62 milliárd forint ágazati bértámogatást fizettek már ki

62 milliárd forint ágazati bértámogatást fizettek már ki

62 milliárd forint ágazati bértámogatást fizettek már ki

62 milliárd forint ágazati bértámogatást fizettek már ki 2021/04/07
62 milliárd forint ágazati bértámogatást fizettek már ki 14:29

Eddig több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szektorokban működő cégek - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A megítélt támogatások 99 százaléka, mintegy 62 milliárd forint már meg is érkezett a vállalkozások számláira. A védelmi intézkedések oltások előrehaladásával megkezdett feloldása ellenére a segítséget az áprilisi bérekhez is biztosítja a kormány.  

„A magyar emberek munkából akarnak megélni. Ezt bizonyítja az is, hogy a tavalyi visszaesést követően ismét 4,5 milliónál többen dolgoznak Magyarországon. A kormány egyik legfontosabb feladata a járványügyi készültségben is a munkahelyek megőrzése” – jelentette ki Bodó Sándor.

Az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a legfrissebb adatokat ismertetve elmondta: eddig mintegy 25 ezer cég igényelte az ágazati bértámogatást. „A vállalkozásokat így mostanáig összesen 62 milliárd forinttal segítettük a talpon maradásban, 155 ezer munkahely megvédésében. A kifizetéseket a lehető leggyorsabban végzik a kormányhivatalok, a megítélt támogatások 99 százaléka már megérkezett a cégek számláira” – tette hozzá Bodó Sándor. 

Az ágazati bértámogatási programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi.

„A vírussal szembeni küzdelem leghatékonyabb eszköze a vakcina. Már több mint 2,5 millió magyar embert beoltottak, lakosságarányosan ez az európai élmezőnybe tartozó teljesítmény. Így az első fokozattal megkezdődhetett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása, amely valamelyest könnyít számos kereskedelmi és szolgáltató vállalkozás helyzetén. Az ágazati bértámogatást azonban változatlanul kérhetik a cégek az áprilisi bérekhez is, a pályázatokat a hónap végéig lehet benyújtani” – fejtette ki Bodó Sándor. 

Forrás: ITM