Adóügyi információcsere

Adóügyi információcsere

Adóügyi információcsere

Adóügyi információcsere 2021/01/22
Adóügyi információcsere 11:44

Az Európai Bizottság 2020. július 15-én fogadta el új adócsomagját, melyre az adóelkerülések és adóvisszaélések elleni harc újabb állomásaként tekint, különös hangsúllyal a méltányos és egyszerű adózásra. Az Országgyűlés Hivatala által kiadott háttéranyag ismerteti és összefoglalja Magyarország adóügyi információcserére vonatkozó nemzetközi megállapodásait, bemutatja az uniós adócsomag három pillérét a Bizottság javaslatain, közleményein és cselekvési tervein keresztül, és rövid áttekintést nyújt az uniós hozzáadott érték adó (áfa) szabályozás irányáról.

A DAC7 javaslat továbbra is az adócsalás adókijátszás és az adókikerülés megelőzésére helyezi a hangsúlyt különös tekintettel a digitális platformok üzemeltetőire. A platform üzemeltetőire kötelező adatszolgáltatási szabályok is vonatkoznának.

Az Európai Bizottság 2020-ban kiadott tanulmánya szerint az uniós országok összes áfabevétel-kiesése elérte a 140 milliárd eurót. Az áfa adja ki az országok adóból befolyt jövedelmének legnagyobb részét, így az adóbehajtás hatékonyságának növelése az országok közötti adóügyi együttműködés egyik fő célja.

Az Országgyűlés Hivatala által kiadott összefoglalót az alábbi linken keresztül éri el:Adóügyi információcsere összefoglaló

 

Forrás: Országgyűlés Hivatala