A BKIK vezetőit kérdeztük a Connect Konferencián

Interjú Dr. Balog Ádámmal és Harsányi Mónikával, akik az üzleti fenntarthatóság egyik lefontosabb eseményén a KKV Zóna by OTP Bank konferencián képviselték a BKIK-t

Az üzleti fenntarthatóság jegyében a közelmúltban, Budapesten tartott nagy sikerű Connect KKV Zóna by OTP Bank konferencián a BKIK két fontos területen is képviseltette magát. A BKIK - mint üzleti támogató szervezet - számára kiemelten fontos, hogy az ilyen missziójú rendezvényeken rendszeresen megjelenjen és folytassa a közvetlen kapcsolatok építését a szakmai és üzleti szereplőkkel. Dr. Balog Ádám a BKIK általános alelnöke a „Pénzügyi fenntarthatóság” témakörében tartott szakértői kerekasztal meghívott előadója volt; Harsányi Mónika, a BKIK Nemzetközi Projektirodájának vezetője a „Fenntarthatóság fontossága a KKV szektorban? Hogyan lesz egy KKV jövőálló? Bemutatkozik a Bridge to Benefits Mesterkurzus” program keretében mutatta be a BKIK üzleti mentorprogramját.

Az alábbi páros interjúban keretében a tapasztalatokról, az „üzenetekről” és a közeljövő céljairól kérdeztük Mónikát és Ádámot:

 

Harsányi Mónika:

Hogyan illeszkedik a Connect KKV Zóna by OTP Bank programjába a Bridge to Benefits?

A Connect KKV Zóna by OTP Bank - ahogy a nevében is benne van - egy olyan rendezvény, ahol igényes, diverz tudásmegosztás mellett az üzleti szereplők kapcsolódhatnak egymással szektortól, mérettől, vállalati formától függetlenül. A Bridge to Benefits is ilyen program, ahol tudásmegosztással sokszínű üzleti közösséget építünk értékalapú fenntarthatósági együttműködések fejlesztésével. A program már másodszor kapott meghívást a Connect KKV Zóna színpadra, ahol lehetőségünk volt bemutatni a már 4 éve működő és bevált jó gyakorlatot a kkv szektor fenntarthatóságának fejlesztésében.

 

 

Mit „vitt” magával, mivel gazdagította a Bridge to Benfits program a rendezvényre?

A programról szóló panelbeszélgetésben, beszélgető partnereimmel bemutattuk, hogyan indult a program, milyen misszió hívta életre, milyen együttműködések tartják életben és ebben a nagyvállalati, civil szervezeti és egyéb mentorszervezetink hol találták meg a közös értéket, miért is rendkívül jelentős 2024-ben a kkv-k szemléletét formálni a pozitív környezeti és társadalmi hatással való üzleti működés kialakításában. Minden beszélgető partnerem évek óta fenntarthatóság minden szempontrendszerét a lehető legjobban adaptálva végzi szakmai tevékenységét és értéket teremt az üzleti közösségekben, társadalmunkban, környezetünkben, ezáltal hitelesek az adott saját történetükben, a kulcsüzenetek átadása így hatékony. 

Már egyből a panelbeszélgetést követően, de napokkal utána is, rengeteg visszajelzést kaptam, hogy mennyi gondolatot indítottunk el a fejekben és milyen úton indulnak el egyes vállalkozások üzleti modelljük finomhangolásában annak érdekében, hogy környezetileg és társadalmilag is fenntarthatóan működjenek. Azt gondolom, hogy ez még mindig „csak” a kezdet, van tenni való, de a Connect-el a kezdő hatást elértük.

Hol tart most a Bridge to Benefits, mi a következő, mi a következő utáni lépés?

Az idei évad április 12-én kezdődött és május végéig - az idei kiválasztott 13 kkv-val - dolgozunk közösen mentorpartnereinkkel fenntarthatósági projektjeik fejlesztésében. Rendkívül színesek az idei cégek profiljai oktatás, kiskereskedelem, mezőgazdaság, feldolgozó-, kreatív/design ipar, digitális szolgáltatások területen tevékenykednek és nagyon izgalmas projekteket hoztak. A modulok inspiráló közege 26 mentorpartnerünkkel hatalmas felhajtó erővel bír a projektek fejlesztésében, a kkv-k szemléletformálásban és egymáshoz való kapcsolódásban. Május 24-én a képzési szakasz végén, egy pitch eseményen mutatják be a cégek a projektjeiket, ahol az első három helyezett tovább mehet a piaci inkubációs szakaszba.

Amire idén nagyon büszkék lehetünk, hogy a programba bekerült cégek esetében a mostani évadban először tudtuk a főváros vidék arányt megfordítani, ezzel reprezentatívan képviselve az aktuális környezeti és társadalmi kihívásokra az üzleti megoldásokat Győrtől, Budapesten át, Nyíregyházáig.

 

Dr. Balog Ádám:

Állandó szakértői témád a kkv-k pénzügyi tudatosságának fejlesztése, honnan ez az elhatározás?

Határozott véleményem az, hogy a gazdasághoz értő szakembereknek, szervezeteknek, intézményeknek fontos feladata kell, hogy legyen az, hogy a vállalkozókban kialakítsuk azt az elemi felismerést, felkeltsük bennük azt a saját belső igényt, hogy az adott helyzetek kezeléséhez szükséges pénzügyi tudatosság nélkül napjainkban már nem szabad vállalkozást működtetni. Kell, hogy segítsünk, kell, hogy a lehető legszélesebb rétegek számára, folyamatosan el tudjuk magyarázni, hogy a szükséges gazdasági felkészültség nélkül nem lehet, nem érdemes ma vállalatot alapítani, vezetni.

Melyek azok a csatornák és módszerek, amelyekkel szerinted a leghatékonyabban lehet felhívni a kkv-k figyelmét erre a témára?

Ez egy összetett kérdés, gondoljunk csak arra, hogy a vállalatoknak is rengeteg fajtája, csoportja, besorolása, eltérő életciklusa lehet. Ezt a rengeteg féle vállalkozást millió különböző életkorú, eltérő tapasztalatokkal, lehetőségekkel rendelkező „főnök” vezeti. Tehát megfordítanám a dolgot: a lényeg az, hogy hiteles szakemberek, hiteles eredményekkel a hátuk mögött, naprakész és ezzel párhuzamosan jövőbemutató tudást adjanak át az erre nyitott, tanulni, fejlődni vágyó vállalkozóknak. Erre valamennyi kommunikációs csatorna alkalmas lehet, természetesen akkor, ha valaki tudja, hogy a különböző csatornákat miként kell tudásmegosztásra használni.

 

 

Milyen volt előadóként a Connect2024?

A Connect 2024 kitűnő rendezvény volt, minden elismerésem a szervezőké. A KKV Zóna by OTP Bank szekció "Kihívás 2024: Pénzügyi fenntarthatóság" beszélgetésében volt szerencsém részt venni, olyan kitűnő szakemberekkel, mint Dancsné Engler Bernadett az OTP Mikro- és Kisvállalkozói területének igazgatója és Dr. Oszkó Péter. Azon túl, hogy Bernadett kitűnő beszélgetőpartner volt, azt is el kell mondanom, hogy Bernadett „közös fellépésünk” előtti saját - KKV témában tartott - előadását is végig hallgattam és nagyon-nagyon tetszett, minden, amit elmondott. Oszkó Péter pedig az az ember, akinek szakmai megnyilvánulásait folyamatos érdeklődéssel követem, mértékadónak tartom, ezek után azt hiszem természetes az, hogy élmény vele közös eszmecseréken is részt venni.