A Széchenyi Kártya Program sikere

A Széchenyi Kártya Program sikere

A Széchenyi Kártya Program sikere

A Széchenyi Kártya Program sikere 2020/09/23
A Széchenyi Kártya Program sikere 10:59

A Széchenyi hitel, hivatalos nevén Széchenyi Kártya Program egy olyan támogatási rendszer, amelynek segítségével kedvezményes, államilag támogatott hitelt vehetnek fel a vállalkozások.

 

A 2002-ben indított program több elemből áll. A fő célja az, hogy a hazai vállalkozások, elsősorban a mikrovállalkozások, kkv-k fejlődését támogassa azáltal, hogy államilag támogatott hitelt biztosít számukra. A Széchenyi Kártya Program a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) összefogásával jött létre. 

A Széchenyi Kártya Program keretin belül 2020-ban több új konstrukció indult el, így a  Széchenyi munkahelymegtartó hitel, kártya folyószámlahitel plusz, likviditási hitel, beruházási hitel plusz valamint az egészen új turisztikai kártya hitel és az agrár beruházási hitel plusz.

A program során indulása óta mindösszesen 416 Milliárd forint összegű hitel került kihelyezésre. A Széchenyi Kártya Program népszerűségét jelzi, hogy már nagyobb összegű hitelkérelmet fogadott be idén a KAVOSZ új hitelprogramjaira, mint tavaly összesen. A KAVOSZ statisztikája szerint a legnagyobb érdeklődés a folyószámla hitel és a likviditási hitel iránt van, országos szinten a legtöbb érdeklődő vállalkozás az agráriumból kerül ki.

Augusztus hónapban 47 Milliárd forint hitelösszeg került a különböző konstrukciókon keresztül a kereskedelmi bankok által kihelyezésre. A kereskedelmi bankok közül a legaktívabb az OTP, a Magyar Takakarékszövetkezeti Bank, a Budapest Bank, az MKB és a Sberbank volt.

A regisztrációs irodák, így a területi kereskedelmi kamarák, fontos szerepet töltenek be a program célba juttatásában.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a program indulása óta kiemelt feladatként kezeli a Széchenyi Kártya Program népszerűsítését és az érdekelt vállalkozások kiszolgálását. A KAVOSZ legfrissebb statisztikája szerint országos összehasonlításban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara regisztrálta a program során magasan a legtöbb kérelmet, jelentősen meghaladva más megyei kamarák illetve a központi értékesítés számait. Kamaránk az összes beadott hiteligény mennyiségének 5,5 %-át, több mint 23.000 darab igénylés regisztrációját végezte el.

Kamaránk a továbbiakban is az egyik leginkább hangsúlyos missziójaként kezeli a témával kapcsolatos információszolgáltatást illetve a vállalkozások gyors és pontos kiszolgálását a regisztrációs folyamat során. Erre jelentős erőforrások biztosításával áll rendelkezésre Budapesten a következő helyszíneken:

1016 Budapest, Krisztina krt. 99.

1165 Budapest, Jókai Mór u. 6.

1181 Budapest, Üllői út 453.

1238 Budapest, Grassalkovich út 122-124.

1201 Budapest, Baross u. 72.

https://bkik.hu/hu/szolgaltatasok/szechenyi-kartya