Szatmáry: Előttünk áll a Duna Stratégia megvalósítása

Előttünk áll a Duna Stratégia megvalósítása, az Európai Unió a 2014–2020-as fejlesztési időszakban forrásokkal is támogatja az ebben megfogalmazott célokat – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) elnöke csütörtökön a „Duna 2014–2020 - Az új transznacionális együttműködési programban rejlő lehetőségek és kihívások” című konferencián.

Szatmáry: Előttünk áll a Duna Stratégia megvalósítása

Előttünk áll a Duna Stratégia megvalósítása, az Európai Unió a 2014–2020-as fejlesztési időszakban forrásokkal is támogatja az ebben megfogalmazott célokat – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) elnöke csütörtökön a „Duna 2014–2020 – Az új transznacionális együttműködési programban rejlő lehetőségek és kihívások” című konferencián.

A kamarai elnök a Duna menti Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DCCA) budapesti konferenciáját köszöntve emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2011-ben, az EU-elnöksége idején a Dunát gazdasági, kulturális, közlekedési, történelmi folyosóként helyezte előtérbe, és jött létre a Duna Stratégia.

Pecze Tibor Csongor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke szólt arról, hogy a készülő Duna transznacionális programban 14 uniós tagállam és 5 nem uniós tagország érintett. Kifejtette, hogy 263 millió euró forrás áll majd rendelkezésre, az operatív program prioritásai között szerepel többek között a környezet és a kultúra, az innováció és a társadalmi felelősség, a jobb összekapcsolódás megvalósítása és az intézményi együttműködés.

A Duna program operatív programjának brüsszeli elfogadását követően várhatóan 2015-től évente jelennek majd meg a pályázatok – mondta Pecze Tibor Csongor, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a projektek megvalósításához legalább három, de inkább több érintett ország alkotta konzorciumokra lesz szükség, a programban főleg tervezési, kutatási nemzetközi projektek valósulhatnak meg, a pályázati dokumentumok angol nyelvűek lesznek.

Joó István, a Duna Régió Stratégia (DRS) végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, az Európai Unió elvárása, hogy a Duna Stratégia céljainak megvalósítása a nemzeti operatív programokba is hangsúlyosan épüljön be, ezenkívül a brüsszeli központi programokból is lehet forrást szerezni ezekre a célokra, például a Horizon 2020, illetve a Life programokból.

A miniszteri biztos új eszközrendszernek említette a gazdasági vegyes bizottság által kínált lehetőségeket, szerinte a bilaterális kapcsolatokban is érvényesíteni lehet a Duna Stratégia célkitűzéseit. Joó István szólt arról is, hogy a Duna Stratégia 11 szakterületéből Magyarország a fenntartható energia, a vízminőség és a környezeti kockázat területeken koordinációs szerepet tölt be.

Németh Mónika, a Miniszterelnökség főosztályvezetője az európai területi együttműködésben megvalósuló, határon átnyúló európai programokkal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország 14 megyéje 7, határon átnyúló uniós programban érintett, és ezek a programok is hozzájárulnak a Duna Stratégia megvalósításához.

http://mno.hu/belfold/szatmary-elottunk-all-a-duna-strategia-megvalositasa-1253638

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink