A budapesti kkv-k nem kérnek a központosításból

A budapesti kkv-k nem kérnek a központosításból

A budapesti kkv-k nem kérnek a központosításból

A budapesti kkv-k nem kérnek a központosításból 2021/03/29
A budapesti kkv-k nem kérnek a központosításból 09:53

A koronavírus-járvány időszakában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által megfogalmazott, a fővárosi gazdasági szereplőket segítő javaslataival a vállalkozások több, mint 80 százaléka ért egyet. A napokban lebonyolított online kutatás megerősítette a BKIK vezetését abban is, hogy ki kell állnia a kamarai működés önkormányzatiságon alapuló modellje mellett. A válaszadók 84 százaléka ugyanis határozottan elutasítja a Parragh-féle, jogszabályellenesen előkészített, a kamarai rendszer véleményét figyelmen kívül hagyó, központosító törvénymódosítást. 

A BKIK a 155 000 regisztrált vállalkozása, köztük az önkéntes kamarai tagok véleményét kérdezte meg abban a gyorsfelmérésben, melyet 2021. március 23. és 25. között végeztek. A kutatásban résztvevő közel 2000 önkéntes válaszadó vállalkozás foglakoztatotti létszám és árbevétel tekintetében reprezentatív a magyar vállalkozások egészére, vagyis az összes hazai vállalkozás arányainak megfelelően képezi le a vállalkozásokat. A válaszadók több, mint 80 százaléka támogatja a budapesti kamara eddig kezdeményezéseit és 84 százaléka nem ért egyet azzal, hogy módosítsák a gazdasági kamarákról szóló törvényt úgy, hogy az 5000 forintos kamarai hozzájárulás beszedése és újraosztása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hatáskörébe kerüljön. A gazdálkodó szervezetek számára tehát fontos, hogy az általuk befizetett kamarai hozzájárulási díjat helyben, a területi kamaráknál használják fel és azt ne a Parragh László vezette MKIK ossza el a jövőben. 

„Jelen helyzetben nem célravezető a kamarai rendszert sem megosztani sem a forrásait újraosztani. A reprezentatívnak minősülő kutatásunkban választ adó közel 2000 vállalkozás véleménye kötelez bennünket, ezért azt javasoljuk, hogy a kamarai rendszer minden erejével a nehéz helyzetbe került hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására koncentráljon. A kamarai egyeztetés elmulasztásának jogszabályellenes voltára tekintettel és immáron a budapesti vállalkozók elsöprő többségének támogatásával arra kérjük a törvényalkotót, valamint a javaslat benyújtóját, vonja vissza a kamarai törvénymódosítást, ezzel is lehetőséget biztosítva a kamarai rendszernek, hogy meg tudja vitatni az őt, a vállalkozásokat érintő kérdéseket” – mondta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.