A Covid után, az elszálló árak ellenére is dübörög a hazai építőipar

A Covid után, az elszálló árak ellenére is dübörög a hazai építőipar

A Covid után, az elszálló árak ellenére is dübörög a hazai építőipar

A Covid után, az elszálló árak ellenére is dübörög a hazai építőipar 2021/06/25
A Covid után, az elszálló árak ellenére is dübörög a hazai építőipar 10:53

A Covid után, az elszálló árak ellenére is dübörög a hazai építőipar

Interjú Koji Lászlóval, a BKIK általános alelnökével.

Bár az építőanyag-árak az elmúlt félévben nem várt, és drasztikus módon emelkedtek, a kereslet nem csökkent: dübörög az építőipar, sok beruházást kellett végre elkezdeni vagy folytatni a pandémia után, és a magánszemélyek is építkeznek, felújítanak, részben nyilván a kormányzati ösztönző támogatásoknak köszönhetően. Közben országos átlagban a vas 100 százalékkal, a faanyagok 72, a hőszigetelő anyagok 47, míg az elektromos kábelek, vezetékek 42 százalékkal kerülnek többe, mint hat hónappal ezelőtt. És mindez csak a jéghegy csúcsa. Koji Lászlóval, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökével, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) általános alelnökével, az Ipari Tagozat Építési osztályának vezetőjével a Mediaworks beszélgetett. 

A járvány miatt elhalasztott építési beruházásokkal kapcsolatos kereslet jelent meg hirtelen a közelmúltban az amerikai, a kínai és az európai piacon egyszerre, miközben ugyancsak a pandémia miatt az elmúlt másfél évben nem folyt olyan ütemben az építőanyag-ipari termékek gyártása, mint korábban. Azaz a kereslet óriási, a kínálat kicsi – Koji László szerint ez állhat az egész világpiacra jellemző építőanyag-ár bumm hátterében. Hozzátette, az árak tehát nemcsak nálunk, hanem a környező országokban, illetve szerte az Európai Unióban ugyanígy emelkedtek, ami azt mutatja, hogy az árnövekedés akkor is hasonló ütemben zajlana hazánkban, ha az olyan kormányzati ösztönző programok, mint a CSOK vagy az otthon-felújítási támogatás nem lökték volna meg a magyar keresletet. 

Az anyag és a szolgáltatás díja is nőtt

Súlyosbítja a helyzetet, hogy jelentős termelési költségnövekedés is van az acél, a fa, illetve a műanyagipari termékek, leginkább a szigetelőanyagok tekintetében, azaz nem csak hiány van ezekből az építőanyagokból, hanem a gyártási költségük is jóval magasabb. Ez az oka, hogy a faanyagok ára az elmúlt félévben Budapesten 93, országos átlagban 72 százalékkal nőtt, vagy hogy a vas ára lényegében megduplázódott. A helyzet annyira kritikus az ilyen termékek esetében, hogy sok tüzépen napi árat vezettek be, a kivitelezők, illetve a szakemberek pedig csak egy-két hétre érvényes árajánlatot adnak. A kiugró építőanyagok mellett egyébként Koji László szerint átlagosan 15-20 százalékos árváltozásról lehet beszélni a további termékek, így a beton, a tégla, a tetőcserép, a falazóhabarcsok vagy épp a szerelvények tekintetében.

Az ÉVOSZ négyszáz építési vállalkozás megkérdezésével végzett felméréséből pedig kiderül, hogy a kivitelezői szolgáltatások díjai is emelkedtek, átlagosan 8-9 százalékkal, amiért a bérek 9-13 százalékos növekedése okolható. A kivitelezők az élőmunka költségeire költik az áremeléseiket, tehát az ágazat jövedelmezősége ez idáig nem javult tavalyhoz képest- hangsúlyozta a szövetség elnöke.

A szakember érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy míg 2019-ben telekárral együtt Budapesten 750, vidéken pedig 350 ezer forintból már ki lehetett hozni egy új építésű ház négyzetméterét, addig jelenleg a fővárosban 850, vidéken 450 ezer forint négyzetméter árakkal számolhatunk. 

Hol a vége?

Az ÉVOSZ egyébként már februárban jelezte a kormánynak, hogy a folyamatok milyen irányba tartanak, és többe kerülhetnek az állami megbízásból épülő beruházások is. Koji László szerint az építőipari alapanyagok, a beépítésre kerülő építési termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik a korábbi évben szerződtek, és csak a szokásos árváltozást tervezték be vállalási áraikba. Így sok esetben szükségessé válik a szerződések módosítása, ami történhet az árak korrekciójával, a műszaki tartalom változtatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével- mutatott rá.

A szövetségi elnök ugyanakkor kiemelte, együttműködnek a kormánnyal a helyzet kezelésében, amely arra irányul, hogy azok a piaci szereplők, amelyeknél nem indokolt az áremelés, azok ne tudják ezt megtenni felülve a mostani hullámra, illetve, hogy ne alakuljon ki építőanyag hiány az országban. Az ÉVOSZ szerint jó lenne elérni, hogy a hazai gyártók fogják vissza az kivitelt, és részesítsék előnyben a belföldi piacot, valamint érdemes lenne a helyzet enyhítésében együttműködni a szomszédos országokkal. 

Koji László úgy fogalmazott, ez az év rá fog menni arra, hogy a világkereskedelem helyre billenjen, de azzal számolni kell, hogy a 2020-as árak nem fognak visszajönni. Nem bocsátkozott jóslásokba a tekintetben, hogy milyen árszinten áll majd be a stagnálás, de a korábban említett, 400 céget érintő felmérésükből az derül ki, hogy az építési vállalkozások további tíz százalékos emelkedésre számítanak az építőanyagok tekintetében. 

A felmérés budapesti összesítője 

Árváltozások 2021. január-május hónapban 2020. év végéhez viszonyítva százalékosan: 

a) Jellemzően használt építőanyag-csoportok árváltozása (%)

beton

16

falazó anyagok:   tégla

7

zsalukő

5

gipszkarton

20

falazóhabarcsok, adalékanyagok

10

bitumenes szigetelőanyagok

14

hőszigetelő anyagok

55

faanyagok

93

tetőcserép

9

meleg padlóburkolatok

11

hideg padlóburkolatok

7

szaniter áruk

18

elektromos kábelek, vezetékek

35

elektromos szerelvények

16

gépészeti szerelvények

29

 

b) Személyi jellegű költségek változása (%)

segédmunkás munkás havi átlag bruttó bére

12

betanított munkás havi átlag bruttó bére

14

szakmunkás havi átlag bruttó bére

13

termelésirányító, műszaki vezető havi átlag bruttó bére

10

létesítményfelelős (projektvezető) havi átlag bruttó bére

10

 

c) Egyéb költségek változása (%)

alvállalkozói díjtételek összesen

15

fuvarköltség

15

építési törmelék elszállítása, lerakása

13

iroda- és lakókonténer bérleti díja

11

építőgépek bérleti díja

12

banki költségek

4

 

d) Saját tevékenység árváltozása (%)

tervezésnél

7

kivitelezésnél

11