Stabil magyar-brit üzleti kapcsolatok

A stabil gazdasági környezet, a kiegyensúlyozott törvényi szabályozás és a jelentős felvevőpiac miatt az Egyesült Királyság rendkívül vonzó a kis- és középvállalkozások számára – hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Brit-Magyar Szakmai Osztálya által szervezett Magyar - Brit Üzleti Fórumon. Az erős kamarai hálózat miatt a BKIK valós segítséget képes nyújtani a brit piacon megjelenni kívánó hazai vállalkozásoknak.

A magyar-brit üzleti kapcsolatok mélyítését és az Egyesült Királyság piacán megjelenni kívánó hazai vállalkozások segítését célozta a Magyar – Brit Üzleti Fórum, amelyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Brit-Magyar Szakmai Osztálya szervezésében, valamint a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara társszervezésében rendeztek meg szeptember 29-én. A fórumot köszöntötte Szijjártó Péter külügyminiszter és Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete is.

IMG_1927A külügyminiszter a fórumon jelentette be elsőként, hogy az Eximbank 492 millió eurós, kedvező kamatozású hitelt különített el azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a brit piacon folytatnak exporttevékenységet. Emellett bejelentette a Magyar – Brit Üzleti Tanács megalakítását is, amely egy kormányzati szervezet, ami a hazai vállalkozások brit megjelenése mellett a brit cégek magyarországi piacra jutását is segíteni fogja. A londoni székhelyű tanács munkájához Szijjártó Péter a BKIK aktív segítségét is kérte, megfelelő kamarai tagok delegálásával.

A BKIK Brit Szakmai Osztályának tudomása szerint jelenleg több száz magyar tulajdonú kis- és középvállalat működik az Egyesült Királyságban, jellemzően kereskedelmi-, és vendéglátóipari területen, de egészségügyi szolgáltató is megtalálható közöttük. Ezeken kívül azonban számos olyan családi tulajdonú vállalkozás, ingatlan-befektető is van a szigetországban, amely a magyar Katához hasonló vállalkozási szisztémában tevékenykedik.

A BKIK Brit Szakmai Osztályának célja, hogy naprakész üzleti, kereskedelmi, pénzügyi és adózási ismeretekkel lássa el a budapesti kis- és középvállalkozásokat a brit gazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatosan, különös tekintettel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyára. Ez nemcsak a jogszabályok ismertetését, a helyi rendelkezésekről szóló tájékoztatást jelent, de a brit kamarai és vállalkozói kapcsolatokat is.

A stabil gazdasági környezet, a kiegyensúlyozott törvényi szabályozás és a jelentős felvevőpiac miatt az Egyesült Királyság rendkívül vonzó a kis- és középvállalkozások számára – hangzott el a fórumon. A befektetéshez és a vállalkozáshoz a hazai és a külhoni gazdasági szereplőktől és mindkét ország kormányzatától is jelentős segítséget kapnak a vállalkozások.

IMG_1841Az önkéntes alapú brit kamarai rendszer regionális szerveződésű, ám tagsága révén jelentős a befolyása a gazdaság élet minden szintjén. A vállalkozás indításához például a leginkább kedvező őket megkeresni, hiszen gyorsan és első körben díjmentesen segítik az indulást. A kamara szakképzés és nyelvi képzések ügyében ugyanúgy jó kapcsolatot jelent az Egyesült Királyságban, ahogyan a helyi kapcsolatok kiépítésében, az üzleti lehetőségek fellelésében is kíváló kiindulópontot kínál a vállalkozásoknak. Adózási kérdésekben a Brit Adó és Vámhivatal megkeresése ajánlható, míg finanszírozási ügyekben a Nemzeti Hitelgarancia segít a vállalkozások számára legkedvezőbb finanszírozást megtalálni, speciális programja keretében a hitelkamat akár egy százalékponttal is csökkenthető.

A Brexit ráadásul most kedvező hatással is járhat, hiszen a hitelkamatok csökkenése és a gazdaságnövekedést segítő brit intézkedések kifejezetten előnyösek is a vállalkozások számára. Jelenleg igen kevés részlet áll rendelkezésre a brit kilépés részleteiről, annyi biztos, hogy a meghatározó brit kormányerők és gazdasági szakértők is az egységes európai piac fontosságát hangsúlyozzák a Brexit ellenére is. Miután pedig az idén még nem kezdődik el a kilépési folyamat, ez azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság 2019 végéig biztosan az EU tagja marad.

A fórumon elhangzott prezentációk:
Kamarai segítség a brit piaci sikerekhez
Business is great_Come to the UK

Eseménynaptár
h k s c p s v
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Kiemelt videó
KKVHáz Megyék Versenye - 2016
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink