A budapesti vállalkozások megmentése együtt sikerülhet

A budapesti vállalkozások megmentése együtt sikerülhet

A budapesti vállalkozások megmentése együtt sikerülhet

A budapesti vállalkozások megmentése együtt sikerülhet 2020/11/11
A budapesti vállalkozások megmentése együtt sikerülhet 22:02

Dr. Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott és Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdai találkozóján egyeztetett a járványhelyzettel kapcsolatos budapesti vállalkozásokat segítő lehetőségekről és kezdeményezésekről. 

A megbeszélés során szóba került a drámai helyzetbe került budapesti turisztikai vállalkozások megsegítésére tett több kamarai javaslatcsomag, amely a Válságkezelési Alap felállításán túl számos más intézkedési javaslatot is tartalmaz. Nagy Elek ismertette a BKIK javaslatait tartalmazó csomagot is, amellyel a fővárosi vállalkozások számára segítséget lehet nyújtani. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához folyamatosan érkeznek vállalkozóktól a járvánnyal kapcsolatos problémákat felvető megkeresések, melyek megoldási lehetőségein a testület szakértői folyamatosan dolgoznak, de ezen javaslatok Budapest esetében a Fővárosi Önkormányzat támogatása nélkül nem hozhatnak eredményt, akitől az arányosság elve alapján 25 milliárdos támogatást vár a BKIK.

A BKIK elnöke egyetértett azzal, hogy komoly segítséget jelentenek az elmúlt napokban bejelentett kormányzati támogatási lehetőségek, amelynek során összesen 3 milliárd forint támogatást kapnak a kis- és közepes vállalkozások külpiacra jutásához, illetve Budapesten és Pest megyében a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 31 milliárd forintnyi beruházás indulhat el hamarosan 1300 magyar vállalkozásnál, amely 37 ezer munkahely megvédését segíti.

A találkozó végén Dr. Sára Botond felvetésére Nagy Elek egyetértett azzal, hogy csak kormányzati erőfeszítésekkel nem oldhatók meg a budapesti vállalkozások problémái, ehhez szélesebb körű párbeszéd és cselekvés szükséges, ezt egyébként a BKIK minden fórumon szorgalmazza.