A magyar vállalkozásoknak is fontos felkészülnie a Brexit hatásaira

A magyar vállalkozásoknak is fontos felkészülnie a Brexit hatásaira

A magyar vállalkozásoknak is fontos felkészülnie a Brexit hatásaira

A magyar vállalkozásoknak is fontos felkészülnie a Brexit hatásaira 2019/03/08
A magyar vállalkozásoknak is fontos felkészülnie a Brexit hatásaira 20:35

Vészesen közeleg a britek Európai Unióból való kilépésének határideje, s bár megállapodás egyelőre nem született a Brexit mikéntjéről, nagyon fontos, hogy az uniós tagországok vállalatai felkészüljenek a lehetséges következményekre.

Nem túlzás azt állítani, hogy a következő évek legnagyobb kihívásával néz szembe az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépésével, ami egészen biztos, hogy komoly hatást gyakorol majd magára az EU-ra is. Manapság sokat hallani arról, hogy lesz-e Brexit-megállapodás, vagy sem, és ha igen, akkor mikor, de az óra kíméletlenül ketyeg, hiszen 2019. március 29-én éjfélkor az Egyesült Királyság kilépésének határideje hivatalosan is lejár.
 
Amennyiben sikerül megállapodnia a briteknek az európai vezetőkkel, akkor egy úgynevezett szoft Brexitre kerülhet sor, ami mindenképpen azzal járna, hogy kitolódna a kilépés dátuma – akár 2021. január 1-ig is. Fontos megjegyezni, hogy amíg nem történik meg a hivatalos kilépés addig a britek ugyanúgy az EU tagjai maradnak, hiába vette kezdetét a kétéves kilépési eljárás 2017 márciusában, ebben az esetben pedig a kint élő magyarokra is ugyanazok a törvények vonatkoznának, mint eddig.
 
Mivel a Brexit pontos forgatókönyve még most sem ismert, fontos áttekinteni a lehetőségeket, ugyanis a prudens üzleti működés megköveteli, hogy minden olyan társaság, amely az Egyesült Királysággal üzleti viszonylatban áll, terméket, szolgáltatást értékesít, vagy vásárol, elkezdjen felkészülni a változásokra. Ennek a témakörnek a körüljárása céljából rendezte meg szerdán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a Felkészülés a Brexit lehetséges hatásaira című előadását, amelynek előadói a különböző opciókat és azok következményeit járták körbe.
 
Az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti tárgyalások negyedéves csúszással kezdődtek meg és fontos látnunk, hogy mi is a valódi probléma. A Brexit komolyan érinti az ott élő és dolgozó uniós állampolgárok helyzetét, ám a kilépési megállapodást bonyolítja az Írország és Észak-Írország közötti határ problémája, továbbá egy meg nem született kereskedelmi egyezmény az EU és Nagy-Britannia között – hívta fel a figyelmet Nietsch Tamás, a Flex senior managere.
 
Kiemelte, a Brexit után a vámkezelések száma akár a mostani ötszörösére is nőhet, ennek pedig komoly gazdasági következményei lesznek a britek és az EU-s tagországok számára egyaránt, hiszen megnő a vámhatóság munkaerőigénye, ezáltal a költségvetés is többszörösére növekedhet. A vámellenőrzések számának növekedése komoly forgalmi dugókhoz vezethet, ugyanis például az angliai Dover városának bejövő forgalmának 98%-át uniós exportőrök és importőrök adják, a napi 5000 érkező kamion egyenként 20 percig tartó vámvizsgálata valósággal megbénítaná a várost.
 
Keszthelyi Péter, a BKIK Nemzetközi Kollégiumának alelnöke elmondta, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara igyekszik támogatni vállalkozóit abban, hogy minél könnyebben eligazodjanak a Brexit körül adódó felmerülő tengerében, a kint élő és dolgozó magyaroknak pedig a brit kamarák bevonásával szeretnének képviseletet és helyi támogatást biztosítani. Cartwright Éva egyetértett abban, hogy ma még semmilyen pontos részletet nem tudunk arról, hogyan tovább, lesz-e megállapodás vagy sem, de a vállalkozásoknak minél hamarabb érdemes azonosítani azokat a potenciális veszélyfaktorokat, amelyek a kilépési határidő lejárta után a cégek üzletvitelében adódhatnak a döntés mentén.