TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 Dolgozva tanulj!

Projekt megnevezése: TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 „Dolgozva tanulj!”
Kedvezményezett: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Konzorciumi támogatás összege: 1 191 169 501 Ft
Konzorciumi tag: Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Konzorciumi tag támogatási összege: 74 200 958 Ft
A kivitelezés kezdetének és befejezésének időpontja: 2014.01.02-2015.11.30.
Közreműködő Szervezet: www.szechenyi2020.hu

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konzorciumi partnerként elindította a Dolgozva tanulj! TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 kódszámú „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című kiemelt projekt megvalósítását.

A pályázat kedvezményezettje a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a 23 területi kamara által alkotott konzorcium. A szakképzésben az utóbbi években végbement jogszabályi változások szükségessé teszik a szakoktatók folyamatos továbbképzését, módszertani kultúrájának gazdagítását. A projekt tevékenységei 3 fő téma köré szerveződnek.
A projekt felépítése:

Az „A” alprojekt keretén belül országosan 700 fő, Budapesten 60 fő részére kerül sor pedagógiai, pszichológiai, jogi- szakmódszertani és tanügyigazgatási ismeretek átadására. A 60 órás Módszertani képzésre, az iskolai rendszerű szakképzésben együttműködési megállapodás és/vagy tanulószerződés keretében gyakorlati képzés szervezőjeként illetve folytatójaként résztvevő gazdálkodó szervezetek gyakorlati oktatói vehetnek részt.

„B” alprojekt célja országos szinten 3000, Budapesten 270 fő gyakorlati oktató támogatása a mestercím megszerzéséhez, elősegítve, hogy a külső képzőhelyeken szakoktatói feladatokat ellátó szakemberek rendelkezzenek mestervizsgával. A jogszabályi változások hatására, a szakképzés minőségének javítása érdekében azon szakképesítések oktatóinál, ahol a szakképesítésért felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, 2015. szeptember 1-től kizárólag mestervizsgával rendelkező szakember oktathat. E kötelezettség teljesítésére a mestervizsgáztatásban kizárólagos jogszabályi felhatalmazással rendelkező MKIK és a 23 területi kamara szervezésében kerülhet sor. A projekt, 80 %-ban járul hozzá a képzés és a vizsgáztatás költségeihez.

„C” alprojekt keretében a TÁMOP-2.3.4.A „Gyakornoki program a tanulószerződés keretében tanult pályakezdők támogatására a konvergencia régiókban” programban résztvevő, gyakornokokat fogadó mentorok részére nyújtanak szakmai szolgáltatást és módszertani segítséget munkatársaink. A program a pályakezdő szakemberek szakmai ismereteinek elmélyítését és az önálló, kreatív munkavégzés elsajátítását segíti elő a területi kamaráknál kialakított tanácsadói hálózat keretében. A gyakornoki programba lépés ösztönzése érdekében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 925 fő tájékoztatásátvállalta.

A Szakképzési törvény előírása szerint 2015. szeptember 1-jétől külső képzőhelyen gyakorlati oktatóként csak olyan szakember tevékenykedhet, aki rendelkezik adott szakmában mesterlevéllel.
Idézve pontosan a törvény szövegét, az alábbi:
31. § (1) A gyakorlati képzést folytató szervezetnél folyó gyakorlati képzésben gyakorlati oktatóként olyan személy vehet részt, aki
a) megfelelő szakirányú szakképesítéssel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezik,
b) azon szakképesítések tekintetében, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, mestervizsgával rendelkezik,
c) büntetlen előéletű, és
d) nem áll a gyakorlati képzési tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.
Annak elősegítése érdekében, hogy ezt az előírást teljesíteni lehessen, elindul a TÁMOP 2.3.4. B. pályázati projekt a mesterlevéllel nem rendelkező gyakorlati oktatók számára, akik pályázhatnak 80%-os vissza nem térítendő támogatásra. Így kb. 60.000 Ft-os önrész befizetésével juthatnak mesteri képesítéshez adott szakmában. A felkészítő tanfolyamok 2014. szeptember hónapban indulnak.

A jelentkezés feltétele a szakmai végzettség adott szakmában, illetve a szakmai gyakorlat (rendelet előírása szerint szakmánként más és más) igazolása. A tanfolyamok időpontjai a jelentkezők függvényében alakul (egy csoport létszáma minimum 10-15 fő).

A JELENTKEZÉS MÓDJAI:

· Amennyiben személyesen hozza el a jelentkezési iratokat, a szakmai végzettséget igazoló dokumentumról, illetve a szakmai gyakorlatra vonatkozó igazolásról hiteles másolatot készítünk.
· Postai úton való küldés esetében, csak közjegyző által hitelesített dokumentumokat tudunk elfogadni.
A mestervizsgára felkészítő tanfolyam időtartama 180 óra (60 óra pedagógiai, vállalkozási ismeretek, 120 óra szakmai elmélet, gyakorlat). A képzés kb. két-három hónapot vesz igénybe (általában heti két alkalommal, egy hétköznap délután, és egy hétvégi napon történik az oktatás, ez általában péntek délután, és szombat).
A tanfolyamok helyszíne Budapest, illetve indulási időpontja a jelentkezők számának függvényében változik.
Az alábbi szakmákban szervezünk leggyakrabban felkészítő tanfolyamot és vizsgát:
Bútorasztalos és épületasztalos; autószerelő; autóelektronikai műszerész; cukrász; fodrász; járműfényező; karosszérialakatos; kereskedő; kozmetikus; szakács; festő, díszítő, mázolós és tapétázó; látszerész; pincér.

Érdeklődni, jelentkezni a következő elérhetőségen lehet:

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
1016 Budapest, Krisztina krt. 99. Tel:488-2000/2536
Berényi Andrea 
www.bkik.hu; mesterkepzes@bkik.hu

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink