5,5 millió beoltott után ezek a lazítások lépnek életbe

5,5 millió beoltott után ezek a lazítások lépnek életbe

5,5 millió beoltott után ezek a lazítások lépnek életbe

5,5 millió beoltott után ezek a lazítások lépnek életbe 2021/07/05
5,5 millió beoltott után ezek a lazítások lépnek életbe 11:20

Öt és fél millió beoltott után megszűnik a kötelező maszkviselés, és újabb korlátozásokat is feloldanak – közölte a kormany.hu portál. A könnyítésekről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt  több korlátozás feloldásának újabb szakasza lép életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően.

A magyar lakosság magas átoltottságnak köszönhetően a járvány harmadik hulláma elvonult, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, így az élet  fokozatosan  visszatérhet a normális kerékvágásba – írták a kormányzati portálon.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

5, 5 millió beoltott után a következő enyhítések lépnek életbe:

· a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön;

· védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra;

· megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály);

· családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik;

· sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy  védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

· az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Szerda reggel azt közölte a kormányzati honlap, hogy 5 486 514 ember kapta már meg a koronavírus elleni oltást. Így várhatóan még a hét vége előtt életbe léphetnek a lazítások.

 

Forrás: turizmus.com