Több mint 2500 gyerek, 2 nap alatt, Budapesten

A Mi a pálya? rendezvénysorozat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációjának teljes együttműködő vertikumát felvonultatja. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület sikeresen lezajlott műszaki pályaválasztó fesztiválján a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a budapesti szakképzési centrumok, a területi kamarák, a közép- és általános iskolák diákjai, s persze a piaci szereplők is megjelentek. Egyetlen közös cél, a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében. A BKIK szervezésében félezernél is több diák lett részese az élményalapú pályaorientációnak.

Danyi Vilmos, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal pályaorientációs alprojekt-vezetője, a rendezvény alapítója úgy fogalmazott, a “Mi a pálya” műszaki pályaválasztó fesztivál legfontosabb célkitűzése, hogy a pályaválasztók élményekhez jussanak. Első körben döntsék el, hogy a műszaki pályák világa  érdekes-e számukra vagy sem. Ha igen, a második körben azt, mely ágazat az, ami a legközelebb áll hozzájuk. A rendezvénynek hosszú távú célja, hogy az általános iskolások megkedveljék a műszaki ágazatokat, s megismerhessék a cégek által bemutatott életpályákat. Rövid távú célja pedig, hogy a végzős tanulók megismerkedjenek a cégekkel, munkalehetőségekkel, életpályákkal. Nem elhanyagolható az sem, hogy a rendezvényen a cégek és iskolák között jó kapcsolat épült és épülhet ki, ami későbbiekben több úton kamatoztatható. Az idei rendezvényen több mint 2500 általános iskolai és középiskolai tanuló vett részt hat turnusban. A megérkezést követően 10-15 perces bevezetőt kaptak, amit Szujó Zoltán és dr.Vígh Zoltán, az Óbuda Egyetem adjunktusa tartott. Ezt követően az ágazatoknak megfelelő „ box utcában” találkoztak a gyerekek a cégekkel majd az iskolákkal, ahol élményalapon ismerkedhettek az ágazatokkal, szakmákkal. A fesztiválon három szakképzési centrum 14 iskolája valamint 18 cég képviseltette magát. Ezek mellett a hangtechnikai, rendezvénytechnikai élményekben is részük lehetett a látogatóknak, akusztikai eszközökkel is ismerkedhettek. A pályaválasztást segítő szakember az úgynevezett „kompetencia-tükörben” segítette a fiatalok orientációját. Több helyszíni nyereményjáték (selfi-like) tette még motiváltabbá a fiatalokat.  A visszajelzések alapján a rendezvény nagyon sikeres volt. Elérte az előzőekben említett célokat. A legjobb példa erre az a pályaválasztó fiú és apukája, akik még akkor is ott ültek a „kompetencia-tükörben”, amikor már bontották a standokat. A beszélgetés végén, amibe én is bekapcsolódtam ennyit mondtak: „Köszönjük, érdemes volt eljönni, a rendezvény nagyon sokat segített a pályaválasztásban”. Bízom abban, hogy az öt vidéki helyszínen is közelebb hozzuk a tanulókat ahhoz, hogy tudják „mi a pálya”.

 Hegyaljai István, a BKIK IV. kerületi tagcsoport elnöke szerint a magyar gazdaságban jelentős a szakemberhiány, amely már az ország további fejlődésére is kihat. Napjainkban azon szülők gyermekei jelentkeznek továbbtanulásra, akik maguk sem rendelkeznek kellő információval az egyes szakmákról és rohamléptékű innovációjukról. Gyakran hallunk hasonló mondatokat: ” Ne légy esztergályos, mert az koszos szakma…”. Ez valóban így volt, de ma már egy modern műhely tisztasága szinte laboratóriumi. A Mi a pálya?, s más hasonló rendezvények értéke pont ebben rejlik. A továbbtanulók és szüleik lelkesen mesélő diákok bemutatóin keresztül kapnak képet az egyes szakmákról és azok fejlődéséről. Nemegyszer a szülő is kedvet kap egy neki tetsző szakma elsajátítására, mert felnőttképzés keretein belül számára is lehetőség nyílik erre. Manapság egy jól megválasztott szakma érettségivel, sokkal értékesebb a munkaerőpiacon, mint “csak” egy érettségi. A továbbtanulás lehetősége a szakmával rendelkező diákoknak is biztosított, de ők már rendelkeznek egy olyan plusz tudással, amely a piacon értékesíthető. A BKIK a diákok helyszínre szállításán túl, az iskolák felkeresését és az intézményekben a rendezvény népszerűsítését is magára vállalta, mert meggyőződésünk, hogy az ilyen és ehhez hasonló színvonalas kezdeményezések, bemutatók már rövid távon segíthetik a hazai gazdaság szereplőinek munkaerő-utánpótlását és ezáltal piaci helyzetük megszilárdítását, fejlődését. Az élményalapú tájékoztatás a szülőknek is nagy segítséget nyújt megtalálni gyermeküknek leginkább megfelelő életutat, amely sikerekkel kikövezett.

A hiányszakmák java részét a Szakképzési Centrumokban oktatják. A Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválnak éppen ezért ők a kiállítói, az oktatás részéről.  A célközönség pedig nem más, mint a pályaválasztás előtt álló gyerekek. A rendezvény két napján 2500 tanuló vesz részt turnusokban a programokon.

Szujó Zoltán, a Magyar Televízió Forma 1-es szakkommentátora már 3 éve népszerűsíti a műszaki pályákat. Meglátása szerint, minden mindennel összefügg. Az igény óriási, miközben kevés az igazán jó szakember. Az önvezető autóké a jövő, velük azoké a jármű ipari vállalkozásoké is, amelyek a megfelelő tudást és szakembert tudják melléjük rendelni.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal utánpótlást szolgáló kezdeményezése élményalapon ismerteti meg a fiatalokkal a műszaki pályákat. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara második éve vesz részt a fővárosi rendezvény népszerűsítésében, s az érdeklődő iskolák diákjainak a helyszínre szállítását is segíti.

Eseménynaptár
h k s c p s v
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
Kiemelt videó
A Fiatal Vállalkozók Hete a BKIK társszervezésében - 2017
Cég és szolgáltatás kereső
Pályázati projektek
Partnereink