Szorítsunk a szakmák hazai legjobbjaiért Abu Dhabiban! Papp Viktória Dóra versenymunkája

Vasárnap indul Abu Dhabiban a 44. WorldSkills verseny, amely nem más, mint ifjú szakemberek, szakmát tanulók tehetségkutatója. Húsz magyar fiatal indul a szakmák olimpiájára. A verseny hivatalos honlapján a legfrissebb tájékoztatás szerint október közepén Abu Dhabiban 77 ország versenyzője szerepel 51 szakmában. Az Egyesült Arab Emirátusokban 20 magyar versenyző képvisel 19 szakmát. Egyedül mechatronikában indulnak ketten, itt ugyanis olyanok a feladatok, amelyek csak csapatmunkával teljesíthetőek. A mi csapatunkat 4 hölgy és 16 fiatalember alkotja, akik már tavasz óta készülnek. A kurzusokat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezte a versenyzőknek és a felkészítőknek egyaránt.

Az idei WorldSkills eseményeire október 12. és 19. között kerül sor (magát a versenyt október 15-18. között rendezik), amelyre már most több mint 80 ezer diákot várnak „szurkolónak” az Egyesült Arab Emirátusok különböző iskoláiból – olvasható a szervezők honlapján. A felszerelések egy részét az arab ország szervezői biztosítják, de van, amit vinni kell Magyarországról – például egy szakács nyilván a saját késeivel dolgozik.

A magyar csapat versenyzői október 10-én ültek repülőre, valamennyien egy szállodában laknak. Az eseményen részt vevőket egyébként Abu Dhabiban húsznál több hotel szolgálja ki. A különböző szakmákban a versenyzőket támogató cégek képviselői közül várhatóan többen is a helyszínen izgulhatják végig a versenyt, ami egyfajta tapasztalatszerzés is lesz azok számára, akik a 2018-as budapesti Európa-bajnokságot, az EuroSkillst segítik eszközökkel, berendezésekkel vagy más módon.

A nyitóünnepség előtt két nappal, október 12-én már „szerepelnek” a magyar fiatalok. Részt vesznek ugyanis az „Egy iskola – egy ország” programban, amely először 2009-ben mutatkozott be a WorldSkills-en. Legutóbb, 2015-ben Sao Paulóban a bútorasztalos László Attila a világ legjobbja lett, míg az informatikai hálózati rendszergazda kategóriában Csongrádi Dávid ezüstérmet szerzett. Az éremtáblán Magyarország a 22. helyen végzett 57 ország közül.

A WorldSkills-en nem mellékesen óriási harc folyik az érmekért. Néhány ázsiai országban a miénktől igencsak eltérő az oktatási és szakmai kultúra. Kínában és Koreában szinte kötelező elvárás a lehető legsikeresebb szereplés, és kimondottan kudarcként élik meg, ha nem térnek haza több aranyéremmel. A fiatal szakembereknek nem csak egymással, hanem az időjárással is meg kell majd küzdeniük. A szervezők ígérete szerint a verseny helyszínein a kinti 40 fokhoz képest 26 fokra hűtik a levegőt. Több szakmában (például a virágkötőknél, kozmetikusoknál, fodrászoknál) azonban még ez a hőmérséklet sem ideális. Amúgy voltak, akik az itthoni felkészülés alatt hősugárzó mellett dolgozva igyekeztek megteremteni a kinti körülményeket.

Ennek a versenynek sajátossága, hogy a kéz- és lábápolás nem külön szakmaként, hanem a kozmetikai tevékenységhez kapcsolva jelenik meg. A smink és a körömdíszítés egy feladat részei. A versenyzőknek nem kis kihívást jelent, hogy a tanult szakmájuk fortélyainak alapos ismerete mellett, a másik két hivatás bizonyos területein is kiváló szinten teljesítsenek. A világverseny tematikája – nagy valószínűséggel, ugyan ez 24 órával a megnyitó előtt változhat – az „Arab éjszaka” lesz. A WorldSkills versenyzők nem saját,- hanem sorsolt modellen dolgoznak, ezzel is tanítva az indulókat, hogy a változó szakmai feltételekhez is képesek legyenek alkalmazkodni, hiszen nincs két egyforma kéz, sem köröm. Elemi fontosságú, hogy a versenyző akkor, abban a pillanatban, adott helyzethez, tudjon alkalmazkodni. A feladatvégzés szempontjából a sorsolt modellek sem mindig optimális bőr, köröm típusúak, de ez az életben is pont így van.

A szakmai selejtezőkön is kiválóan szereplő Papp Viktória Dóra 22 esztendős kozmetikus látványos bemutatója színesítette a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kéz- és Lábápoló, Műkörömépítő Szakmai Csoportjának első, hetekkel korábban tartott őszi találkozóját. A Körmös Oktató Mesterek Körének csapata segítette a monostorapáti lány felkészítését. Elismeréssel beszéltek kitartásáról a mentorai, akik biztatásként viccesen úgy fogalmaztak, nem az első versenyt kell megnyerni, itt körmös szempontból a hibátlan feladatvégzéssel csupán a jó helyezést kell biztosítani és tapasztalatot szerezni. Utóbbiból minél többet. Dóri négy napon át versenyez majd. Kéz- és lábápolás, smink és a hozzá illő körömdíszítés, testmasszázs, gyanta és arckezelések területein kell számot adni tudásából. A kéz-, köröm- és lábápolás fortélyait 20 nap alatt sajátította el. Ezt mutatta be a Szakmai Nap keretében a mestereket is meggyőző színvonalon.

Ízelítő a munkájából

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink