A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai és ipari tárca valamint a budapesti iparkamara

A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai és ipari tárca valamint a budapesti iparkamara

A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai és ipari tárca valamint a budapesti iparkamara

A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai és ipari tárca valamint a budapesti iparkamara 2022/10/18
A versenyképes vállalkozásokért fog össze a technológiai és ipari tárca valamint a budapesti iparkamara 11:10

A közös munka célja, hogy növelje az ipari termelés hatékonyságát, erősítse a fővárosi cégek bel- és külpiaci jelenlétét.

Meglévő szoros és eredményes munkakapcsolatát magasabb szintre emeli a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Palkovics László tárcavezető és Nagy Elek, a BKIK elnöke a két szervezet hosszú távú stratégiai együttműködéséről írt alá megállapodást. A közös munka célja, hogy elsősorban a minisztérium tématerületein növelje az ipari termelés hatékonyságát, erősítse a fővárosi cégek bel- és külpiaci jelenlétét.

A TIM azon dolgozik, hogy Magyarország európai és régiós szinten élenjáró szerepet töltsön be a magas hozzáadott értékű iparágakban és technológiákban. A tárca kiemelt törekvése a munkaalapú gazdaság és társadalom kiépítésében elért eredmények megőrzése, az önellátási képességek megteremtése a meghatározó szektorokban. A TIM a magyar vállalkozások versenyhelyzetének javítása érdekében ösztönzi a legújabb technológiai megoldások meghonosítását, elterjesztését. A minisztérium küldetése, hogy a hazai cégek nemzetközi szinten is piacképes termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak a leginkább innovatív, tudásalapú területeken.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az ország legnagyobb taglétszámú területi gazdasági kamarája, a főváros gazdasági, társadalmi életének meghatározó tényezője. Nyilvántartásában 330 ezer vállalkozás szerepel, közülük 206 ezer a regisztrált társas vállalkozás. A BKIK így az összes hazai társas vállalkozás több mint 40 százalékának képviseletét látja el, hangsúlyos tényezője az országos gazdaságfejlesztésnek is. Komplex szolgáltatásokat nyújtva, a tudás- és technológiatranszfer folyamatok koordinálásával járul hozzá a fővárosi vállalkozások versenyképességének erősítéséhez, innovációs teljesítményének növeléséhez.

A két szervezet együttműködésének kiemelt területei a megállapodás szerint:

-        az energetika és energiahatékonyság,

-        a foglalkoztatás és felnőttképzés, 

-        az ipari és technológiai fejlesztések,

-        a körforgásos gazdaság, valamint

-        a közlekedés és mobilitás

Az ágazati, vállalati igények felmérése, becsatornázása a jogalkotási munkában, a kitörési pontok meghatározásában könnyíti meg a minisztérium dolgát. A tárca az iparkamara közreműködésével eredményesebben népszerűsítheti az innovatív, digitális, környezetkímélő technológiák és megoldások alkalmazását a fővárosi cégek körében. A felek rendszeres konzultációkkal, kutatások, elemzések, tanulmányok közös elkészítésével, rendezvények, workshopok, állásbörzék szervezésével tesznek a nemzetgazdasági célok mielőbbi eléréséért.

A távlatos együttműködés mellett a közeljövő feladataiban is szerepet vállal a kamara. Más területi szervezetekhez hasonlóan a budapesti testület észrevételeivel segíti az energiatámogatási program felhasználóbarát lebonyolításának megalapozását, közreműködik a lehetséges pályázók tájékoztatásában.