„Minden, amit a duális képzésről tudni kell!” – Beszámoló

Nagy sikerrel zárult az Újpest Városházán 2016. november 30-án megrendezett „Minden, amit a duális képzésről tudni kell!” továbbtanulásról szóló második előadása, mely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara IV. kerületi tagcsoportja szervezésébe valósult meg.

Hegyaljai István IV. kerületi tagcsoport elnök köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a IV. kerületi Tagcsoport számos pályaválasztási rendezvényen képviselteti magát, mint például a „Mi a pálya?” és a „SzakMázz” rendezvényeken, illetve üzemlátogatásokat szervez, annak érdekében, hogy felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést az adott szakma iránt.

Elek Csaba a BKIK oktatási igazgatója elmondta, hogy a képzési struktúra átalakításával lehetővé vált, hogy mind a szakgimnáziumi, mind a szakközépiskolai képzés érettségi végzettséget és szakmai végzettséget egyaránt nyújtson. Ismertette, hogy az új oktatási törvény szerint a jelenlegi szakközépiskola szakgimnáziummá, a jelenlegi szakiskola szakközépiskolává, illetve a jelenlegi speciális és készségfejlesztő szakiskola szakiskolává és készségfejlesztő szakiskolává alakult át. Kiemelte, hogy a diákok képességeik, illetve érdeklődési körük szerint válasszanak szakmát, iskolát.

A duális képzési forma olyan, az oktatás és a gazdasági szereplők együttműködésével megvalósuló speciális gyakorlatorientált oktatási képzés, amely során a tanulók már középiskolai éveik alatt részletes ismereteket szereznek a munka világáról, képzési idejük alatt közvetlenül megismerhetik és részesévé válhatnak a munkafolyamatoknak, valamint a hagyományos képzésekhez képest jóval több időt tölthetnek a szakmai kompetenciák gyakorlásával.

A duális képzés során az elméleti képzés az iskolában, míg a gyakorlati képzés az oktatási intézménnyel együttműködő vállalkozásnál folyik.  A tanulók meghatározott óraszámot töltenek a vállalatnál a teljes tanulmányi időre – tanulói munkaszerződéssel – juttatást kapnak. A duális formában tanuló diákok a képzés során a tananyagon túl lényegesen több tapasztalatra tesznek szert, munkaerő-piaci esélyeik, ezzel kilátásaik megnövekednek.  A képzés kemény kihívást, rengeteg pluszmunkát jelent számukra, ám cserébe vonzó elhelyezkedési lehetőséget is garantál. A duális képzésbe bekapcsolódó vállalkozások számára is előnyös e képzési forma: nincs szükség a frissen végzett munkaerő továbbképzésére, az adott vállalat speciális feladatainak megismertetésére – amely jelentős terheket és plusz költségeket ró a vállalatokra -, hiszen a fiatal szakemberek már az oktatási képzési idejük alatt elsajátítják az adott cégnél elvárt szakmai ismereteket.

Quitt László a BKIK pályaorientációs munkatársa személyes kérdéseket tett fel a diákoknak és szakmai tanáccsal segítette őket pályaválasztási döntéseik elősegítése érdekében. Például: „Lovász szeretnék lenni.”, „Hol tanulhatom meg a fotózást?” stb.

Személyes kérdéseket tehettek fel a megjelentek, és tájékoztató anyagokat, szórólapokat, kiadványokat vehetek át.

A rendezvény a résztvevők visszajelzései és a kitöltött kérdőívek alapján színes, széles körűen kiterjedő és nagyon hasznos volt, olyan kérdésekre is választ kaphattak, melyekre az oktatási intézményekben nincs lehetőség.

Duális képzés

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink