A Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének éves közgyűlése

A Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének éves közgyűlése

A Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének éves közgyűlése

A Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének éves közgyűlése 2022/09/30
A Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének éves közgyűlése 12:46

A gazdasági élet legfontosabb eseményére a CCIA Timis jóvoltából Temesváron került sor.

Az év legfontosabb gazdasági eseményének, a Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DCCF) éves közgyűlésének első alkalommal adott otthont a Temesvári Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara (CCIAT). A temesvári Regionális Üzleti Központban megrendezett találkozóra a dunai országok gazdasági szakemberei mellett Isztambulból is érkeztek.

A találkozót Rév András, a DCCF elnöke és Florica Chirita, a CCIAT elnöke, a rendezvény házigazdája nyitotta meg, akik a szövetség fontosságáról és a következő időszakra vonatkozó tervekről is beszéltek.

"Csakúgy, mint számunkra, az összes kereskedelmi kamara számára nagyon fontos ez a találkozó, ezért komoly munka volt elérnünk, hogy a Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének közgyűlésére Temesváron kerüljön sor. Reméljük, hogy jövőre, február-márciusban újra lesz egy olyan fórum, amelyen vállalatok is részt vehetnek. A rendezvénnyel kapcsolatban sok elvárásunk van, mint mondtam, a találkozó célja az Európai Unió célkitűzéseinek előmozdítása a Szövetség nevében. A Szövetség folyamatosan kapcsolatban van a határon túli kereskedelmi kamarákkal, ezért rendezvények és akciók minden évben lesznek, úgy gondoljuk, három, négy alkalommal. Nagyon fontos, hogy 8 ország 16 kereskedelmi kamarája találkozik, a kamarák elnökei, akiknek lehetőségük van arra, hogy összehozzák a fontos vállalatokat, és a mai találkozóval hozzájárulhatunk az eddigi intézkedések megsokszorozásához. Első alkalommal vagyunk mi a házigazdák ezen a közgyűlésen. Meggyőződésem, hogy minden egyes ország képviselője javaslatokkal fog előállni a jövő évre vonatkozóan" - mondta Florica Chirita, a CCIA Timis elnöke.

"Hosszú idő után lehetőségünk van arra, hogy mindannyian találkozzunk, ami nagyon fontos, mert a COVD-járvány miatt két évig nem tudtunk találkozókat szervezni. Tavaly Isztambulban szerveztek egy ilyen találkozót, de csak néhány ember tudott eljutni, most reméljük, hogy több tag lesz, itt a temesvári találkozón. Örülünk és örömmel fogadtuk el a Temesvári Kereskedelmi Kamara meghívását, és reméljük, hogy a nehéz időszak után újjászerveződik és újraindul a dunai kamarák normális tevékenysége" - mondta Rév András, a Duna Menti Kereskedelmi Kamarák Szövetségének elnöke.

A közgyűlésen számos szervezeti, de stratégiai jellegű kérdés is megvitatásra került. Bemutatásra került a Szövetség által a tavaly szeptemberi közgyűlés óta végzett tevékenységekről szóló beszámoló, pénzügyi beszámoló, az EU által finanszírozott projektek lehetőségei, egy Budapesten megrendezésre kerülő rendezvény - Termékvásár a Budapesti Királyi Várban - bemutatása, a júliusban Ulmban megrendezésre kerülő DUNAUFEST rendezvény és a többi dunai országban történő megrendezésének lehetősége, a Szövetség prioritásai a 2022/2023-as időszakra, a következő ülés időpontjának és helyszínének meghatározása.

 

"Örülök, hogy ez a találkozó Romániában, Temesváron kerül megrendezésre, a Temesvári Kamara elnökének köszönhetően. A Duna-menti térség egész területéről vannak kollégáink itt, és Isztambulból is érkeztek. Reméljük, hogy a találkozót követően fejleszteni tudjuk a Duna-menti kereskedelmi és iparkamarák együttműködését, és különösen a térségünk - és itt Európára gondolok - üzleti környezetének fejlesztését közös projektek révén. Számunkra a legnagyobb kihívás az, hogy a Dunát egyik oldalról a másikra hajózhatóvá tegyük, és hogy a Dunán létező két elzáró pont Bulgáriában és Magyarországon eltűnjön, hogy a Konstanca-Sulina közötti áruk eljussanak az Északi-tengerre. Bulgáriában már dolgozunk ezen a projekten, és reméljük, hogy Magyarországgal is meg tudjuk majd tenni ugyanezt" - mondta Iuliu Stocklosa, a Bukaresti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

"Ez egy lehetőség mindannyiunk számára, hogy partnerekké váljunk és projekteket építsünk Bulgária és Románia számára. Mi képviseljük a Vratsa Kereskedelmi és Iparkamarát Bulgáriában, amely a határ közelében található, és jó együttműködést folytat a román partnerekkel. Több projektünk is volt román partnerekkel, és meg vagyunk győződve arról, hogy ez a jó együttműködés a jövőben is megmarad. Arra számítunk, hogy a mai találkozót követően új partnerségek alakulnak ki" - mondta Maja Milova - Vratsai Kereskedelmi Kamara Bulgáriából.

"Az ilyen regionális találkozók, csakúgy, mint a Duna menti országok nagyon fontosak a szerb gazdaság számára, hiszen jelentős export kitettségünk van ebben a régióban.  A legnagyobb kihívás az lenne, hogy egységes gazdasággá válhassunk, amihez minden ország befektetése és együttműködése szükséges"– mondta Igor Kronja, a Szerbiai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének tanácsadója.