operaház 16.sz. Singer Wolfner kiadó- 19.sz. Brüll Zs.-palotabérháza – 20. sz. Seemann kávéháza, (2006 , Callas ,David Collins építész, 21.sz. Lampel Róbert ( Wodianer és Fiai )cég könyvkereskedése – 23.sz. Wahrmann Mór – palota – 24.sz. Operakávéház- a Három hollóhoz (kocsma)  (1888): ’Röpülj, hajóm”- Ady-idézet -25.sz. Drechsler palota, a MÁV nyugdíjintézeti bérháza-26. Opera patika ( 1889.Török .) -27. Bukovich, 1884) Fischer Zs., Nespresso -29.sz. Művész kávéház (Ray R.1884)- 32-24. Haggenmacher család –hét házhely (Unger,Ybl, 1872,1886)-  NAGYMEZŐ utca- Andrássy  39.sz. Terézvárosi kaszinó, (1884; Lotz  Bp. apotheosisa c freskója, 1885) Goldberger Párizsi Nagyáruháza (1911) – 45.sz. Japán kávéház, Lechner Ödön (Papszi) törzsasztala; Írók boltja – Liszt Ferenc tér–az Oktogon: 49. sz Abbázia: Eötvös Károly (a tiszaeszlári per-védője),Vázsonyi Vilmos ügyvéd, demokrata politikus törzsasztala – 48. sz. Nicoletti- majd Kovács kávéház (Zala György tarokkpartijai) 1930-tól Savoy-19.sz. Sorrento – Menton a Nyolcszögtér és a Külső körút (Nagykörút)

A séta időtartama: min 2 óra   épületbejárásokkal
A sétát vezeti: Kerepesi Mária idegenvezető

Regisztráció: max. 25 fő

11.00 A Király utca egykor és ma – „TANULÓ VEZETÉS” – A SÉTA MEGTELT!

A török kiűzése után Pest polgárai zöldség- és gyümölcs termesztésére hasznosítják a városfalakon túli területet. 1777-ben a mai Rákóczi úttól északra eső részt- Pest Felső-külvárosát- Mária Terézia látogatásának emlékére Theresienstadt-nak nevezi el a pesti magistrátus, és plébániát alakít ki a területén. A majorságok közé először egy kis fakápolna épül, majd 1801-ben Kasselik Fidél tervei alapján felhúzzák a templom falait, a belsőt Pollack Mihály tervezi, toronysisakját Ybl Miklós.
E városfalon kívüli területen idővel zsidó kereskedők jelennek meg. Kezdetben Óbudáról, a Zichyek birtokáról járnak át a hajóhídon a pesti vásárokra, majd a Madách tértől északra kialakítják a saját piacukat. Gabonát, szarvasmarhát-, baromfit, bőrt és textilt adnak-vesznek. Mivel ingatlant 1840-ig nem vásárolhatnak a városban, bérlőként az Orczy-házban élnek. E ház körzetében, a Városliget felé vezető dűlőút mentén nyitnak üzletet, kereskednek, szervezik vallási közösségüket. A dűlőút idővel Terézváros főutcája lesz két oldalán sok apró bolttal, iparos műhellyel, átjáróval, fogadóval, kávéházzal, mulatóval, sok szép klasszicista, romantikus lakóépülettel.

Találkozó:  10.45 órakor a Terézvárosi Avilai Szent Teréz templom főbejárata előtt (Budapest, VI. Pethő Sándor u. 2. sz és a Király utca találkozása)
Útvonal: az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániától a Király utcán végig a Károly körútig

Sétánkon bemegyünk a Terézvárosi plébániatemplomba, elmegyünk a híres építészek (Pollack Mihály és fia Arnold, Hild József, Hofrichter József, Brein Ferenc …) és építők házai mentén –  Király utca 47. sz. Pekáry-ház (1848, Brein Ferenc), itt lakott Krúdy első feleségével – 26. sz. Jálics-ház (1840, Hild József) – 21. sz. Jó Pásztor-ház (1833, Pollack Mihály) – 15. sz. Szelényi-ház (1852. Pollack Ágoston) és a Gettó fala – 13. sz. Gozsdu- udvar (1901, Czigler Győző) – Holló utca 4 Zsidó fiúárvaház (1835. Hild József) – 12. sz. Gömöry-ház (1813, Pollack Mihály) – 11. sz. Prandtner-ház (1812, Pollack Mihály) – 9. sz. Három Rózsa ház, az egyetlen pesti oldalon épen maradt copf stílusú épület (1810, Brein) – az egykori Orczy-ház emléke – Anker-palota (1910, Alpár Ignác) – felidézzük a Király utca – egyben a pesti zsidónegyed – történetét a kezdetektől a vészterhes időkön át a mai napig. Ellátogatunk néhány, az utóbbi évtizedekben felújított házba is.

