700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul februártól

700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul februártól

700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul februártól

700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul februártól 2023/01/24
700 milliárd forintos kormányzati hitelprogram indul februártól 09:50

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram rendkívüli segítséget jelent a vállalkozásoknak.

A hitelprogram a nehéz helyzetbe került vállalatokon segítene, méghozzá úgy, hogy a programot lebonyolító Eximbank nem csupán export-, hanem valamennyi célra felhasználható forint- és euróalapú hitelt nyújt, így beruházási és forgóeszközhitel is elérhető.

A vállalatok méretmegkötés nélkül vehetik fel a hiteleket, így a kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is hozzáférnek a kedvezményes hitelekhez.

A program rendkívüli segítséget jelent a vállalkozásoknak abban, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben is olcsó forrásokhoz jussanak, valamint lehetőséget biztosít, hogy a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában korábban felvett, 2023 során nagy összegben lejáró hiteleiket refinanszírozhassák. Ezek lejáratával a vállalati hitelek refinanszírozási kockázata jelentősen megnő, mivel a korábbi alacsony, 2,5 százalékos kamatszintekkel szemben a magyar vállalatok 20 százalék feletti hitelkamatokkal szembesülnek, ezzel pedig a hitelfelvételeik ellehetetlenülnek. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram hiteltermékei azonban rendkívül kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett lesznek elérhetők, forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében jellemzően legfeljebb 3,5 százalékos szinten. A program ráadásul az energiahatékonyságot javító beruházásokhoz még ennél is kedvezőbb kamatokat kínál.

Az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramról hatékonyan tudja segíteni a jelentős növekedési potenciállal bíró magyar vállalatok túlélését és új fejlődési pályáját. 

További részleteket a Portfolio online gazdasági újságban találnak, ahol a különböző konstrukciókról, futamidőről, kamatokról Kisgergely Kornél az EXIM Zrt. vezérigazgatója tájékoztat.