A szerbiai infláció alakulása

A szerbiai infláció alakulása

A szerbiai infláció alakulása

A szerbiai infláció alakulása 2022/09/01
A szerbiai infláció alakulása 12:22

A szerbiai pénzügyi szektor hat százalék körüli inflációra számít egy éven belül – jelentette be a Szerb Nemzeti Bank (NBS).

Az „Ipsos” és a „Bloomberg” felmérései szerint Szerbiában az infláció hat százalék alá süllyed 2023 júliusában. A Szerb Nemzeti Bank közlése szerint az "Ipsos" felmérés eredményei azt mutatják, a bankok és a biztosítók 2023 júliusában 6,0 százalékos inflációra számítanak, és ez a várható infláció a "Bloomberg" 2023. augusztusra szóló felmérésének eredményei szerint is.

A gazdaság képviselőinek rövid távú inflációs várakozásai az "Ipsos" felmérésének eredményei szerint júliusban is változatlanok maradtak az előző felméréshez képest, és 7,0 százalékot tesznek ki.

A két és három évre előrevetített inflációs várakozások mind a pénzügyi szektorban, mind a gazdaságban alacsonyabbak, mint a rövid távúak. így a pénzügyi szektorban két év múlva 4,0 százalékos, három év múlva 3,5 százalékos inflációra számítanak. Az üzletemberek, a vállalkozói szektor 5,0 százalékos középtávú, két illetve három éves inflációt vár.

Az NBS szerint ezek az eredmények arra utalhatnak, hogy mind a pénzügyi szektor, mind a gazdaság az inflációs nyomás enyhülésére számít a nemzetközi nyersanyagpiaci mozgások stabilizálódásával.