Tájékoztató a fizetési meghagyásos eljárás változásairól

2018. január 1-jétől változtak a lejárt pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló fizetési meghagyásos eljárás, ismertebb nevén: fmh szabályai és összeghatárai. 3 millió forint alatti lejárt pénzkövetelés esetén kizárólag közjegyzőhöz lehet fordulni, az fmh felső határa pedig 400 millióról 30 millió forintra csökkent.

A fizetési meghagyásos eljárás a közjegyző hatáskörébe tartozó, a pénzkövetelések érvényesítésére szolgáló egyszerűsített polgári nemperes eljárás. A közjegyző eljárása a bíróság eljárásával azonos hatályú. Amennyiben a kötelezett a jogosult követelését elismeri vagy arra nem nyilatkozik, a fizetési meghagyás a kézhezvételt követő tizenhatodik napon jogerőssé válik. Ha a jogerő ellenére a kötelezett nem fizet, a jogosult végrehajtást kezdeményezhet a fizetési meghagyásban megjelölt összeg tekintetében. Ha a kötelezett a jogosult követelését nem ismeri el, azaz annak kellő időben (akár részben) ellentmond, az eljárás az ellentmondással érintett részben perré alakul. Az eljárás díjköteles.

A fizetési meghagyásos eljárásról szóló 2009. évi L. törvény 2018. január 1-jétől hatályba lépő rendelkezései szerint a fizetési meghagyás alsó összeghatára a korábbi 1 millió forintról 3 millió forintra emelkedett. Ennél kisebb összegű, lejárt pénzkövetelés érvényesítése – feltéve, ha nem tartozik a törvény szerinti kizárt esetek közé -, közjegyző előtt indítható.

Változtak az ügyintézés egyéb szabályai is. Csak abban az esetben indítható el a fizetési meghagyásos eljárás, ha az eljárást kezdeményező (jogosult) és az adós (kötelezett) is rendelkezik belföldi lakó-, vagy tartózkodási hellyel, illetve jogi személy esetén székhellyel vagy képviselettel.

A jogi személyek és az elektronikus ügyintézésre kötelezettek beadványukat kizárólag elektronikus úton terjeszthetik elő, kivéve, ha a beadványukhoz papíralapú mellékletet csatolnak (költségkedvezmény iránti kérelem, az igazolási kérelem, a kézbesítési kifogás, részletfizetés és fizetésre halasztás engedélyezése iránti kérelem, valamint a félbeszakadással összefüggő beadványok). A MOKK elektronikus rendszere, melyen a beadványok benyújthatók, a https://fmh.mokk.hu/ honlapról érhető el. Jogi képviselő nélkül eljáró magánszemélyek és társasházak a közjegyzőnél szóban és papíralapon is kérelmezhetik a fizetési meghagyás kibocsátását.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink