Adózási könnyítés a járművezető szakoktatók számára

Adózási könnyítés a járművezető szakoktatók számára

Adózási könnyítés a járművezető szakoktatók számára

Adózási könnyítés a járművezető szakoktatók számára 2022/11/09
Adózási könnyítés a járművezető szakoktatók számára 15:55

Jövőre a járművezető szakoktatók is alkalmazhatják a 80 százalékos költséghányadot a személyi jövedelemadózásban. A napokban kiadott új kormányrendelet nagymértékben megkönnyíti a többnyire egyéni vállalkozóként dolgozó szakmabeliek tevékenységének fenntartását. A 2023. január 1-jével hatályba lépő kormányrendelet megalkotásáért többek között a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Járművezető Szakoktató Szakmai Osztálya is szeptember óta dolgozott.

A BKIK Járművezető Szakoktató Szakmai Osztály idén ősszel alakult meg azzal a céllal, hogy a járművezető szakoktatókat minél szélesebb körben fogja össze. A szakmai csoport egyfajta koordinációs szerepet is betölt a szakoktatói érdekképviseletek között. Küldetésük, hogy a széleskörű összefogás eredményeképp elérjék a szakoktatói munka minőségi javulását és a szakma elismertségének visszaállítását. A BKIK szervezeti keretében és háttértámogatásával céljuk továbbá, hogy részt tudjanak venni a járművezető oktatással kapcsolatos hatósági és jogszabályalkotási munkában.

Ennek az összefogásnak hatalmas eredménye a Kormány 441/2022. (XI. 7.) Kormányrendeletében közzétett változás, amely szerint a személygépjármű-vezető képzésben részt vevő szakoktatók az egyéb személyszállításban működő szolgáltatókhoz hasonlóan 80 százalékos költséghányadot alkalmazhatnak a személyi jövedelemadózás során.

„Nagyon örülünk, hogy a gépjármű szakoktató szakma más képviselőivel együttműködve és egymást támogatva sikerült elérnünk ezt az eredményt, amely lehetővé teszi, hogy a jelenlegi gazdasági környezet kihívásai ellenére számos, többnyire egyéni vállalkozó oktató fenntarthassa tevékenységét” – emelte ki Reif Zoltán, a Járművezető Szakoktató Szakmai Osztály egyik alapítója.

Az osztályt alapító tagok továbbra is várják azon járművezető szakoktatók jelentkezését, akik vállalkozóként szeretnének csatlakozni a szervezethez és tevékenyen hozzájárulnának a szakmai munkához, valamint ennek eredményeként a szakma dinamikus fejlődéséhez.