A sétát vezeti: Prijatelj Bence idegenvezető tanuló
A séta időtartama: 2,5 óra

Regisztráció: max. 20 fő


10.00
Séta az Üllői úton épületbejárásokkal – A SÉTA MEGTELT!

Találkozó: 10 órakor az Angyal István Parkban (Bp. IX. Ferenc körút és az Üllői út kereszteződésében, a Mol Bubi parkolónál)

A séta útvonala: a Nagykörút Ferenc körúti szakaszától a Nagyvárad térig az Üllői úton
Üllői út 45–51. volt Kilián laktanya (1845.Hild József Mária Terézia laktanya- Tűzoltó u. 7-9. SOTE II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika – Fehér Kereszt Gyermekkórház (1897, Hauszmann Alajos) – Páva u. 39.  Páva utcai Holocaust Központ – 63. ex-Balaton mozi – 75-77. Örökimádás templom, rendház és oltáregyesületi bérház (1908, Aigner Sándor) – 93. II. sz. Patológiai Intézet (Anatómiai Múzeum) Országos Igazságügyi Orvostani Intézet – 95. Dr. Arányi Gusztáv bérpalotája (Gabrinyi S.)  I. emelet 49. és 91 . sz. Móricz Zsigmond-emlék-101. Bulyovszky-ház (1911, Harmincz M. Mihály (Mayer János cukrász; Ludovika Mozi, Akadémia mozi) – 105. „Sas” patika – 1901-től Richter Gedeon gyógyszerészé- Haller utca/ Üllői út 121. Fővárosi kislakások (1912 bérház, Pecz Samu) – Nagyvárad tér 1. Szent István és Szent László Kórház (1885. Új kórház, Hauszmann)

A sétát vezeti: Gönczi Ambrus a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője
A séta időtartama: 2.5 óra

Regisztráció: max:  30 fő – A SÉTA MEGTELT!

Az Üllői út mentén
Pestszentlőrinc – Budapest XVIII. kerülete  

10.30 Séta Pestszentlőrinc Lónyay- és Miklóstelep városrészeiben

Találkozó: 10.30 órakor a Bp. XVIII. Üllői út és a Thököly utcai megállóban, a Kossuth téri pavilon előtt
Figyelem: hétvégente az M3-as metró teljes vonalán pótlóbusz jár, jelentősen hosszabb menetidővel. A lehetséges útvonalakról a BKK FUTÁR weboldala és mobilapplikációja:   http://futar.bkk.hu/ segítségével tájékozódhat.

Útvonal: Üllői út – Kossuth tér – Gyöngyvirág utca eleje- Kossuth tér – Szent Lőrinc sétány – Szarvas csárda tér – Üllői út

A sétán megtekintjük a Régi és Új Tündérkert  épületét, a Kossuth tér épületeit, műalkotásait (a tér hátsó felét éppen felújítják. Mesélünk arról is, milyen lesz a felújítás után). Majd folytatjuk a sétát a Múzeumsarok (kiemeljük a Szemere albumot a vitrinből)-  a Szentlőrinc piac- az Első pesti telefontársaság épülete – útvonalon a  Szarvas Csárda térig  (Beszélünk a Haladás utcai, most megújuló parkocskáról.) Majd az egykori Lövölde – Zila Kávéház és étteremmel zárjuk a programot.

A séta időtartama: 2,5 óra.
A sétát vezeti: Heilauf Zsuzsanna történész-muzeológus, levéltáros, gyűjteményvezető

Regisztrálni lehet a 290 1585-ös telefonszámon és a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen.

Kőbánya

14.00 A Kőbányai sörgyár

Pest és Buda serfőzdéi a XIX. század közepéig a Duna közelébe települtek, hiszen a sör- és maláta-készítéshez szükséges vizet a folyó bőven biztosította. Hogy lett mégis Kőbánya a sörgyártás központja? Egy Münchenben tanult pesti sörfőzőmester, Schmidt Péter a kőbányai sziklapincéket használta sörének érleléséhez. A mélyfúrással nyert kőbányai kutak vize ugyanis kitűnően alkalmasnak bizonyult a sörfőzéshez, a pincék állandó hőmérsékletet biztosítottak az ászokoláshoz, tároláshoz – az alsóerjesztésű „lagerbier” előállításához. Később Kőbánya kőfejtőiben a sörgyártás és a Dreher család története összefonódott egészen 1948-ig. A Dreher Sörgyárak lehetőséget biztosít a látogatók számára, hogy megismerjék a sör és a vállalat történetét, a sörgyártás teljes folyamatát. A program keretében megtekinthető a sörgyár páratlan szépségű Főzőháza, emellett felfedhetjük a nemes nedű számtalan titkát. Mivel a látványnál is többet mond a tapasztalat élménye, a program sörkóstolással zárul.

