„Szülői értekezlet!” továbbtanulásról szóló előadás – Beszámoló

Nagy sikerrel zárult az Újpest Városházán 2016. november 23-án megrendezett „Szülői értekezlet!” továbbtanulásról szóló első előadása, mely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara IV. kerületi tagcsoportja szervezésébe valósult meg.

Hegyaljai István IV. kerületi tagcsoport elnök köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a IV. kerületi Tagcsoport számos pályaválasztási rendezvényen képviselteti magát, mint például a „Mi a pálya?” vagy a „SzakMázz” rendezvényeken, továbbá üzemlátogatásokat szervez, annak érdekében, hogy felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést az adott szakma iránt.

Elek Csaba a BKIK oktatási igazgatója elmondta, hogy a gazdaság fejlődésének egyik szükséges feltétele, hogy a szakmai képzés összhangba kerüljön a munkaerő-piaci igényekkel. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara évek óta aktív szerepet vállal ezen a területen. A pályaorientációban két fontos célcsoport érintett az általános iskolás és az érettségi előtt álló diákok, valamint az ő pályaválasztásukat segítő szülők, tanárok és pályaválasztási szakemberek. Pályaválasztással kapcsolatos felelős döntést megfelelő szakmaismerettel, pályaismerettel és önismerettel lehet meghozni. Mindez szükséges ahhoz, hogy a szakmájukat szerető, azt magas színvonalon művelő, fejlődésre képes, motivált fiatal szakemberek kerüljenek ki az iskolapadokból.

Továbbá tájékoztatta a megjelenteket a 2016. szeptember 1-jétől életbe lépő szakképző intézmények átalakulásáról, képzési szerkezetének változásairól.

Elmondta, hogy a képzési struktúra átalakításával lehetővé vált, hogy mind a szakgimnáziumi, mind a szakközépiskolai képzés érettségi végzettséget és szakmai végzettséget egyaránt nyújtson. Az szakiskolai képzés „zsákutca jellege” eltűnt, hiszen az új középfokú oktatási utak mindegyike érettségihez vezet.
A szakgimnázium elvégzése után is van lehetőség a diploma megszerzésére, sőt a korábbi rendszerhez képest könnyebbé vált a felsőoktatási szakirányú továbbtanulás. A tanulók az érettségi, vagy a technikus szak elvégzése után rögtön Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) elismert képesítések birtokában léphetnek a munkaerőpiacra.

Ismertette, hogy az új oktatási törvény szerint a jelenlegi szakközépiskola szakgimnáziummá, a jelenlegi szakiskola szakközépiskolává, illetve a jelenlegi speciális és készségfejlesztő szakiskola szakiskolává, és készségfejlesztő szakiskolává alakult át. Kiemelte, hogy a diákok képességeik, illetve érdeklődési körük szerint válasszanak szakmát, iskolát.

Quitt László pályaorientációs munkatárs köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elsődleges célja, hogy a diákok minél több információt kaphassanak. Szóróanyagokkal, rendhagyó osztályfőnöki órákkal, rendezvényekkel igyekeznek hatékonyan tájékoztatni, ösztönözni a diákokat, hogy ismerjék meg jobban önmagukat, képességeiket és a lehetőségeiket mielőtt döntenek arról, milyen irányba szeretnének továbbtanulni. Ebben segítséget nyújtanak számukra a Nemzeti Pályaorientációs Portál online kérdőívei, melyek a http://eletpalya.munka.hu/kerdoivek oldalon érhetők el.

A diákok számára az üzemlátogatások, tanműhely látogatások és a játékos szakmabemutató rendezvények a legérdekesebbek és leghasznosabbak.  Cél az, hogy a munkaerőpiacon megjelenő hiányszakmák csökkenjenek. Elmondta, hogy hisznek abban, hogy a gondos körültekintéssel kiválasztott pálya, biztos jövőt hoz a későbbiekben a diákok számára.

Személyes kérdéseket tehettek fel a megjelentek és tájékoztató anyagokat, szórólapokat, kiadványokat vehetek át.

A rendezvény a résztvevők visszajelzései és a kitöltött kérdőívek alapján nagyon hasznosnak bizonyult és hasonló rendezvényekre a BKIK együttműködésével a jövőben is igényt tartanának.

Szülői értekezlet(1) Szülői értekezlet(2)

Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink