2020. február 22. Idegenvezetők Világnapja Gödöllőn

2020. február 22. Idegenvezetők Világnapja Gödöllőn

2020. február 22. Idegenvezetők Világnapja Gödöllőn

2020. február 22. Idegenvezetők Világnapja Gödöllőn 2020/02/14
2020. február 22. Idegenvezetők Világnapja Gödöllőn 12:21

Gödöllő Polgármesteri Hivatala és a Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület immár negyedik alkalommal egész napos vendégváró programmal várja az érdeklődőket Gödöllőre és Máriabesnyőre.

A program támogatói 2020-ban is Gödöllő Város Önkormányzata, a Városi Múzeum, a Nagyboldogasszony Bazilika és a Királyi Kastély.

Találkozó és regisztráció: 10.00 - 10.30 között a Királyi Váróban (Gödöllő, Állomás tér 1-3.)

A Királyi Váróterem a HÉV- és a MÁV- állomások közvetlen közelében van.

Megközelítés: Gödöllőre a megújult MÁV - vonatközlekedéssel vagy a HÉV Budapest-Gödöllő vonalán lehet eljutni. Ajánlott a MÁV Keleti pályaudvaráról induló vonattal Gödöllő állomásig, vagy az Őrs vezér térről induló HÉV-vel Gödöllő végállomásig utazni.

Kérjük, tájékozódjanak a menetrendekről.

10.30

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából Gödöllőn rendezett program megnyitója.

A vendégeket Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere köszönti.

 

10.30 -11.00

A Gödöllői Királyi Váróterem bemutatása

A Pest-Hatvan vasútvonalon 1867 tavaszán indult meg a vonatközlekedés.

Koronázási ajándékként Ferenc József és Erzsébet királyné használatra megkapta a Gödöllői Grassalkovich - kastélyt és uradalmat. A királyi pár és kísérete ettől fogva rendszeresen utazott vonattal Gödöllőre. Kőbánya állomásnál két vasúti vonalat csatlakoztattak össze, hogy a király Bécsből közvetlenül, átszállás nélkül utazhasson Gödöllőre.

1882-ben az állam megépíttette a Királyi Várót a Keleti pályaudvar és a Nyugati pályaudvar Királyi Várójához hasonló pompával. A historizáló neoreneszánsz épületben saját várószobát alakítottak ki Ferenc Józsefnek és Erzsébetnek.

2011-ben a Norvég Alap támogatásával Gödöllő Város Önkormányzata felújította a Királyi Várót. Múzeumot és kávézót működtet a falai között.

Időtartam: 30 perc. 

Az épületet a helyszínen ismerteti: Dr. Lacza Gabriella idegenvezető

A Gödöllői Királyi Váróterem bemutatását követően kettő egymástól eltérő útvonalú sétára lehet jelentkezni.

Az egyik séta: Gödöllő városát ismerteti meg a vendégekkel;

A másik séta: a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikát, kegyhelyet mutatja be.

Mindkét séta az egykori Grassalkovich –kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastélyban ér véget, ahol megismerjük a kastély parkját és épületegyüttesét. A belső terekben 50 festő 120 alkotását felvonultató Rejtett kincsek c. időszaki kiállítást tekintjük meg tárlatvezetéssel.

Az Idegenvezetők Világnapjának alkalmából a Kastély kiállításainak a megtekintése a két regisztrált csoport részére: díjmentes

Kérünk mindenkit, hogy csak az egyik programra jelentkezzen, hogy a hely más részére  megmaradhasson. Kérjük az esetleges lemondásokat jelezni, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a lemondott helyet más részére felajánlhassuk.

11.00- 15.00   Séta Gödöllő városközpontjában 

Útvonal: Gödöllő Királyi Váró - Gödöllő Városközpontja és a Városi Múzeum- Gödöllő Királyi kastély

A Királyi Váró megtekintése után városnéző sétára indulunk. A Rákos-patak partján, dombok ölelésében fekvő város Grassalkovich I. Antal kastélya környezetében jött létre. A kastélyhoz tartozó Alsó parkon át sétálva érjük el a város főterét, melynek ékessége az 1745-ben felszentelt barokk református templom. Szomszédságában áll az 1912-ben épült emeletes, díszes kupolájú Községháza - ma Erzsébet szálló. Kevesen tudják, hogy József Attila Altató című versét egy gödöllői kisfiúnak, Gellért Balázsnak írta. A kisfiú álombéli alakja a Főtér kedvelt látványossága. Szép szakrális emlék ugyanitt az Európában egyedüli Világbéke-gong, amely a világ egységét, a segítőkészséget jelképezi.

A sétán felkeressük a város legrégibb épületét, a Hamvay - kúriát, mely 1671-ben épült. A Városi Múzeumnak ad otthont. A Múzeumban megtekintjük a felújított Cserkész kiállítást, amely az 1933-as Cserkész Világtalálkozónak állít emléket.

A Városi Múzeum megtekintése után a Királyi Kastélyhoz sétálunk, ahol tárlatvezetéssel ismerkedünk a Grassalkovichok korával, a Királyi Kastély lakóinak történetével, majd a Rejtett kincseink c. időszaki kiállítást nézzük meg tárlatvezetővel.

A séta útvonala: Gödöllő Királyi váró - Alsó park - Fő tér- Városi Múzeum- Kastély

A séta időtartama: kb.4 óra.

A királyi várót ismerteti: Dr. Lacza Gabriella idegenvezető

A városi sétát vezeti: Sebő Györgyné idegenvezető

A Városi Múzeumot bemutatja: Dr. Czeglédi Noémi, a múzeum cserkész gyűjteményének gondozója

A városi séta és a Városi Múzeum látogatása: díjmentes.

A kastély látogatása a tárlatvezetéssel: díjmentes.

A kastély parkját, a Kastély termeit és az időszaki kiállítást Marfics Erzsébet, Juhász Mária és Sebő Györgyné idegenvezetők mutatják be.

Regisztráció: godollocentrum@gmail.com max 30 fő.

A regisztrációt fogadja és koordinálja: Lányi Aladár

A Grassalkovich - kastély, Gödöllői Királyi Kastély

Grassalkovich I. Antal, a XVIII. sz. tekintélyes főura, Mária Terézia kancelláriaminisztere, hazánk egyik legpompásabb barokk kastélyát építette fel Gödöllőn hatalmas parkkal övezve. A történelmünkben nevezetessé vált épületegyüttest, ( a kastély az 1848-as szabadságharc idején Windisch-Grätz szálláshelye volt, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása volt. Kossuth itt fogalmazta a Függetlenségi Nyilatkozatot…), a kastélyt és birtokait a kiegyezés után a koronázás alkalmával a magyar nemzet Ferenc Józsefnek és feleségének, Sissinek ajándékozta. A kastély ebben az időben élte második fénykorát. Ekkor épült fel a vasútállomáson a Királyi Váró is a királyi, királynéi és hercegi várókkal a kastélyba vonattal érkező uralkodói család és kíséretének méltó fogadására.

A II. világháború idején a kastélyt kifosztották, majd szociális otthonnak, később szovjet laktanyának alakították át. Az 1990-es évek felújítási munkáinak köszönhetően mára az ország egyik leglátogatottabb turisztikai helyszíne lett.

A kastély parkját és épületegyüttesét és A Rejtett kincsek c. időszaki kiállítást, mely 50 festő 120 alkotását vonultatja fel, tárlatvezetéssel tekintjük meg.

A tárlatvezetés időtartama: kb 1.5 óra.

A tárlatvezetést Sebő Györgyné, Juhász Mária és Marfics Erzsébet tartják.

A kastély kiállításainak megtekintése a Világnap alkalmából díjmentes a regisztrált csoport max. 30 fő részére

 

11.00- 15.00 ●  Látogatás Máriabesnyőn, a Nagyboldogasszony Bazilikában 

A Királyi Váró megtekintése után felkeressük Gödöllő máriabesnyői területén épült kétszintes barokk kegytemplomát, amelyet a környék birtokosa, gróf Grassalkovich I. Antal építtetett az ország legnagyobb barokk kastélya közelében. A kastély építésekor a régi romok között egy csontból faragott Mária szobrocskát találtak, amit a gróf gyémántokkal díszített és ezüstbe foglaltatott.

A csodatevő szobrocska ma is látható a főoltár központi helyén. Így lett Máriabesnyő a kezdetektől fogva búcsújáró hely, ahová évente ezrek zarándokolnak Szűz Mária közbenjárásáért esedezve.

Idővel a kegytemplom Bazilika Minor rangot kapott a pápától. Altemplomának családi sírboltjában művészien megfaragott és díszített szarkofágban nyugszik Gödöllő régvolt birtokosa, gróf Grassalkovich I. Antal és családja.

A Bazilika megtekintése után visszautazunk Gödöllőre és megtekintjük a Kastély parkját, az épületegyüttest, majd az időszaki kiállítást.

A Gödöllői Királyi Kastély tárlatvezetésén megismerjük a Kastély történelmének a fejezeteit Mária Terézia korától a rendszerváltásig. A Rejtett Kincsek című időszaki kiállításon pedig 50 festő 120 festményével ismerkedhetünk meg.

Útvonal: Gödöllői Királyi Váróterem - Máriabesnyő - Nagyboldogasszony Bazilika - Gödöllői Királyi kastély.

A séta időtartalma: kb. 4 óra

A Királyi Várót bemutatja: Dr. Lacza Gabriella idegenvezető

A máriabesnyői sétát vezeti: Bakonyi Zsuzsanna

A Máriabesnyői Bazilikát bemutatja: Six Edit, a Civil Kerekasztal Egyesület elnöke, a Bazilika idegenvezetője

A kastély parkját, épületegyüttesét és az időszaki kiállítást bemutatják: Juhász Mária, Marfics Erzsébet, Sebő Györgyné idegenvezetők.

Az utazás Gödöllőről Máriabesnyőre a Városi Nyugdíjas Egyesület tagjainak személygépkocsijaival történik, térítésmentesen.

Jelentkezés és regisztráció: mariabesnyo.bazil@gmail.com max: 30 fő

A regisztrációt fogadja és koordinálja: Lányi Aladár

A gödöllői programot a 2020.évi Idegenvezetők Világnapjára Sebő Györgyné idegenvezető, Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület titkára, a Kertbarátkör elnöke szervezte meg a Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesület közreműködésével.

Ajánló: Gödöllő az év minden évszakában nyújt különleges látványosságokat.

 1. Erzsébet királyné halála után az emlékére épült Erzsébet park a barokk Kálváriával, Erzsébet királyné egész alakos szobrával, melyhez négy kijevi hársfasor vezet. A park egy részén létesült az együvé tartozás parkja, benne a Vitézi rend által a győztes pozsonyi csata emlékére állított emlékoszloppal.
 2. Királydombi pavilon a Kastély parkjában
 3. A Kastély területén üzemelő Pálmaház kertészet,
 4. gr.Teleki Pál sírja a Máriabesnyői temetőben
 5. A Szent István Egyetem épülete és Botanikus kertje
 6. Agrártörténeti Műszaki Gyűjtemény
 7. Erdészeti Arborétum
 8. Gödöllői Iparművészeti Műhely
 9. A Városi Múzeum kiállításai:
  ● Gödöllő a mi városunk
  ● Zsivajgó természet
  ● Gödöllői Művésztelep 1901-1920

A múzeum európai hírű Magyar Örökség- díjas kiállítása a múlt század elején Gödöllőn működő, az ország egyetlen szecessziós művésztelepét mutatja be. Készültek itt festmények, grafikák, szobrok, üvegablakok, bútorok, textilek, használati tárgyak. A művésztelep alapító tagjainak, Körösfői –Kriesch Aladár (1863 - 1920) és Nagy Sándor (1869 – 1950)  alkotásai számtalan fővárosi középületünket is díszítik pl. Parlament, Zeneakadémia.  A város 2019-ben évben ünnepelte a művésztelep egyik alapító tagjának, Nagy Sándor születésének 150. évfordulóját.

Kellemes szórakozást, jó kikapcsolódást kívánunk Mindenkinek!- a program szervezői