Találkozó: 14.00 órakor, a Dreher Sörgyárak Recepcióján (1106 Budapest, Jászberényi út 7-11.)
A séta útvonala: A Dreher Sörmúzeum megtekintése után végigkalauzolnak minket a sörgyártás teljes folyamatán, a silóktól a Főzőházon át a csomagolásig.  A program a vállalat nemrég felújított sörözőjében ér véget, ahol megkóstolhatók a gyár helyben készülő sörei.
Időtartam: 1,5 – 2 óra
A túrát a Dreher Sörgyárak túravezetője tartja majd.
A Dreher az Idegenvezetők Világnapja alkalmából kedvezményt nyújt a túrára regisztrált résztvevőknek.
A belépődíj: 1.000 Ft/fő, mely tartalmazza a túravezetést és a 2 pohár sör fogyasztását is.

Fizetés kizárólag a helyszínen készpénzben lehetséges.
A látogatásra csak a 18. életévüket betöltött jelentkezőket tudjuk fogadni.  A sörgyár üzemi területére alkoholos befolyásoltság alatt belépni tilos, mely a programon való részvételnek szintén feltétele.

Regisztráció, maximum 30 fő számára.

Kispest

10.00 Séta a Wekerlén, a kispesti állami munkás – és tisztviselőtelepen

A 19. század végén Budapest lakossága két és félszeresére nőtt. A vidékről a fővárosba áramló munkaerőnek szállást kellett biztosítani. Wekerle Sándor (1848-1921) miniszterelnök, pénzügyminiszter kezdeményezésére és felügyeletével 1908-ban megkezdődött egy állami munkástelep tervszerű építése a fővárostól hat km-re fekvő Kispesten, a Sárkány család birtokán. Sokemeletes bérházak helyett – az angol munkástelepek mintájára – fás-kertes környezetet, negyvennyolc típusépületet, közösségi tereket, közintézményeket terveztek a leendő lakóknak. 1909-től 1926-ig épült fel a „Wekerle” malom-játékra emlékeztető- átlós és merőleges, szabályosan futó, nyílegyenes utakra osztott területen. Az állami munkástelep központi tere, Kós Károly és építésztársainak (Tornallyay Zoltán, Schodits Lajos, Éberling Béla, Zrumeczky Dezső, Györgyi Dénes) műve. A mai Kós Károly tér népi építészeti hagyományokat őrző, a szecesszió jegyében fogant épületeit és a rk. templomot 2011-ben műemlékké nyilvánították.

Találkozó: 10.00 órakor a Határ úton, a 66-os busz végállomásán

Útvonal: Pannónia út-Kós Károly tér- Hungária út- Corvin krt- Baross utca- Határ út

Pannónia út 12.: Pannónia Általános Iskola,1911 (I.sz.elemi iskola)- Kós Károly tér 16.: Munkás Szt.József rk-templom,1930, Heintz Béla – 2,3. sz keleti kapuépítmény (Kós Károly)- 4.sz.Kós Károly emléktábla- 5.sz (Györgyi Dénes)- 6. sz. (Wälder Gyula)- 10.11. Nyugati kapu (Zrumeczki Dezső) – 10.sz Wekerle Sándor- emléktábla,park: Kós Károly és Wekerle Sándor szobrai  (Péterfy László, 1987, 2008)- Életfa, Zenepavilon (Kós Károly terve, Pál Lajos,2010), játszótér– Kós Károly tér 3.: Koller bácsi cukrászdája (pihenő) – Hungária út 5.sz házhelye (románkori templomfal, temető) egy római kori faragott kő a ház falában- 11.sz: Erkel Ferenc Általános Iskola, 1911 (II.-es Iskola) – 28.sz: Kós Károly Általános Iskola, 1914,Vásárhelyi Dezső (III.-as Iskola)- 36. Hungária Általános Iskola és Kollégium (IV.-es Iskola) -37. ref.templom – Hungária út- Ady Endre út 29.- Dobó Katica u,: Kispesti Állami Rendőrségi Palota (1912, Schoditsch Lajos, Éberling Béla)- Bercsényi u. 18. Egykori lovasrendőr laktanya (? Schoditsch Lajos és Éberling Béla ?) – Corvin krt. 35: Árnyas Óvoda-Baross utca- Határ u.

A sétát vezeti: Kocsy Zsuzsanna idegenvezető
A séta időtartama: 2 óra

Regisztráció, maximum 25 fő számára.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink